Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Tehát: mindenki másképp csinálja. Mint a képeken is látszik, először a nyákot készítem el, utána marok-fúrok. Általában először maróval elkészítem a felfogató csavarok helyét és a kontúrt. Ennek az az oka, hogy a maró méretéhez készítem el a poziciónáló jeleket; jelen példában 2-es maró, 2mm átmérőjű jelek általában a sarkokban. Tapasztalat, hogy könnyebb a 2-es kukorica maróval pontosan ráállni egy 2mm átmérőjű pöttyre, mint pl. egy 0,6-os fúróval a pötty közepére.
Így ha már a maró van befogva, először marok, utána pedig a fúrók, szépen sorban. A képeken látszik a fúrás-marás előtti állapot és a kész nyák is.
Ha már CNC, úgy kell tervezni a nyákot, hogy az ilyen kritikus részeken maróval célszerű teljesen keresztül marni a nyákot. Erre egy 2-es kukorica maró tökéletes lehet.
Köszönöm, igyekszem.
@nagym6 Használt keményfém fúrókkal (0.7, 0.85, 1.1 és 1.25) fúrtam, a kép széle felé eső lyukakon látszik is hogy nem kellően voltak élesek. A nagyobb lyukakat 2-es kukorica maróval martam, átmérőjük 3.5 illetve 2.9mm. Ezek sorjásak lettek, de egy régebbi, nem túl éles bicska élével meghúztam őket. Gyors, és szebb eredményt ad (egyenes éleken) mint a tűreszelő. A lyukakat persze tűreszelővel "dolgoztam meg" Így könnyen kitalálható, hogy CNC-vel készült a fúrás-marás, maga a nyák pedig fotózással, dry fóliával.
kukorica maró + proxxon. Ez tuti jó páros.
kukorica marót nem igazán találtam. 0,8mm-eset még úgy se, de ha létezik, biztos jó. Viszont szerintem többet fúrnék, mint marnék, ezért elsősorban a gép érdekel.
Én vásároltam egy csomó keményfém fúrót régebben. És meg kell mondjam, nagyot csalódtam bennük. Mindenki azt mondta, hogy milyen kopás álló, és sokáig jó. Na hát nálam 4-5 használat után eltörtek.
Mielőtt nekem ugranátok, van állványos fúrógépem, és 20'000 ford/perc tud pörögni, és annyival is pörgettem, amikor eltörtek a fúrók. Berezonált a gép a fúrótól, és már annyi is lett. Egyedül a kukorica maró miatt áldom az eszem, mert az tényleg jól használható. Ezek után a sima HSS fúrókat használtam. Megtanultam ilyen vékony fúrót is élezni. Ilyen vékonyaknál nem könnyű, de lehet. A törött 0.5mm-esen próbáltam ki, hogy meg tudom-e élezni. Nehezebb volt mint az 1-eseket, meg a 0.8-asokat, de olyan jó lett, úgyhogy használom is azóta újból. Szóval használok egy fúrót, aztán átteszem egy másik fakkba, és amikor gondolok egyet, akkor a használtakat végig élezem, és újból olyanok mit ha vadi újak lennének. Lehet szar az állványom,, de nem veszek másikat, vagy újat, mert a sima fúrókkal tök jól használható.
Kb 5000Ft-ért vettem még 4-5db társaságában, csak azok egy másik dobozban vannak. 4db kukorica-maró is van közte (egy már eltört).
Na ez megérte!
Én nem szenvedek.
Ez egy 30000Ft-os profi Proxxon ipari fúró-marógép, egy 15000Ft-os precíz Proxxon állvány és egy emberöltőre elegendő keményfém csigafúró és kukorica-maró. :yes: Ehhez a géphez füldugó sem kell, akár beszélgetni is lehet mellette olyan halk.
Proxxon IB/E profi ipari fúró-marógéppel, Proxxon MB140/S álvánnyal és 1,2-es kukorica-maróval.
Nem teljesen ilyen az enyém, az tényleg úgy néz ki mint egy kukorica. Sajnos nem találta róla jobb képet a neten. :no:
Itt, az apróhirdetések között szokott lenni ún. "kukorica-maró fej", ami olyan, mint egy mini ráspoly rúd alakban. A fúróba fogható, vastagított szárral. Vigyázni kell vele, mert iszonyat durván lemunkálja az anyagot, ha egy picit jobban hozzányomódik a lemez.
Tudom hogy nagyon jók ezek a fúrók, épp ezért használok én is régóta ilyeneket. Kedvencem viszont a kukorica-maró. Azzal nagyon jó dolgozni.
A HQVideóra nem is gondoltam, köszönöm a tippet! Itt olcsóbbak is a fúrók.
Üdv.!
Én is gratulálok a sikeredhez! Ilyen hosszúkás lyukakat kukorica-maróval lehet a legkönnyebben kivágni. Elég drága, de nagyon hasznos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |