Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolók
 
Témaindító: Kriss, idő: Márc 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 17
(#) Bakman válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Az 5 kV a szigetelési ellenállás a két oldal között. A 35 V abszolút maximum a tranzisztor oldalon a kollektor és emitter között értendő.

Oké, hogy íves a lefutás, de mennyire? Milyen meghajtása van az optocsatólók LED-jeinek? Kapcsolási rajz van? A 1 ms hosszabb idő, mint 1 µs, valószínűleg fordítva írtad a kérést. Van nagyon gyors optocsatoló, de az nem DIP-4 -es tokban van és garantáltan durranna az első bekapcsoláskor (csodálom, hogy a mostaniak bírják), pl.: 6N137.
(#) proli007 válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Ez nem így működik.. Az 5kV a be és a kimenet közötti szigetelésre vonatkozik. A tranzisztornak tulajdonképpen a 180V-ot kell kapcsolnia, miközben a kollektor-emitter maximális feszültsége 35V.
Hogy vélhetően mégsem halálozik el, talán annak tudható be, hogy a gáztöltésű cső nem gyújt ben csak 60..110V feszültségkülönbségnél.
Fordítva lenne az igazság, a µs ezerszer gyorsabb mint a ms és itt gyorsabbra lenne szükség. Én nem tudok dip4-es gyors csatolóról, de lehet ez csak a tájékozatlanságomnak tudható be. Én a programban eszközölnék módosítást, főleg ha a szerző is "kéznél van".
(#) sztojanov hozzászólása Feb 5, 2021 /
 
Sziasztok!

Egy árkád (játéktermi gép) diszkrét controller-t szeretnék leválasztani, ugyanis a kontroller 10m vezetéken van és nagyon nem szeretném ha valami "kóbor" áram vagy hasonló elindulna visszafelé a csatlakozó dugdosásakor és tönkretenné a jamma lapomat. Ezért szeretném izolálni, és azt gondolom erre a legjobb megoldás lenne két darab négy csatornás optocsatoló (4 az irányoknak, 3 a gomboknak, 1 a startnak - így pont elég a két darab négy csatornás). Így minden csatorna védett lenne a lap felé és 0ms lenne a lag is!

Tehát a lényeg hogy 12V-os jelekkel tudnám vezérelni előtét ellenállássokkal az opto bemeneteit, ezeknek pedig a gnd-re kellene egyenként húzniuk a kimenetet. Hogyan tudnám ezt megoldani legegyszerűbben? A kiszemeltem a Toshiba TLP291-4, ez elég olcsó, megbízhatónak tűnik, és négy csatornás.

Köszönöm a választ!
(#) Thomas10100 hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Sziasztok!

PC817 optocsatoló adatlapját böngészem. Lenne pár kérdésem.

Hogy kell beállítani a LED nyitóáramát?
Mi az a transfer ratio? Mennyinek kell lennie az értékének? 2mA nyitóirányú áramnál van körülbelül a maximuma, hova kell beállítani ezt? Mit jelent hogy 650%?

Vagy abból az ábrából kiszámolható, amin a kollektor áram található?

Amit csatoltam kapcsolást szeretném az előtét ellenállásokat kiszámolni, illetve megtudni, hogy mekkora feszültség tartományban működik így a kapcsolás.

Köszönöm!
(#) Gafly válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 27, 2021 / 1
 
Idézet:
„The gain of the optocoupler is expressed as a current transfer ratio (CTR), which is the collector current (IC) of the output divided by the forward current (IF) of the input and multiplied by 100 %.”

Tehát ha mondjuk a CTR 100 %, akkor 5 mA LED-en átfolyó áramra 5 mA kollektoráram lesz a válasz.
Lásd Application Note.

A többi kérdéshez jó lenne tudni bemenő feszültség tartományt.
De itt az adatlap, hogy a többieknek ne kelljen keresgélni.
(#) Thomas10100 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Autóban alkalmaznám, ahol tegyük fel 10 és 15V között változik a feszültség. Indításnál akár lejebb is mehet. A kimenetén pedig 3,3V ESP32 bemenet van.

Köszönöm a választ!
(#) Bakman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 27, 2021 / 1
 
Nem kell ennyire túlbonyolítani. Lehet számolni de ha nincs analóg fogadókészség a tranzisztor oldalon, kb. felesleges. LED, ellenállás, tranzisztor, felhúzóellenállás.
(#) Jonni hozzászólása Okt 17, 2022 /
 
Üdv

Van olyan optocsatoló ami + feszültséget kapcsol , minimum 2 csatornás, és a kimeneten nagyobb áramot is elvisel mondjuk 600-1000mA?
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Több lehetőséged is van. Az optocsatoló mögé raksz még egy tranzisztort, ez az általános eljárás. Ha a paraméterek megfelelnek, nagy áramú, optocsatolós FET meghajtó, pl. FOD3182.
(#) asch válasza Jonni hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Szilárdtest relé néven vannak ilyenek, alul és felül is kapcsolnak és általában opto bemenetük van. "opto solid relay" kulcsszavakkal is rá lehet keresni. Jó drága.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
(#) fecus hozzászólása Jan 2, 2023 /
 
Van egy wifi-s kapcsolóm amelyik tud fogadni hagyományos kapcsolót is. Nekem most nem elérhető a kontaktus csak a fázist tudom ki-be kapcsolni a vezetékszálon (alternatív folyosó kapcsolás egyik vége).
Arra gondoltam, hogy egy opto-val "lefordítom" neki a fázist a kapcsoló helyére. Kimértem a kapcsoló bemenetet és 3V van rajta, tehát egy bemenő port az elektronikában. Gondolom a LED-et kondival és ellenállással, védődiódával meg tudnám hajtani. Analóg átvitel nincs csak on-off.
Van javasolt kapcsolásotok? Egy ilyen optót találtam a fiókban: KP2010.
(#) kaqkk válasza Jonni hozzászólására (») Jan 3, 2023 /
 
(#) Villanymozdony hozzászólása Szept 13, 2023 /
 
Sziasztok!
Az optocsatoló nyitófeszültsége mennyire szokott pontos lenni? Úgy értem, mennyire célszerű elérakni egy osztót, és ezzel figyelni egy feszültségszint átlépését?
(#) proli007 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Hello! Mi értelme van ennek?
Az egy sima infra Led, áramkorlátozó ellenállás kell elé. De a követelményeidet sem írtad le..
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2023
(#) Helios hozzászólása Okt 10, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. adott egy áramkör, mely 5V-os működtető feszültséggel rendelkezik. Ebben az áramkörben bekapcsolt állapotban 2 lábán megjelenik az 5V feszültség, egy harmadik lábon pedig 5V-os jelet vár, hogy kapcsoljon egy relét. Mivel az MCU egy esp32, ami nem tolerálja az 5V-ot a pineken, így be kellene raknom 2 optocsatolót inputra, egyet pedig outputra. Melyik kapcsolást ajánljátok?
(#) kadarist válasza Helios hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Szia!
Hány voltot tolerál az MCU? Optocsatoló helyett feszültségosztó nem jöhet számításba?
(#) Helios válasza kadarist hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Szia! Nem szeretném a feszültségosztót használni, mert nem egy a 2 berendezés tápfeszültsége. Így az optóval izolálnám is.
(#) kadarist válasza Helios hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Támpontok: Bővebben: Link
(#) robis01 válasza Helios hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Talán erre gondoltál :opto isolator
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem