Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Lapozás: OK   8 / 16
(#) pucuka válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 21, 2011 / 1

A processzusból kimaradt a táp ellenőrzése (miért ugrott fel a feszültség) és szükség szerint javítás, beállítás. Igen a kimenetre párhuzamosan, a biztosíték, és az égő közé.
(#) mythbuster válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Ismételten köszönöm a segítségedet!
(#) Inhouse válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

A gázképződés fennállhat, ezeknél az akkuknál még kell kivezető biztonsági szelepet hagyni. A gáz rekombinációs akkuk már másképp működnek.
A kalcium által kevesebb elektrolit fogyást ígérnek, ezért a kupakokat lezárják, utántöltésre az akku élettartama alatt nincs szükség (elvileg!).
Az, hogy 14,3V körül elkezd pezsegni természetes, az az 1 tized volt adódhat sok mindenből. Ha hamarabb és erősen, akkor az lehet 1 cella hibája.
Az akku a töltés után 1-2 órával be fog állni 12,6-12,8V körüli feszültségre, ez a feltöltött egészséges állapot.
A biztosítékok párhuzamos kapcsolás nem járható út.
Én még mindig hajlok arra, hogy ne hagyj bekapcsolva 4 hónapig egy átalakított PC tápot egy akkura kötve...
Eleve nem garantálnak egyfolytában ekkora üzemidőt, csak a szerver tápoknál. Inkább egy olyan dugasztáp, amivel 13,8V-on lehet tartani az akkut, abból is az a fajta ami kis teljesítménynél nem melegszik...

Üdv
Inhouse
(#) mythbuster válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Nem hagyom bekapcsolva, elmenés előtt föltöltöm azt várjon a sorára... , amúgy a párhuzamosan kapcsolt biztosítékok miért nem járható utak?
(#) pucuka válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Egy kis félreértés. Nincs itt párhuzamosan kapcsolva semmilyen biztosíték. A varisztor nem biztosíték, csak biztosítja túlfeszültség esetén a biztosíték kiolvadását, mert túlfeszültség hatására rövidzárba megy. A tápfelőli oldalon kiolvasztja a biztosítékot, míg az akkumlátor felől az akksi rövidre zárását pont a sorba kapcsolt izzó akadályozza meg, ami ebben az esetben egy nagyon rövid pillanatra fogyasztóként kapcsolódik rá.
(#) laszlokunstar válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Ha jól értettem amit mythbuster szeretne, többszöri elolvasás után jöttem rá:
Átalakított táp kimenete->erre csatlakozik a 2,4,8.10 A-es automata biztosíték egyik vége, párhuzamosan kötve, másik végük egy olyan aretáló (váltó) kapcsoló más-más érinkezőjére csatlakozik, mely bírja a 10A-t. ((#1049558) hozzászólás)
A kapcsoló kimenete és a föld közé menne a varisztor.
Ha megemelkedik a feszültség, akkor a varisztor zárlata működésbe helyezi az éppen aktuálisan bekapcsolt biztosítékot.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Valami ilyesmire gondoltam. (igen bonyolult )
(#) mythbuster válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

@laszlokuntsár és @pucuka

Én is erre gondoltam! Csak az olvadóbiztosíték helyett 4 párhuzamosan kötött külömböző értékű automatát képzeltem oda, lévén az olvadó nem gazdaságos az én kezemben, és az automatákkal tudom szabályozni a kilépő áramerősséget... Van ötletetek arra, hogyan lehet megoldani a legegyszerűbben a venti áramellátását 0-30V -ból leszabályozással? Azaz olyan ötletekre lenne szükségem amivel a legkevesebb alkatrészt fölhasználva, az adott cuccra 0-30V -t küldök, és az csak 10-12V-t enged át. Valamint gondoltam arra, ha megoldom varistorral a feszültségvédelmet, a kimenetre kötök egy diódát ami nem engedné át az akkuból visszafolyó áramot a tápba, így a rövidzár is elkerülhető lenne(nem mindíg tartom be az izzós szabályt (izzó nélkül 1A -val tölt, nélküle 600mA -val)), erről mi a véleményetek?
(#) laszlokunstar válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Mivel a tápod 0-30 V között változtatható, a kimenő feszültségből sehogyan. Mi van ha épp 3V kell? Akkor a ventilátor az életbe nem fog róla elindulni.
a./5V-os segédtápról állandó feszültségű 5 V-os 8 cm-es ventilátorral.
b./230V-os 8 cm-es ventilátorral.
c./a tápba beépítesz egy kicsi 12V-os tápot ás arról.
(#) pucuka válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Szerintem van benne egy 5 V -os segédtáp. Arról mehetne egy 5 V -os venti.
A bizosíték olyan, amilyet teszel, (csak nem volt épp másmilyen rajzolva), szerintem elég egynek az aljzata, és abba teheted az épp megfelelőt, ahogy az égőt is cserélni kell, ha épp másféle akkut akarsz tölteni.
(#) Inhouse válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Még mindig nem értem a párhuzamosan kapcsolt biztosítékokat...

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Ha a legnagyobb kimegy, röpül a többi is. Tehát elég egy.
(#) mythbuster válasza pucuka hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Akkor menne ki ha sorosan lennének kötve. Ha párhuzamosan kötöm őket, akkor tudom szabályozni a kimenő áramerősséget, pl berakok 4 automatát egymás mellé, legyenek 2,4,6,8A -sok, ezekból opciónálisan kapcsolgatok, pl ha precíz védelem kell ahol nem szeretném ha a táp meghibásodása folytán a feszültségek fölugorjanak és szétverjék a rá kötött készüléket, valamint tudom, hogy a készülék normálisan 1,5A-t vesz föl, akkor csak a 2A-s biztosítékot nyomom be neki a többi nyitva marad. Ha mondjuk 10A -ra akarom korlátozni a kimenő áramerősséget, akkor benyomom a 8 és 2A -s kombinációt, a többi kioldva lóg az éterben.

A kérdésem az lenne, hogy ez a biztosíték 36V -nál old ki csak vagy akár 12V -nál is ha eléri a 10A-t?
(#) pucuka válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Nos, erre nem gondoltam. A biztosítékok szerepe mindenesetre nem az áramkorlátozás, hanem védelem. Ha sorba kötsz különböző áramértéknél kioldó (olvadó) biztosítékit, akkor a legkisebb működésbe lép, mikor eléri az átfolyó áram a kioldási küszöbértéket, és az áramkör megszakad. Ha párhuzamosan kötöd a biztosítékokat, egész addíg nem történik semmi, míg a legnagyobb értékű ki nem old. Ha ez megtörténik a kisebb értékűek azonnal működésbe lépnek, hiszen, már rég túl vannak a működési határukon. Nem is tudom hogyan gondolod, hogy léteznek kombinációk, a 8 + 2 párhuzamosan nem 10, csak 8. mert ha ez kiolvad, (vagy kiakad) az azt jelenti, hogy 8 A -nál nagyobb áram folyt, és ettől a 2 A -es is azonnal kiolvad.
Ráadásul a biztosíték működéséhez idő kell, ezalatt az összes elektronikus áramköröd tönkremegy, és a működési határértéke sem egy konkrét határozott áram. A biztosíték szerepe csak annyi, hogy nagyobb károktól védjen, mondjuk egy zárlat miatti túlmelegedés következtében előálló tűzeset. Az áramkörödet semmilyen egyéb szempontból nem védi meg.
A jelzett biztosítékod akkor fog kioldani, ha átfolyik rajta a táblázatban megadott áram akár 0,1 V nál is, a feszültség érték csak azt jelzi, hogy ha már kikapcsolt, mekkora max feszültség érték lehet rajta. Ha ennél nagyobb kerül rá, akkor a szigetelő anyag amiből a ház készül tönkremegy, átég, elszenesedik, átvezet, tehát további problémát okoz.
(#) erbe válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Gyári automatákat legfeljebb pontosan egyformákat köthetsz párhuzamosan. Ott nagyjából egyforma lehet az árameloszlás. Nem tudhatod, hogy a külömböző értékűeknek a soros ellenállása valóban az értékekkel arányosan alakul.
(#) Inhouse válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Ahha, nem emlékszem, hogy kapcsolgatásról lett volna szó eddig, csak párhuzamos kötésről...
A különböző értékűek kapcsolgatása nem járható, mint már leírták itt, max egyformákat lehet párhuzamosan kötni.
Egyébként milyen automatáid vannak 12V-ra?

Üdv
Inhouse
(#) mythbuster hozzászólása Aug 30, 2011 /

Ismételten köszönöm a tanító jellegű válaszaitokat, jó tudni a fent leírtakat, ugye a régi olvadós biztosítékoknál bevállt módszer volt, hogy minél több szál annál több amper, ezt nem gondoltam át teljesen az automata biztosítékokkal . De ha így van akkor elég lessz egy 10A -s automata.

Inhouse,

Még nincsenek automatáim, hétfőn érek vissza Pestre és akkor szétnézek a TME -nél mik vannak(fent linkelt), továbbá varistort is kéne vegyek. Egyébként azért ragaszkodom az automatához, mert az olvadó nem járható út a kezem alatt... Túl gyakran kéne cserélni, nem gazdaságos, megunnám és áthidalnám, ami szintén nem az igazi... Ma is leégett egy másfél méter hosszú vezeték(24V 18A -val heggeszteni lehet )...
(#) laszlokunstar válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

A párhuzamos kötés működik, ahogy már korábban leírtam, hasonlóan mint a mellékletben. (pucuka rajzát módosítottam) A kapcsoló tudja a legnagyobb áramot is kapcsolni, vagy banándugó. A megvalósítást rád bízom.
(#) Inhouse válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Ez nem biztosítékok párhuzamos kapcsolása, hanem olvadóbiztosíték választó.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Vannak öngyógyuló biztosítékok is...

Üdv
Inhouse
(#) laszlokunstar válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Köszönöm a pontosítást.
A következő hozzászólásodban említett "öngyógyuló" multifuse biztosítékokkal is meglehetne ugyanezt valósítani. A kérés az volt, hogy többféle áramértékre tudja beállítani a határolást. Ezt pedig akár így, akár az eredeti chirios rajzon levő áramhatárolás kis módosításával meg tudja oldani. Hogy mire gondolok, a potmétert cseréli arretáló kapcsolóra, fix áramokat tud beállítani. A kapcsolásban pedig úgy oldaná meg azt, hogy a kapcsoló bekapcsolt állapotában levő kapcsolgatásakor se szakadjon meg az áramkör, hogy egy fix ellenállást kötne be a kapcsolóval párhuzamosan.
(#) pucuka válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Persze mindent meg lehet oldani, csak felesleges. Ha zárlat védelemről kell gondoskodni, mert úgy-e ez a biztosíték szerepe, akkor elég egy biztosíték a legnagyobb áramra, ami még nem károsítja az áramforrást, és a vezetékeket. Ez a fajta biztosítás semilyen formában nem védi a fogyasztót, hiszen az egész a fogyasztó zárlatával szembeni védelem. És főleg nem áramkorlátozás a szerepe. Az áramkorlátozást a soros izzó, a túlfeszültség védelmet a biztosíték, és a VDR végzi, és ezzel lehet védeni a fogyasztót az áramforrás meghibásodása ellen.
Ilyen automatáról van szó, gondolom.
(#) kazolee hozzászólása Jan 31, 2012 /

AT tápból szeretnék megpróbálni akku
töltőt csinálni csak a sok rajz között elvesztemmit is kell csinálni melyik alkatrésszel...nem tudom beazonositani a dolgokat szeretnék segitséget kérni tőletek
(#) Inhouse válasza kazolee hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Van itt is konkrét leírás és van cikk is a témáról (pc táp átalakítás).
Az AT tápnál annyi a dolgod, hogy a túlnyomórészt 5V-ra kihegyezett figyelést átalakítod, hogy a 12V-ot figyelje. (5V-ról le kell venni)
Egy pár ellenállásból álló osztó megy az 5V-ról és a 12V-ról a TL494 (KA7500) egyik komparátorához (99% az 1-2 láb).
A másik bemenet az 5V referenciáról kap szintén egy osztást 2 ellenállással, így 2,5V van rajta. Azt kell beállítsd, hogy a másik lábon akkor legyen 2,5V, amikor a 12V-os ág feszültsége 14,2V, kb. ennyi elég lesz.
Amikor ez megvan, van egy 14,2V-os stabil tápod. Sorba raksz vele egy autós izzót, ez lesz az áramkorlát és a zárlatvédelem.

Üdv
Inhouse
(#) kazolee válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

köszönöm megpróbálkozom vele
(#) demonherceg hozzászólása Feb 14, 2012 /

Azt szeretném kérdezni,hogy a Sarok Adrián megoldásában a BD244-es tranzisztor nagy áramérősegű kell-e legyen, és ha igen akkor miért?
(#) mugab válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szerintem 25mA-nél több nem fog folyni rajta, és akkor már kb. 10voltra leszabályozott...
(#) demonherceg válasza mugab hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Ezt ha nekem írtad akkor nagyon köszönöm. Én is így gondoltam,de jobb kikérni mások tanácsát.
(#) Inhouse válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Idézet:
„Ezt ha nekem írtad akkor nagyon köszönöm.”

Idézet:
„(#1166588) mugab válasza demonherceg hozzászólására (#1165898)”

Üdv
Inhouse
(#) demonherceg válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Ja igazad van bocsi nem figyeltem. De megépítettem és BC 557 használtam és nincs áramkorlát. A táp 15,2V-ot ad le 16A mellet. És 0,05 ohmos ellenállást használtam. És 15A-nát több nem kellene kijöjjön, de 20A is lead és akkor a védelem belepofázik és a táp leáll. Mi az oka?
Következő: »»   8 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem