Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   150 / 3985
(#) szabjan válasza Gery hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Hello.
A hibát a villanykapcsoló környékén keresd. Esetleg a fali csatlakozás. Valahol szikra és tranziensek keletkeznek.
Ezt már én is eljátszottam egyszera WC-mben. Mindjárt elsőre kivágta a Tungsram energiatakarékosomat, egyet villant csak.
Nem is gondoltam akkor erre. Vissza normál izzó, gondolván úgysem ég sokat. Aztán amikor egy WC-ben!!!
1 hétig tartott 2 izzó már gyanakodni kezdtem. A kapcsoló és a foglalatnál is be volt égve a cucc. Azóta jó lett.
/ És ami a legérdekesebb semmilyen multimédiába nem zavart bele. /
(#) Gery válasza szabjan hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Akkor csak a kapcsolót kell kicserélni?( bár az megint érdekes hogy a 3izzobol egyzserre mindig csak egy megy el )
(#) szabjan válasza Gery hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Igazából én sem teljesen értem ezt, inkább csak leírtam egy X aktát.
Én nem is gondoltam volna, hogy a szikratevékenység kivág egy izzót. Persze az is lehet tévedek és semmi köze a dolgoknak egymáshoz....
(#) Gery válasza szabjan hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Értelek. Azért ha valakinek van még ötlete szivesen meghallgatom, és ha nemlesz semmi konkréttabb dolog, akkor lecserélem a villanykapcsolót és 1-2 hónap mulva kiderül hogy az volt e a baj
(#) zsoltee0001 hozzászólása Dec 11, 2007 /

Sziasztok!
hogy lehet kapcsolni a lehető legegyszerűbben egy 12V os relét 5 voltal (ezt még meg tudnám oldani) csakhogy az áramkör a + 5V ot húzza le testre mikor kapcsol.... várom az ötleteket.
előre is köszi
(#) csikosgabi hozzászólása Dec 11, 2007 /

Sziasztok.Tudom hogy ez nem egy számtech fórum de ez a legjobb amit ismerek.Van a gépem hátulján egy Sárga RCA (ami akkor valami video jel lehet) és közvetlen mellette egy optika csati.Eze a kettő az alaplapra megy!Szerintetek mi lehet??
kösz Csg
(#) Dudus válasza csikosgabi hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

S/PDIF kimenet.
(#) fureszk válasza csikosgabi hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

Az RCA egy s-video kimenet. Ezen keresztül kötheted a TV-re a gépet.
(#) Istike88 válasza fureszk hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

szerintem Dudusnak van igaza
nem kötekedésből írtam
(#) dd9212 hozzászólása Dec 11, 2007 /

Segítség kell.

Áramméréssel lenne gondom.
Pl.Mérem egy LED áramerősségét.
200mA tekerem a műszert,azt írja 134,3 (tehát 134,3mAmper),elkezdem növelni az feszülséget,és megy egyre feljebb az érték.155,6....189,8....utána elérem a méréshatárt kiír egy 1-est.Ez eddig oké,elértem a méréshatárt.
Feljebb tekerem 20A-re a műszert.
Mérek megint.
De csak egy tizedesjegyet rak odébb,így amikor elérem a 20-at kiakad.

Nem értem !!!!

Rossz a műszer?

Tudomásom szerint a pl. 200mAmper az 0,2Amper vagy nem???
Nem akadhat ki a műszer!!!!!

Valaki tud mondani erre valamit.
(#) Norberto válasza dd9212 hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Az átlagos mezei LED-ek nem szeretik a többszáz mA-es üzemet

Ha PowerLED-ről van szó, akkor nem szóltam! (Bár azok is csak hűtőbordára szerelve szeretik az áramot enni...)
(#) Moderátor hozzászólása dd9212 hozzászólására (») Dec 12, 2007

Idézet:
„Segítség kell.”

Udvarias ember ezt úgy fogalmazza meg, hogy:
"Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni..."
Ha így írod, mindjárt többen, és szívesebben válaszolnak!
(#) Peti_85 válasza dd9212 hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Szerintem ugyan az a hiba, mint nálam!
Az én "áramerősség-mérőm" is ezt csinálja!
Tök mindegy neki, hogy mikroAmper, vagy miliAmper, vagy Amper, mindig ugyan azt mutatja, csak a tizedespöttyöt rakja odébb.
Nekem a legalapabb műszerem van, illetve az csinálja ezt! Ezt is csak akkor , ha a mérőzsinórt átdugom a 10A-es méréhez használandó lyukba! Egyébként nem is mér áramot!
Üdv
(#) Dudus válasza dd9212 hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

A 20A-s méréshatárhoz sok műszeren a zsinórt is át kell dugni másik aljzatba.
(#) dd9212 válasza Dudus hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Úgysem működik.Már néztem.
De gyanítom hogy készülék gond lehet,mivel a hőmérsékletet is rsszul méri,73celsius van szobahőmérsékleten.

Nemrégen vettem,ezért visszaviszem gari-ba.
Majd meglátom mit mondanak rá.
(#) Balázs válasza dd9212 hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Nem lehet, hogy Fahrenheit-skálán mér? Mert 73 °F az pont szobahőmérséklet (22,7 °C).
(#) bbalazs_ válasza Peti_85 hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Van benne egy pici biztositek. Nalad valoszinuleg kiegett, ilyenkor nem mer 10A alatt.
A 20A-hoz egy bazinagy sont van, azt nehez kiegetni, valszeg a merozsinor elobb parolog el
(#) Babó22 hozzászólása Dec 12, 2007 /

Hello! Segítséget szeretnék kérni dugasztáppal (adapterrel) kapcsolatban. Egy Ni-MH töltőt szeretnék építeni, és + 5V feszültség kell neki. És én dugasztápról szeretném táplálni. Kérdésem, hogy hogyan lehetne bekötni? Egyáltalán lehet-e dugasztápről működtetni? A segítségeteket előre is köszönöm.
(#) dd9212 válasza Balázs hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Nem tud Fahrenheit-et mérni.
Csak Celsiust.
Először én is azt hittem hogy valami gombbal át kell kapcsolni,de sajna nem.

De azért kössz a tanácsot.
(#) dd9212 hozzászólása Dec 12, 2007 /

Köszönöm a válaszokat.
(#) lezer.m hozzászólása Dec 12, 2007 /

Szervusztok! Sok szeretettel köszöntök mindenkit, gondolom ezt így illik az első beírás alkalmával. Két hete olvsgatlak titeket, és lenyűgöző, egy olyan hozzá nem értő számára mint én, hogy mennyi kreatívitás ötlet, segítőkészség van bennetek, szóval jó társaságba keveredtem. Abszolút kezdő lévén, engedjetek meg egy triviális kérdést és mindjárt a segítségeteket is kérem. Úgy gondoltam, hogy első próbálkozásaimat, kidobott panelek még használható alkatrészeinek felhasználásával kezdem. A kérdés: miként lehet a legprecízebben kiforrasztani a panelekből az alkatrészeket, hogy azok ne sérüljenek, nem is mechanikailag, hanem elsősorban a forrasztási hő miatt, és nem is azokra az aktarészekre vonatkozóan, amelyek két lábbal, hanem amelyek több lábbal rendelkeznek. Talán hosszú voltam, a további kérdéseim már célratörően rövidek lesznek. Gratulálok az oldal létrehozóinak és gazdáinak!
(#) loockabrazi hozzászólása Dec 12, 2007 /

Sziasztok!

Nagyon alap kérdés következik, tessék kapaszkodni, de nem szeretnék valamit elrontani egy rossz kábel bekötésével. Egy pioneer aktív szubládához jutotttam, a kocsiba kellene bekötni. a power résznél 2x3 tüske van. rem/gnd/power felirattal. Ha jól sejtem gnd- test/minusz power + és a rem valami kacsoló feszültség lenne? vagy nagy hülyeséget írtam? mellékeltem róla egy képet. Előre is köszi a segítő hozzászólásokat!

8a2_3_big.jpg

(#) dd9212 válasza lezer.m hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Én sem vagyok ebben a témában zseni.
Anno én is utánanéztem a kifforasztás témának.

Nekem két dolog van ami bevált,és tök jól műxik.

1.Ónszippantó,pár száz forint,de az étéke felbecsülhetetlen.
2.Egy normális készülék,én a forrasztóállomásra szavazok.
(szerintem a pillanatpáka felejtős:otromba,nehéz,lassú)

Ennyi ami kell,szerintem.

Javítsatok ki ha nem!

(#) dpeti hozzászólása Dec 12, 2007 /

Sziasztok!

A csatolt kapcsolásban a pirossal elválasztott rész jobb oldalán lévő kapcsolás egy 741-el megfelel a feladatnak szerintetek?
Kb milyen nagyságú kondit kell a hangszóró elé tenni + kell még oda egy soros ellenállás?
Az egész egy PWM DAC lenne, az alulátersztő szűrőnek még majd kitalálom a törésponti frekijét, inkább a többi rész érdekelne + hogy elmegy-e ez az egész 3.3V-ról...

Köszi szépen előre is!

pwm1.JPG

(#) Gery válasza lezer.m hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Igen ahogy dd9212 írta az ónszippantó nagyon praktikus és jó dolog. Egyszer használtam, mert sajnos nekem nincs de beakarok szerezni eggyet.
Amúgy én úgyszoktam hogy a panelt befogom satuba, az alkatrészt folyamatosan huzom óvatosan közbe felváltva melegítem (pákával) a lábait és szép lassan kijön. De mikor már több mint 4lába van akkor ez már nemválik be sajnos. Olyankor letöröm a panelt róla és eggyesével kiforrasztom legvégső esetben
(#) Istike88 válasza loockabrazi hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

a rem az a remote szó rövidítése vagyis távirányítás azaz ha erre rákötöd a 12V-ot akkor bekapcsol a végfok, ha nem akkor nem

üdv
(#) puskas87 válasza Gery hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Idézet:
„Olyankor letöröm a panelt róla és”

jujj!!! ez nagyon rossz modszer,igy nagyon nagy az eselye hogy tonkreteszed az alkatreszet!
anno en kályhán melegitettem egy femlemezt,ra a nyakot,majd gyorsan amit tudtam csipesszel szedtem kifele ,de ezek meg "lampas korszakbol" visszamaradt cuccok voltak,egy multi layer nem birja ki ezt a megprobaltatast.
(#) Frankye válasza puskas87 hozzászólására (») Dec 13, 2007 /

Sokat segíthet egy jó hőlégfúvó is a dolgon!
Ha előmelegíted, vagy jól felfűtöd, akkor viszonylag könnyen eltávolíthatóak az alkatrészek.
A pillanatpáka valóban erősen felejtős, ahogy dd912 kolléga írta, otromba és túl forró. A jó megoldás az, ha veszel (építeni kezdőnek ilyen "komoly" projektet nem érdemes) egy jó forrasztóállomást.
A kiforrasztásban nagy segítség lehet a forrasztó harisnya is, ez egy réz szövedék csík, ami át van itatva gyantával. Szinte maradéktalanul el lehet vele távolítani az ónt.

Egyebekben örülök, hogy tetszik az oldal, és sok sikert, jó forrasztgatást kívánok!
(#) lezer.m hozzászólása Dec 13, 2007 /

Mindenkinek köszönöm a segítséget, összegezve az ötleteket megvalósítom, és egy fotóban beszámolok az eredményről. Frankye-től szeretném majd megkérdezni, mivel hőlégfúvóm van, hogy mennyire milyen hőfokkal célszerű az előmelegítés, mennyire szűk előtét szükséges, hogy relatíve koncentráélt legyen az ominózus kiforrasztandó rész. A rézharisnyás-gyantás ötlet már most nagyon tetszik!
(#) Gery hozzászólása Dec 13, 2007 /

Ez a hőlégfúvos ötlet tetszik, majd kipróbálom énis
Viszontlenne eg kérdésem. Hogy egy AA 1.5V-os elem, 1A-es terhelésnél kb meddig müködik? Vagy honnan lehetne tudni hogy kb meddig bírja?
Következő: »»   150 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem