Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szépnapot!
Szeretnék segítséget kérni. Sikerült összehoznom egy 14W os IC-s végfokot, amit kezdésnek szép nagy jellel hajtottam, kb 5 másodpercig bírtam, hangos volt torz stb, kikapcs, majd másodszori bekapcsolásnál semmi hang belőle ki nem jött. Vszleg mi szállhatott el? hogy tudom megállapítani? mi a teendő?
Ha az IC a legendás TDA2030, akkor az szállt el. Ugyanis az jellegéből fakadóan öngyilkos típus , lehet hogy amúgy nagy volt a tápfesz, azt nem szeretik
Értem, akkor egy ic csere megoldja ugye?
igen, a legendás. a tápfesz egyébként max 17 v volt, mértem előtte. Köszönöm a segítst!
Hellótok!
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem de nem találom a választ rá sehol Az RGB led nek hogyan kell a színeit változtatni?? Üdv.:H.Viktor
Igazából három LED van egy tokban. És ha különböző nagyságú áramot folyatsz az egyes diódákon, akkor keverni tudod a színeket. (Persze a PWM-vezérlés elegánsabb megoldás, de bonyolultabb is.)
Sziasztok
Az optocsatolókkal lennék kíváncsi valamire. Ezek a kis cuccokat ugyanarra lehet használni mint a reléket? pl mint itt Ha lenyomom a kapcsolót akkor... a 4,7K-s ellenállás egyik felére (csak mint ahogy a képen van) egy led egyik mancsát, a másikra pedig egy cerkaelem pl. + felét teszem, ugye a másik két végül összekötve...akkor kivilágít a led? Köccce' cépen'
Hello, a 4.7k-nak semmi köze a LED-hez, ez volna az optocsatoló lényege, a galvanikus leválasztás, ami a relénél is megvan. CSak a relét inkább nagyob teljesítmények kapcsolására használják, igaz, galvanikus leválasztás mellett. A kapcsolásnak az a végeredménye, hogy ha lenyomod a gombot, akkor a jobb odali középső madzag 4,7k-n keresztüli test potenciálja "+"-ra változik. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy áram indul meg az R2-n és ez rajta feszültséget ejt.
Neem nem
Ezt a rajzot csak példának írtam, de lehet olyasféle módon használni egy MOC*** cuccot mint egy relét? Ráadok a "dióda jelzésű" két lábára egy kis feszt, ami az adatlapján írva van, és akkor a "tranyó jelzésű" lábakra kötött másik kapcsolásban úm. ez lenne a kapcsoló. Ezt meglehet csináni' vele?
Sziasztok.
Lenne két kérdésem: 1.Van egy videó kamerám.Ennek a Audio/video kimenetét szoktam használni ha nem digitalizáltam a felvételt hanem csak megnézem a tv-n(rákötöm a TV AV csatlakozóira)Most a TV egy hosszabb vidó kábellel huztam ide az író asztalhoz (kb 8m kábel) és itt csatlakoztattam a kamerát.De az audió részét nem a TV audio részére kötöttem hanem egy keverőn keresztül erősítőre malyd hangfalakra.Mikor bekapcsoltam minden búgott zúgott és rossz volt a kép a TV-n.Mikor kihúztam az AUDIO kábelt a keverőből akkor a kép szép lett.Ha a TV ből húztam ki a csatit a hang lett jó Nekem úgy kéne hogy mind a kettő jó legyen 2.Van egy VIDEÓ lejátszóm.Eddig úgy volt használva (nem nálam) hogy a jel kábel egyik vége a TV-be egy SCART csati volt.A másik vége 3-3 RCA.Első 3 INPUT L;R;VIDEO másik három OUTPUT L;R;ViDEO. Az én TV men nincs SCART csati csak 2 RCA (AUDIO;VIDEO)Hogyan tudom úgy a TV-mre kötni hogy tudjak felvenni a videóval (nem csak lejátszó hanem felvevő is) köszönöm:csikosgabi
Hello!
1. Pont tegnap is volt egy ugyanilyen kérdés Ez a földhurok. Húzd ki a TV-ből az antena kábelt. Akkor jónak kell lennie. Itt van róla leírás, és még kapcsolás is a kiküszöbölésére. 2. Ebbe nemtok biztosat mondani mert legtöbbször inkább van scart a tv-n rca nélkül mint fordítva. Esetleg magát az antennát(vagy kábeltv-t nemtom mivan nállatok) nemlehet beledugni a videóba, a videóbol a tv-be és ha úgyindítod a felvételt akkor talán jó lesz
Az első kérdésedre a válaszom az, hogy biztos valami keveredés van az audio és a video kötések között, mert ha rendesen vezeted jó kell, hogy legyen a kép és a hang is. Javaslom tanulmányozd a scart csatlakozó bekötési ábráját. A kábel sem hosszabbítható vesztesség nélkül a végtelenségig. A mási kérdésedre a válasz. Felvenni jellemzően a video tunerrel szoktak, (az antennabemeneten keresztül) bár jellemzően gyengébb minőségű a video tuner, mint a TV-ké. Ha TV tuneren keresztül szeretnél felvenni, az azt feltételezi, hogy a TV-n van AV kimenet is. A leírtakból úgy tűnik, hogy nincs. A két RCA amit leírtál /Az én TV men nincs SCART csati csak 2 RCA (AUDIO;VIDEO)/ nagy valószínűséggel bemenet. Remélem, ha valamit rosszul írtam a jobban hozzáértők korrigálják
Miközben írtam, már Gery is válaszolt. A felvetéséhez annyit, hogy én inkább vennék egy jó minőségű és értékű elosztó splittert. A bejövő antennajelet így elosztod kétfelé. Az egyik a TV-felé a másik a videóhoz, amennyiben nincs AV kimeneted a TV-n és kénytelen vagy a video tunerjét használni TV adások felvételéhez.
Nállunk is így volt hogy videóbol tvbe és semmi baj nemvolt vele, a minőség meg ígyse úgyse lesz egy HD szóval szerintem lényegtelen.
Viszont a zúgás az bizony földhurok. Biztos jól kötötte a dolgokat csak a kábeltv-t kell galvanikusan leválasztani és voálá!
Az antenna kihúzása segített és így hát a galvanikus leválasztó lessz a nyerő,mivel te szóltál hamarabb így hát nem mondhatom hogy tied a pont de nagyon köszi!!!!
Csikós Gábor
kezdő kérdés: Lehetséges-e hogy sorbakötök egy jópár led-et, és bedugom a konektorba, és világitani fog. Ugy mint a karácsonyfaégő?
simán kb 77 db kéne csak előtte nem árt egyenirányításról gondolskodni, vagy minden leddel párhuzamosan egy fordítot irányba néző diódát bekötni.(a túl nagy záróirányu feszültséget nem szeretik ) gondolj bele. megéri ez neked? nem beszélve a vibrálásról amit tapasztalni fogsz na meg az áramról nem is beszéltünk. a LEdeknek lesz áramfelvétele, amit nem tudom azok akis lábak elbirnak e jó kísérletezgetést
77 darab... az nem gond, mert nemrég rendeltem 170 darabot. De mégis az ugy megoldható, hogy kap áramot, az áram megy a LED-ek elé a ketyerébe(egyenirányitó stb) és onnan a ketyeréből, már csak simán 77 darab LED sorbakötve és kész.
Létezik ilyen készen is... ki kell számolni, mi éri meg jobban. Én tuti hülyét kapnék a rengeteg led láb forrasztgatásától...
csak előtte nem árt egyenirányításról gondolskodni,
Ezek diódák, minek itt egyenirányítani? Inkább puffer kellene, hogy ne vibráljon. Az egyenirányításra akkor lenne szükség, ha beraksz egy graetz-et és a 100Hz-es villogás már nem zavarja a szemedet, ekkor a puffer-t elhagyhatod. minden leddel párhuzamosan egy fordítot irányba néző diódát bekötni És abban a félperiódusban, amikor kinyitnak ezek a diódák szerinted nem lesz egy pici izzadás meg füst ? LEdeknek lesz áramfelvétele, amit nem tudom azok akis lábak elbirnak Mivel sorba lesznek kötve pontosan annyi áram fog folyni, mint 1 LED árama azt meg bírja....ha párhuzamosan lenne , akkor is egy lábacskán egy LED árama folyna...... Én gondolkodnék, mielőtt írok....
Szerintem érdemesebb egyenirányítani előtte mivel nem hiszem, hogy a ledek szeretik a 230V-os záróirányú feszt, pufferelni nem árt! Ha meg csak szembefordított diódát alkalmaznánk és nem egyenirányítást akkor elég lenne egy kicsit nagyobb dióda meg egy ellenállat a teljes sorral anti parallel fordítva.
Valaki profi javítson ha valami hülyeséget írtam! üdv
goldolkodtam. az árammal igazad van mindenki hibázhat, de a szembe fordított diódával és egyenirányítással kapcsolatban olvasd el a köv. hozzászólást. én is igy toom.(a záró irányu fesszel kapcsolatban.) (igaz nem igy gondoltam a fordított irányu diódára, de igy még jobb. elv ugyanaz.)
nem kell mindig leugatni a kisebbet lehet neki is igaza nem? de látom gondolkodás terén Te sem voltál teljesen otthon most
Nos, akkor? van KB még 80-90LEd-em. És én nem zavarodnék meg a sok LEd láb összeforrasztástól.
Nekem egy tervle lenne szükségem, ugy hogy az jó legyen. Ne villogjon, és menjen 220-ra stb.
cockero
A záróirányú feszültség is annyi részre oszlik, ahány LED -ed van, így 1 LED-re nem jut annyi 70 LED esetében, ami problémát okozna. Az ellenállás és az antiparallel dióda így szerintem fölösleges. A fordított LED (egy pont két fordított bekötésű LED - ből áll) jó ötlet, bár a villogást nem szünteti meg. uli Azért nem mindegy, hogy LED -et raksz antiparallel (ami jó megoldás) vagy sima diódát, mert más a nyitófeszültségük. 70 db. pl 1N4001 -en esik nyitó irányban áramtól függően min 0,6V ez 0,6V*70= 42V a ~320V csúcsból levovnva marad kb. 280V. Ez hova tűnik? (füst lesz belőle !) a nyitott diódákon fog eldisszipálódni... legalábbis ellenállásokra is szükség lenne ebben a megoldásban. Ez ha jól olvasom, kezdő kérdések topic, szerintem akkor válaszolj ha biztos vagy abban, hogy korrekt amit írtál, mert nem biztos, hogy kiszúrja a kérdező a fals választ hiszen kezdő. Nem akartam sértő lenni a stílusért elnézést a lényegi mondanivalót fenntartom.
A LED típusát megadnád? Nyitófeszültség és max áram, valamint a megengedett legnagyobb zárófeszültséget?
Hát az MOST nem tudom elküldeni. El kell kérnem a cégtől e-mailbe. Az meg egy pár nap. De annyit tudok, hogy kicsi áramra megy KB 3V és 4,5-ös elemmel simán kiég. pedig láttam már olyan LED-et is ami kibirta a 4,5 Voltot. ennyit ir róla
Adatok nélkül botorság lenne bármit mondani, ezt a nyelvet meg nem beszélem
Akkor ha megvan ebben a sok értelmetlennek tűnő betűhalmazban a típus a www.alldatasheet.com - on keresd meg az adatlapot és meg is lesznek a kért adatok.
PS.:Írigyellek a nyelvtudásodért nekem a kérem köszönöm meg a patika megy ezen a nyelven...a pivo meg minden nyelven ismert szó |
Bejelentkezés
Hirdetés |