Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Én nem értettem félre de szerintem Te igen, a multit nem panelműszerként használtam rendesen ahogy szokás, ellenállást méregettem, feszültséget, kondikat és tranyókat. Csak vagy 2 elem elment 1 hét alatt(volt hogy sikerült bekapcsolva hagyni). Ez idegesített és csináltam neki 1 trafót, elején jó volt, végére már csak valamit össze-vissza kijelzett ha mértem. Mára már van 1 uj, amit soha meg nem próbálnék trafórol hajtani...
A búgással meg az van hogy mikor 230-at adok neki(bedugom a konnektorba) rögtön elkezd zümmögni, és ha ráteszem a kezem akkor érezhetően rezeg egy nagyon picit. Szerintem a trafó csinálja.
Akkor, elnézést kérek tényleg félreértettelek, de érthető, mivel ez a labortápegység készítése topik. Egyébként 1 hét alatt 2 elem, az nem semmi. De egyben furcsa is. Az iskolánkban, tényleg folyamatossan mérnek a műszekekkel szinte megállás nélkűl, mégsem kell hetente cserélni több elemet. Inkább csak havi szinten. Én itthon is sokat használom a multimétereimet és kb. évente 2-3 elem van cserélve. Bár az én multiméterem kikapcsol magától kb. 10 perc után, ha nincs használva. A Te műszereden nincs autómatikus kikapcsolási funkció? Az sokat segíttene ezügyben. A trafóknál normális jelenség, ha üresjárásban "búgnak", terhelve pedig mégjobban búghatnak. Bár ez inkább a nagyobb teljesítményű trafóknál figyelhető meg. De, ha melegedik is a trafó nem csak búg, akkor ott vagy bekötési probléma van, vagy pedig a trafóval van probléma.
De nagy kijelzője volt amiben még háttérvilágítás is volt(én raktam bele) és volt amikor úgyhagytam 1-2 napra...és sajnos úgy is maradt mivel nem kapcsol ki magátol...
Na de mivel ez tényleg labortáp készítése topik, lenne a labortápommal 1 kis gond, valamiért nem jó az áramkorlát, vagy nem is tudom. nem bír meghajtani 1db 25Wattos izzót pedig elég nagy a trafó. Teljesen mind1 lehet kiszedek belőle 1 2N3055-t mert úgyse használom olyan hatalmas teljesítményen, max 1 A.
Melyik kapcsolásról van szó? Esetleg kapcsolási rajzod van hozzá?
Ezt építettem. De még van vele olyan is hogy nem lehet a teljesen le és feltekerni, azaz kb 3V-tol csak 14-ig a 25 helyett. Arra lehet tudom a megoldást, de azért megkérdezem: a P1, P2-t kell kivezetni vagy a P3, P4-et? Eddig az utóbbit vezettem ki, lehet rosszul tettem. Mingyárt meg is cserélem.
A P1, P2-őt kell kivezetni. Nem csodálkozom, hogy búg a trafód és nem tud meghajtani egy 25W-os izzót. Az a trafó amit a képeken látok nem lehet több 30W-osnál. Mindenképpen minimum egy 100W-os kellene oda.
De nincs, igy is ez a legnagyobb ami itthon volt. Adatai: Ac9V 1,8A és 2× 12V 1A. Utóbbit használtam, ami végülis AC 24V középleágazással. Igyekszek szerezni 1 nagyobbat.
Sziasztok
Megépítettem ezt a kapcsolást: Bővebben: Link de sajna kicsi hozzá a trafóm de egyébként szuperül működik, viszont van egy 400VA- es 25,6V-os trafóm. Szerintetek működőképes lenne róla vagy ez már sok lenne neki? Elméletileg csak 0,6 V-al nagyobb a kelleténél jelenthet ez gondot?
Szia!
Nyugodtan használhatod vele! Később, több végtranyóval kiegészítve akár erősebbre is átépítheted a tápodat... Minden esetre egy 4-5 A -es biztit tegyél a trafó szekundere után, mert ez a trafó már komoly zárlati áramokat tud áthajtani a vezetékeken, nyák fólián, aztán nehogy tűz legyen a vége. Üdv Tibi.
Köszi szépen! Akkor nyugodt szívvel rá merem kötni most már
Üdv kellene valami jól működő áramkorláttal ellátott labortáp ami 24V megy kb 1-2amperes terhelés mellet vagy nagyobb ez a max amit tud a trafó de ha nincs van áramkorlát biztosan kel ja és ha lehet ne túl bonyolultat
Hű kicsit kusz megfogalmazás, de a 723-as IC szerintem megfelelne neked. Az áramkorlátot nem lehet állítani, van egy fix érték, azt tudod módosítani egy teljesítmény ellenállás cserével. Ha pedig olyan kell amit lehet állítani, akkor nézz szét a kapcsolások között.
Hello!
Ha egyszerű labortápot szeretnél építeni, építsd meg ezt a kapcsolást. Pont olyan paraméterekkel rendelkezik, mint amit szeretnél, és egy db. 24V váltófeszültség igénye van. De ha lehet, használj írásjeleket, hogy mondandód érthető legyen!.. üdv! proli007
Üdv!
Ennél a tápnál mennyire pontosan lehet beállítani a kimenti feszültséget? Mert más tápegységekben 2db potméter van egy a finom a másik a durva beállításhoz. Válaszodat köszönöm.
Hello!
Pont olyan "pontos" lesz, amennyire arányos a potenciométer ellenállás változása, a szögelfordulásával. Egyszóval legfőképpen a poti gyengesége (átfogása) miatt alkalmaznak még egy potit. De ha egy helikális potit teszel bele, akkor azt kedvedre tekergetheted. De ez a kapcsolás (és bármelyik) kiegészíthető "finombeállító potival". üdv! proli007
Üdv!
A kiegészítő potméter értékét az alábbi módon határozzuk meg?Megkeressük azt az ellenállás értékpárt-és ez alapján méretezzük a potmétert-amit ha párhuzamosan kötünk kiadja az eredeti potméter értékét? Köszönöm válaszodat és segítségedet. Dani
szia!
Inkabb SOROS kapcsolast alkalmaz a 2 potmeterhez. [1 nagyobb es 1 kisebb erteku] = kb a rajzon szereplo ertekkel.
Üdv!
Végig gondolva a soros a jó megoldás. Köszönöm segítséged és válaszod.
En igy csinalnam
A nagyobb erteku a durva, mig a kisebberteku a finom allitasra szolgalna Nincs mit, szivesen segitek/segitunk.
Hello!
Soros kapcsolásban, de nem egészen úgy ahogy Ghoszt rajzolta. Mert nem mindegy, hogy a tápnak milyen a kapcsolása. Itt a tápot nem ellenállás változással kell szabályozni, hanem egy feszültség osztó van benne. A P1 feszültségosztó poti beállítási tartományát csökkenti R1 és R2 ellenállás. Tehát a közel jó megoldás: R2 1,2kohm, alatta a 10kohm-os poti mint feszültségosztó, alatta az 1kohm-os poti mint változtatható ellenállás, és alatta az R1 ami szintén 1kohm. üdv! proli007
Elnezzest kérek!
Csak az elvet szerettem volna szemleletesebben abrazolni.
Üdv!
Akkor legtöbb esetben úgy járunk el hogy az egyik fix ellenállás értékét ketté osztjuk és az alapján lesz egy finom beállító potméter érték és egy fix ellenállás. Van lényege hogy a kapcsolásban a feszültség osztó melyik fix ellenállását osztjuk meg, és mennyivel?(R2 vagy R1?) Jelen esetben ugye felezted de szabad-e, érdemes-e más arányban osztani? Amit Ghost rajzolt az abban az esetben alkalmazható hogyha nincs feszültség osztó csak simán egy db potméter szabályoz? Dani
Egy pár megoldás feszültség finom szabályozására.
Üdv!
3 potméteres finom állítással még nem találkoztam. Köszönöm a mellékletet, le is mentettem.
Nem 3 poti, félreérted. Abból kettő egyetlen poti, csak sztereó kialakítású.
Az alsó két ábrának annyi előnye van, hogy a "saját ellenállása" állandó (mint egy potméternek).
Üdv!
Sztereó potira nem gondoltam. Köszönöm szépen a választ.
Hello!
Úgy látom nem érted. De általánosságban nem lehet fogalmazni.. - A kapcsolásban a szabályzó erősítését, az R4/R3 ellenállás értéke határozza meg. Így Au=1+(R4/R3)=4,84 - Tehát 32V kimenethez, 32V/4,84=6,6V feszültséget, míg 3V kimeneti feszültséghez 3/4,84=0,62V feszültséget kell kapni a potikról maximális illetve minimum állásban. - Ezt kell a potikról lejövő feszültség értékének visszaállítani, miközben a 6-os láb referencia feszültsége 7,2V körül van. De ezt már számold ki Te.. (Bár a kapcsolás eredetileg sem korrekt, mert az IC bementi feszültség minimumának nem szabadna 2,5V alá menni, emlékeim szerint) üdv! proli007
Adatlap szerint a bemenő minimum fesz 9 v. Értem és köszönöm válaszodat.
Hello!
Nem az IC tápfeszültségéről, hanem a szabályzó erősítő minimális bementi feszültségéről van szó.. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |