Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   293 / 580
(#) fecameca válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Az a kosár nélküli membrán se semmi, mai szemmel nézve minden egy kicsit fura ezekben.
(#) hatvanasjocó válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Végül is ez a topik erről szól! Ezek működnek, javíthatóak ma is! Van mit tanulni belőlük. Szerencsések vagyunk, hogy ezeken nőttünk fel. Modern korunk termékei: használd majd dobd ki, vegyél másikat! "csúcstechnológiával előállított bóvlik" idézet tőlem.
(#) erdgab hozzászólása Aug 8, 2013 /

Tiszteletem Uraim!
Viszek két szépséget a HE találkozóra,egy R946-ot egy T325 társaságában.
(#) fecameca válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Azért kíváncsi lennék én egy ilyen világháború előtti egyenesvevőre. Nem hinném, hogy valami sok hangja lehetett, és inkább csak a helyi adókat preferálta. Vagy szólt rajta egyszerre több adás is. Valószínűleg, azért nem véletlenül tűntek el ezek egészen a második világháború után. Az én gyerekkoromban már a néprádiók is már megfelelően lebutított szupervevők voltak, ha jól emlékszem.
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 8, 2013 / 3

Folytatom a Standard felújítást: délelőtt a forgó kondi lett szétszedve, mert teljesen be volt ragadva, és zárlatos is volt. A lemezeket ultrahangos tisztítóba tettem, a többit meg felpolíroztam. Maga a meghajtó szerkezet is hibás volt, azt is szét kellett szedni, és esztergában feljavítani. A többi a képeken.
(#) _BiG_ válasza fecameca hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Részben a szelektivitás és a kényelmes hangolhatóság miatt terjedt el a szuper (bár drágább volt, sokáig csak luxuskészülékek használták), de volt egy különös ok is a régi egyenesvevők eltűnésére, amit hallottam.

Ugyanis a "2+1"-es vevők visszacsatolt audion elven működtek és ezek túlcsatolva rádióadóvá változtak. Igen könnyen lehetett belőlük rádióadót fabrikálni (és persze vevőként is üzemelt), billentyűzést megoldani és morzézni... Begyűjtötték őket a háború alatt, meggátolandó az ilyetén, diverzáns célú felhasználást. Ezért is tűntek el igen gyorsan.
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Előre is megköszönöm ha a trafót rendbe tudná hozzni
(#) frecsko válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ez így van ahogy mondod. A megszálló németek és oroszok gyűjtötték be őket és semmisítették még.
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ha azt nézzük, voltak már akkor szuperek is, azokban is van oszcillátor. Egy billentyű, kicsatolás, erősítő, és kész az adó. Nem csak az audionból lehet készíteni. Persze detektorosból nem is lehet.
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

A szuperben van oszcillátor, mégse sugároz, hiszen nincs közvetlen kapcsolatban a bemenőkörrel, azonfelül a frekvenciája nem ott van, ahova a modulátorkör van hangolva. Ez a lényeg. Viszont a visszacsatolt audion pontosan adásra van hangolva, az antennakörrel közvetlen csatolású, és a visszacsatolást csökkentve máris vételkész.

A detektoros is tud sugározni, adásszünetekben (mikor csak vivő van, moduláció nincs) tapasztalták. Ugyanis az antenna a vett jel felét vissza is sugározza (innen van az adóenergiája), ezt a hallgató meg tudta modulálni, és kész is az "adó", csak persze kicsi a hatótávolsága és főleg egy nagyobb rádióadó közelében működik. Mivel a jó detektoros vételhez jó antenna is kellett, feltételek előállhattak az adáshoz is.
(#) zoly15 hozzászólása Aug 9, 2013 /

Sziasztok!
Igaz én nem múzeális készüléket mutatok be,d e itt sok a régi csövek szakértője...
Tegnap találtam egy érdekes csövet, de fogalmam sincs arról hogy mi lehet ez Bővebben: Link (továbblépve további 2 kép van az albumban) Annyi van ráírva hogy : GR 17, az aljában porcelánra van felültetve az egész.. .van egy fém cső abba belemegy a porcelán, ebben van gondolom a fűtés
mögötte egy nagyobb fém lemez van.... Mi lehet az? Előre is köszönöm!
(#) Janó bácsi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ez egy hidegkatódos elektroncső, kapcsoló trióda, Itt van a leírása 3 nyelven:

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
(#) zoly15 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Köszönöm szépen a válaszodat... ez ritka vagy régi, vagy csak egy szokványos cső?
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 9, 2013 / 1

Folytatom a Standard felújítást.
Ki kellett venni a tekercs szerelvényeket, mert meg voltak hajolva a bakelit lapok, meg szakadt volt a visszacsatoló. Megigazítottam a többi tekercset is, majd lelakkoztam őket. Mivel majdnem minden le volt véve a panelről, így egy kis olajos benzinnel lemostam a bakelitot, meg jól áttöröltem, már ahol hozzá lehetett férni. Anti barátom szerkesztett rá egy új skálát is. Ezután módszeresen visszaépítettem mindent, hidegen végigmértem az összes ellenállást 3 db szakadt volt, azt kicseréltem, majd mindent visszahuzaloztam a rajz szerint. Egy régebbi felújított gépből vettem ki csöveket próbára, azzal indítottam be, a végleges csöveket, még le kell gyártani. Szépen szó, jól jön a Kossuth is rajta,bár egy kicsit morgós, gerjedős, hiányzik a fémdoboz. (Tibor barátom már elküldte, ezúton is köszönet érte!) Ha teljesen kész lesz csinálok majd videót is róla, egyenlőre itt vannak a képek.
(#) Janó bácsi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Nagyon ritka, én még nem láttam élőben. Ipari berendezésekben használják.
(#) gkari válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

A szuper is tud sugározni, többnyire KF frekin (ha gerjed, akkor máshol is), ezért van a (csövesekben) az antennatekercs, ami a KF kijutását van hivatva az antenna felé megakadályozni-persze ma már ennek nincs igazán jelentősége, mert pl. 473 kHz.-en vételkész rádió vevő(-ill. adó) nincs.
(#) zoly15 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ez jól hangzik, majd egyszer elajándékozom/ eladom ha valakinek kellesz ilyesmi. Én is a munkahelyemen találtam a régi szép idők leharcolt termei között, de biztos találnék még dolgokat. Egyébként hogyan működik ez a cső, egyáltalán fűtés nélkül hogyan?
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Egyébként eszembe sem jutott volna, csak ránéztem, és a neve: Glimmrelais, engemet arra emlékeztet, ami a fénycsőgyújtó patronokban van. Azok nem glimmrelék? Elnézést az Off-ért.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

A fénycsőgyújtóban ikerfémes érintkező van, amit a ködfénylámpa keltette hő zár. Ezekben a tirátron-szerű csövekben nincs mozgó alkatrész.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Attól az még glimm is meg relé is. Az ikerfémet meg sejtettem, hogy hőre rövidre zárja a glimmet.
(#) _BiG_ válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ködfénykisüléssel működik, de üzemszerűen csak a gyújtóelektródára adott negatív impulzusra gyújt be. Érzékeny, kis vezérlőteljesítményű reléként működik. Például fotocellával is vezérelhető.
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Csak a két alkatrész közti különbségre hívtam fel a figyelmet, és a relé kifejezéssel pedig nincs probléma.
(#) frecsko hozzászólása Aug 10, 2013 /

Sziasztok!
Nincs véletlenül valakinek Orion 355-ös vagy 155-ös jó állapotban lévő, nem furner hiányos doboza?
Örülnék, ha valakinek lenne.
Üdv.
Krisztián
(#) phoma hozzászólása Aug 11, 2013 /

Kedves Kollégák!

Segítséget szeretnék kérni. Egy Orion 115A néprádió javításában vagyok bizonytalan, ezért fordulok Hozzátok.
A készülék működés közben romlott el két bekapcsolás között. Hibajelenség: nem szól, csak halk zúgás van a hangszóróban.
A csöveken a feszültségek mindenhol rendben vannak, nagyságrendileg a kapcsolási rajz szerintiek (bár az egyenirányító utáni elkón 115V helyett 150V van, de akkor is ennyi volt, amikor működött). A KF erősítő UF21 rácsára antennát téve halkan szól a Kossuth Rádió, a keverő+oszcillátor UCH21 rácsához érve azonban semmilyen hang nem hallható.
Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy az UCH21 cső fűtőszálja nem világít és nem is meleg a cső. A többi cső fűtőszálja rendben világít és melegek is a csövek.
Mivel a fűtőkör soros, ezért az UCH21 fűtőszálja elvileg rendben van, bár a fűtőfeszültség mérések alapján a következő értékek vannak (zárójelben a csőkatalógus szerinti standard fűtőfeszültség értéke):
UCH21: 4,8V (20V),
UF21: 14V (12,6V),
UBL21: 62V (55V),
UY1N: 56V (50V).

A fűtőszál ellenállások értékei melegen/hidegen:
UCH21: 35/35 ohm
UF21: 38/20 ohm
UBL21: 193/83 ohm
UY1N: 116/73 ohm.

A kérdésem az, hogy vehetek-e egy másikat az UCH21-es csőből? A válasz talán triviális, de mivel a fűtőszál épnek tűnik, másik használt csövem kipróbálásra nincsen, a Vaterán pedig postaköltséggel együtt mintegy 2.000 Ft-ért kapom meg a csövet, ezért kicsit bizonytalan vagyok, hogy vajon létezhet-e, hogy valamilyen más, rejtélyes hiba miatt az UCH21-es cső mégiscsak hibátlan és a hibát máshol kell keresni? Nem akarnám ugyanis kiadni a cső árát hiába, jelenleg úgy élek, hogy minden ezres fontos.

Köszönöm a segítségeteket! Üdv.: Péter
(#) _BiG_ válasza phoma hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Lehet akár fűtőszál-katód zárlatos is a cső, ekkor épnek tűnik a fűtőszál, de mégsem fog működni vele a rádió. Az alacsony fűtőfeszültségesés erre utal - a különbözet a többi csőre oszlik el. Mérj ellenállást a fűtőszál egy-egy vége és a katód között. Ha jó, akkor végtelen ez az ellenállás. Persze lehet melegen zárlatos hidegen nem, bár azt írod, hogy nem is fűt fel.
Ha máshol nincs zárlat/átvezetés (foglalat!), akkor az UCH21 csövet kihúzva nem szabad felfűtenie a többinek sem.
(#) Janó bácsi válasza phoma hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Ha már veszel valamit, akkor ne csövet vegyél, hanem egy egész rádiót. Zsibiken, piacokon, egyéb kereskedelmi oldalakon 2-3000 ft-ért kapsz egész készüléket, nem is feltétlenül néprádiót, hanem annak valamelyik világvevő leszármazottját ( Orion 227, 216, 228, 324, 232, 239, stb) amiben két UCH-is van. Ha megvan a "donor" válogasd ki a legjobb csöveket, esetleg egyéb alkatrészeket, (potméter, elkó, hangszóró, stb,) majd a maradékot tedd vissza egyben, vagy bontva eladásra. Ha türelmes vagy és ügyesen kereskedsz, nullásan, vagy akár némi nyereséggel is kijöhetsz az ügyből, amellett hogy nálad maradnak a legjobb cuccok.
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 11, 2013 / 1

Üdv mindenkinek. Kész vagyok a Standard 3A elektromos részének felújításával, már csak a dobozt kell rendbe rakni, hátlapot gyártani, meg gombokat csinálni eredeti formára. A "csőgyártás" ról már írtam régebben, most megint teszek fel képeket róla. 2db EC92, meg egy E(C)L80 csővel lett pótolva az eredeti csősor. A gép meglepően jól szól, nagy hangerővel hozza a Kossutot is Baranyában.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

És itt van róla, egy nem túl jó videó is. Üdv.

Bővebben: Link
(#) phoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Köszönöm! A katód és mindkét fűtőszál között végtelen az ellenállás, és a csövet kihúzva megszűnik a többi fűtése, mégis úgy döntöttem, beruházok egy másik csőbe.
Janó bácsinak is köszönöm a tippet, teljesen jó, csak sajnos nekem most gyors megoldás kell és kevéssé van időm (meg helyem) még egy régi készülékkel foglalkozni. Legközelebb!
Szép napot mindenkinek!
(#) _BiG_ válasza phoma hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Akkor lehet, hogy a nagyobb feszültség üti át a szigetelést (az ellenállásmérő kisfeszültsége még nem), ezt úgy lehet megvizsgálni, hogy a katód és a fűtőszál közé kötsz mondjuk majdnem anódfeszültséget egy nagyobb ellenálláson keresztül (pl. 100kOhm 1W) és áramot mérsz. Persze, érdemes a csövet felfűteni váltóárammal, külön tápról.
Ezt csak azért javaslom, hogy biztos legyen a hiba behatárolása.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Következő: »»   293 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem