Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   115 / 247
(#) Chipmunk1960 válasza zmol hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Szia! Olvasgattam itt a hozzászólásokat, bizony nem egyszerű. Engem csapott már meg a 2Kv, egy nagy vakuban a feltöltött kondi, bizony jó messzire ledobtam a csavarhúzót!
Szóval végeztem kísérleteket nagyfesszel, pld ionizátor. Ott is nyagafesz-sokszorozó volt benne. Működött is, mígnem egyszer egy kisebb csattanás után leállt. A bemenetén a scóppat tudtam mérni a jelet, egyenáramú mérésnél látszólag, minden rendben volt, /és ez a lényeg/, hogy nagyfesz alatt teljesen másként viselkedik egy alkatrész, főleg ha haldoklik. Végül-is félredobtam, de bizonyos, hogy nagyfesz alatt, ez már lehet a 240v hálózati is áthúzhat zárlatos lehet... Ha van egy rossz régi TV belsőd, amiben éppen még a nagyfesz rész megy, akkor azt leoszthatod akár hasonló benne lévő nagyfesz trimerekker, vagy az általad említett nagyfesz előtéttel a kívánt 8,5Kv ra. Én kipróbálnám ezzel, mert az baromi sokat kibírt nekem a kísérletek alatt, hosszú üzem után csak a "nagyfejű" szállt el. Olyan is volt, hogy a hasonló zárlatos témát, egy nagyfeszel megküldve, / mondván ártani már nem tudok benne/ kiütötte, vagy átégette teljesen az átvezető rész, s működött tovább. A fenti dolgokkal, csakis a BIZTONSÁG maximális figyelembe vétele mellett kísérletezz! Üdv: Mike

Tesla-Hi.jpg

(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Kérdés, van-e magyar nyelvű gépkönyved ?

Ha a feszültségek rendben vannak, szabályzók működnek és az eltérítési vonal eleje normál fényerővel látható a hiba a kívilágosító erősítőben vagy az azt vezérlő fokozatokban lehet.
Válaszd le a TR908 tranzisztor emitteréről az R940 R941 47 ohmos ellenállásokat igy
eldönthető hogy a hiba az erősítőben vagy a vezérlésben van-e.
(#) crapgame hozzászólása Márc 24, 2014 /

Jó napot mindenkinek!

Elkéne egy kis segítség.
Lehetőségem lenne venni egy EMG 1567 típusú szkópot elfogadható áron. Első szkópom lenne. A ráadott jelet tökéletesen megjeleníti, minden működik rajta, DE! Nem állandó jelleggel, kb 4-5 másodpercenként a kép olyan 5-10mm ert összeugrik horizontálisan, aztán olyan 10 másodpercig nincs baj, majd újrakezdi. Vertikálisan semmi probléma. Érdemes ezzel a szkóppal foglalkoznom, vagy kerüljem el nagy ívben.
Találkozott már valaki hasonló jelenséggel?
Előre is köszönöm.
(#) gerenk válasza crapgame hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

A horizontális erősítő erősítése lecsökken valamilyen okból, pl melegedés hatására megnyúlik valamelyik munkapont beállító ellenállás. TRACE FINDER /sugár kereső / gomb megnyomására
a vízszintes erősítés lecsökken, a vízszintes vonal összeugrik. Nyomva tartva a gombot
további rövidülés tapasztalható ?
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Nos, vacsora előtt volt egy kis időm, csatolom a képeket. Az 1.jpg és a 2.jpg az említett állapot GND-vel, illetve 500Hz-es szinusszal, félhomályba borított műhelyben, max fényerőn.
Van gépkönyvem, így a TR908 környékéhez már sajnos nem kellett GPS. R940 kiforrasztásakor nincs változás (talán ez így jó is, mert az a chopperről jön, de egyébként a CHOP állással nincs is baj, leszámítva, hogy ott is ugyanolyan halvány a kép...).
Viszont R941-et kiforrasztva (ami ugye a "blanking" bemenet), a harmadik képen láthatóvá válik az ábra. Csak remélni tudom, hogy ez jelent valami megfoghatót, vagy ismerős számodra/számotokra, nekem sajnos nincs ebben tapasztalatom.

Chipmunk1960 és Nagym6 felvetése szerint mértem eddig is az alkatrészeket, azzal fűszerezve, hogy a nagyfesz komponenseit egy 500V-os mérőfesszel dolgozó szigetelési ellenállás mérővel van alkalmam ellenőrizni. Ami ott átmegy, azt tartom megfelelőnek. Tudom, kV szinten ez nudli, de mégis jobb, mint a pár V-os multiméterek...

Köszönöm ismét a fáradozásotokat!

Ja, az ábrákon a sugarat direkt toltam jobbra, hogy látható legyen az eleje...
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014

Első kérdés, rendesen szabályoz-e a vizszintes helyzet potméter ? Balra és jobbra egyformán
ki lehet tolni a vízszintes vonalat ? A képen erősen jobbra van tolva a sugár.
A kezdeti fényes pont természetes, visszafutás után itt várakozik a sugár a triggerjelre.
Milyen a fényerő ha indított módba kapcsolsz, vagy a legkisebb eltérítési sebességgel mozgatod a fénypontot.
Erős a gyanúm hogy a KS cső gyenge /emisszió csökkent/ .
Nem voltam figyelmes már látom és olvasom a sugarat kitoltad.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) nagym6 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Idézet:
„Erős a gyanúm hogy a KS cső gyenge /emisszió csökkent/ .”

Nem valószinű, mert zmol leírása szerint így kezdődött a hiba:
Idézet:
„néha valami áthúzogatott (kattogott benne) egy-egy pillanatra képeltűnésekkel, majd az egyik kattanásnál úgy maradt.”

Tehát hirtelen jött a hiba, a ks. cső gyengülés pedig hosszú, lassú folyamat.

Képeket nézve ha a +8,5 KV. gyorsító feszültség és a -1450 V katód feszültség rendben van,
az anód 100 V-ig szabályozható és 6,3 V fűtő fesz. mérhető és mégis halovány a sugár, biztos hogy gyenge a KS cső.
(#) kadarist válasza zmol hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Szia!
Egy kérdés: indított üzemmódban is halvány a rajzolat? Gondolom, hogy most autó állásban van az eltérítés.
(#) gerenk válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

A katódról a nagyfeszültség átütésekor emittáló rétegből leválás történhetett, ez okozhatta a
emisszió lecsökkenését.
(#) Ge Lee válasza crapgame hozzászólására (») Márc 25, 2014 / 1

Idézet:
„Érdemes ezzel a szkóppal foglalkoznom, vagy kerüljem el nagy ívben.”
Kerüld el nagy ívben. Ha ingyen odaadják sem leszel vele előbbre, folyamatosak a kontakthibák, a nagyfeszhibák stb.
(#) Chipmunk1960 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Szia! Elméletileg szinte 'minden' elképzelhető, egy régi gépnél. Talán itt is lehetne alkalmazni, elképzelésed igazolására a régi TV-s trükköt, a fűtőfesz kismértékű, megemelését. 6.3<8V -ra. De hozzáteszem szkópcsőnél még nem volt rá szükségem, ezért megkérdezem a kollégák véleményét is.
(#) gerenk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Erre én is gondoltam de azután elvetettem a 10 KV nagyfeszültség miatt a fűtőfeszültséget
adó tekercs a hálózati transzformátoron igen gondosan van szigetelve. Külön , 1-2 V-al emelt feszültségű transzformátor alkalmazása is hasonló gondos szigetelést kíván.
(#) Chipmunk1960 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Bocsi, nem írtam, külön, régi csengő transzformátorról szokták neki adni, de bármilyen más trafó jó.
(#) nagym6 hozzászólása Márc 25, 2014 /

Általában az elgyengült ks. csövek nem igazán fókuszálhatók rendesen nagyobb fényerőn, kissé szétterül a vonal. Főleg nagyobb fényerő állásoknál. Ahogy növelem a fényerőt, hamar elmegy a fókusz, mindig utána kell fókuszálni. Ennél az EMG 1567 szkópnál viszont a képeken a sugár rajzolata tökéletesen éles, sőt eleje még erős fényű is.
Nem tudom ennél a ks. csőnél hogy van, de ami gyengékkel én találkoztam, azok olyanok voltak, mint fentebb írtam.
A kivilágosító erősítőt, ill. a Z modulációt kellene kiiktatni próbára, úgy, hogy engedje a teljes fényt.
Nem tudom hogyan ebben nem tudok segíteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) crapgame válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Köszi, úgy teszek!
(#) peterpan válasza gerenk hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Nagyfesz klipsz rendben van?
Nálam a vezeték vége letört a cső mozgatása miatt, és pattanásszerű hangokat adva hol volt hol nem volt erős fény. A gumi alatt nem látszott, csak leszedés után derült ki, azóta semmi gond.
Egyébként orosz CI-64 (katonai kivitel) és mégis..... a kapanyél is elsülhet.
(#) gerenk válasza peterpan hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

zmol fórumozónak próbálok segíteni, kérdésedre ő tud válaszolni
(#) hbtyuska hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok!

Hozzájutottam egy szovjet C1-70A oszcilloszkóphoz, viszont van vele egy kis gond, mégpedig az, hogy vízszintesen nem fut a jel, tehát ha pl. ráadok egy szinuszt, szépen megy le fel függőlegesen ugyanabban az oszlopban. Vajon mi okozhatja ezt, illetve hogyan lehetne megcsinálni/megcsináltatni?

Köszönöm előre is!
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Na, most jöttem fel a műhelyből, mára elég...
Szóval:
A fényerő kis eltérítésnél és indított módban is ugyanolyan gyengécske. (A képek valóban "Auto" állásban készültek.)
A rend kedvéért megint megmértem minden feszt. Ezúttal 2GOhm és 220k volt az osztóm mert az akadt a kezembe, de nagyságrendileg szerintem megbízható. 9kV és -1600V körüli nagyfeszt tapasztaltam, a fűtés OK, az "Intensity potival" 88V-ig megyek a TR905 emitterén. Hogy tutira menjek, utóbbit úgy is megnéztem, hogy a tranyó teljes nyitását egy kis ellenállással emuláltam (bedugtam egy 47 Ohm-ot a C-E lyukba a foglalatba a tranyó helyett.) Ekkor 98V-ig jutottam, de a fényerő ugyanaz.
Bizgeráltam még mindenfélét, pl. R929 helyett beraktam egy 47k-s trimmert, hogy azzal is játsszak, de csak elégettem. (Meg a TR905-öt is, de sebaj, volt másik...)

Hajlok a KS cső gyengeségre, de most olvasom a csengőtrafós fűtés ügyet és a nagyfesz klipszet. Most már nincs erőm mindent visszakapcsolni, de holnap meló után annak még adok egy esélyt.

Jut eszembe a klipszről: a másik szkópban ugye akkor jogos a képcső selejtezés? (Minden nagyfesz megvan, míg a klipszet a helyére nem teszem, akkor viszont a kV-ok lefekszenek...)

Köszönöm ismét mindenkinek!

Üdv.:
Zoli
(#) nagym6 válasza zmol hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

A ks. csövet megcserélném a két szkópban, így mi lesz. A gyanított csőhibák is mennek-e a csövekkel együtt. Mert ugye mindkettőben csőhiba a tipp, csak más jelleggel.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

nagym6 irta és egy kicsit gyanús nekem is

Idézet:
„Általában az elgyengült ks. csövek nem igazán fókuszálhatók rendesen nagyobb fényerőn, kissé szétterül a vonal. Főleg nagyobb fényerő állásoknál. Ahogy növelem a fényerőt, hamar elmegy a fókusz, mindig utána kell fókuszálni. Ennél az EMG 1567 szkópnál viszont a képeken a sugár rajzolata tökéletesen éles, sőt eleje még erős fényű is.”

Valóban a gyenge képcsövek pl TV így viselkednek, és ott a kép negatívba is fordul nagy
fényerőnél, úgyhogy vizsgáljuk meg jobban előbb a KS csöveket.
A rossznak kikiáltott másik darabon kellene végezni előbb egy nagy ohmos 20 Mohm
állásba kapcsolt kézi műszerrel végzett átvezetés mérést a nagyfesz csatlakozó és
a csővégi elektródák között. Ha mindenütt végtelen nagy ellenállást mérünk akkor
az elektródák között zárlat nincs de ha mégsem jó a nagyfeszültség rákapcsolásakor
akkor tényleg kidobandó.
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Kérdés, a 3. képen a szinusz elején látható függőleges fényesebb vonal az elfogadható
normál fényerejű ?
(#) user1914 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Hi!
Az eltérítés indításakor, indulni kell egy kivilágosító áramkörnek ami nem működik. A sugár indulása után kell megjelenjen a kép. Az elején nem kellene legyen a függőleges erős vonal.
Üdv.
(#) proli007 válasza hbtyuska hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Hello! Kérdés hogy mennyire ismered ezt a szkópot, vagy a szkópok működését egyáltalán. Mert az is lehet nem hibás, csak nem jól állítod be.. üdv!
(#) hbtyuska válasza proli007 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!

Igazat megvallva nem igazán ismerem a működésüket, csak annyit sejtek, hogy talán a fűrészjel-generálással lehet valami gond, amit abból szűrök le, hogy az időosztó potméterek beállítására nem reagál, és azt hiszem az nem normális, hogy bekapcsoláskor bemenet nélkül a csík nem fut végig a képernyőn, hanem egy kis darabon látszik csak, sőt négszögjelre meg egymás fölött látszódnak a csíkok, ami megint ezt támasztja alá, és direkt kétszer is megnéztem hogy a megfelelő csatornára legyen beállítva.
(#) Chipmunk1960 válasza hbtyuska hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia, A rajzát ITT megtaláltam. Valamint képeket róla ITT. A hiba az lehet kontakt jellegű, mivel moduláris felépítésű. A fűrészgenerátor, illetve az X erősítő fokozatban vagy a csőcsatlakozásoknál. A javításhoz mindenképpen kell egy működő szkóp. A fenti néhány párbeszéd igazolja, hogy elég magas feszültségek vannak, ezért csak némi tapasztalattal javasolnám a bekapcsolt állapotban történő méricskélést. Üdv: Mike
(#) hbtyuska válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 26, 2014 / 1

Szia!

Köszönöm szépen a rajzokat, képeket. Azt tartom valószínűnek, hogy szakemberre bízom, mert ilyesmiben nincs tapasztalatom.
(#) proli007 válasza hbtyuska hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Hello! Bementi jel nélkül a "csík" csak akkor fut végig, ha AUTO üzemmódban van. De ha indított módban, akkor bizony álldogál. Mind addig, míg a szinkron kiválasztó kapcsoló belső szinkronra nincs állítva, a szinkron forrása azon a csatornán van, amit mérsz, és a szinkron poti beállítása a jelnek megfelelő feszültség értéken van.
Ráadásul ezen be lehet állítani az X futását egyszeresre, és a kapcsolóknak megfelelően adott indítási számra. És ekkor az indító nyomógombot is meg kell nyomni. De szinkron forrásának, és szintjének ekkor is jónak kell lenni.
(Időosztónak amúgy kapcsolója van, és a rajta található potival, csak az X tengely nem kalibrált módját lehet beállítani-változtatni..)
üdv!
Következő: »»   115 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem