Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Szia! Olvasgattam itt a hozzászólásokat, bizony nem egyszerű. Engem csapott már meg a 2Kv, egy nagy vakuban a feltöltött kondi, bizony jó messzire ledobtam a csavarhúzót!
Szóval végeztem kísérleteket nagyfesszel, pld ionizátor. Ott is nyagafesz-sokszorozó volt benne. Működött is, mígnem egyszer egy kisebb csattanás után leállt. A bemenetén a scóppat tudtam mérni a jelet, egyenáramú mérésnél látszólag, minden rendben volt, /és ez a lényeg/, hogy nagyfesz alatt teljesen másként viselkedik egy alkatrész, főleg ha haldoklik. Végül-is félredobtam, de bizonyos, hogy nagyfesz alatt, ez már lehet a 240v hálózati is áthúzhat zárlatos lehet... Ha van egy rossz régi TV belsőd, amiben éppen még a nagyfesz rész megy, akkor azt leoszthatod akár hasonló benne lévő nagyfesz trimerekker, vagy az általad említett nagyfesz előtéttel a kívánt 8,5Kv ra. Én kipróbálnám ezzel, mert az baromi sokat kibírt nekem a kísérletek alatt, hosszú üzem után csak a "nagyfejű" szállt el. Olyan is volt, hogy a hasonló zárlatos témát, egy nagyfeszel megküldve, / mondván ártani már nem tudok benne/ kiütötte, vagy átégette teljesen az átvezető rész, s működött tovább. A fenti dolgokkal, csakis a BIZTONSÁG maximális figyelembe vétele mellett kísérletezz! Üdv: Mike
Ha a feszültségek rendben vannak, szabályzók működnek és az eltérítési vonal eleje normál fényerővel látható a hiba a kívilágosító erősítőben vagy az azt vezérlő fokozatokban lehet.
Válaszd le a TR908 tranzisztor emitteréről az R940 R941 47 ohmos ellenállásokat igy eldönthető hogy a hiba az erősítőben vagy a vezérlésben van-e.
Jó napot mindenkinek!
Elkéne egy kis segítség. Lehetőségem lenne venni egy EMG 1567 típusú szkópot elfogadható áron. Első szkópom lenne. A ráadott jelet tökéletesen megjeleníti, minden működik rajta, DE! Nem állandó jelleggel, kb 4-5 másodpercenként a kép olyan 5-10mm ert összeugrik horizontálisan, aztán olyan 10 másodpercig nincs baj, majd újrakezdi. Vertikálisan semmi probléma. Érdemes ezzel a szkóppal foglalkoznom, vagy kerüljem el nagy ívben. Találkozott már valaki hasonló jelenséggel? Előre is köszönöm.
A horizontális erősítő erősítése lecsökken valamilyen okból, pl melegedés hatására megnyúlik valamelyik munkapont beállító ellenállás. TRACE FINDER /sugár kereső / gomb megnyomására
a vízszintes erősítés lecsökken, a vízszintes vonal összeugrik. Nyomva tartva a gombot további rövidülés tapasztalható ?
Nos, vacsora előtt volt egy kis időm, csatolom a képeket. Az 1.jpg és a 2.jpg az említett állapot GND-vel, illetve 500Hz-es szinusszal, félhomályba borított műhelyben, max fényerőn.
Van gépkönyvem, így a TR908 környékéhez már sajnos nem kellett GPS. R940 kiforrasztásakor nincs változás (talán ez így jó is, mert az a chopperről jön, de egyébként a CHOP állással nincs is baj, leszámítva, hogy ott is ugyanolyan halvány a kép...). Viszont R941-et kiforrasztva (ami ugye a "blanking" bemenet), a harmadik képen láthatóvá válik az ábra. Csak remélni tudom, hogy ez jelent valami megfoghatót, vagy ismerős számodra/számotokra, nekem sajnos nincs ebben tapasztalatom. Chipmunk1960 és Nagym6 felvetése szerint mértem eddig is az alkatrészeket, azzal fűszerezve, hogy a nagyfesz komponenseit egy 500V-os mérőfesszel dolgozó szigetelési ellenállás mérővel van alkalmam ellenőrizni. Ami ott átmegy, azt tartom megfelelőnek. Tudom, kV szinten ez nudli, de mégis jobb, mint a pár V-os multiméterek... Köszönöm ismét a fáradozásotokat! Ja, az ábrákon a sugarat direkt toltam jobbra, hogy látható legyen az eleje... A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
Első kérdés, rendesen szabályoz-e a vizszintes helyzet potméter ? Balra és jobbra egyformán
ki lehet tolni a vízszintes vonalat ? A képen erősen jobbra van tolva a sugár. A kezdeti fényes pont természetes, visszafutás után itt várakozik a sugár a triggerjelre. Milyen a fényerő ha indított módba kapcsolsz, vagy a legkisebb eltérítési sebességgel mozgatod a fénypontot. Erős a gyanúm hogy a KS cső gyenge /emisszió csökkent/ . Nem voltam figyelmes már látom és olvasom a sugarat kitoltad. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
Idézet: „Erős a gyanúm hogy a KS cső gyenge /emisszió csökkent/ .” Nem valószinű, mert zmol leírása szerint így kezdődött a hiba: Idézet: „néha valami áthúzogatott (kattogott benne) egy-egy pillanatra képeltűnésekkel, majd az egyik kattanásnál úgy maradt.” Tehát hirtelen jött a hiba, a ks. cső gyengülés pedig hosszú, lassú folyamat.
Képeket nézve ha a +8,5 KV. gyorsító feszültség és a -1450 V katód feszültség rendben van,
az anód 100 V-ig szabályozható és 6,3 V fűtő fesz. mérhető és mégis halovány a sugár, biztos hogy gyenge a KS cső.
Szia!
Egy kérdés: indított üzemmódban is halvány a rajzolat? Gondolom, hogy most autó állásban van az eltérítés.
A katódról a nagyfeszültség átütésekor emittáló rétegből leválás történhetett, ez okozhatta a
emisszió lecsökkenését. Idézet: Kerüld el nagy ívben. Ha ingyen odaadják sem leszel vele előbbre, folyamatosak a kontakthibák, a nagyfeszhibák stb. „Érdemes ezzel a szkóppal foglalkoznom, vagy kerüljem el nagy ívben.”
Szia! Elméletileg szinte 'minden' elképzelhető, egy régi gépnél. Talán itt is lehetne alkalmazni, elképzelésed igazolására a régi TV-s trükköt, a fűtőfesz kismértékű, megemelését. 6.3<8V -ra. De hozzáteszem szkópcsőnél még nem volt rá szükségem, ezért megkérdezem a kollégák véleményét is.
Erre én is gondoltam de azután elvetettem a 10 KV nagyfeszültség miatt a fűtőfeszültséget
adó tekercs a hálózati transzformátoron igen gondosan van szigetelve. Külön , 1-2 V-al emelt feszültségű transzformátor alkalmazása is hasonló gondos szigetelést kíván.
Bocsi, nem írtam, külön, régi csengő transzformátorról szokták neki adni, de bármilyen más trafó jó.
Általában az elgyengült ks. csövek nem igazán fókuszálhatók rendesen nagyobb fényerőn, kissé szétterül a vonal. Főleg nagyobb fényerő állásoknál. Ahogy növelem a fényerőt, hamar elmegy a fókusz, mindig utána kell fókuszálni. Ennél az EMG 1567 szkópnál viszont a képeken a sugár rajzolata tökéletesen éles, sőt eleje még erős fényű is.
Nem tudom ennél a ks. csőnél hogy van, de ami gyengékkel én találkoztam, azok olyanok voltak, mint fentebb írtam. A kivilágosító erősítőt, ill. a Z modulációt kellene kiiktatni próbára, úgy, hogy engedje a teljes fényt. Nem tudom hogyan ebben nem tudok segíteni. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
Nagyfesz klipsz rendben van?
Nálam a vezeték vége letört a cső mozgatása miatt, és pattanásszerű hangokat adva hol volt hol nem volt erős fény. A gumi alatt nem látszott, csak leszedés után derült ki, azóta semmi gond. Egyébként orosz CI-64 (katonai kivitel) és mégis..... a kapanyél is elsülhet.
zmol fórumozónak próbálok segíteni, kérdésedre ő tud válaszolni
Sziasztok!
Hozzájutottam egy szovjet C1-70A oszcilloszkóphoz, viszont van vele egy kis gond, mégpedig az, hogy vízszintesen nem fut a jel, tehát ha pl. ráadok egy szinuszt, szépen megy le fel függőlegesen ugyanabban az oszlopban. Vajon mi okozhatja ezt, illetve hogyan lehetne megcsinálni/megcsináltatni? Köszönöm előre is!
Na, most jöttem fel a műhelyből, mára elég...
Szóval: A fényerő kis eltérítésnél és indított módban is ugyanolyan gyengécske. (A képek valóban "Auto" állásban készültek.) A rend kedvéért megint megmértem minden feszt. Ezúttal 2GOhm és 220k volt az osztóm mert az akadt a kezembe, de nagyságrendileg szerintem megbízható. 9kV és -1600V körüli nagyfeszt tapasztaltam, a fűtés OK, az "Intensity potival" 88V-ig megyek a TR905 emitterén. Hogy tutira menjek, utóbbit úgy is megnéztem, hogy a tranyó teljes nyitását egy kis ellenállással emuláltam (bedugtam egy 47 Ohm-ot a C-E lyukba a foglalatba a tranyó helyett.) Ekkor 98V-ig jutottam, de a fényerő ugyanaz. Bizgeráltam még mindenfélét, pl. R929 helyett beraktam egy 47k-s trimmert, hogy azzal is játsszak, de csak elégettem. (Meg a TR905-öt is, de sebaj, volt másik...) Hajlok a KS cső gyengeségre, de most olvasom a csengőtrafós fűtés ügyet és a nagyfesz klipszet. Most már nincs erőm mindent visszakapcsolni, de holnap meló után annak még adok egy esélyt. Jut eszembe a klipszről: a másik szkópban ugye akkor jogos a képcső selejtezés? (Minden nagyfesz megvan, míg a klipszet a helyére nem teszem, akkor viszont a kV-ok lefekszenek...) Köszönöm ismét mindenkinek! Üdv.: Zoli
A ks. csövet megcserélném a két szkópban, így mi lesz. A gyanított csőhibák is mennek-e a csövekkel együtt. Mert ugye mindkettőben csőhiba a tipp, csak más jelleggel.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
nagym6 irta és egy kicsit gyanús nekem is
Idézet: „Általában az elgyengült ks. csövek nem igazán fókuszálhatók rendesen nagyobb fényerőn, kissé szétterül a vonal. Főleg nagyobb fényerő állásoknál. Ahogy növelem a fényerőt, hamar elmegy a fókusz, mindig utána kell fókuszálni. Ennél az EMG 1567 szkópnál viszont a képeken a sugár rajzolata tökéletesen éles, sőt eleje még erős fényű is.” Valóban a gyenge képcsövek pl TV így viselkednek, és ott a kép negatívba is fordul nagy fényerőnél, úgyhogy vizsgáljuk meg jobban előbb a KS csöveket. A rossznak kikiáltott másik darabon kellene végezni előbb egy nagy ohmos 20 Mohm állásba kapcsolt kézi műszerrel végzett átvezetés mérést a nagyfesz csatlakozó és a csővégi elektródák között. Ha mindenütt végtelen nagy ellenállást mérünk akkor az elektródák között zárlat nincs de ha mégsem jó a nagyfeszültség rákapcsolásakor akkor tényleg kidobandó.
Kérdés, a 3. képen a szinusz elején látható függőleges fényesebb vonal az elfogadható
normál fényerejű ?
Hi!
Az eltérítés indításakor, indulni kell egy kivilágosító áramkörnek ami nem működik. A sugár indulása után kell megjelenjen a kép. Az elején nem kellene legyen a függőleges erős vonal. Üdv.
Hello! Kérdés hogy mennyire ismered ezt a szkópot, vagy a szkópok működését egyáltalán. Mert az is lehet nem hibás, csak nem jól állítod be.. üdv!
Szia!
Igazat megvallva nem igazán ismerem a működésüket, csak annyit sejtek, hogy talán a fűrészjel-generálással lehet valami gond, amit abból szűrök le, hogy az időosztó potméterek beállítására nem reagál, és azt hiszem az nem normális, hogy bekapcsoláskor bemenet nélkül a csík nem fut végig a képernyőn, hanem egy kis darabon látszik csak, sőt négszögjelre meg egymás fölött látszódnak a csíkok, ami megint ezt támasztja alá, és direkt kétszer is megnéztem hogy a megfelelő csatornára legyen beállítva.
Szia, A rajzát ITT megtaláltam. Valamint képeket róla ITT. A hiba az lehet kontakt jellegű, mivel moduláris felépítésű. A fűrészgenerátor, illetve az X erősítő fokozatban vagy a csőcsatlakozásoknál. A javításhoz mindenképpen kell egy működő szkóp. A fenti néhány párbeszéd igazolja, hogy elég magas feszültségek vannak, ezért csak némi tapasztalattal javasolnám a bekapcsolt állapotban történő méricskélést. Üdv: Mike
Szia!
Köszönöm szépen a rajzokat, képeket. Azt tartom valószínűnek, hogy szakemberre bízom, mert ilyesmiben nincs tapasztalatom.
Hello! Bementi jel nélkül a "csík" csak akkor fut végig, ha AUTO üzemmódban van. De ha indított módban, akkor bizony álldogál. Mind addig, míg a szinkron kiválasztó kapcsoló belső szinkronra nincs állítva, a szinkron forrása azon a csatornán van, amit mérsz, és a szinkron poti beállítása a jelnek megfelelő feszültség értéken van.
Ráadásul ezen be lehet állítani az X futását egyszeresre, és a kapcsolóknak megfelelően adott indítási számra. És ekkor az indító nyomógombot is meg kell nyomni. De szinkron forrásának, és szintjének ekkor is jónak kell lenni. (Időosztónak amúgy kapcsolója van, és a rajta található potival, csak az X tengely nem kalibrált módját lehet beállítani-változtatni..) üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |