Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   116 / 247
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Nos, ma este felcseréltem a két csövet. Mivel 4 csavart kell csak kicsavarni, ez tűnt egyszerűbbnek elsőre.
Legnagyobb, és kellemes meglepetésemre a rossznak hitt CRT életre kelt a javítandó szkópban, tehát nem eldobandó. A másik (ami szóban forog, és a képéről beszélünk) pedig sötét a "tartalék" példányban. Tehát erősen valószínű, hogy mindkét cső jó.

A rossz hír, hogy a probléma, vagyis a halvány kép megmaradt, azaz ugyanott vagyunk.
Illetve nem pont ugyanott, mert egy módfelett érdekes jelenségre lettem figyelmes, ami talán isteni szikrát mutathat Nektek, tapasztaltabbaknak, mert még az is lehet, hogy ilyet már láttatok:
A "tartalék" (halottnak hitt) cső beszerelése után természetesen megint megtettem a leírás szerinti beállító mozdulatokat. CRT GRID BIAS trimmer letekerve, "Intensity" poti addig letekerve, hogy 20V legyen a TR905 emitterén, majd CRT GRID BIAS trimmer fel a leghalványabb képig.
Na, ezután jött a furcsaság: icipicit (mondjuk 10 fokot) tekerek az "Intensity" potin felfelé, akkor elérem az eddigi gyenge, de éles képet (1 kHz színusszal, mint a korábbi képeken), de ha tovább tekerem felfelé az intenzitást, akkor halványodik, majd eltűnik a kép szépen, arányosan a tekeréssel! (Csak épp fordítottan.) Ha a beállítási ponttól lefelé tekerem, akkor is eltűnik, csak akkor szinte azonnal, hisz a beállításnak az a lényege...
Nyilván egyből rátettem a DVM-et a TR905 emitterére az "Intensity" poti tekergetésekor történtek ellenőrzése végett, és minden jónak tűnik: frankón szabályoz a poti 18...90V körüli tartományban.

Mond ez nektek valamit? Én most megint meg vagyok lőve...
(#) nagym6 válasza zmol hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

A 4 tranzisztoros kivilágító erősítőt vizsgálnám, ehhez másik szkóp kellene. Óvatosan, mert 300V feszültség is van ott.
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

A kivilágosító erősítő egyenlőre úgy tűnik rendben működik,lehet hogy a szabályzott áramkör hibás. A TR905 emitterén 10-100 V feszültség,
változás ideális, ennek a szabályozásnak ill. hatásának meg kell jelenni a KS cső rácsán /3. láb/
Mérj feszültséget nagy belső ellenállású műszerrel az R952 100 ohmon. A 3 sorba kötött
glimet sem árt megvizsgálni, nem szabad világítaniuk.
(#) hbtyuska válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Helló!

Készítettem két képet, csak hogy biztosan lássátok mi is a gond, meg milyen beállításokkal néztem.

Üdv.!
(#) proli007 válasza hbtyuska hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hello! "Sajnos" jónak néz ki a beállítás. Próbáld meg az idő ms és sec tartományában is. Valamint, hogy a "pont", X irányban mozgatható-e kellő képen. Ha igen, akkor tényleg a Sweep generátor nem jó, ha nem, akkor az X erősítő tápjával van gond. (De tápokat érdemes nézegetni, mert nem szokott ez általában dögledezni.) üdv!
(#) hbtyuska válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Szia!

Az időt akárhová állítom, változatlan a helyzet, illetve kapcsolgatáskor néha nagyon gyorsan elhúz egy halványabb csík jobbra, meg néha valami kattan egyet bent a dobozban. x irányban meg sajnos a belinkelt képtől csak balra tudom mozgatni, ott egészen eltűnésig megy, de kb. abban az állásban, ami a képen is látszik, megáll. Ez lehet hogy kicsit hülye kérdés, de az nem befolyásol bármit, hogy ezt 220V-ra tervezték? Tudom, hogy ez elvileg nem okozhat gondot, de nem tudom egy ilyen öreg masinánál nem számít-e. Az a baj tudod, hogy hozzányúlni nagyon félek, mert ehhez ilyen félhaladó szinten(tehát valahol a kezdő és a haladó között) abszolút nem értek. Mondjuk legalább feszültségeket prímán méri, már ez is segítség.
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Mea culpa! Hülye voltam. Az intenzitás potinak azért nem volt hatása, mert tegnap, amikor arrafelé mértem és emiatt ki-be forrasztgattam dolgokat, véletlenül megégettem (rövidzárig) a C919-es kondit. (Tudom, tápos vagyok, de késő este volt már...) (Megint csatolom a rajzot , hogy ne kelljen lapozgatni...)
Orvosoltam, és visszajutottam az eredeti "halvány a kép" problémához, csak legalább ismét tudom (lefelé) szabályozni a fényerőt, és immár egy másik KS csövön, tehát az vagy jó, vagy pechemre mindkettőnek pont ugyanaz lenne a baja, amit azért egyelőre kizártnak tartok.

Viszont a tudományom áll. Minden fesz rendben, elvileg minden alkatrész megmérve, a glimmek pedig sötétek. Utóbbiakból egyet leforrasztottam, megszakítandó a soros láncot, de semmi változás, tehát valószínűleg egyik sem szivárog.
Most látom, hogy kellett volna feszt mérnem az R952-n, de ezt majd inkább hétfőn, mert a hétvége most foglalt lesz...
Mire számítsak ott nagyságrendileg? A rajzból arra nem tudok következtetni...

Köszönöm ismét! Üdv.: Zoli
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) proli007 válasza hbtyuska hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Hello! Akkor vidd olyanhoz, aki tudja hogy működik. De a fiókot javítani, a kicsatlakoztató kábelre is szükség van emlékeim szerint. A 220V nem gond ezek félig katonai műszerek, sokkal mostohább környezetre-hálózatra készültek.
(#) kérdező hozzászólása Márc 29, 2014 /

Sziasztok!
Egy orosz CI-94 szkópot szeretnék négyszögjeles inverterről (szünetmentes táp) használni. Kérdésem, hogy nem okoz-e gondot a tápnak? Sima trafós, nem kapcsolóüzemű. Az elektronsugárcső fűtésével nem lesz gond? Nem menne így tartósan, csak 1-1 mérés erejéig. Azért kellene, mert érdekességképp szeretnék 1-2 mérést végezni "kinn a mezőn" a nagyfeszültségű távvezetékek közelében, rádióadónál, és a német 16 2/3-Hz-es vasúti hálózat alatt. Egy 1-2m-es drót lenne az "antenna", ami összeszedi a jelet a távvezeték közelében. (Mármint nem a közvetlen közelében, csak úgy szemmagasságban.)
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Szerintem nem lenne gond, de próba cseresznye. Tönkre biztos nem fog menni.
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Köszi.
Rátettem, kifogástalanul működik. A trafó kicsit kerreg, de az négyszögjelnél várható.
(#) Chipmunk1960 válasza kérdező hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Szia, 2 fajta van, a 'back' kimenő hullámformája inkább trapéz, de de nem négyszög a "smart" az szinte tökéletes szinuszjelet ad, persze jóval több kapcsoló tranzisztorral. A back kapcsoló üzemű tápoknál semmi gondot nem okoz, a trafósak kicsit zümmögnek, de nem lett még egynek sem baja.
(#) kérdező válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

A képen látható jelet tolja ki magából. Most maga a szkóp is róla ment. Ezek szerint nem lesz gond. Nem ide tartozik, de egyutas egyenirányítású cuccot rá lehet kötni? Pl. régi tv. Az ugye csak az egyik félperiódust terheli. Nem okoz gondot az inverternek a féloldalas terhelés?
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Lett egy kis időm, így tudtam mérni.
Abszolúte megjelenik az intenzitás potitekerésre történő fesz változás a cső 3. lábán.
Ott, és R952-n is az említett 2G/200k osztóval kb. 1600 Voltot mérek, vagyis a sorba kötött három Glimm alkotta védelmen 150V körüli a feszültség különbség, ami egybevág a leírás szerinti max. 180V-tal.
Kínomban már a kapcs. táp frekvenciáját is megmértem, de semmi. Terhelve 57kHz, ami ugye szintén OK.

Azt hiszem, olyat teszek, mint Yoda mester: elvonulok elmélkedni, mert jobb ötletem nincs.
A vége az lesz, hogy kiszedek minden nagyfesz alkatrészt megint, és egyesével végigmérem, de ehhez erőt kell gyűjteni...
(#) Master_of_the_web hozzászólása Ápr 3, 2014 /

Helló,

Egy Metrix OX 8027 típusú oszcilloszkópot szeretnék megjavítani. A hibája a linken található videón megfigyelhető. Egy fix jelet juttatok bele jelgenerátorból és az időosztást sem állítgatom. Magától ugrál így a jel. A végén már tekergetem az időosztást is.
Ami még érdekes, az az, hogy digitális módban (numeric mode) tökéletesen megjeleníti a jelet, stimmel minden. Nekem úgy tűnik, hogy valami gáz lehet az időalappal, azonban kapcsolási rajz híján nehéz lesz megtalálnom bármit is a panelen.
Bővebben: Link
A frekit megfelelően méri.

Képet mellékeltem a digitális módról és a beléről.

Valami ötlet, tanács jól jönne!

üdv!
(#) Chipmunk1960 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Szia, Megnéztem a videót is, nagyon úgy néz ki, hogy igazad van. Az indítás stabil, tehát a főrészgenerátor valószínűleg jó. valóba olyan, mintha az idő ugrálna, ez lehet kontakthiba, vagy valamelyik kis kondi zárlata/ szakadása. Jó lenne egy másik szkóp a mérésekhez. Mivel csak 2 panel van benne, s nem tudni, hol van nagyfesz, s hol nincs, így rizikós a kondikat tapintásos módszerrel tesztelni, s nem is javaslom. Talán az X erősítő végfokában kellene kezdeni a keresgélést. Az a ciki, hogy hiába méred ki, DMM-el a kapacitásokat, nagyfeszültség alatt teljesen másképp viselkedhetnek. A csőről, a kapcsolókról, talán vissza tudod követni, hol lehet az a rész. Sajnos én sem találtam semmilyen rajzot, csak régebbi típusokról, így ebben nem tudok segíteni. talán ha valamelyik szakinak van rajza, vagy típus-ismerete, az nagyot lendítene a dolgon. Így azt tudom javasolni, hogy szedd szét, és vizuálisan vizsgáld át a csatlakozókat, forrasztásokat.
(#) Master_of_the_web válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Helló

Köszönöm a választ,

Közben masik szkóppal meglett a fűrészjel es jol láthatóan az is ugral. Az oszcillátor környékén mar cseréltem az elkókat, ami sajnos nem segített. Szkóppal mérve nincs zavar az elkókon, tehát valószínüleg az oszcillátor valamelyik eleme lehet a hibás. Lehetseges, hogy egy sima RC oszcillátor az időalap? Sajnos kapcsolás híján nem könnyü tájékozódni a panelen, de eleg atlathatoan van kialakitva úgyogy azért lehet boldogulni vele, csak türelem kell hozzá. Ha valaki tudna kapcsolással szolgálni az lenne a legjobb.

Üdv.
(#) gerenk válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Egy 100 Mhz-es szkóp időalapja kicsit bonyolultabb, valóban az időzítő elemek R és C különböző értékei és azok kombinációja, de a fűrészjel előállítása annak meghatározott
szinten történő indítása általában alagútdiódás oszcillátort feltételez.
(#) zmol válasza zmol hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Mielőtt elvonultam volna elmélkedni, lehetőségem nyílt méréseket végrzni egy jól működő EMG-1567-esben, majd otthon újra nekiugrani a saját, halvány fényerős példányomnak.

Módfelett érdekes dologra lettem figyelmes:
A glimmek végpontjain, azaz a cső 3-as és 4-es kivezetésén a jó szkópban -1450 és -1520...-1460V-ot mértem. Értelemszerűen a -1450V-ot a 4-esen, a változót pedig a 3-ason. Az "Intensity" poti max állásában volt a -1460V, ami logikus, hiszen a D904-ről +10...+60V érkezik a jó példányban. Ebből arra következtetek, hogy max intenzitáson a 3-as és 4-es láb között kis feszültség különbségnek kellene lennie.
Namármost, az én szkópomban ez a különbség kb. 150V, vagyis -1500 és -1620...-1680V.
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a nagy negatív fesz csökkenti a sugárintenzitásomat, ezért elkezdtem játszani a D903 által adott fesszel. Ha a soros 10M ellenállatok csökkentésével beterheltem, akkor az az egész nagyfesz körre hatással volt, minden csökkent, a különbség maradt, illetve egy ponton sötét lett minden. (Talán ez is logikus.)
Ezután elkezdtem úgy csökkenteni a felső szekundert, hogy R928 1M-t, mint egy fesz osztó felső ágát növeltem lépésenként, sorba kötözgetett 470k-s darabokkal.
El is kezdett csökkenni a cső 3-as lábán a fesz, de a fényerő a legkevésbé sem nőtt, mert a 4-es láb névlegesen fix 1500V-ja is arányosan csökkent. (Persze az "Intensity" és a "CRT Grid Bias" potik hatása is elhanyagolható lett egy idő után.)
Most úgy látom, hogy a felső szekundert (cső 3-as láb) hiába csökkentem akármekkorára, a 4-esen az elvileg fix fesz mindig kb. 150V-tal kisebb értékű.
Látszólag a felső szekunder az alsóval sehol nem találkozik, csak a csőben, de akkor utóbbi miért követi ilyen makacsul az előbbit?
Láttatok már ilyet?
Az is lehet, hogy közel vagyok a megoldáshoz, csak nem látom, mert hülye vagyok a CRT-khez?

A cső hibáját most már továbbra is kizárnám, mert ugyebár kicseréltem. Kettő csak nem lehet egyszerre ugyanúgy rossz...

Megint csak köszönöm előre is bárkinek, aki bármit tud erre mondani!

Üdv.:
Zoli
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

A P905 47 kohm potméterrel be tudod állítani a katód és a rács 3-4 kivezetés közötti feszültséget 100V-on belül. Szolgál ez a KS csövek közötti eltérések kiegyenlítésére.
Nem ez van GND felé leszabályozva ?

Katódsugárcsó áramkör hitelesitése
l. Csatlakozzunk a voltmérő nagyfeszültségü mérőfejével a C905
kondenzátor meleg pontjára és P906 potenciométerrel állítsuk
-1450 V-ot. Forgassuk meg az INTENSITY (P904) potencíómétert
ütközésig, majd vissza. A nagyfeszültség változása max. 3 %
lehet.
2. P905 potenciométert forgassuk balra ütközésig. Csatlakozzunk
TR905 tranzisztor emitterére a voltméróvel1 majd állitsuk be
az INTENSITY (P904) potenciamétert ugy, hogy a voltmérő 20 V-ot
mutasson. Forgassuk a P905 potenciométert addig, amig a képernyőn
halvány fényt látunk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2014
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Igen, a P905-öt emlegettem "CRT Grid Bias" néven a kapcs. rajz miatt.
A beállítást a két általad is említett pont szerint végzem (ez van a gépkönyvben is). Alaphelyzetben ezután az "Intensity" potival tudok fényerőt szabályozni a gyenge és a nulla között "lineárisan".
Az is zavar, hogy ha a felső szekundert csökkentem az R928 növelésével, akkor az elvileg érintetlen -1450V is csökken. (A második pont egy adott csökkentés után elvégezhetetlenné válik, mert akármit akárhova csavarok, nem tűnik el a kép, de a max fényerő cseppet sem nő meg, igaz, nem is csökken.)
Azt végképp nem értem, hogy a 3-4 kivezetés között miért makacskodik az a kb. 150V, akármit is csinálok. Valami azt súgja, hogy a kutya lényege valahol itt van eltemetve, de sehogy nem jövök rá, hogy pontosan mi az igazi ok.
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Az 5.-6. szekunder feszültség DC értékét a c912.-n értékét kérdezném terhelt és üres állapotban /R928 bontva/.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Éjjel indulok egy hétre külföldre egy tanfolyamra, de jövő hét utáni héten ismét nekiugrom...
(#) Madand51 hozzászólása Ápr 18, 2014 /

Sziasztok!
Egy C1-70A szkópom van, (régebben már írtam, ez az amelyik pontosan a felét tudta mérni a frekvenciának). Eddig így használtam, most gondoltam, hogy megnézem meg tudom-e csinálni rendesen. Az X erősítőben néztem a kondikat, 2 db olyan 1 µF kondit találtam (C2 és C4) amelyeknek nagyon lecsökkent a kapacitása (750 és 660 nF). Ezeket kicseréltem, de ezután, amikor bekapcsoltam összeugrott a sugár (úgy emlékszem, hogy amikor régen szétszedtem és néztem, akkor is összeugrott, de magától helyreállt). Néztem a feszültség szinteket, a rajz szerintiek megvannak. Mellékelem a képeket és a kapcsolási rajzot. Mit kellene még megnéznem?
Amiket mértem (egyelőre csak multival néztem):
4-es pont, 80 V előírás, 80,4 V mértem
7. pont -12,6 V, mértem -12,5 V
8. pont 12,6 V, mértem 12,5 V

KT2 mérőpont, 7,2 V kellene lenni, 9,9 V mértem
KT3 mérőpont, 7,2 V kellene lenni, 7,6 V mértem
KT4 mérőpont, -0,72 V kellene lenni, -0,76 V mértem
KT5 mérőpont, -0,72 V kellene lenni, -0,44 V mértem
KT6 mérőpont, 41 V kellene lenni, 79 V mértem
KT2 mérőpont, 41 V kellene lenni, 20,5 V mértem (ez utóbbi 2-nél, ha a helyzet állító potmétert működtetem, akkor 51 - 51 V be lehet hozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
(#) Madand51 válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Közben kiderült az alapvető hiba oka, az y8-as panelon a 2-es csapról lecsúszott az érintkező (teljesen kitágult a cső ami a csapra rámegy). A frekit még nem tudom, most fogom megnézni.
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Meghozta a visszavonulás a gyümölcsét!
Újrakezdtem az egész mahinációt az elejétől, immár arra kiélezve, hogy hol tűnik el kb. 150 Volt, illetve miért jelenik meg az a különbség a két szekunder fesz között.
Nos, megoldódott a kérdéskör: R954 22k ment át komplett szakadásba, így a katód nem kapta meg a -1450V-ot, de -1360..70-et mégis tudtam rajta mérni...
Érdekes, hogy ez ilyen trükkös hibát okozott, de mindegy, megint tanultam

Köszönöm mégegyszer mindenkinek, aki segíteni próbált!

Üdv.:
MZ
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Az érdem a Tied, örülök hogy sikerült megjavítani.
(#) Madand51 válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

A frekvenciamérés felezése továbbra is fennállt. Megnéztem az R19 potméterhez csatlakoztatott R18 ellenállást, ez 1,4 K 1 % típus volt. Az értéke rendben. Kicseréltem egy nagyobbra, 2,7 K ellenállással a frekvenciamenet szépen beállítható volt a normál értékre.
Okozhat-e gondot a működésben, hogy nagyobb az előírtnál. Előtte végigmértem a mérőpontok feszültségét, de ugyanolyanok mint az előző hozzászólásban, az egyik oldal nagyjából megfelel az előírtaknak, a másik oldal nem.
(#) gerenk válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Szia !
Megadnád a vízszintes eltérígtés kapcsoló állását maximálisra állított nyújtás /CAL/ potméter állásnál ?
(#) Madand51 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Szia!
Nem teljesen értem, hogy mit kellene megadnom, le tudnád írni részletesen (annyira nem értek hozzá). Az x panelon 4 poti van, az R19 ami az 1-szeres, az R 25 a 0,1-szeres állítás, ezeken kívül az R 6 és R 25 amivel a sugár helyzetét vízszintesen állítja (legalábbis ezt láttam). Ezen kívül a külső helyzetállító poti(k) vannak).
Melyik a maximális nyújtás?
Következő: »»   116 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem