Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   116 / 856
(#) kapu48 válasza teglascs hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Szerintem írás védet a core.a és nem tudja újra szerkeszteni.
Szüntesd meg az írás védelmet.

Ha jól emlékszem itt lesz kiválasztva és beállítva az alkalmazott uC típus jellemzői.
(#) teglascs válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Ez az avr-ar egy exe-fájl, ráadásul nem írásvédett.

avr_ar.jpg

(#) kapu48 válasza teglascs hozzászólására (») Máj 28, 2015 / 1

Nem az avr-ar.exe kellene bántani!
Az a fordító program. Az előző próbálkozásaid során már létrehoztál egy félbeszakadt fordítást.

Amit most nem tud felülírni.
Nálam a kereső itt találta meg WIN7 (A Java ide szemetel): c:\Users\Felhasználónév\AppData\Local\Temp\build1420313574618906865.tmp\core.a

Van pár db build, Mindig az utolsó build aktuális!
Bezárod az Arduinot, és törlöd őket! (Erre kért a hibaüzenet is!)
Ezután majd újra létrehozza a következő fordításnál.

Remélem meg oldja a problémád!?
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
(#) erdeidominik1999 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Na végre sikerült, egy csomót szenvedtem a kábelek sorrendjével, de most már megy, köszönöm mindenkinek, aki segített. (természetesen a pozitív jár) Még egy kérdésem lenne, 4 db 3mm-es piros ledet ráköthetek párhuzamosan az arduinó egy kivezetésére, direktbe ellenállással, vagy csak tranzisztorral?
(#) kapu48 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

A lényeg, hogy az Amper ne legyen, nagyobb a megengedetnél!

Kimenetre 1db. 220R arra párhuzamosan a 4 LED, legfeljebb kevés lesz nekik az A és csak halványan derengenek.
(#) csatti2 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Az az ellenállástól függ. 20mA-nél nem illik jobban terhelni egy pint sem (én 10mA-nél sem szoktam jobban). Ha azért tettél fel három led-et, hogy erősebben világítson, akkor azt csak tranzisztorral (vagy relével vagy vmi mással ) tudod kihasználni (a LED-ek általában max. 20mA-t tudnak, viszont ezt párhuzamos kötés esetén nem szabad erőltetni: Ennek oka, hogy a LED-ek Vf-jében is szórás van, ezért az egyik jobban vezeti majd az áramot, ettől felmelegszik, még jobban csökken a Vf, ettől még jobban nő az áram, aztán pukk [majd szép sorban a többi is], ezt hívják hőinstabilitásnak [thermal runaway]. Persze ez csak akkor probléma ha egy ellenálláson van az összes led, ha saját ellenállást kap mind, akkor nem lép fel ez az effektus [annyira]).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
(#) teglascs válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Köszönöm a segítséged, minden úgy csináltam, ahogy mondtad.
Így a program a 0023-as fejlesztőkörnyezetben hibaüzenet nélkül lefordul, viszont 1Wire eszközt továbbra sem talál.
Amit tenni tudok, az az, hogy keresek/veszek még egyet, és próbapanelen próbálkozom először (nem kezdem el forrasztgatni).
(#) vicsys válasza teglascs hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Vigyázz, mert a fordított tápfeszt egy kis időre sem viseli el, azonnal meghal.
(#) Kovidivi válasza NickE hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Szia. Nem minden bootloader támogatja a watchdog-ot, és reset-nél lehetséges, hogy el sem indul a főprogram!
(#) erdeidominik1999 válasza csatti2 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Oké, köszi, akkor inkább beteszek egy tranzisztort.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Máj 28, 2015 /

Még egy kérdésem lenne, a hőmérőn mért adatokat egy int változóba kerekítem, és ezt kiiratom egy 7 szegmenses kijelzőre, viszont az a baj, hogy sokszor amikor a hőmérséklet pont határon van két hőfok között, az érték ugrál pl.: 24-25. Hogyan lehetne ezt megoldani?
(#) kissi válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 28, 2015 / 1

Azzal nem tudsz mit csinálni, ha pontosan akarod kijelezni, ha egyszer így változik.
Ha nem akarod, hogy ugráljon, akkor:
- hiszterézist teszel be ( ha már kiírtad a 25 C-t, akkor addig ez marad, amíg 24,5 C alá nem csökken és fordítva !),
- átlagolsz ( pl. 16 mérésből ),
- ritkán írod ki a mért értéket.
(#) erdeidominik1999 válasza kissi hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Átlagoltam, most jónak tűnik, köszi!
(#) teglascs válasza vicsys hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Abban biztos vagyok, hogy nem fordított polaritással nyírtam ki (ha nem volt eleve hibás már), viszont úgy tűnik, nem úszom meg, hogy vegyek egy tisztességes pákát/forrasztóállomást.
(#) TavIR-AVR válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

A Diecimila/Duemilanove nem támogatja (Ha WD volt, akkor a bootloaderben tilt).
Az UNO-ból (optiboot) ez klimaradt, ahogy az eeprom feltöltés illetve a valódi flash visszaellenőrzés is.

Watchdogra van kieg. library, hogy ne kelljen regisztereket piszkálni.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Máj 29, 2015 /

Egy olyan kérdésem lenne, hogy arduinót egy 12v-os transzformátorról el tudok-e látni árammal(természetesen diódahíd és 7809 segítségével) illetve ha igen, akkor tegyek-e be valamilyen kondit?
(#) andykaaa válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Sz-tem nem szukseg a ”7809”, a kondi -k, azok viszont jol jonnenek.
(#) erdeidominik1999 válasza andykaaa hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Azért akarom a 7809-et, mert a trafó 12v-os, és az arduinón lévő stabilizátornak elég kicsi a hűtése, a 7809-re meg tudok tenni bordát. És milyen illetve mekkora kondik legyenek? Igazándiból azt sem értem, hogy ott mi a szerepük a kondiknak?
(#) Csirk válasza teglascs hozzászólására (») Máj 29, 2015 / 1

A kododban csak a OneWire library van benne, rakd fel a DallasTemperature konyvtarat is, es hasznald az abban levo example-t.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
(#) andykaaa válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Sz-tem, a 7809-es hiabavalo lessz, mert az Arduino-n van 5 es 3 V-os stabilizator. Vagyis az Arduino ugyis 5 V-on fog mukodni, a sajat stabilizatorja ugyis fog mukodni. Ahogy emlekszem a sajat stabilizatorja kibirja a 15 V-ot is. Hutes szempontjabol: ugysem tudod annyira megterhelni hogy leegjen a belso stabilizatorja, elobb fog leegni a benne levo IC.
Kondi: szuresre kell csak a diodasor utan. Az en belatasom szerint egy 100nF es egy 100µF boven eleg. Guiberalos is jo.
Ha nem igy lenne, javitson ki valaki.
(#) erdeidominik1999 válasza andykaaa hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Most kipróbáltam kondi nélkül, de valahogy a diódahíd nem csinál teljesen egyenáramot, mert a led kijelző kicsit villog. Erre kell a kondi? Illetve az nagy gond lenne, hogy ha az egyik 1000 µF lenne? (elektrolit a kicsi pedig kerámia)
(#) varttina válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia!
Akkor már jobb, ha 7805-öt használsz, és az Arduino-t az 5V-os bemenetén keresztül táplálod.
(#) teglascs válasza Csirk hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Köszönöm. Szerintem a hőmérő IC-m halott, mert a DallasTemperature/Example könyvtárból a "tester.pde"-t futtatva ezt kapom a soros monitoron:
Idézet:
„Dallas Temperature IC Control Library Demo
Locating devices...Found 0 devices.
Parasite power is: OFF
Requesting temperatures...DONE
Requesting temperatures...DONE”
(#) kapu48 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Így kondizd fel:
kép
Az 1000u elé teheted, a 2 100n kell a gerjedések kiszűrésére.
Különben melegedni fog.
(#) andykaaa válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 1 /

Az mit jelentsen „led kijelző kicsit villog” es melyik? A panelon levo nem szabad hogy villogjon.
Hogy kototted ?
(#) andykaaa hozzászólása Máj 29, 2015 /

Egy DS18B20 erzekelot milyen tavol lehet elhelyezni arduinotol. Mekkora lehet a max huzalmeret/ tavolsag ?
(#) proba válasza andykaaa hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Transzformátorról kondenzátor nélkül természetesen villog. A két stabilizátor lehet jó ötlet, a keletkező hő két részre oszlik. A pontos, és legegyszerűbb megoldáshoz az arduino kimeneti terhelését is tudni kellene. A panelen lévő stabilizátor egy minimális fogyasztásra lehet elég , de kicsit több terhelésre már biztosan túlmelegszik.
(#) Kera_Will válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Idézet:
„És milyen illetve mekkora kondik legyenek? Igazándiból azt sem értem, hogy ott mi a szerepük a kondiknak?”

Légyszíves nézzél utána az analóg elektronikai elemek működésének is!
Az nagyon remek , hogy programozni próbálod a uC és perifériákat is kötsz rá.
Idő közben kikell lépni a teszt környezetedből és való világban is müködésre kell bírni a rendszeredet és ezek szerint az USB portos táplálást is mellőzni kell.
Lehet olyan dologgal találkozol ami Neked újdonság a programozás mellett az analóg világban.
Sajnos csak már címek és szerzők listáját tartalmazza a weblap : ezek között vannak jól használható alapművek
Más egyébb forrásból beszerezhetők még ...

Pl.:
Az elektronika alapjai I. Klaus Beuth - Olaf Beuth Műszaki Könyvkiadó 1990 136 1,5 Villamosságtan
Az elektronika alapjai II. Klaus Beuth - Olaf Beuth Műszaki Könyvkiadó 1990 168 2,2 Félvezetők
Az elektronika alapjai III. Klaus Beuth - Olaf Beuth Műszaki Könyvkiadó 1990 105 1,8 Digitális áramkörök
(#) andykaaa válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szerintem a panelen levo stabilizator elbirja az IC terheleset, hacsak nem akar minden labra egy jol vilagito LED-et rakni. Gondolom nem erre kell neki.
(#) TavIR-AVR válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Kondi nélkül tuti felfordítot egyoldalú szinuszt kapsz. A nagy kondi (min 470u) a tápszűrésre, a 100nF a stabIC lábára kell (gerjedés elleni védelem).

Legkisebb hibát akkor követed el, ha a gyártói adatlap alapján építkezel....
Következő: »»   116 / 856
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem