Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
"Neked minek a PWM, ha kell egy kapcsoloval csökkenteheted a LEDek fényét"
Bocs, milyen kapcsolóval? Én azt gondoltam, hogy azért jöhet jól a PWM, mert a különböző színű LED-ek fényessége különböző lehet.
Ok, de keresni kell akkor portbővítő modult, ami enélkül megy. Amit fentebb linkeltem, az csak leválasztáshoz kell ami nagyobb áramot képes kapcsolni.
Azért kellene előre gyártott i/o expander, mert annak a kivitelezése jó, meg csak ki kell fizetni. Bár 4-5cm I2C azért még elmehet szerintem, max alacsonyabb frekin. Ráadásul távolabb lehet tenni a mozdonyoktól, pályától. Van ilyen modul?
Idézet: „Bocs, milyen kapcsolóval? Én azt gondoltam, hogy azért jöhet jól a PWM, mert a különböző színű LED-ek fényessége különböző lehet.” Igen, a PWM jó ötlet, nem kell tekergetni semmi potit. Ha lehetne tekergetni, akkor a step down éppen ezt tenné. Mindegyik színhez külön be lehetne állítani ezekkel.
Azaz egy ilyen modul neked 4 jelzöt tud kezelni 20 LED.
A TLC használhatnád mondjuk shifregiszternek, igy már 24 (azaz 120 LEDet) oszlopot tudnál kezelni egy ilyen modullal. De mindenképpen kellene a jelzöhöz a kapuzo áramkör. Azaz a TLC kimenetei hajtanák az EN bemeneteket a jelzön ( lásd a rajzon), az 5 sinen meg a fénykombináciok. 2 TLCvel meg már 48 jelzöt tudnál kezelni, csak a kodon kell változtatni.
Amit a tápba épithetsz ( akár fényérzékeny is lehet, mert sötétben a LEDek tul erösen viágitanak, azaz ha kell akkor csökkented ay összes jelzö tápfeszültségét ( akárcsak a modern vasuton). De ez luxus nem kell okvetlenül a müködéshez.
Ott a link, TLC5947. Mindegyik kimenete PWM kimenet, szépen be lehet állítani a fényerőket, SPI buszt használ, egymás után köthető több is, a LED-en kívül nem kell csak egy beállító ellenállás az IC-re.
A nagyvasuton évtizedekig relékböl rakták össze a logikát. Nem kellett processzor meg semmi, csak relè meg drot. És meg volt a hatalmas elönye, a hibát reprodukálni lehetett, azaz ki lehetett deriteni mi történt a kritikus helyzetben. Erre sajnos az elektronika már nem képes.
A modellvasuton sem lehet kikerülni a reléket, hacsak nem megy át a digitális világba (DCC), akkor minden váltohoz meg jelzöhöz egy dekoder kell a vezérléshez meg egy PC a Trainkontroller softwarrel. Minden meg van oldva, csak vastag buksza kell hozzá. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Az SPI érzékenyebb mint az i2C a tapasztalataim alapján. (magasabb frekvencián megy többnyire) Illetve modulban kellene, hogy ne kelljen köré áramkört tervezni, építeni.
De igen, ilyen lenne a tuti. Bár ha logikai hiba van, ráküldi a teljes áramot. Ezt el kellen szerintem kerülni, mert a terepasztal mókolása nem olcsó és nem is egyszerű. De köszi, én eljátszok ilyennel is, rendelek is! (Csak tanulás végett, ilyet még nem próbáltam)
szerinted hány relé kellene egy ilyen dologhoz, amit írtam? 200-2000? Remélem, nem szeretnéd, hogy a 3 méteres modell állomása alatt mondjuk 500 relé kattogjon és egy klímát kelljen használni a hűtéshez
a jól megépített elektronikában vagy még inkább a számítástechnikában meg ha szükséges csak megfelelően logolni kell és kideríthető egyértelműen, hogy mi történt
"Bár ha logikai hiba van, ráküldi a teljes áramot. Ezt el kellen szerintem kerülni, mert a terepasztal mókolása nem olcsó és nem is egyszerű. "
Ettől kicsit tartok én is. Mert azért a 20 jelző az kb 120 ezer forint meg egy beépített jelzőt kiszedni, visszarakni hiba esetén a terepasztalból az macera. Ezért nem bánnám, ha valahogy mégis 12 voltról menne és akkor olyan jelzőt használnék, amiben alapból van ellenállás és az ellenálláskorlát miatt nem lehetne túlhajtani. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Idézet: Ez eleve valamilyen nagy hiba alapján jöhet csak ki. Az SPI totem-pole kimenetekkel operál, míg az I2C csak open-drain ki- és bemenetket alkalmaz. I2C esetén 100 - 400 kHz-es órajel felett már ritka az az eszköz, amelyik tudja az 1 MHz-et, míg az SPI lazán megy MHz-es tartományokban is. Alapvető hiba szokott lenni SPI esetén a beállítás. Mikor vegyen mintát a jelből a kontroller, milyen polaritású az órajel, az órajelhez képest mikor billenjen az adat. Ha ezek megvannak, hasít, mint forró kés a vajban.„Az SPI érzékenyebb mint az i2C a tapasztalataim alapján.” Nevezett IC-ben (modul is kapható) eleve van áramkorlát, amit egy beállító (programozó) ellenállással "hangolsz". 100 %-os kitöltési tényező (vagy hiba) esetén annyi áram folyik át a LED-en, amennyi be van állítva, a PWM kitöltési tényezőjével csak csökkenteni tudod a fényerőt (pl. eltrő erősségű LED-ek esetén, éjszakai üzemmód stb.). Kell ettől több?
"A modellvasuton sem lehet kikerülni a reléket, hacsak nem megy át a digitális világba (DCC), akkor minden váltohoz meg jelzöhöz egy dekoder kell a vezérléshez meg egy PC a Trainkontroller softwarrel. Minden meg van oldva, csak vastag buksza kell hozzá."
DCC asztala van (illetve a most épített asztala DCC, mert még megvan a régi analóg is). Azt is mondtam neki régen, hogy az lesz a jövő, de először egy baromi nagy analóg asztalt épített. Mondjuk akkor még azért újabb dolog volt a DCC. Végül áttért digitálisra. De a váltókat nem a DCC buszon hajtja, mert ahhoz hogy abban is mindben dekóder legyen, az már tényleg aranyár. Egyébként is az a vasútmodellezés de az még dob rajta. Emiatt sokan hajtják meg analóg módon pl a váltókat. Én mondtam neki, hogy építek neki arduinóból DCC dekódert,csináltam is neki egyet, példának, meg olyat, ami pl kijelezte arduino kijelzőkön a DCC jelet dekódolva, hogy épp melyik mozdony milyen sebességparancsot kapott, de majd évek múlva talán erre is ráharap. Végül is nem sietünk Ha én csinálok egyszer egy kis terepasztalt, mondjuk az övének a tizedét, akkor az tuti, hogy buszokkal fog menni, de szinte biztosan nem lesznek gyári dekóderek a jelzőkhöz, váltókhoz, ha kell építek én. De egyébként ahány ember, annyiféle igény és használati mód van abban, hogy ki a vasútmodellezés melyik részét szereti igazán vagy egyáltalán mennyire igényli, szóval nem mindenkinek fontos de van aki tényleg mindent digitalizál és traincontrollerrel még a vasúti kocsit hosszát meg mindenfélét bead a programnak, hogy pontosan tudja vezérelni a modelleket. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
"Nevezett IC-ben (modul is kapható) eleve van áramkorlát, amit egy beállító (programozó) ellenállással "hangolsz". 100 %-os kitöltési tényező (vagy hiba) esetén annyi áram folyik át a LED-en, amennyi be van állítva"
Bocs ez hol, melyik? Ez elkerülte a figyelmemet.
Rajzoltam egy kis idödiagramot is.
Az EN az egyedi vezetékek a megfelelö jelzöhöz. Azaz a TLC kimenetei, ( annak a bemenetét természetesen kezelned kell, mikor melyik kimenet aktiv. Az 5 vezeték a sin ( bus) amihez a jelzök vannak kötve. Odarajzoltam, hogy mikor melyik LED világit a jelzön. ( a sötét a vörös már elfelejtettem, hogyan jelölik a zöldet meg a sárgát, de az 5 ugy van rajzolva, ahogy a jelzön vannak. Az 5 vezeték öt Data kimenet, lehet ULNel erösitve. Ahhoz az öt drohoz kapcsolodik minden jelzö az ENx egyesével szolitja meg a jelzöket.
Ott van az adatlapban, 13. oldal. Modul vásárlása esetén meg kell nézni, mi van a panelre forrasztva, igény esetén cserélni.
Én meg vagy 10 éve azt modtam, hogy engem a modellvasuton ne az elektronika izgasson, és visszaálltam analog vonatozásra, mégis vagy 30 processzor van a terepasztalon. ( egy klubban meg természetesen a digitális cuccokkal foglalkozom, és sajnos kinlodunk sok mindennel). Az emberek már elvesztették a türelmüket az elektronikával foglalkozni, meg nem is értik, és ahogy irod minden további lépéshez még mélyebbre kell nyulni a zsebbe, végül meg az egész egy értéktelen szenvedély lesz.
Sajnos nem régen vesztettem el 2 jo barátomat, mindegyik után több drága autora valo modell maradt, ha eladnák az örökösök még egy bicajra sem futná.) A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Ez az a módszer (mátrix meghajtás), ami ellenállással rendelkező jelző esetén alig pislákol ha nem növeled a tápfeszültséget, hiba esetén garantáltan kiégeti a LED-et és folyamatos gondoskodást igényel a kontrollertől. Mindegyik csoport kér egy külön "EN" jelet, a csoportok számának növekedésével ismét csökken a fényerő...
Nem tudom miröl beszélsz, ha másodpercenként 100x bekapcsolod a LEDet az ugy fog világitani mint egyenáramra. Minden LED display igy müködik. A LED nem izzo, azt ha 1/1000 másodspercig is bekapcsolod ugyanolyan fényerövel világit mintha egyenáramra kötnéd.
A rajzon természetesen tuloztam. Ha 24 oszlopa van akkor, ha 1 kHzel (ami nem sok, sokkal gyorsabban is mehet) hajtod, akkor 41 Hzel világit a LED. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Bakker, ez elkerülte a figyelmemet! TÁTÁÁÁÁÁM, viszont ez állat jól hangzik. Mert azért akkora különbségek már csak nincsenek a LED színek között, hogy valamelyik elhalálozik, ahol még a másik kényelmesen érzi magát. Mert nyilván akkor a max áramot így állítom be vagy ha tényleg tutira akarok menni, akkor színenként egy-egy TLC5947 és akkor nem tehetek tönkre egy ledet sem.
"Both the TLC59711 and TLC5947 are constant current drivers. This is just what LEDs need. Since they are constant current, you have some flexibility with the supply voltage and you don't don't need to add current limiting resistors. The TLC59xxx drivers will adjust automatically to power supply fluctuations. Your LEDs won't flicker and you don't have to worry about burning them out. We have configured these breakouts to set the current level at 15mA per channel. This is a safe level for virtually all leds you might want to connect to them. To operate at different currents, it is possible to replace the on-board reference resistor with a through-hole resistor. These drivers are capable of driving up to 60mA (TLC59711) or 30mA (TLS5947) per channel. The graphs in the data sheets show the relationship between resistance and output current." https://learn.adafruit.com/tlc5947-tlc59711-pwm-led-driver-breakout...d-leds Akkor már csak meg kell keresnem, hogy melyik az említett ellenállás a modulon. De mivel 6 darab "valami" van e modulon az IC-n kívül, szerintem ezt megoldom Idézet: Ez csak akkor igaz, ha eleve nagyobb árammal hajtod a LED-et az aktív időszakban a DC-hez képest. Ebből következően jön a képbe a kiégetés lehetősége hiba esetén. „Nem tudom miröl beszélsz, ha másodpercenként 100x bekapcsolod a LEDet az ugy fog világitani mint egyenáramra.”
Sajnos nem régen vesztettem el 2 jo barátomat, mindegyik után több drága autora valo modell maradt, ha eladnák az örökösök még egy bicajra sem futná.
Ő sem kevés pénzt rakott bele. Van egy lakása, amiben csak a modellvasút van. És a régi asztal már szét van szedve és modulszerűen egymásra van rakva, hogy az új elférjen és így is csak úgy lehet közlekedni a lakásban, hogy épp elférsz a fal mellett. De ki mit szeret. Nem gondolok erről semmi rosszat. A pénz nem boldogít amúgy sem (csak a sok pénz... ), csak egy szintig boldogít és azért azt a szintet itt Magyarországon is el lehet érni (és nem belemenve a részletekbe most, mert azért ott vannak problémák...), persze nem mindenkinek sikerül, ezt tudom. De a boldogságot az emberi kapcsolatok adják és abból sem a mennyiség, hanem a minőség számít. És ezt nem én mondom, hanem nálam okosabbak, akik talán értenek hozzá. Neki ez volt a gyerekkori álma és anyagilag átlagos, tehát nem Mészáros Lőrinc de tisztában van vele, hogy mennyi, milyen sok pénzt rakott bele. Szerencsére olyat és annyit rakott bele, ami nem hiányzik sehonnan, senkitől nem kellett megvonni. Csinálja! A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
A WS leddel meglátásom szerint egy nagyon nagy baj van, túl sok mechanikai munkát igényel, és még túlméretes is szerintem. Amit én H0-ához csináltam jelzőt, abba a kapható legkisebb hengeres led volt csak megfelelő. A WS led, eleve kocka alakú, nagyobb a kelleténél, és ha jó is lenne utólagosan csak mazohisták aplikálják bele annyi jelzőbe. ( ebben a méretben ez már nem olyan egyszerű szépen kivitelezni.) A jelzőben lévő ledeket mindenképp megtartanám.)
Az biztos, hogy melós lenne. 2 x 2 mm is túlméret? Bővebben: Link
A TLC vel nehogy vakvágányra fuss. Azt is a lehető legközelebb kell tenni a jelzőkhöz, mert a PWM miatt minden kimenő vezeték egy egy antenna. Azt viszont nem annyira jó hosszúra választani. Azért megnézném pl a csikos féle modulokban mit használnak.
Istenem…
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Csak nem tudom megállni, könyörgöm, ki beszél itt ws ledről, ws2811 ic-ről van szó.
Egyébként ha a PWM-et kikapcsolom, nem használom (nem tudom, hogy van-e ilyen), az nem segít? végül is ha ezzel az említett külső ellenállással be lehet állítani megbízhatóan a fényerőt, akkor nekem PWM nem kell.
"Azért megnézném pl a csikos féle modulokban mit használnak. " Ez jó ötlet! Csíkosnál meg úgy általában egy-négy jelzőt lehet irányítani egy-egy modullal. Mondjuk azért az is lehet egy rakás LED. Próbáltam ezeknél rázoomolni a képekre, de nem látom milyen IC-k vannak benne: http://csikos-muhely.hu/termekek/csm145_mav_fenyjelzo.html (1 jelzőt irányít de ez analóg) https://shop.modell.hu/digisignal-m4-fenyjelzo-dekoder (4 jelzőt irányít és DCC dekóder is persze) http://www.trainmodules.com/products/74433?lang=hu https://digitools.hu/termek/digisignal-x4abc/ Erre elég jól rá lehet zoomolni, de nem tudom leolvasni az IC-k feliratát. Van rajta egy PIC18F25 valami, de az a dekóder meg vezérlés gondolom és pont a led meghajtók feliratát nem tudom elolvasni. De itt a 4 jelzőhöz 3 meghajtó IC van, ha jól látom A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Köszi!
Ezt nem láttam az ic-ben, (leírásban) nem néztem eddig komolyabban. De ez akkor klassz nagyon Bár tényleg jobb lenne mudul szerű kialakítással, de eddig tetszik, kipróbálom. Nekem az SPI-vel eddig sajnos csak rossz tapasztalataim voltak/vannak valamit benéztem nagyon, nem tudom. De más okokból ki kellene békülnöm vele, mert kellene nagyon... (lehet téglásítottam a RAM-ot, nem tudom... )
Lásd melléklet (LED árama). Hogyan lehet 'A' és 'B' esetben is egyenlő a LED fényereje az emberi szem számára? Az egyszerűség kevdéért a B oldalon csak feleztem az időt de ha több csoportot használsz, az aktív időszak rövidül egy perióduson belül, csökken az "átlag" fényerő, ha nem növeled az aktív időszakban az áramot.
Tényleg nem sértegetni akarlak de alapvető fizikai tényeket cáfolsz. Minden mátrix meghajtásnak ez az egyik alapvető problémája. |
Bejelentkezés
Hirdetés |