Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió erősítő szobai üzemre
Lapozás: OK   12 / 16
(#) vladcepes hozzászólása Máj 10, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat.Az van hogy nem csak megprobálni szeretném hanem egy ruhaboltos pavilonban folyamatosan használni.Tehát ha ez nem a legjobb megoldás akkor neki sem fogok.Azért lett volna ez az ötlet mert mindenképp 4 hangszórót szeretnénk használni. Néztünk aztali 4 hangszórós erősítőt de kevés jó választék van és amit találtunk azok meg 80 körül vannak hangszóró nélkül.Ezért fordult meg az ötlet hogy mi lenne ha egy 4x40w autó rádiot használnánk.
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
Nem tudom, mitől félsz. Hogyan oldanád meg másként? 12V 5A az 60W. Az erősítőd 4 csatornás, max 20W csatornánként, ez 80W kimenő, kell neki 120W bemenő, ha teljes hangerőn hallgatod. De írtad, hogy pavilonban lesz, biztosan nem fog még 40%-on sem menni az erősítő, tehát elég neki a 60W.
(#) Alkotó válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
Nem ismerem az adapteredet, de az szinte biztos, hogy nem közvetlenül képes a laptopot üzemeltetni. Ez általában úgy valósul meg, hogy a saját akkumulátoráról megy a készülék, amit esetleg közben folyamatosan töltöget az adapter. Ez nem tűnhet lényeges különbségnek, de mégis az, mert a számítógép nem a töltőt, hanem az aksit látja.
Javaslatom szerint, vásárolj egy 12V-os kisebb akkumulátort (pl. ilyet), és ezt töltsd folyamatosan, és így tápláld az autós fejegységet.
Így egy lényegesen "jobb minőségű" egyenfeszültséged lesz, és még a memóriát sem fogod elveszíteni kikapcsoláskor.
A fejegységben szinte semmilyen tápfeszültséget szűrő képesség nincs, hiszen az autó akkumulátora nem lüktet, nem szaggat, tökéletesen sima jelet ad (és még így sem ritka az 1 farád nagyságrendű segédkondenzátor az autó hi-fi világában Ilyenek.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
Jól összezavarjuk szegény srácot. Egyik azt írja jó, másik hogy talán, harmadik pedig hogy egyáltalán nem jó! Mi lesz ebből?
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
A mi laptopjainknál kimondottan figyelmeztettek, hogy akkumulátor nélkül csak a saját töltőjéről nem használható.
Ha nem segéd-akkumulátor, akkor más pufferre van szükség. De ha a töltő nagyfrekvenciás, akkor nem mindegy milyen a puffer, ezért gondoltam inkább az akkumulátorra.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
Egyébként én nem foglalkoznék ezzel. Ha 12V 5A van ráírva, akkor ennyit tudnia kell. Az eddigi tesztelt laptop tápjaim a ráírt áramot bírták, sőt, még kicsit többet is, utána közbelépett az áramkorlát, és kikapcsolt a táp kis időkre. Ha csökkentettem az áramot, akkor újra ment minden a rendes kerékvágás szerint. De Vladcepes biztosan nem maximális hangerőn akarja hallgatni a 4x20W-os erősítőjét. Egy gyors teszt mindent el fog dönteni. Ha tönkremegy a táp, akkor azt, ha fél órán keresztül megy nagy hangerővel, akkor azt, hogy használható.
Ez a laptop használata akksi nélkül pedig érdekes téma, mivel sokan azt ajánlják, hogy vegyük ki az akksit, ha adapterről használjuk, és két hetente-havonta merítsük le, majd töltsük fel. És egy logikai magyarázat: ha lemerült az akkumulátorod teljesen, akkor hogyan tudja az adapter felölteni azt, plusz mellette a gép hogyan használható? Ebből következik, hogy a laptopok akkumulátor nélkül is használhatóak, csak az adapterükről.
(#) Inhouse válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Idézet:
„Nem ismerem az adapteredet, de az szinte biztos, hogy nem közvetlenül képes a laptopot üzemeltetni.”
Képes az, lehet kivétel, de eddig ilyennel nem találkoztam.
Szerintem próbálja csak meg, a külön akku szerintem felesleges (főleg egy ilyen kicsi), tényleg csak a memória miatt lehetne értelme. De lehet, hogy nem fogja ott hagyni összeszerelve...
Idézet:
„A fejegységben szinte semmilyen tápfeszültséget szűrő képesség nincs, hiszen az autó akkumulátora nem lüktet, nem szaggat, tökéletesen sima jelet ad (és még így sem ritka az 1 farád nagyságrendű segédkondenzátor az autó hi-fi világában Ilyenek.”
Van ott szűrés, hiszen a generátor is lüktet, meg a gyújtás, a ventilátor is bezavarhat. Az erősítők 1F-ja nem szűr, hanem puffer, a basszus nagy áramainál segít a rendszernek.
(#) vladcepes hozzászólása Máj 11, 2016 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat!
Nem zavarodtam bele Akkor lesz egy próba aztán kiderül,ahogy írtad max a táp bedöglik. A laptopom akkuja kb 4-5 éve meghalt. Szétszedve kibelezve azért külön az akkuk jók villanylámpába ,morzsaporszívóba felhasználtam(tehát gondolom az akku elektronikájánál van az amiről egy két helyen olvastam,hogy van egy bizonyos X idő-db töltés aztán kampec) -tehát az akkuk jók,de ez most nem idevaló. Azóta vagyis vagy 4-5 éve a laptopot akku nélkül használom a saját adapterével. Semmi gond nincs vele csak ha áramszünet,vagy este lekapcsolom akkor a wifit elfelejti de csak ennyi problémája legyen.

Üdv!

UI: de gondolom egy ilyen Bővebben: Link már bírná rendesen. Ha még egy ilyet is kell beruházni még mindig beljebb lennék mint a 80 ezres erősítővel.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
(#) BEMcorp hozzászólása Máj 19, 2016 /
 
Üdv!

miután megjött a tápegység (12V5A kapcs.üzem), és túl jutottam a deszkamodell-teszteken, elkészül(t) a dobozolás (na jó, még csak 80%-ban van kész). Még nincs rendesen befestve, de a szellőzést már tudom tesztelni.
Kb egy órás 3/4 hangerős működtetés után az autórádió végfok-bordái (két kis Pentium 3 bordával megspékelve), 70...72°C -os lett. Mindez passzív elrendezésben, és ilyenkor a 'légbeömlő' rácsnál érezhető a légmozgás.
Ez sok, vagy bírja a rádió a 75-80°C-t?
Mert ha a 22°C -os műhelyben ennyi, akkor nyáron a 28-30°C -ban több lesz.
Gondolom az autóban sincs neki túl sok légmozgás a műszerfal alatt.
De ha kell, forszírozhatom is.
(#) qvasz2 válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 19, 2016 /
 
Jobb lenne 50 fok alatt tartani, melegben még akkor is jó 10 fokkal több lesz majd.
(#) Kovidivi válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Nem csak a bordánál van 70fokC, hanem a nyákon is, ahol a kondik vannak. Mindennapos használat mellett ilyen hőmérsékleten ki fognak száradni, és a hangzás folyamatosan fog romlani. Amit én javaslok, hogy rakj be egy kis ventit, minimális fordulatszámon. Ez a kényszerkeringés le fogja húzni 50fokC-ra a borda hőmérsékletét. Próbáld meg olyan helyre rakni, hogy a levegő a bordákon keresztül menjen. Az is lehet a gond, hogy a bordában nem tud alulról a levegő bejutni (nem látom, mi van alatta, gondolom a doboz.), így nincs keringés. Ha felemelnéd a bordát 2cm-re, a doboz kapni lábakat (minimum 1cm), és a borda alatt kifúrnád a dobozt, akkor be tudna jutni a levegő a bordák közé. Ezután lehet, hogy a felső nyílást, ahonnan most belógatod a hőmérő szenzort, raknék egy pici ventit, szívásra állítva. Így minden légmozgás pontosan a bordák között menne végig. Jó hatásfok, minimális zaj.
szerk: Vagy csak elég lenne a doboz hátulját kifúrni az alsó részen, így bejut a levegő, fent meg kimegy. Csak arra vigyázz, hogy ne tudják betolni teljesen a dobozt (2-4cm-es valami támaszt rakhatsz a hátsó lapra).
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) BEMcorp válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Eredetileg is úgy terveztem meg a házát, hogy passzív és aktív hűtése is lehet. Most már szárad a festés, hétfőn remélhetőleg össze tudom rakni majd.
Persze, felkerült egy venti, és találtam egy 'gyári szabályzó' panelkát (10x20mm, két tranyó, ntc, stb), így teljesen csendben marad a venti.
Ha teljesen kész lesz, majd rakok fel képeket.

Az a furcsa, hogy a rendeltetési helyén (az autóban, a műszerfalban) gyakorlatilag semmi légmpzgàs nincs, azaz ott nem hogy 70, de valószínűleg a 90°C -t is simán túllépi.
(#) Kovidivi válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Az méf csak a borda. A végfok ettől is melegebb lesz. Ez nem túl jó.
(#) Alkotó válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Nálam két fejegység is működik autón kívül, de egyik sem melegszik. Igaz én a saját végfokjaikat nem használom, de kipróbáltam azzal is, és kellemes 50°C körül volt a háta, ami maga a hűtőtönk is egyben.
(#) BEMcorp válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Ezt a magas hőmérsékletet kb 1óra folyamatos, 2/3-os hangerővel bömböltetés után mértem, úgy, hogy mind a 4 csatornán 4ohm (Blaupunkt TCS1712) hangszóróval terheltem.
Most, hogy venti van rajta, 50°C -ra ment fel max. (arról még nincs fotó, ezeken csak összeállítottam, hogy tesztelhessem)
A hőmérsékletet a két bónusz-borda között, az eredeti tönkre szorítva mértem.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) Alkotó válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Ha így vagy vele elégedett, akkor nem kell tovább piszkálni.
Ha van audió kimenete a készüléknek (enyémeknek van -több is-), akkor inkább azt célszerű használni, és külön erősítőt mozgósítani a "bömböltetéshez". Biztosan tudod, az adatlapi 40W-ok, erősen túlzóak, valahol 10W körül lehet a max teljesítmény, és az is rogyadozik ha egy szubládát kötsz rá.
(#) BEMcorp válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 21, 2016 /
 
Mint hangerőileg, mint szolgáltasáilag a végletekig meg vagyok elégedve evvel a rádióval. Ha tehettem volna, át is szereltem volna, amikor autót cseréltem.
Persze, tudom hogy messze van a 4x40W, de én sose voltam ilyen 'watt' kergető: ha tetszik amit hallok és ahogy hallom, akkor nekem mindegy hogy 10W-ot hallgatok vagy 100-at.
(#) Alkotó válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 21, 2016 /
 
Mint írtam korábban is, ha elégedett vagy vele, akkor tilos bármit is piszkálni rajta.
A szolgáltatások tekintetében szinte már túlzás amit az enyémek is kínálnak. Persze ezek az audió kimeneteket használva ugyanúgy megvannak.
A hangnyomás iránti vonzalom eltérő. Nekem -öregségem ellenére- kimondottan igényem van rá, és mióta nekem is van 2.1-es rendszerem (nem olyan kis PC-s izé), azóta új dimenziók nyíltak meg előttem. Egy "koroníta" bulit meg se tudnék hallgatni ha a clip led nem villanna fel néha.
(#) aramis válasza prinx hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
SZIA ! Légyszi adj már egy tippet nekem is ilyen auto rádióm van de ha bekötöm csak villog semmi hang se kazettán sem a rádió
(#) steelbird válasza aramis hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Valószínűleg nem bírja a tápegységed a terhelést, vagy rosszul kötötted rá a hangszórókat.
(#) vaterlo78 hozzászólása Nov 11, 2016 /
 
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni,a szobába bekötöttem egy Audi concert 3 rádiót adapterrel.Tökéletesen működik,viszont a rádiógombok nem világítanak,és ebben szeretnék egy részletes segítséget kérni,akkár rajzal is.Részletről részletre,hogy végre vílágítson.Rádiót úgy kötöttem be,hogy a sárga vezetéket,és a pirosat összeforasztottam,és ráforassztottam az adapterre,míg a fekete kábelt az adapter másik végére.Köszönöm a segítséget!
(#) Szikravadasz válasza vaterlo78 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Szia!
A régebbieknél a tápcsatlakozó 6-os lába (test melletti) volt a gombvilágítás bemenete. Úgy tudom, hogy a Concert 2 és 3 a CAN-BUS-ról kapja a világítás vezérlést.
Itt van egy leírás a Concert 2 átalakításáról, talán segít.
(#) vargaf válasza vaterlo78 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Egy kérdést egy helyen tegyél fel és csak egyszer. Egy napon belül harmadszor teszed fel, két helyre.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 3, 2016 /
 
Sziasztok!
Van már nem használt autós magnóm, aminek nagyon használtan értéke nincs, kidobni pedig sajnálja az ember, mert baja nincs. A műhelybe szeretnék készíteni egy rádiót belőle. Nem kell nagy teljesítményekre gondolni, csak szóljon a rádió. És most jön a lényeg. Az antenna részt miként lehet jól megoldani? Elég lehet ha csak egy régi rádió antennáját használnám, esetleg megérné ilyen régen tv-khez használt szobaantennát használni a jó vételhez? (Bocsi ha az utóbbi esetleg nagy hülyeség, de mintha úgy rémlene, hogy FM vételre is alkalmas lehet)
(#) kadarist válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
SziaI
Dugj bele egy méteres drótot oszt jónapot. Autóantenna csak ellensúllyal (nagyobb fémlemez) működik, a tévéantenna a talpponti impedanciája és frekvenciája miatt kétséges.
(#) Gafly válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Ahogy mondta Kadarist mester, darab drót bele és készen is van.
Igényesebb megoldás esetén kell csatlakozó. Aztán amikor kerestem börzén dugót, komplett (gyári) antennát kaptam 500-ért
Mivel a kapcsolószekrényre tettem, ezért az ellensúly is megvan.

Másik kérdés amit nem tettél fel: Miről tápláljam?12V+ táp, lehetőleg nem kapcsolóüzemű (lásd antenna mögött, fekete doboz). Esetleg ha akad, akkor valami kivénhedt akku (elem), hogy ne felejtse el az állomásokat...
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016

IMG_1144.JPG
    
(#) Alkotó válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Nem tudom hol laksz, pedig ez fontos alaptényező. A darab drótos megoldás főleg Pesten és közvetlen környezetében ad értelmes eredményt.
Nálam, Pesttől 50 km-re is működik a télikertben, de a pincében lévő műhelyben már egyáltalán nem. Egy darab alumínium csőből hajlítottam egy dipólt (csak egy kopasz dipólt minden egyéb nélkül), amit egy balun-trafóval asszimetrizáltam, és ezt a 75 ohmos antenna jelet, koax kábellel levezettem a pincébe. Annyi adót tudok fogni, ami nem fér el a memóriában, köztük számos szlovák, román és egyéb idegen nyelvű adókat is. Nálunk a Music-FM a kritikus pont, amit elvileg 30 km-es körben ad Pest, így 50 km-re fogni már sikernek számít.
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Idézet:
„Miről tápláljam?12V+ táp, lehetőleg nem kapcsolóüzemű (lásd antenna mögött, fekete doboz).”
Pedig de. Átalakított PC táp és nincs hangerő gondod sem.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Az is játszott, de lusta voltam lyukakat fúrni a kapcsolószekrényre
Aztán kaptam Sebi mestertől eme tápot ajándékba. Aminek a szekundere speciális anyaggal volt szigetelve (amelynek hatására a zománc eltűnt a rézről). Szerintem azóta is csuklik szegény, pedig nem Ő hibás, viszont elvoltam a szekunder újrafűzésével egy napot...
Hangerő gond azért ezzel szokott lenni: Ha nagyon nekivadulok, akkor megrángatja a tápot és meghülyül a vezérlés -> minden gomb megnyomására csak hangosabb lesz
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) halhatatlan hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
üdv!
ebből a trafo-ból szeretnék egy tápegységet csinálni egy szoba üzemű autó rádionak!
hogyan tudnám legegyszerübben megcsinálni ha egyátalán lehet?
köszönöm!
Következő: »»   12 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem