Fórum témák
» Több friss téma |
A kérdésemmel arra akartam célozni, hogy az erősítőd felvett teljesítményét áruld el. Pl. egy 2x50w RMS teljesítményű erősítőhöz felesleges 1F, jobban örül inkább egy túlméretezett tápnak, és normális mennyiségű kondinak... Amit Doncso írt, az is tökéletesen igaz. A lényeg szerintem a trafón van, ezen bukhat az egész.
Sziasztok meg csináltam a trafót az erősítőhöz 2x20volt
csak az a gond hogy nem tudom hogy hova kössem az áramot Melékeltem egy képet hogy hátha tudtok segiteni
Itt vannak az adatok!
Current draw for undistorted output @ 14.4 VDC @ full undistorted output, non-bridged 32.5 A (4 ch x 55 W x 4 ohms) @ full undistorted output, bridged mode 48.0 A (2 ch x 150 W x 4 ohms) @ 33% of undistorted power (full “music” power) 18.0 A (4 ch x 18 W x 4 ohms) @ idle 1.0 A Minimum battery voltage to maintain rated power 12.6 Volts DC Usable battery voltage 10 - 18 Volts DC Trigger line voltage range 10 - 18 Volts DC Trigger line current draw < 15 mA draw Turn on delay time @ 1.5 seconds>
Hm. Érdekes...
@ full undistorted output, bridged mode 48.0 A (2 ch x 150 W x 4 Ωs) - 48A torzítás nélkül, hidalva 2x150W - 4ohm? Talán ezt kellene használni, ha jól értelmezem. Akkor neked kell egy 14.4/(gyök2) váltófeszültségű (max. 16V/gyök2) trafó, ami tud legalább 48A-t minimális feszültségeséssel. Minél nagyobb áramot tud a trafó, annál kisebb lesz a fesz. esés. 14.4Vx50A= 720VA. Ebből véleményem szerint (ha nem 14V DC-s lenne), ki lehetne hozni 2x250w-ot is... És ha lehet hinni az adatoknak, akkor felvesz 700VA-t, lead 300W-ot, ergo elfűt 400W-ot Vicc... Valami sántít, az biztos...
Hidegítés nem egyenlő a földeléssel. A hidegítés azt jelenti, hogy fogsz pár nanos, pikos kondikat, és a graetz után kötöd őket. Mondjuk legyen 100nF, 10nF, 10pF, ez így biztosan jó lesz, fesz tűrést illetően legyen legalább 30V, de ha találsz nagyobbat az nem gond. Egyébként egyáltalán nem haragszom, nem fárasztasz, végül is ezért van a fórum. Amit pedig Kovidivi kolléga mond az is igaz, inkább kicsit túlméretes táp és megfelelő kondi, mint fordítva.
Üdv. D.
Szia, oké kész a táp, de 2*20V mi? AC vagy DC ? A bekötést illetően végül is azt mondom lehetne használni az erősítő egyenirányítását is, miért ne, így nem kell külső graetz, semmi, viszont pufferelni majd kell, mert ugye 50Hz ről fogja kapni már a tápot nem több 10kHz ről, viszont ehhez majd ki kell venned a benne lévő torroidot. Vagy kikötni a szekunder részét, és oda kötni majd a trafót.
Találtam egy toroid trafót! ~11,8v/42A/500W Ennek mekkora puffer kell?
Szia. Hogyan gondoltad? 1-es vagy a 2-es kép a jó?
Természetesen az első kép a jó. A kondit illetően 50Hz-es trafónál, az általános ökölszabály 1000µF , DE ez nem minden esetben igaz. Hogy Cimó mestert idézzem :
Idézet: „Van egy képlet: C=I/(4*f*Ubrumm) C farádban, I amperben, f Hz-ben, U V-ban.”
Igen, ezek jók lesznek.
Üdv.
Rendben köszi. Nos még egy utolsó kérdésem van ,aztán nem zavarlak. A ~11,8v/42A/500W toroidnak hány voltos puffer kondi kell? Hány darab és milyen?
Erre már válaszoltam, kicsit figyelj oda és számolj. Máshogy nem tanulsz semmit. 4hsz-al feljebb ott a képlet. C a szükséges kondi farádban, I-az erősítőd áramfelvétele csutkán, F a freki, mivel hálózat, így 50Hz, U pedig a fesz, ami 15V körül van ha pufferelve lesz.
Szia. C=??
I=48A F=50Hz U=15V Nekem 0,016 jött ki,de biztos nem jó mert 16.000µF az semmi. C=I osztva (4*f*Ubrumm)= 0.016 Vagy a képletet nem értelmeztem jól. :eek2:
Mennyi az Ubrumm?
Nem akarok bele vau vau, de a U brumm az nem a tápfeszültség, hanem a brumm fesz eff értéke nem?
ha az Ubrumm a fesz akkor pufferelve 15,4V (van mikor 15,5V)
Igen, ezt én pontosan tudom. Például 2V brumfesszel számolva máris 120.000µF jön ki, azért az már nem mindegy.
Idézet: „U pedig a fesz, ami 15V körül van ha pufferelve lesz.” Csak azért írtam, de látom csak elírás volt. Egyébként a két volt az még jókora érték. Idézet: Opp, ez igaz, benéztem. a 2V csak egy példa. „Csak azért írtam, de látom csak elírás volt.”
Szóval 120.000µF Kell ? És 16V vagy 25V kondi? A 16V az már kockázatos nem?
Robi!
Ne csak olvasd azt amit látsz, hanem értelmezd is, és akkor érteni fogod. Ha most Doncso számolja ki helyetted, akkor te abból semmit nem fogsz kamatoztatni a későbbiekben, pedig ez volna a lényeg. :yes:
Persze, teljesen igazad van! Csak az a igazság, hogy nem tudom mi a brumm fesz eff értéke. :no:
Nem a brumm effektív értéke itt a lényeg, hanem a csúcsértéke. Ha 14-15Voltra töltődik a kondi, akkor az még éppen jó, de a 25V-os kondi azért biztonságosabb.
Így van, tökéletesen leírtad amire én is gondoltam.
Egyébként a 48A az az erősítőd áramfelvétele kakaón? Ez biztos? Milyen erősítő ez, mert már elég messze járunk.
Na mindegy skacok ,hiába agyalok nem tudom. Tényleg! Nem értek ennyire hozzá. Bocs. :wilting:
Mi is a képlet?
C=I osztva (4*f*Ubrumm) Lefordítva Szükséges kapacitás értéke Faradban=Áramerősség osztva ( 4szer a betáplált váltóáramú frekvencia értéke /azaz 50Hz-el/ szorozva a elérni kívánt brummfeszültség értékével) Behelyettesítve. 48A/(4X50HzX0,15V)= 1,6F
Köszi!!! :puszi:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |