Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Simító kondinak egyébként elég egy 100 mikrós vagy nagyobb kell?
Köszi!
Elvileg jó lesz. Egyébként nem ártana még 1-1 100nF-os kondi még hidegítésnek a másik kettővel párhuzamosan.
A felső kondenzátor A-enként 1000uF, az alsó pedig 1 vagy 10uF, én azt szoktam berakni, amelyiknek a zacskóját hamarabb megtalálom...
A kimenethez az alsó kondenzátorral párhuzamosan köss egy 100nF-os kondenzátort. Ha most sikerült megtervezni egyből, akkor nem értem elsőre miért nem sikerült. Aki AVR-ekkel foglalkozik, annak már tudnia kellene ilyeneket.
A panel felülnézeti, akkor a kis és bemenetek fel vannak cserélve!! (Szöveg alapján mondjuk alulnézeti?!)
Igen ezt néztem én is, de szöveg szerint meg jó volt.
Én is néztem. Nem akartam felsorolni a hibákat, mert ahhoz túl sok, gondoltam majd Axel átnézi.
A szöveg szerint jó, de ha jobban megnézed, az alkatrész tükrözve van.
A "furcsaságokért" elnézést mint mondtam ez csak egy ad-hoc rajz ezért nem szabályos teljesen. Illetve mert most használok először nyáktervező programot és ismerkedni kell még vele kicsit. Természetesen teljesen másképpen fog kinézni a végleges layout.
Elhelyeztem a 100 nF-os kondit, remélem így már üzemkész a tervezett táprész.
Milyen módjai vannak az AVR-ből való kizárásnak a külső oszcillátorra állításon, és a reset láb tiltásán kívül? Mert én kizártam magam egy ATtiny45-ből, de biztos nem tiltottam le a resetet, és hiába teszek rá kvarcot, úgy sem jó. Számítógépes, illetve programozóhiba kizárva, mert másik AVR-rel működik. Az ISP frekvenciát 57,6kHz-re állítottam.
Eppen a napokban jartam en is ugyanigy. En egy ATmega8-ast akartam atallitani belso oszcillatorrol 3-8MHz-es kulso kvarcra, de veletlenul 3-8Mhz-es kulso RC rezonatort allitottam be. Akarmilyen kvarcot is probaltam ki 1MHz-tol 8MHz-ig nem indult el.
Csak kulso orajellel sikerult meghajtanom. Epitsel egy kulso orajel generator-t. Ezzel menni fog.
Köszönöm szépen, de mondjuk egy 555-ből nem lehetne ilyet csinálni? Mert nincs nekem CD4069 elérhető távolságban.
Megpróbáltam 555-tel, de nem jó, bár mondjuk nem csodálkozom, mert elég kicsi lett a frekvencia. Akkor majd szerzek be 4069-et. De mással nem lehet helyettesíteni?
Építhetsz tranzisztorokból is kristály oszcillátort, de kérdés hogy megéri-e azt a rengeteg kötést és hibakeresést.
Köszönöm, akkor majd inkább szerzek 4069-et.
Hello!
Lehet más ic-vel is! Pl.: ( MikroElektronika EasyAVR6 részlet)
Köszönöm, de most nézem csak, hogy talán mégsem ez lesz a hiba, mert most már azzal az AVR-rel is ezt csinálja, amelyikkel eddig ment. Átvizsgálom a szalagkábelt, arra gyanakszom.
Sziasztok!
Sikeresen kizártam magam egy ATMega48-ból: Megpiszkáltam a CLKPR - t, így 256-al leosztja az órajelet a program legelején: CLKPR = 0b10000000; CLKPR = 0b00001000; A beállítás után az AVR Doper már nem képes programozni, mert ugye 1MHz alatt jár az órajel. Kicsit játszogattam, 4MHz-es kristály mellett 4-es osztással még lehetett programozni, 8-asnál már nem. Egy 10MHz-es kristállyal vissza tudtam állítani. kérdéseim: A CLKPR által beállított előosztó kikapcsolás/RESET után is megmarad? AVR Doper - el hogy tudnám visszahozni? A SLOW_SCK nem segít. Marad a HVPP?
Hali!
Szeretnék építeni a labortápomhoz egy panelmérőt. A kérdésem pedig az lenne, hogy belső oszcillátorral ugyan olyan pontosan mérne mint külsővel? Vagy mindegy hogy melyiket használom? Annyit tudok, hogy az ADC-nek kell egy mintavételezési órajel melyet az oszcillátor frekvencia/előosztás képletből kapjuk. Valamint még annyi kérdésem lenne, hogy ha a felső 8 bitet használnám a mérésre és a két alsó zajos bitet elhagynám akkor három tizedesjegyre ki tudnám íratni pontosan a mérés eredményét? A választ köszönöm. Idézet: „A kérdésem pedig az lenne, hogy belső oszcillátorral ugyan olyan pontosan mérne mint külsővel?” Igen. Idézet: „Annyit tudok, hogy az ADC-nek kell egy mintavételezési órajel melyet az oszcillátor frekvencia/előosztás képletből kapjuk.” Én egyik feszültség és árammérőmben se csináltam külön mintavételezést, úgy mértem ahogy sikerült és pontos volt. Idézet: „Valamint még annyi kérdésem lenne, hogy ha a felső 8 bitet használnám a mérésre és a két alsó zajos bitet elhagynám akkor három tizedesjegyre ki tudnám íratni pontosan a mérés eredményét?” Nyugodtan elhagyhatod, ha nem akarsz pontosan mérni.
"ha a felső 8 bitet használnám a mérésre és a két alsó zajos bitet elhagynám akkor három tizedesjegyre ki tudnám íratni pontosan a mérés eredményét?"
8 bittel csak akkor tudsz három tizedesjegyre pontosan mérni, ha a mért érték 0,000V és 0,255V között van. Nagyobb feszültségeket csak kisebb pontossággal lehet ennyi bittel mérni (pl. 0V és 2,55V között 10 mV-os, 0V és 25,5V között 0,1V-os pontossággal).
Szia!
Ha a zajt véletlen eloszlásúnak tekinted, akkor több mérési eredmény átlagolásáva javul a pontosság. Egy kijelzendő méréshez mondjuk négy A/D mérési eredmény átlagát használd fel. A legegyszerűbb, ha a minták száma 2 valamelyik hatványa.
Hali.
Az átlagolást hogyan csináljam? Csináljak egy ciklust ami pl 4x fog lefutni és abban adjam össze a 4 mérés eredményét majd az eredményt osztjam el 4-el és ami kijön azt használjam a továbbiakban? Idézet: „Csináljak egy ciklust ami pl 4x fog lefutni és abban adjam össze a 4 mérés eredményét majd az eredményt osztjam el 4-el és ami kijön azt használjam a továbbiakban?” Igen, így szokás átlagolni.
Sziasztok
Most kezdtem tanulgatni az AVR-eket, a Topi féle Nyolc lábbal AVR-t nézegtem a második részben a pwm-es kapcsolásnál hibát ir ki az AVR Studio a programra 'GTCCR' undeclared (first use in this function) ezt még a 'TCCROA' 'COMOA1' stb.-re is kiírja. Segitségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok!
FT232-vel( http://www.hestore.hu/termek_10024691.html) szerettem volna USB/UART kapcsolatot letrehozni a gep es az AVR.em kozott, de nem akar mukodni. Azt tudni kell, hogy elso SMD forrasztasom volt, szoval a nem kello labakat elhajtottam az utbol. Mivel kozel hasonlo kondenzatorom sem volt itthon, igy azt is kihagytam. Elvileg nincs zarlat, es tapot is kap a 232-es. http://farm4.static.flickr.com/3189/2941492705_6d9af632c3.jpg ( majdnem ez van megepitve, csak kondik nincsenek benne ) Letezik, hogy a kondenzatorok nelkul fel sem eled a chip? Egyaltalan nem latja a PC. (RX/TX nincs meg bekotve sehova, de gondolom anelkul is latnia kellene COMportkent.)
Ha az FT mellett ott van minden, akkor latnia kell a PCnek.
(mod: most latom max IC nincs benne.)
Az offtopicot en is ereztem, de fogalmam sem volt hol lenne jo helye, temat nyitni meg nem szeretek.
Kondikrol osszeszedve azt a keves ismeretemet, felteteleztem, ebben a konstrukcioban csupan stabilizalo szerepet toltenek be. Szinten felteteleztem, hogy egy kis instablitas nem arthat neki. ( a 3,3VOUT labat amugy sem ertem miert van egyaltalan bekotve.. Most nezem adatlapot, ottani ajanlas ) Valamibol ki kell mutenem nF-es kondikat
GCC akkor szokott ilyen hibauzit dobalni, ha nincs beinclude-olva minden header file ( vagy elirtad a valtozo nevet )
Includolva az avr/io.h és az util/delay.h van, a programot kivágtam és bemásoltam, nem hiszem hogy el van irva benne valami. A vezérlő tipusát az AVR Studioban állítom be?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |