Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Beszédtitkosító
Lapozás: OK   1 / 1
(#) toljan hozzászólása Okt 11, 2009 /
 
Sziasztok!
A neten nagyon kevés információ van a beszédtitkosításról, így gondoltam megkérdezlek titeket szakikat.
Utólagosan szeretném beépíteni PMR, vagy CB rádióba. Tudom az ilyet nem szabad, mivel csak beszédet lehet velük forgalmazni,de tegyük fel hogy...

Nos, ameddig eljutottam -ami nem sok - azt most leírom.
1.
Analóg beszédtitkosító.
Erről található a "legtöbb" információ. Egy régebbi Rádiótechnika évkönyvben is található részletes írás, és kapcsolási rajz hozzá.Ha jól tudom, ez az egyoldalsávos moduláció-szerű titkosító, amit normál készülékkel hallgatva kacsahápogás szerű hangot hallunk.
Elvi kapcsolási rajz 1
Első kérdésem tehát, hogy ezt fajta titkosítót meg lehetne-e építeni PIC-el. Azért gondoltam a picre, mert pici, s még esély is van a készülékbe beépíteni. (Tudom, a rádiót sem szabad megbontani, változtatásokat csinálni rajta, de tegyük fel, hogy...)
PIC programozás terén elég gyenge vagyok, ezért kérek segítséget.

2.
Digitális beszédtitkosító.
Végül is ez lenne ám az igazi, viszont ezt azért sejtem, hogy nem olyan egyszerű, mint az analóg megvalósítása. Egy másik témában már beszélgettünk ennek a megvalósításáról, melyben szó esett a használni kívánt csatorna sávszélességéről, ami jelentősen befolyásolhatja a titkosított adatfolyam átvitelét.
Szóval meglévő PMR, vagy CB rádió csatornán kellene ezt a digitális hömpölyt átvinni. Mivel léteznek digitális PMR rádiók, ezért úgy gondolom, hogy megoldható egy analóg rádió csatornáján az átvitel.( Bár lehet, hogy ezt csak én gondolom így. )
Előnyei az analóg titkosítóval szemben: nehezebben visszafejthető a beszéd.
Hátrány: Bonyolult.
Viszont ide már találtem komolyabb "irodalmat".
Itten ni!
Na hasonlóra gondolnék, csak "kisebbre". Ezt hogy leheten, vagy hasonlót úgy megvalósítani, hogy pl: billentyűzet nélkül, vagy néhány mini kapcsolóval megoldani, vagy csak szoftveresen lehessen kiválasztani a megfelelő kódolási algoritmust.

Tehát várom az építő jellegű- nem fikázó- hozzászólásokat akik értenek a PIC programozáshoz, építettek, vagy építenének hasonló ketyeréket.
Bocs a hosszúra vett témanyitást.

(Még szakdolgozat témának is jó )
(#) Action2K válasza toljan hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Szia!
Ha az egyest megPICeled, akkor már majdnem a kettes verziónál vagy, leprogramozni meg piszok bonyolult.
Hektornál egyszerűbb digitálist nehéz házilag.
(#) pucuka válasza toljan hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Üdv!
Ehhez nem sok mindent lehet hozzátenni. Mind a két lehetséges módszert leírtad, a jelenlegi analóg PMR -en ezek a lehetőségek. A digitális PMR -nél más a helyzet, ott nyilván meg lehet menekülni az A/D átalakítástól, mert az már a rendszerben van, és a titkosítást könnyebb megoldani uc -vel
Az analógnál az A/D átalakításnál a deltamoduláció tényleg jó választás, kellően lelassítja az adatsebességet. Ezt a módszert használják a digitális hangrögzítőkben is, (kódolás nélkül) bár ott a sávszélesség nem kritikus.
A HEKTOR megoldás korrekt, de hogy az alkalmazása az analóg PMR sávban mennyire legális, azt nem tudom, mert hát végül is analóg modulációval "beszéd" átvitel folyik, legalábbis az RF csatornán. A tövény, (szabály) szerint analóg beszédátvitel lehetséges, jelzésátvitellel. (a digitális PMR -nél ez nem probléma)
(#) toljan válasza Action2K hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Értem. Közben leltem az 1. megoldáshoz egy cél IC-t. Ezt valami régebbi telefonokhoz használták titkosításra, viszont már kapni nem lehet, vagyis nem találtam rá utaló jelet a googliba. Mellékelem az adattábláját. Ez megfelelő lenne, mert pici helyigénye. Esetleg hallott-e valaki,más, ma is kapható cél IC-ről?
(#) gubi válasza toljan hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Sziasztok.
Itt van egy rajz :Hangfrekvenciás titkosító
Mondjuk a max264 is elég felejtős.
(#) StMiklos válasza toljan hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Szevasz!
Beszédtitkosító modult használtak kis hazánkban is, SF " /sávfordító/ kocka néven. Ezek URH kézi adó-vevőkben voltak, amelyet lecserélés után MHSZ kluboknak /tagoknak/ értékesítettek, immár azt és a kvarcokat kivéve /forrasztott változatnál fogóval megnyomorítva/.
Több információval nem tudok szolgálni /nem azért mert nem akarok/, talán érdemes ezirányban kutatni, tudva létezésésről. Mérete ca: 60*15*15, ez tipp, az üresen maradó helyből ítélve, ennek helyére én egy teljesítményerősítőt tettem.
Magának az adó-vevőnek megvan a teljes dokuja, de nem emlékszem "azt" tartalmazza-e.
Üdv: StMiklos
(#) pucuka válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Üdv!
A dokumentáció magát az "IC" -t nem tartalmazta, csak a lábkiosztást. Az áramkör egy BRG-HIKI által fejlesztett, gyártott vastagréteg - hibridáramkör volt, tele tokozatlan 741 -el.
(#) (Felhasználó 17788) válasza toljan hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Kedves toljan!
Csak egy kérdésem lenne: Minek? Az "átkosban" érintőlegesen foglalkoztam a V.SZ. ilyen rendszereivel.
Egyből felmerül a kérdés, mit, mikor, ki elől kell védeni menyi ideig kell állni a feltörési próbálkozásokat. Amit egy fapados gyenge rendszerrel , amit egyszerűen barkács módszerrel bele tudsz tenni egy rádióba, és belefér, és nem eszi meg az elemet, akksit pillanatok alatt, mit titkosítol, milyen sorsfordító titkot kell rajta kisugározni amit a legegyszerűbb profi kódfejtó program sinkronban bont ki. Ha meg profi rendszer megvalósítását tűzöd ki, annak anyagi vonzata nem éri meg.
Vannnak jobban elérhető, nagyon egyszerű módszerek. Azt is figyelembe kell venni, hogy a leggyengébb láncszem az ember.
Ha szeretnél kicsit többet meg tudni erről a témáról, szívesen konzultálok veled de e-mailba keres meg. Üdv.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem