Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1504 / 2208
(#) CIROKL válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 24, 2013
Mmm szépen átrajzolta valaki !Bővebben: Link
(#) bencikusz válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2013
Én voltam az elkövető!
Csak nem voltam benne biztos hogy más végfok elé is lehet kötni.
(#) CIROKL válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 24, 2013
Semmi gond csak hirtelen furcsa ilyeneket látni viszont nem az eredetiben ,és lehet bármi elé köti !

Csak némi kiegészitést még hozzáfüznék ha már másolsz akkor legalább az erdetit tüntesd fel példának okáért mert itt is helytelenül 40Volt -ot jelöltél tápfesz gyanánt az eredetin nem ez szerepel !
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) bencikusz válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2013
Köszönöm szépen válaszod!
(#) spirik hozzászólása Feb 24, 2013
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat .!!
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 24, 2013
Inkább másik kapcsolást javasolnék triódás 6e5p meghajtással, és, hogy pucuka boldogsága is teljes legyen, kettő stabcsővel (Nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet többezer mikrós pufferkondit rakni a végcső anódtápjába, úgyhogy azzal a táppal mindenképpen kísérleteznék. Egy Single Ended végfok hangját a tápnál lehet legkönnyebben elbaltázni.
(#) spirik hozzászólása Feb 24, 2013
Szia mindenki.Akkor érdemes megcsinálnom, szerintetek szépen fog szólni?.2x9w
(#) bta válasza mayky hozzászólására (») Feb 24, 2013
Egyébként is vigyázni kell az ebayes drága csövekkel, átfeliratozó szélhámosok nem csak Kínában vannak.
(#) granpa válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
Nem mondom, van ára! Ennyire ritka?
(#) Szpisti válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
A többi termékét elnézve tényleg kamu lehet - bukaresti kínai viszoneladó !
(#) bta válasza granpa hozzászólására (») Feb 24, 2013
Régebben keveset gyártottak belőle, és nagyon felkapták. A mostani Sovtek harmadannyiba se kerül, ha nincs NOS Reflektornak átlogózva/átfeliratozva...
(#) bakos13gab válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
Azt honnan látni, hogy ez hamis?
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2013
Az anódlemez kis kihajtott szárnyainak csillogása gyanús, a hajlítógép okozta keresztirányú karcokkal együtt viszont egyértelmű, hogy Sovtek.
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
Csak a tisztánnézés miatt, erről a kapcsolásról van szó? Én ezzel rokonpatizáltam eddig...
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 24, 2013
Igen, és a pentóda üzemű meghajtás miatt inkább hanyagolnám. A 6sz33sz foglalatok lábait hűteni kell (időközben talán a német amatőr is rájött, ha másból nem, az "elégett" érintkezők kontakthibáiból..).
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
Valahol olvastam, hogy az fűtés kivezetéshez valamilyen sín szerű profil vitte a delejt, ami egyúttal a hőt elhozza cserébe. Ezen a hőfejlődésen a fél fűtés használata sem segít akkor, hiszen egy adott lábon attól nem lesz kevesebb a hő.
Láttam egy ilyet is:
Hogy ez miként hűti az érintkezőket...? Tuggyisten.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Feb 25, 2013
Egyszerűen kihajtották az anód végét, ami -véletlenül- pont kihajtásra volt alkalmas A többi csak körítés. Viszont ettől sokkal-sokkal lineárisabb lett. De pl a 6N1P is ilyen kihajtott anód felépítésű, használják is az ARC erősítőkben. Valamit tudtak IVÁN-ék. Csak titkolták...
(#) mofesa válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 25, 2013
Szerintem meg egyszerűen arról van szó,hogy orosz "barátaink" is jól meg tudtak csinálni dolgokat,csak mondjuk nagyobb változatban.
(#) bta válasza mofesa hozzászólására (») Feb 25, 2013
Igazság szerint a korabeli német és amerikai típusok között szinte mindig megtalálhatjuk, ami az ihletet adta - és milyen érdekes, az eredeti alkalmasabb azokra feladatokra, amihez tervezték. A néhány kivétel is inkább csak erősíti a szabályt.
(#) bakos13gab hozzászólása Feb 25, 2013
Vérfrissítés a témához.
Folyamatosan próbálgatom a GU50 PP szárnyait. A végfok rész természetesen elég "straight forward" (két cső és fix előfeszültség, 250-300V közötti stabilizált g2-vel). Ami inkább az izgalmas, az a megfelelő meghajtás megtalálása (úgy tűnik, hogy azért mégse olyan egyszerű meghajtani őket, mint gondoltam, a 807-eket egy katodin is kihajtotta 60W környékére, itt az lefullad 15w körül).

A képen a mostani összedobált változat hever az asztalon (mindig elámulok, hogy ezek a dzsungelek meglehetősen brumm mentesek). Most egy DC csatolt ECC82 + 6N6P long tailed hajtja (taná) de sajnos ő is lefullad 15W körül, eddig tisztán mérve 30W-ig jutottam el. Nyilván még leehtne állítgatni, de az biztos, hogy nem ez lesz a végső megoldás.
A kapcsolás innen származik: Bővebben: Link*** és ténylegesen beállnak a megfelelő DC szintek, egyenáramúlag oké.

Lehet, hogy adok még egy esélyt a CHZ féle meghajtásnak, de azzal sokat szenvedtem már. Az elejére pedig egy speciálisabbank tekinthető SRPP fokozatot szánok. Igazából ahhoz kellene majd valami jó fordítót találni (vagy tervezni idővel). Nekem a 6N6P nagyon tetszik a feladatra, GG éppen valami lebegő parafázisú dolgot számolgat belőle.

*** A rajzon szerepel egy általam hibának tekintett rész. Az eredeti kapcsolásban az ECC82-nek nincs rácslevezető ellenállása. Én beraktam 1Mohmot.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 25, 2013
Van valakinek tapasztalata, hogy mennyire érdemes kinyitni a végcsöveket. Most kb. olyan 20-20mA-re lettek kinyitva.
Üzemadatok:
Pki = kb. 60W-ot várunk (a kimenő ide lett méretezve 25Hz-el)
Ua = 550V körül áll be
Ug2 = 250-300V környéke

Régebbi próbálkozásoknál úgy vettük észre, hogy jobban szereti a GU50, ha max disszipáció felé nyitva van. Természetesen javul a jelalak, ha tovább nyitom a csöveket. Eddig 60-60mA volt kipróbálva. Ez az erősítő inkább a minőségről szólna és nem a döngetésről. Kompromisszumosan minőségi döngetős lenne...
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 25, 2013
Az attól függ, hogy mit szeretnél. Ha a hatásfok, és a "döngetés" a cél, akkor annyira érdemes elvinni AB osztályba, hogy a keresztezési torzítás minimális legyen. Ezt oszcilloszkóppal, kis jellel tudod jól beállítani. Ha kis torzítást szeretnél, és más nem számít, akkor érdemes ellenfázisos A osztályú beállítás felé elmozdulni, azt úgy tudod beállítani, hogy közepes kivezérlésnél (Pmax - 20 dB) torzítást mérsz, legalább 1 kHz -en, de ha lehet 300, és 10 kHz -en is.
Az adatlapból pedig érdemes előtte meghatározni az optimális munkapontot, és akkor a mérésekkel már csak finomítani kell a beállításokat.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) djklein hozzászólása Feb 25, 2013
Sziasztok! Végre befejeztem az erősítőm és most nagyon örülök! Gondoltam megosztom a fórummal pár képben.
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 25, 2013
Idézet:
„Nekem a 6N6P nagyon tetszik a feladatra, GG éppen valami lebegő parafázisú dolgot számolgat belőle.”

Jól gondolom, hogy nincs átfogó negatív visszacsatolásod? (Pár dB talán nem ártana meg.)
Már viszonylag kicsi rácsáramtól is felborul a közös katódos fordító szimmetriája és amíg ez a dinamikus aszimmetria fennáll, megnő a dinamikus belső ellenállása. Minél nagyobb a közös katódellenállás az anódellenálláshoz képest, annál rosszabb a helyzet. Az átfogó nvcs is segít, de sokkal tutibb megoldás, ha a fordító második triódájának rácsára is vissza van csatolva a Push-Pull meghajtófeszültségek különbsége, melyet ugye a végcső rácsárama is befolyásol...
(#) bakos13gab válasza bta hozzászólására (») Feb 25, 2013
A rácsáramos üzembe bele se gondoltam (ekkora teljesítmény mellett). Igen, jól gondolod, hogy nincs benne NVCS, de a végső megoldásba szeretnék majd rakni. De úgy gondolom, hogy ha már anélkül is jó a végeredmény, akkor mozdulok el abba az irányba és azt úgy kísérletezném ki, hogy kb. 0dB mellett adjon le 50W-ot.

Az előzőekhez még nem írtam oda, hogy a kimenő 5000ohmról illeszt 8ohmra (ezen most nem készült leágazás). Az az SRPP (6ZS9P), amit elé szeretnék rakni olyan 40X-es erősítésre képes, 80V-nál vág (olyan 224V Vp-p) és a torzítása kis kivezérlésnél olyan 0,5-0,6%, míg 80V-nál sem megy 2,5% fölé. Ha ezután be tudok rakni egy olyan fokozatot, ami néhányszoros erősítést tud, akkor marad tartalék NVCS-nek is. Őszintén szólva még nem mértem meg, hogy a 60W-hoz mekkora meghajtófeszültség szükséges.
Tudom, hogy kicsit olyan, mintha a tetővel kezdeném a dolgot. Valamennyire konyítok a számításokhoz, de egyszerűbb még nekem úgy, hogy mérésekből dedukálom az eredményt...)
(#) bakos13gab válasza djklein hozzászólására (») Feb 25, 2013
Ránézésre nagyon szép, korrekt munka. A hangját ugye nem hallom...
(#) djklein válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2013
Köszönöm! Igyekeztem, de még csinosítás előtt áll eddig csak a hangjával foglalkoztam. Majd a végső állapotról is mutatok képet. Sturbit nem láttam itt mostanában, vele beszélgettem róla segítséget kértem tőle, nagyon ügyesen sikerült 1 Ohmos katód ellenállások helyett 1K-s ellenállásokat betennem, az üzletben rosszat adtak én meg természetesen rá se mértem simán beépítettem, aztán csodálkoztam hogy nincs ereje. Nagyon amatőr vagyok na de mindíg tanulok.
(#) mofesa válasza djklein hozzászólására (») Feb 25, 2013
Ez inkább figyelmetlenség szerintem,a végeredmény számít,tényleg korrekt,szép munka.
(#) havranarpi hozzászólása Feb 25, 2013
Valaki tudna nekem adni Vermona 150 regent-re kapcsolási rajzot?
Illetve aki használta már mi a véleménye róla?
(#) CIROKL válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 25, 2013
Regent 150 tudomásom szerint félvezetős !
Következő: »»   1504 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem