Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
8k-s push-pull (középcsapolásos) kimenő kell hozzá, és előnyös ha van ultralineár leágazása is. Ha van ilyen a Lomexben, fog vele szólni. Nem tudom milyenek az Indel kimenők. Van egy pár SE 5,2k-som, de még nem próbáltam és nem is mértem ki őket.
Kedves Mindannyian!
"A végcsövek mennek tönkre hamarabb, elillesztés miatt" - mert nem a méretezettnek megfelelő az anódterhelés. Tessék megnézni az interneten is elérhető, a csövek élettartamára vonatkozó adatokat, grafikont, amiben ez szépen látható és a fűtőfeszültségre is van megkötés az élettartam szempontjából. Lehet, hogy egy hangszererősítőben spórol az ember a négy helyett - két végcsővel, de az élettartama sokkal rövidebb lesz a végcsöveknek, ezt azért tessék megérteni. Ezekután már kérdéses hogy hol spóroltunk és mit? - Jók azok az Indel kimenőtranszformátorok és készen kaphatók, annyiért nem biztos, hogy valaki vállalna tekercselést. Üdv!
Hello hallottatok már az "ohm"MA-ről?
Szerintem ennek a hobbinak valahol itt a teteje. Bővebben: Link
Alul és felülillesztéstől nem megy tönkre a cső. Jól tervezték őket Máshogy szólnak. És egyik legfontosabb dolog az illesztés. Itt sok ellentmondó vélemény van, pedig a fizika és a gondos teszt igencsak egybevág. (lásd BEAG EA057 teszt a HFM-ben) EZ a HIFI/HIGH END.
Két malomban őröltök. A csöves erősítő topic elvileg a jó hangú házi hangerősítést szolgálná.. A gitárerősítő pedig teljesen más téma (van külön rovata!!), a torzítások előcsikarásáró szól. Ég és föld..Annyi a közös, hogy csöves... Idézet: NO COMMENT.„Nagyon jól szólt egy PP párral is. Persze, pont a tiszta hangot kellett kicsit visszanyesni.” Érted?? Jobban szólt egy párral. Akárcsak a fenti Beag erősítő, elillesztve. A lényeg a gitárnál, hogy torzítson, lehetőleg az ÉN fülemnek megfelelően. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
Szép! Az árai is. A teteje ott lenne, hogy meghallgatod a valódi valóságban. Neked erre kevés esélyed van, úgy találták ki a rendszert. Szerintem semmi különleges nincs benne. Simán a konzumidióták lenyúlásáról szól -sajnos- a világ, meg ez is.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
Ha az én felvetésemre reagáltál, akkor annyit hozzáfűznék, hogy közel sem spórolási okból került ki a Fenderből az egyik csőpár. Leírtam, hogy miért, nem ismételném. És azzal is tisztában vagyok, hogy a két bennmaradó nem húzza olyan sokáig, mint amikor négyen teljesítenek szolgálatot.
De nem ért annyit az egész, hogy indulatos vitát gerjesszen, csak azt szerettem volna megtudni, hogy okozhat-e kárt az erősítőben. De megerősítést nyert, hogy nem, így részemről ennyi volt. Nem az én erősítőm, nem én koncertezem vele, csak segíteni próbáltam a tulajnak azzal, hogy megkérdezek hozzáértőket.
A legjobb comment a video alatt:
Idézet: „But are they gluten free?” Pont ennyi
Azt hiszem a következő Alien film kellékeit láthattuk. Valamelyik csőben, tölcsérben lesz a mókás gyík.
Sziasztok ! Ne kövezzetek meg kérdésemért. A közel 2000 oldalt teljesen nem olvastam át. Készített valamelyikőtök kapcsoló üzemű tápot anódfeszültség előállítására?
Ha igen, pc táp trafóból, vagy más maggal ? Köszönettel:
Sziasztok!
(Capri) Gondoltam beszámolok, hol tartok. 'Deszka modell' működik, szép hangja van, lomexben vásárolt 100k-os log. potival, R250, 5 kilós trimmer poti vissza téve (vissza csatoló ág), hátha kicsit vissza veszi az erősítést, mert szerintem túl érzékeny a bemenet. minden túlvezérli, bármit kötök rá. alig tudom megmozdítani a hangerő potit. Gondolom ezért sustorog, sistereg, összeszed minden zajt, picit a brummos is. Lehet ki kellene iktatnom az egyik triodat? Szokásos megoldás csak a felét használni az ECC83-nak? Vagy egy ECC83 cső a sztereo végfokba? Áthellás lehet? Vagy valahol máshol, máshogyan tudom korlátozni az előfok erősítését?
Két lehetőség van, vagy kiveszed az első triódát. Ez azt jelenti, hogy a két oldalnak 1 db ECC83-as elég lesz. Ekkor meg kell várnod a NYÁK-ot, amit csinálok.
Másik lehetőség, ha az eredeti panelt akarod használni, hogy visszateszed a fiziológiai hangszín szabályozást, vagy más passzív elemmel, de lehetőleg a lehető legneutrálisabban csökkented a jelszintet. Ezt meg fogom nézni én is, ha lesz rá időm.
Elsőre amíg csak próbálkozom az eredeti panellel addig marad a második megoldás, mert már nincs csati sem a panelon, beteszek valamit ami visszaveszi a jelszintet. Muszáj!
Köszi
Van egy használatlan trióda ezek után.
Egy régi és most általam is épített erősítőben így néz ki a "hasznosítása": A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2017
Megértettem Én, semmi gond, csak nekem ilyen ötlet eszembe sem jutott volna.
Másképp szól, igen ez érthető, az a hang jobban tetszik a játékosának, ez is jó, de azt is tudni kell, hogy valamit-valamiért. Üdv!
Eszement ötletnek tartom, mert nagyfeszültségen megfelelő szűrést elérni nehezebb, a kapcsolóüzem miatt, a csöves áramkörökhöz.
A kapcsolóüzemű táp marad a kisfeszültségű alkalmazások területén, illetve speciális célokra pedig, speciális tápegységéket készítenek, amik igen drágák és igen gondosan vannak megépítve. De, semminek nem vagyunk ellensége, mutass jó példát! Üdv!
Az ECC83 nem jó a két oldal külön erősítéséhez, mert nagy az áthallás, és még gerjedés is lehetséges a nagy erősítése miatt. Jobb lenne az EL84 meghajtásához ECC82, vagy ECC88, de a legkisebb saját erősítésre beállítva a fokozatot és lehetőleg negatív visszacsatolást is kell alkalmazni, hogy az erősítés ne legyen túlzottan magas. Csőadatlapokból lehet látni, hogy mit mekkorára kell választani a kellő erősítéshez, az is segíthet.
Üdv!
Szerintem az alap probléma az, hogy az esetek többségében túl nagy neki a Twin Reverb. Kisebb klubokban felborítja az asztalt, ha letekeri, akkor meg nem olyan a hangzás, mint szeretne. Nagy színpadokon eleve tovább hangosítják egy mikrofonnal, ezért oda is elég lenne egy kisebb. Most pont ezen gondolkozik.
Szervusztok!
Egy ilyen trafó:Trafó jó lenne egy ilyen kivezérlés jelző működtetésére?VU meter panael Egy db. ilyen műszer lenne rákötve világítással együtt:Műszer
Ha csövesbe akarod, ott a 6.3V a világításhoz, abból lehet működtető feszt is csinálni...
2x-ezni is lehet megfelelő egyenirányítással. Kapcsoló üzemű dolgot még a szobába se tarts együtt csöves holmival...
Szervusz Józsi!
Köszönöm a segítséget! Tényleg, ahogy mondod ott a 13,5V AC. a trafómon, arról le tudom venni a feszt. A VU. méter elektronikája 10.15V AC., ig működik.
Nem tudom, hogy nálatok milyen trafó jön be a linken, de nekem egy sima LED meghajtó jön be. Ezen csak egyen (DC) 12V van. Az említett 6,3V-ot valamilyen átalakítással elő kell állítani. Az mihez is kell?A műszer világításhoz 12V is jó! Viszont a linkelt VU mérő meghajtóáramköre 10-15V tápfeszt igényel, így ahhoz talán jó lesz. Ez egy kapcsolóüzemű tápegység, a zaját azért lehet, hogy szűrni kell még valamennyit.
Kifejtem. Fordítva van, tévedtem. Ugye nem baj?
Köszönöm a tippeket.
Első körben, (még mindig csak próba) kiiktattam az első pentódát, diszkét csöves brumm a hangszórókon, ez már tetszik! Szépen szabályozhatóvá vált a hangerő. Mindig is lenyűgözött a csövesek egyszerűsége! A tranzisztorosok után, felüdülés, hogy egyetlen cső kivezérli a végcsövet.
Itt most pont kapóra jött gondolom a hanszínregiszter csatlakozója, ami pont kettéválasztja az előfokban a két triódafelet.
Legalább a csatolókondenzátorokat cseréld ki 400V-os kondikra, ez így elég határeset, hogy meddig bírja.
Az sem baj, ha megduplázod a csatolókondenzátorok értékét, mert azt annakidején elég kicsire vették és bizony mélyhangoknál elég nagy a jelszint esése. Az erősítőcsövek katódellenállásával párhuzamosan kötött Elektrolit-kondenzátort ha kiveszed, akkor csökken a fokozat erősítése és stabilabb is lehet a működés. Üdv!
Lényegében ez így arra kapcsolásra hasonlít, mikor egy trioda hajtja meg a végcsövet, ezen a deszka modellen, az eredeti bemenet letestelve, hogy ne zavarjon be és a második trioda bemenete kapja a jelet, úgy ahogy boti2 írta a hangregiszter után. a rajzon az átkötésnél, úgy, mint a következő rajzon, természetesen csatoló kondival.
Sziasztok.Van egy R946 F rádióm,ezt szeretném átalakitani gitárerősítőnek,szeretném kérdezni hogy a bennelévö csövek alkalmasak e ere a célra
Sziasztok!
Jól látom, hogy ennél az építésnél egy ilyen trafót használtak fel? (Teljesen kezdő vagyok.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |