Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Rendben, megértettem :yes:
Magára valamit adó cég - ma már - nem igen ad ki El34-es kombót ! 6L6GC, 6550, 5881, Kt-66, Kt-88, ezek a nyerők Szokott lenni választható El34 "opció", általában ezen készülékek kimenőtrafóit úgy tervezik, hogy El34, és 6L6 közé illesszen, így kidug, bedug biast állít módszerrel cserélgethető a cső! Sok gyártónál biast sem lehet állítani, így csak a gyártó által válogatott cső párokat/quadokat lehet kapni, természetesen a gyártó neve rá van szitázva az amúgy kínai, vagy orosz csőre, és pofátlan felárral kínálják. Van ahol a sasszi hátoldalán kis tolókapcsolóval "választható" a kívánt csőhöz való előfesz
Na sikerült behozni a hétvégi lemaradást - nem volt net - , most már naprakész vagyok Sé már kérdeznék is :
SM85/a HIPERSZIL VASAT KERESEK SZERELVÉNNYEL, CSÉVETESTTEL, VAGY ANÉLKÜL, AKÁR KOMPLETT TRAFÓT, NEKEM CSAK A VAS A LÉNYEG! KÖSZI! HA VAN KONTAKT A NEVEM ALATT, AZTÁN BÓTOLUNK (bocsi, ez most egy sok helyre betett "hírdetésem" másolata
SK=saját kezűleg. Évekig készült, ma tettem bele a humbikat.A hétvégén jönnek érte. Olyan jól sikerült a nyaka, hogy sajnálom eladni. A hangja is nagyon jó, köszönhető a 10 évig száradt kőrisnek.
Nem sokára csengetni fog a postás. Kétszer.
Wow! köszi szépen!
tudom mi az SK, azért írtam, hogy SK SG, azt hittem vicces Nekem egy cimar SG "fám" van hardverekkel, laminált mahagóniból, azt kellene jól felújítani
Azt hittem azt hitted hogy elírtam
A mahagóni is jól tud szólni. Ill csak azok szólnak igazán jól. Angus Jangé is mahagóni. Érdemes felújjitani. Tavaszjokka egy vagyonért újrafesti. De szépen dolgozik.
Nagyon nulla pénzből szerzett gitárról van szó, bátyám meg fényező, szóval ez lesz az alternatíva
Na, majd remélem már nemsokára meghallgathatok egy EL34PP-t, megfülelem, mit csilingelnek. Ha JJ, akkor a TESLA-ra is érted? Tungsramok milyenek? Esetleg orosz gyártótól?
Más: Ez az Orion 444 kimenő milyen impedanciára illeszt?
A régi Teslák jók, de az is mikrofóniás ... szerintem mindegyik, oroszt még nem hallottam, nem is tudom, hogy gyártottak-e. A Sovtek meg a Tung-sol az biztos, de ezek "mai" gyárak, nem szovjetek. Tungsramot sem hallottam még..
Hogy milyen impedanciára illeszt a trafó? Passzolom, mérd ki, vagy nézd meg a 444 rajzán milyen van Majd mindjárt felébred Köbzoli bácsi, és előszedi az Orion 444 rajzát ( vagy egy eredetit?) és megmondja
Szia Zoli! Szerintem Márk a secunder impedanciára gondol!
Miért pont 6E5P-t akarod erre a célra használni ?
Ez van kéznél, meg van benne szufla egy trafót meghajtani, akár egy SE erősítőben is elmenne.
De lehetne 6n6p is valahogy ÍGY Persze az a lokális VCS-t el is lehetne hagyni. A kimenőről már nem biztos, hogy jó lenne visszacsatolni a 2 trafó már a szerintem túl nagy fáziseltolódást okozna. Egy ECC83-at mégsem használhatok. Szóba jöhetne pl 6SZ19P ez egy érdekes cső nincs az üvegre "kigözölögtetett" getter benne.
Katódkövetőnek nagyobb meredkségű kis belsőellenállású csövek jobban megfelelnek .
6C19P ideális lehet , de a 6N6P is .
Találtam itt a faluban dió pallót, szárad már az is vagy 5 éve, abból akarok egy strato forma testet alakítani, állítólag single pu-val király. Lesz kőris is, de azt most vágják. Ha esetleg valakinek kell, szóljatok, a dió erősítődoboznak is jó.
Igen, a szekunderre vagyok kíváncsi, de így már ki tudnám számolni. Csak egyszerűbbnek találtam megkérdezni. EBL csőkészlete volt, mert Kócos EBL-hez küldött kimenőtrafót. Vagyis én UBL-el építkezek de ez most mellékes, ezeknél szerintem csak a fűtőfesz tér el, nem úgy mint az EL84-PL84...
SE-ben az EL34 hány W-ot ad, mint a GU-50? Mert én is gondolkozok egyen, szép csövek ezek, a Börzén láttam is egykét EL34-et, csak a kimenővel én gondban vagyok... Még egy kimenőt szerzek az UBL-hez, és az is indulhat, bár lassan, de biztosan. Először az EL84-et kell befejezni, meg ha a GU-50-et nem is, de a PCL82PP-t is. Csak a huzal, ami visszafog. PCL82PP-hez is megvan az egyik vasam, a másikaz Zoli megnézi, de azt mondta, nagyon ismerős, ami itt van nálam az egyik oldalban, szóval lehet, hogy sikerül 2 egyforma vassal megépíteni.
Huh, gyerekek, ma levert a víz, de nagyon, mondom hallgatok egy kis csövit, előásom a kedvenc lemezemet, előtte bekapcsolom az erősítőt, addig betettem a lejátszóba, várok...várok semmi, felnézek, nem világítanak a csövek, mondom neee, mérem a csatit, van áram, mondom mi a fene, biztosíték oké, hát mondom csak nem égett le a trafó, bár legutóbb véletlen egész este bekapcsolva hagytam, hát reggelre a trafón rántottát lehetett volna sütni, szóval méregetek, méregetek, hát kiderült, hogy a vadi új billenő kapcsoló szénné égett, hát akkorát nyeltem, áthidaltam, és már izzottak is fel a csövek, nem sok kellett hogy rosszul legyek. Szerencsére nincs baj. Azt a sziklát ami leesett, húú.
Aztahétszentésgit! Hát én már nem tudtam volna mit csinálni. De tanulság.. legalább, ha velem is ilyen történne, tudom, hogy ha a bizti oké, nézhetem a kapcsolót.
Ilyenkor aggodalomra semmi ok, akkor van nagyobb gáz, ha fűtenek a csövek, és úgy se szól, na akkor már alaposabban utána kell nézni.
Én ilyen esetben (volt már rá példa), a jelvezetéket nézem meg először, ha az oké, akkor jöhet az anódköri biztosíték, ha az is rendben, akkor a vezetékezés, esetleges érintkezők a jel útjában, pl.: potik, ha az is jó, akkor jöhet a csatoló kondik ellenőrzése, de eddig általában nem szokott fajulni a dolog Nem kell félni a csövestől, nem szokott az csak úgy egyik napról a másikra tönkremenni Ahogy hajdani elektro tanárom mondta az egyik általam a suli elektronika raktárában fellelt APX re: "Ez a tartalék hanglánc végfok, ha a félvezetős beszarik, akkor vesszük csak elő ezt
Sőt, ha bekapcsolva marad, az se gáz, sőt, nem is igen tesz jót egy csövesnek a napi sokszori ki/be kapcsolás
Gondoljunk csak a jóöreg EAG EA 057-esre (amire mellesleg nekem is fáj a fogam) na, az egész évben a nap 24 órájában be volt kapcsolva, mert az látta el a legtöbb vasútállomás hangosítását, évente egyszer csőcsere, szimmetrizálás, és újabb egy év folyamatos üzem Nálam, általában, ha hazaérek, akkor délután 2-3 tól este 11-éjfélig üzemben van.
Az EA057 tudtommal hangstudiokban hajtotta a monitorokat ....
Igazad van, összekevertem a nagyobbik tesójával, az EA 080-assal
Az a 100V-os kimenetű, még az EA 057-es a 15 Ohm-os stúdió végfok.
Szia, az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem igazán a csövek tönkremenetelétől ijedtem meg, hanem az volt az első gondolatom, hogy a trafó primerje megszakadt, mert melegszik nagyon üzem közbe. Nem nagyon lett volna kedvem egy új trafó beépítésére :no:
Ma méregettem egy kicsit. Megmértem mekkora áram folyik a 6P3S anódjában. 22V negatív előfesz esetén 32mA. Többre számítottam, mert a könyv amiből építettem az erősítőt az 50-60mA-t ír ekkora előfeszre.
Sziasztok,
teszek fel pár képet a "kicsikéről" amihez a monó csöves erősítőt gyártom. A kollégám jött rá teljesen véletlenűl hogy elemmel is működik A kütyü mérete: 180*170*60 persze milliméterben Tökéletesen vesz fel - játszik le a saját mikrofonjáról is!
Arra pontosan nem emlékszem. Bekötöttem az anódba 470 Ohm -ot és 15 Volt esett rajta. Olyan 300V körüli, de pontosan nem emlékszem. Plusz-mínusz 5V.
Az előző hozzászólásomhoz szorosan kapcsolódva kérném hogy ha van valaki akinek ennél több adat áll a rendelkezésére a "24" nevű tetródáról az ossza meg velem. Egyáltalán alkamas ez egy RENS1374 pentóda SE meghajtására?Bővebben: Link
Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |