Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Daewoo rl-212w hifi hiba

Témaindító: tommy55, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tommy55 hozzászólása Aug 22, 2009 /

Sziasztok!

Elromlott egy Daewoo rl-212w típusú hifim cd-lejátszója. A lézerfej jó, a lemezforgató motor is jó (lemez nélkül próbálva), mégsem tudja olvasni a lemezeket. CD-t belerakva már nem forog a motor, csak néhány fokot tud elfordulni.
Tudna valaki segíteni, mit nézzek meg, vagy mit kéne cserélni, hol lehet a hiba.

Ha valaki gondolja, tudok küldeni részletes leírást a készülékről, kapcsolási rajzokkal, mindennel, csak a nagy méret miatt nem tudom ide feltenni.
(#) tiggersoft válasza tommy55 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Sajnos ez tipikusan lézer hiba.Nem látja a lemezt ezért nem is forgatja csak megmoztitja hátha csak hiba van a lemezen.
(#) tommy55 válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Értem, szóval ha cserélném a diódát akkor lenne esély hogy megint jó legyen?
(#) DigitalSilence válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Nem feltétlen lézerhiba.
Lehet elporosodott optika, a dohányfüst is le tud rakódni a lencsékre. Lemez nélkül forog a motor, hiszen akkor sem láthatja a tracket. A kérdés persze, honnan tudja a tulaj, hogy jó a lézer, hiszen ha cd olvasó, akkor abban infralézer van.
(#) CHZ válasza tommy55 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Mire alapozod , hogy jó a lézere ?
Most cserélted ?
Mert a leírt jelenség inkább hibás lézerre utal .
A fejen lévő trimmer óvatos állításával próbálkozhatsz .
Csak nagyon picit forgasd el , majd próbáld ki , ha nem ok , akkor az ellenkező irányba is tégy egy kísérletet .
Ha így megforgatja a lemezt , vagy akár el is indul , akkor tuti hogy gyenge , cserélni kell
(#) tiggersoft válasza DigitalSilence hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Első körben nem tracket keres hanem csak a lemez fizikai meglétét ellenörzi.Ezután ha megvan a lemez megpörgeti és beolvassa a TOC-ot.
(#) DigitalSilence válasza tommy55 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Próbáltad gyári(nyomott) cd-vel is?
Az is lehet, hogy a lemezrögzítő rugós mechanika, nem nyomja eléggé a lemezt a forgatótárcsára, így nincs fókusz.
A lézer egy hagyományos cd olvasóban 0.7mW-on jár, nem öregszik el olyan gyorsan mint egy íróé.
(#) DigitalSilence válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

A lemez fizikai meglétét egy track segítségével találja meg. A lemezen minden felület tükröz vagy kevésbé tükröz, azaz track vagy nem track. A track is tükröző vagy kevésbé tükröző felületek váltakozása(pit és land) A lemez meglétét amúgy álló lemeznél nézi, meg sem fordítja. Amint meg van a fókusz, záródik a fókuszkör, és elkezdi forgatni a motort.
(#) tommy55 hozzászólása Aug 22, 2009 /

Köszönöm a válaszokat, a lézerről azért gondolom, hogy jó, mert digitális fényképezővel nézve látszik a működés.
A lencsét nem találom koszosnak (nem dohányzunk). Gyári cd-vel még nem néztem, de ki fogom próbálni.
A lemez rögzítését nem tudom mivel ellenőrizni. Nincs rá valami ötletetek, vagy módszeretek?

Az hogy látod a fényét , még semmit nem bizonyít , még lehet rossz .
Mennyi idős ?
(#) tommy55 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

A készülék 3 éves.
Akkor mi baja lehet a lézernek, ha világít?

Három éves , akkor 90% , hogy rossz .
Fentebb leírt próbát csináld meg , forgatni fogja a lemezt .
(#) tommy55 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Arra a trimmerre gondolsz, amelyik a dióda áramát szabályozza? Ki fogom próbálni végülis túl sok mindent nem lehet veszíteni vele.
Találkoztál már hasonló problémával, shol ez volt a megoldás?
(#) DigitalSilence válasza tommy55 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Egy másik fórumon is olvastam erről a hibáról. Bővebben: Link

Az első hozzászólásból kiderült, hogy fejcserére sem javult. Tehát nem ott keresendő a bibi. 3éves lézernek nem szabad elöregednie egy cd olvasóban akkor sem, ha éjjel-nappal megy.

most látom ott is feltetted a kérdést
(#) tommy55 válasza DigitalSilence hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Igen, ezt a fórumot én is megtaláltam, én voltam a második hozzászóló
Egyenlőre nem jött onnan semmilyen válasz.
(#) CHZ válasza DigitalSilence hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Régebben gyártott lézerekre igaz lehet .
Manapság már jóval rövidebb idő alatt is elfogynak ..
(#) DigitalSilence válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Van nekem egy kommersz aiwa minitornyom '95-ben vettem, folyamatosan megy semmi baja.

Említettem , hogy a régebben gyártottakra igaz lehet , tiéd is ebbe a kategóriába sorolható .
Ebből következtetni hiba , jelenleg gyártottak nem hozzák ezt a minőséget , hidd el .
Sajnos az én gyakorlati tapasztalataim sokkal rosszabbak . Néhány mai lézer még a garanciális kifutását sem éri meg . Három év már nagyon jó átlag , nehéz túlteljesíteni .
(#) DigitalSilence válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Ha viszont a lézer szállt el, akkor a fejcsere lehet esetleg a megoldás, de nem hinném, hogy olcsóbb a műtét, mint amit az egész ketyere ér. Lehet-e egyáltalán kapni hozzá fejet?

Fejcserét javasolnék én is , mechanikus hiba kizárása után és a fentebb említett próba eredményétől függöen . Kaható igen olcsó áron is , persze tipusfüggő .
Pl
(#) david20 hozzászólása Jan 3, 2013 /

van egy ugyanilyen típusú hifim, ugyanezzel a hibával, nekem sajnos a poti tekergetésével sem mozdította meg a lemezt, csak pár fokot, ilyenkor is fej hibás lehet? Valaki meg tudná mondani a fejnek a pontos típusát? Mert sehol nem látok rajta még csak számot sem ! Meg hogy lehet-e ilyen alkatrészt még kapni egyáltalán?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem