Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lenne egy kérdésem a javasolt megoldásoddal kapcsolatban (amihez hasonlót vicsys mester nemrég mutatott be lásd itt): ha multiplexeletlen órát tervezel , hogy megóvd a csöveit az igénybevételtől (a megemelt anódáramtól) és hajlandó vagy emiatt 6 bcd dekódert belerakni az órába, nem lenne célszerű a portszámot (akár kisebb pic-el is shiftregiszterekkel) felnövelni 24-re? Ugyanis, ha csak 20 portot használsz nem tudod mind a 6 digitet 0-9 számjegyekkel kihajtani. Ilyen esetben vagy cserélgetned kell a csöveket, vagy a nem használt katódok miatt a csövek előbb utóbb ( mivel nem multiplexelt így hatod annyi idő múlva) katódmérgezést kapnak. Az egyenletes terheléshez ezért érdemes olyan effekteket használni ( ha nincs külön csőregeneráló funkció) amelyek minden katódot meghajtanak pl. görgetés vagy a számkijelzés előtt az összes szám végigpörgetése. Ezekből akár azt a következtetést is le lehet vonni, hogy talán nem érdemes nagy pic-et használni és az sn 74141-ből 6 db-ot belerakni, mert a nagyfeszültségű shiftregiszterekkel ugyanez elérhető kevesebb lábszámú pic-kel és kevesebb meghajtó ic-vel. A vfd- verziónál gondolom a 7447 nem közvetlenül hajtaná a vfd kjelzőket, mert az sink driver , ugyanolyan mint a 74141 és a vfd-hez a source kapcsolása sükséges? A Tom025-ben nálam is ketyegnek a másodpercek az óra 10-es digitjében, ez valószínű a program sajátossága, vagy az is lehet, hogy egyes bcd dekóder ic-k esetén átszivárog az utolsó digit a első digitbe. De csak ezért nem szedtem szét az órámat, hanem megszoktam a jelenséget
Kici, aranyosz, mászodpercesz... (7447 nélkül.)
IV-11-hez nincs véletlenül valakinek *.lay makrója?
Köszi.
Üdv
mindenkinek Szeretném megépíteni a Mule v2 órát amit itt találtam a cikkek közt. Az RTC ic-t szeretném kicserélni DS1307 ic-re mivel ez van ithol az lenne a kérdésem hogy valaki csinált e már ilyet, ehhez kell módosítani a pic programját?Ha igen ezt valaki megtudná nekem tenni mert sajnos a program íráshoz nem értek. Előre is köszönöm a segítséget.
Csak most, csak Önnek...
Sziasztok!
Valaki esetleg, nem kezdett (ismét) bele az oldalon lévő Z568M csőhöz is tervezett kapcsoláshoz. Nemsokára tervezem után építeni, ezért minden segítséget, tapasztalatot elfogadok!
Tervezem, tervezem, de egyenlőre nem...idő és pénz hiánnyal küzdök..
Sziasztok,
Egy mikrokontroller (jelen esetben 16F887, de gondolok szinte mindegy) BCD kimenetnek használt lába gond nélkül meg tud hajtani 1-1 párhuzamosan kötött 74141-et és 74LS247-et? Köszönöm
Egyszerre szeretnél nixis és ledes kijelzést vagy csak univerzális áramkört szeretnél? Érdekes lenne pl. egy Jannus arcú óra . Én mellék lcd kijelzőben gondolkodtam, ami megkönnyítené a nixisóra beállítását azzal, hogy kijelzi , milyen funkciót állítasz éppen. A bcd dekóderek nekem azért nem jönnek be a ledes óráknál mert megakadályozzák a spec karakterek kiírását ( oC stb.)
A csatolt kép alapján támadt az az ötletem, hogy az ugyan ilyen alakú, de jóval nagyobb szekrényt 30cm-es előre gyártott LED csíkokból hatalmas 4 digites 7 szegmenses órává alakítom, amit az ugyan ezen szekrényen lévő "parányi" Z573M" óra hajtana.
Esetleg neon csövekkel: Bővebben: Link
Szívesen használnék én is homogén felületet a 15db LED/30cm helyett, de nem találtam igéytelenebb, könnyebben kivitelezhető, ja és persze olcsóbb megoldást.
Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Megépítettem a Mule órát, de elég sűrűn lenullázza az időt. A 4028, 74141 és a PIC tápjaira forrasztottam az lábakhoz 100n kondit, de így is megvan a hiba. A táp 555 nagyfrekis benne, ott semmi nem melegszik. Ha tudnátok tippeket adni megköszönném.
A kiválasztott Nixie órában a 74141 -et lecseréled 74LS748 -ra vagy CD4511 -re. Azok a kimenetek (szegmens a .. g) lesznek magas szintűek, amiknek világítaniuk kell. Minden szegmens kimenetre tegyél egy kellő áramot és feszültséget elbíró N-MOS FET -et. A FET -ek Drain kivezetése menjen a LED sor katódjára, az anódjuk összekötve a LED tápegység pozitív kapcsára. A LED tápegység negatív pontját és FET -ek Source elektródáit és a Nixie óra földjét kösd össze - a csomópont a LED tápegység kimenő pontje legyen.
Első körben azt kéne megnézni, hogy az RTC megy-e. Lehet, hogy nem megy és a pic kiolvassa időnként a semmit.
Szia! Oké Akkor azt is megnézem. 12:00:00 villogva indul az óra. Most megnéztem egy régebbi sima tekercselt trafós táppal és azzal nem csinálta ezeket. Lehetséges, hogy valamit összeszed az óra a nagyfrekis tápjából? DCF még nincs.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Nem hiszem, hogy a táp miatt lenne, szerintem több száz utánépített példány működik belőle, de a táppal nem nagyon volt még gond. Nekem is van 3 db, mind ilyen táppal készült, sose volt vele gond.
Pedig azt gyanítom, mert a trafós táppal simán megy.
Az rtc-t megnézted már? Az elég érzékeny része az órának.
Kikapcsol, pic és elem kivesz, bekapcsol, az rtc 7. lábán 1Hz jelnek kell lennie, ezt egy leddel is tudod ellenörizni.
Az RTC működik szépen. Még mindig a tápra gyanakszom, mert trafóssal megy. A távirányítós rész hogyan működik? Milyen gombokkal tudom vezérelni? Köszönöm.
Nem egészen értem a kérdésed. Szabvány RC5 kódokat használ, sok tv távkapcs is így működik, tehát ha tv közelében van akkor leképzelhető, hogy azzal is elállítod. Nekem is volt, hogy ha lehalkítottam a tv-t akkor elállítódott az óra.
Üdv mindenkinek.
Szeretnék építeni egy nixie csöves órát. Találtam itt több leírást is de én olyat szeretnék amiben a csövek nem multiplexelve vannak hanem minden szám külön van vezérelve ehhez egy HV5122 ic szeretnék használni ez egy nagyfeszültségű siftregiszter szerű ic 1db meg tud hajtani 4db nixie csövet. A hardveres rész megvan de sajnos nem tudok programot írni ebben kérném a segítségeteket ha lenne valaki aki megtudná írni az én hardveremhez a szoftvert. Pic16f628a,ds1307, HV5122,ezek vannak a hardverben.
Nem értem ezt az averziót a multiplexeléstől Ha már multiplexeletlen, akkor 2db HV5122-őt kellene használni, hogy az összes katód működjön és lehessen rá egy katódkímélő rutint írni. Én is nekikezdtem egy ilyennek, de HV518-al, ahhoz kicsit máshogy kell meghajtani a nixie-ket. Én az IV-18-as vfd óra progiját fogom hozzá átalakítani. Mivel ez egy basic program elég sok helyet elpazarol úgyhogy eleve 16f648-al vagy 16f886-al tervezem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |