Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DMX 512-vel vezérélni motorokat
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Dj Peat hozzászólása Feb 8, 2007 /

Sziasztok
Én építettem egy disco fényt vagy is scanert amihez a segítségeteket kérem. Az lenne a kérésem hogy a benne lévő lépető motorokat szeretném DMX512 csatornán vezérelni. De én sajna nem találtam ilyen kapcsolást sehol sem ezért fordultam. Ezek a motorok 12V és a nagy flopy meg hajtóból valók. És én úgy szeretném hogy a panel négy motort tudjon vezérelni és hogy fűzhető is lehetsen tovább is akár. A meg oldásokat már nagyon várom és lehetőleg működő rajzokat rakjatok fel. Ha hozzá való vezérlő pultot is találtok az is jó lenne.
Erre a címer várom a kapcsolásokat és a válaszokat : piti_csaba@citromail.hu
A segítségeteket előre is köszönöm.

Kedves Online moderátorok most rákerestem a témával kapcsolatban és nem találtam a nekem való kapcsolást. Ezért új témát nyitottam agyon szépen meg kérlek benneteket hogy ne zárold már a témát mert nagyon fontos lenne. A meg értéseteket előre is köszönöm.
Dj Peat voltam!
Bye
(#) Georgee hozzászólása Feb 8, 2007 /

Magáról a lámpáról tudsz képeket feltenni mert érdekelne.... A kapcsit nem tudom hogy működőképes e

FSchaltpl.gif

Szia
Ez a fényt én saját gondolatom szerint találtam ki. De hasonlit a képen látható Djscanre is egy kicsit sajna képet még nem tudok hozzá küldeni de ha kész lesz akkor igen. Ez a kapcsolás nekem tud akár négy motort is vezérelni? Mert ha tud akkor be tudnád nekem rajzolni hogy melyik motor hova megy mert fontos lenne. Meg ha tudsz hozzá akkor jó lenne egy vezérlő is hozzá. Segítségedet előre is köszönöm.
Bye Dj Peat voltam. A segítségeteket nagyon várom.

djscan.jpg

(#) Georgee válasza Dj Peat hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Azt nem tudom hogy hány motort tud vezérelni....
(#) szetty válasza Dj Peat hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Urak. A DMX512 ha jól tudom akkor nagyon hasonlít az RS485-re.
Az a kapcsolás, amit DjGeorge feltett lehet, h jó, csak az a baj, h nincs meg a PIC-be égetendő program.
Esetleg ez segíthet valamit:
http://www.lighting-solutions.de/products/LPR2DMX/index.html

üdv,
Szetty

sziasztok
segítsetek mert fontos lenne ehez a fényhez a kapcsolás
mert ennek a fénynek a jövő héten működni kéne
kösz a segítséget előre is bye
(#) THT válasza Dj Peat hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Lassítsunk egy kicsit....

A DMX512 valóban nagyon hasonlít az RS485-re, de ezzel el is jutottunk odáig, hogy ez csak egy adatátviteli protokol.

Egy skenner elektronikában nem az adatátvitel a bonyolult, hanem a motorvezérlő elektronika... Ez azért igényel némi gondolkodást, mert fel kell építeni a logikáját. nagyon meglepne, ha az egyedi lámpához találna bárki a neten kapcsolást.

csak néhány apróság: Egy gobotárcsa pl körbe körbe forog, és előre definiált poziciokra kell beállni, DMX érték függvényében... persze nem árt ha a 340fokot 20fokról reverse-ben próbálja elérni a megfelelő sebbesség miatt... szín ugyanez, strobotárcsa vezérlését meg sem próbálom leírni...

egy tükör pozicionáló, meg X180, y~90 fokot mozog, ezt nem árt mikrosteppingre vezérelni, hogy lassú menetben ne rángassa látványosan a léptető a tükröt.. aztán persze kellenek tartóáramok a pozicióban tartáshoz, ennek a vezérlési logikája teljesen más....

Na ha ezekről van már valami elképzelés, akkor lehet gondolkodni az adatátvitelen.....

pultot felesleges farigcsálni, PC-ről USB-n hibátlan DMX-vonalat lehet csinálni, kb 3-4ezer alkatrészkötségen van ingyen SW, 3D megjelenítővel, stb.....
(#) THT válasza THT hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Na hoyg valami hasznom is legyen:

http://www.hoelscher-hi.de/hendrik/english/servo.htm

Itt nézz körül... én a dimmert meg a demux-ot már megépítettem, azok hibátlanul működnek, ezt a szervos cuccot még nem próbáltam ,meg szerintem ez neked még kevés, de hátha ad valami ötletet....
(#) kukac_24 válasza THT hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Helló!

A dimmert amit megépitettél, PC-röl vezérled , vagy gyári pultról?
Ha PC-röl, akkor milyen progit és DMX átalakitót használsz?

Üdv.: Zoli
(#) THT válasza kukac_24 hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Van egy cerebellum pultom, de megy PC ről is..

DMX-USB:

http://www.enttec.com/index.php?menu=Products&prod=70303&show=downloads

Innen letölthető a kapcsrajz, és a driver is.

vezérlőSW:

http://users.pandora.be/freestylerdmx/

Az előbb írtam egy regényt, de nem tudttam elküldeni, nem gépelem be mégegyszer, ha kérdésed van irj ))
(#) kukac_24 válasza THT hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Ezt az átalakítót megépítetted? Műxik?
Már nézegettem neten én is párat, de még 1iket sem mertem megépiteni.
Ebben nincs Pic meg ilyenek, igy simán megy USB-röl?

Sziasztok
Köszönöm hogy mindenki sokat segítettetek nekem a témával kapcsolatban. De ha valaki tud nekem még segíteni vagy valami érdekeset tud a témával kapcsolatban mondani az szóljon. Vagy ilyen fénynek a belő elrendezéséről tud nekem valamit mondani annak örülnek.
Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Dj Peat voltam.
Bye.

Sziasztok
Köszönöm hogy mindenki sokat segítettetek nekem a témával kapcsolatban. De ha valaki tud nekem még segíteni vagy valami érdekeset tud a témával kapcsolatban mondani az szóljon. Vagy ilyen fénynek a belő elrendezéséről tud nekem valamit mondani annak örülnek.
Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Dj Peat voltam.
Bye.
(#) Gyu válasza THT hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Helló!
Érdeklődnék, hogy megvagy elégedve a cerebellum vezérlővel?Azért kérdezem, mert van nekem egy club 12joy vezérlőm amire 2db scanner meg egy 3színű lézer van most kötve és nehéz gyorsan váltani a programok között meg egyszerűen nemtudom megcsinálni vele, hogy pl:lassan egy kört írjanak le a scannerek a tükrükkel,és nyárra lesz még 4db forgófejes robotlámpa és arra gondoltam, hogy veszek hozzájuk egy cerebellum digi 64U pultot.
(#) THT válasza kukac_24 hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

kukac:

megépítettem, egyenlőre csak próbapanelon van meg, működik. Le van írva az oldalon hogy milyn problémák lehetnek, mivel ez azért egy elég egyszerű szerkezet.. nincs benne pl buffer, tehát ha fagy a gép, megállnak a lámpák, stb.. tehát ez inkább hobby cucc, de műxik.

Dj peat: Az a gond, hogy erről a témáról nagyon sok oldalnyit lehetne írni, tehát ha valamit nem tudsz, vagy nem értesz, kérdezd meg. Tettem fel a Tar.hu-ra néhány fényképet egy kicsi egyszerű lámpa belsejéről, ha érdekel tudok róla írni, de az ilyen gépek lelke általában egy vagy több mikrovezérlő, az azokban futo progik meg a legritkább esetben nyilvánosak, az elektronikai felépítése nem olyan bonyolult... csakhát a program...

Gyu: nekem nincs vele bajom, de ez egy elég régi cerebellum plus, és csak diszkóztam vele... Ha csak diszkóra használod, és van lehetőséged előre összeprogramozni a műsort akkor jó lehet, de ha sok manuális belenyulkálásra, rögtönzésre lesz szükség, akkor nagyobb pult,(több kezelőszerv) vagy nagyobb tudású pult kell.(pl párhuzamos an több program futtatása, stb..)
A minőségére nekem nincs panaszom.

Milyen robotokat veszel?
(#) THT válasza THT hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

(#) Gyu válasza THT hozzászólására (») Feb 9, 2007 /

Helló!
Csak diszkózásra használom és a mostani pult is úgy van, hogy előre programoztam(1 napig sz*rakodtam vele) és csak a programokat futtatok, de egyszerűen nem lehet normálisan beprogramozni sem a mostani pultot, meg van rajta joystick amit elvileg hozzálehet rendelni a pan és tilt funkcióhoz, de a mai napig nemjöttem rá, hogy-hogyan, na mind1.Amúgy ilyen robotlámpát néztem ki:
http://www.zaj.hu/page2/termek.php?id=482
(#) THT válasza Gyu hozzászólására (») Feb 9, 2007 /

na jah.. ez CLUB 12 asszem fix csatornakiosztású, szóval nem megy vele minden, meg elég nehézkessé vállhat a kezelése ha nem a saját lámpáival megy... cerebellumokkal ilyen gond nincs, azokat úgy konfigurálod ahogy akarod, bármi elmegy róla... Szóval jó lehet neked.

Ilyen robotokat én is akartam venni még tavaly évvégén, de sajnos máshogy alakult... elég jónak tűnik ár/érték arányban...
(#) elektro válasza Gyu hozzászólására (») Feb 10, 2007 /

Hy
mi is gondolkozunk rajta hogy veszünk ilyen robotokból 6db-ot. Azt szeretném még megtudni hogy mi a külömbség a Klépaki (nem így kell írni mind1) közt? Jó tudom nem lehet úgy állítani a szineket de mégis mit tud? Ja és mikor nincs előtte stín magyarul fehér akkor valóban fehér fénye van vagy ez a sárgás azauto halogén izzójához hasonlít a fénye?
(#) THT válasza elektro hozzászólására (») Feb 10, 2007 /

Clay-Paky , és ez egy komoly gyártó, nem hasonlítható össze a PR-lighting-al.. Bár a PR kínálatában megtalálható a Clay-Paky egy régebbi nagyon komoly lámpájának koppintása, lehet több is, de ez nagyon feltűnő

amikor egy lámpa fehéren világít, akkor vagy nincs a kilépő fénysugárban színszűrő, vagy csak színkonverziós szűrő van. Hogy ez a csóva menyire féhér, az a lámpában lévő izzó színhőmérsékletétől függ.. A fémhalogén ízzós lámpák, mint pl a solo250 is, elég jó színhőmérsékelettel rendelkeznek, ennek úgynevezett hidegfehér(kékesfehér) színe van. Amikor egy "fehér" csóva sárgás színű, az az alacson szinhőmérsékletű izzó miatt van , tipikusan ilyenek a hidegtükrös halogénizzók. (minél alacsonabb a szíhőmérséklet, annál sárgásabb a fény)

Javaslom az alábbi cikkek elolvasását, ebből kiderül hogy miért lehet lámpát venni 170ezerért, és 2millárt is!

http://www.diszkronika.hu/cikk-robotlampa_teszt2_2006.php

http://www.diszkronika.hu/cikk-robotlampa_teszt_2006.php

http://www.diszkronika.hu/cikk-uj_clay_paky_robotlampak.php
(#) elektro válasza THT hozzászólására (») Feb 10, 2007 /

hy
tudom milyen a Clay-PAKY lámpa igen tom iszonyat komoly ezt az ára is megmutatja 4milla. A multkorában láttam 4ilyet meg 24martin robot lámpát működni de a nyarő az a Clay-Paky volt asszem a ZOOM volt a tipusa. Az jó ha olyan kékesfehér szine van akkor szinte annyiba kevesebb a nagyobbaktól hogy kisebb izó illetve sak 8gobo meg néhány szín. Amúgy a fénypultnak elég egy scenner vezérlő tewrmészetesen DMXes ?
(#) THT válasza THT hozzászólására (») Feb 10, 2007 /

továbbá írtam egy regényt mail-ben bemásolom ide is, hátha segít valakinek:

Lámpa házilagos építésével kapcsolatos kérdésre válasz:

Szerintem házilag egyáltalán nem éri meg ilyesmit építeni, mert ebből általában nem elég 1 darab, jobb ha kettő van, mégjobb ha négy, hat stb... Ezek teljesen egyformák kell hogy legyenek, hiszen a lényegük a szinkronizálhatóság! Ezért aztán nem nagyon tudsz bonott cuccból építkezni, mert ritkán talál az ember pl 4 db-joz egyforma lencsét, motort, stb... Ha meg kell venni az alkatrészeket, akkor meg nem jön ki olcsóbban mint egy egyszerű kínai cucc, szebb, megbízhatóbb pedig biztosan nem lesz!

De ha mégis építeni szeretnél, szívesen segítek amiben tudok, de hogy pontosan mit csinálj azt neked kell kitalálni, én legfeljebb ötleteket tudok adni.. olvasd át az alábbi regényt, ha ezek után is igényt tartasz a lámpám méreteire, akkor leméricskélem. Fényképeket már tettem fel , be ís írtam a fórumra, de teszek még fel másik lámpáról is!

Nos a belső elrendezés attól függ, hogy mit kell tudjon a lámpa, és azt
a tudást menyire precízen kell hogy tudja! Csak 1 példa, a strobo effektet az egyszerűbb lámpákban a gobotárcsa rángatásával oldják meg, a középszintű lámpákban külön strobotárcsa tartozik hozzá, az igazán komoly gépekben pedik két "kés" felel csak azért, hogy szép legyen a strobohatás.

Ezenkívül felmerülhet még forgo gobo, gobo keverés (két gobotárcsa) Színkonverzios szűrők, prizmák, stb, ez mind drágítja (nagyon) a lámpát...

gondolom neked elég lenne egy 2 tárcsás Gobo+strobo/szín tudású lámpa.

Előre mondom, hogy komoly gondot fog jelenteni a gobok elkészítése, mert komoly pontosságot igényel a kis méret miatt, így az ábrákat csak lézervágóval lehet megcsinálni... Nekem van ilyen kontaktom, ha nagyon muszály valószínüleg tudok segíteni, de ez nem lesz olcsó!

A színszűrők nagyjából beszerezhetetlenek az országunkban , ahol van , ott aranyárban van egy komplett szett! (DTC szűrő, dichroic filter)
Színfólia van olcsón, de az elég gagyi színeket csinál, zabálja a fényerőt, és elolvad...

Ízzó:

Javaslom ne fémhalogénnel kezd, a hidektükrös 24V/250W-os izzók elég jó fényerővel bírnak, és 3-4000 ezer forintból megvan, megvan oldva mögé a tükör, és a „dimmer” funkciót is meg tudod valósítani elektronikusan, szemben a fémhalogén mechanikus dimmer igényével! Egy fémhalogén minimum 20ezer+gyujtó+trafo, igaz színhömérsékletben és fényerőben egészen más dimenzió 

Optikai rendszer:

Nos ez alapvetően az izzótól, és a lámpa méreteitől függ, valmint attól hogy mit vársz el a kilépő fénysugártól! Diavetítőt biztosan láttál már belülről, na pont ugyanúgy kell megépíteni ezt is, csak a dia helyén az effekt tárcsák kapnak helyet. Ebből adódik , hogy a legolcsóbban valószínűleg akkor jössz ki ha egy diavetítőt alakítasz át, ennek a viszonylag nagy nyílásszögű kilépő csóva lesz a hátránya, de ha nem ezt az utat választod, össze kell vadászni a megfelelő lencséket, erre ötletem sincs hogy hogyan lehetne elindulni… Az izzó, tárcsák, lencsék távolságát szintén csak az én lámpáim alapján tudom megadni, az meg mit sem ér ha más lencséket használsz, tehát ezt is ki kell számolni/kísérletezni!

Motorok: természetesen létetőmotorok, esetleg meg lehet oldani szervoval is, csak akkor figyelni kell az egyes állomáspontokat, hogy pontosan tudjon beállni pozicióba. A gyáriak léptetősek, mert ennek egyszerűbb megoldani a pontos vezérlését. Nem kellenek túl nagy motorok, feltéve ha megelégszel a viszonylag lassú szín/gobováltással. A motorok vezérlésére több lehetőség van, és most nem mennék ebbe bele, egyrészt mert nem értek hozzá tulságosan, másrészt a hobbielektronikán több ilyen topic is megtalálható.
Annyit azért tarts szem előtt, hogy ha DMX-el akarod vezérelni a lámpákat, akkor mindenképpen kelleni fog egy mikrovezérlő, amibe majd megkell álmodni a programot, és ez nem lesz egyszerű.

Ezeket a lámpákat azért találták ki, hogy precízen pozicióba lehessen állni velük, szinkronizálni lehessen őket egymáshoz, többek között erre kell a DMX-is, ez eredetileg színházi/színpadi alkalmazásokra lett kitalálva, amit mostanában a diszkókban művelnek a sokszázezres/milliós robotok, az gyakorlatilag felesleges, hiszen olyan primko progik futnak rajta, ami nagyjából csóvariszálásról szól, ehhez pedig teljesen felesleges ilyen bonyolult és drága lámpa!

Tehát ha neked elég annyi, hogy hasonlítson a hatás az intelligens lámpákéhoz, és nem akarsz pontos pozíciókat felvenni, előreprogramozni műsorokat, csak azt akarod hogy jó látvány legyen a bulidon akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi hírdetést:

http://www.vatera.hu/4db_changer_575hmi_izzos_19201854.html

Nem az enyém, nem is ismerem a hírdetőt…..

Csak annyit hogy 1 db léptető/szervo motor 4 ezer forint, ebből minimum 4 kell 1 lámpába, ráadásul ebben brutális izzók vannak, hatalmas fényerővel… Szóval átgondolnám az építést!

Minden attól függ, hogy mire szeretnéd használni!

Diszkózásra elég lehet egy egyszerűbb cerebellum pult is, színházba, színpadi alkalmazásokra, műsorokhoz, komolyabb vezérlés kell.

Sokmindenben különböznek ezek a lámpák, de ittsem arról van szó hogy melyik jobb, ezek másra valók.

Diszkózni, egyszerűbb színpadi produkciókhoz bőven elég a PR solo.... TV studióba, nagyszínpadra meg elengedhetetlen a komoly lámpa, kis zaj, valós CMY színkeverés, sokkal precízebb/halkabb mozgás, brutális fényerő, színkonverziós szűrők stb... stb.....

hy nem discozással hanem hangosítással foglakozunk. Esetleg nincs valami rajzod strobi vezérlőre mert terveztem egyet csak annyi baja van hogy ha ütemre megy és túé gyors az ütem akkor tönkre megy a cső és nem birom megoldani a freki korlátot

Mit jelent hogy túl gyors az ütem?? Azért a strobik nagyrésze elmegy 10-12-20 Hz-en is, iylen gyors ütem nem nagyon van Hogyan műxik eza vezérlő? rajzod van?

Egyébként e kimeneti impulzusokat megszámoltatod egy 10es számlálóval (4017), ha tulcsordul tiltja a kimenetet, a számlálót egy 1sec-es időzítővel reset-eled, így nem juthat ki 1 sec-en belül 10 impulzusnál több.... ha kell akkor lehet a frekit kisebbre is állítani, ez gy ilyen hirtelen ötlet, biztosan van egyszerűbb módja is...

kapcs rajot mjég nem tok feltenni mert teljesen nincs kipróbálva zsimulátorba működik de az más amit tud:
6strobi vezérlés
futófény kijelölhető strobikon jobra balra illetve összefele valamit belső ütemre vagy normális zeneütemre.
kijelölhető csatornákon gombal egyszeri felvillantás vagy szintén kijelölhető csatornákon ha nyomod a gombot akkor max sebességel villog.
valamit töbféle program pll 1.strobi villan ütemre 2 utána lép akövetkezőn 1 a harmadikon pedik szintén 2 villan stb. Alényeg ogy nagycsomó cmos ttl ic van benne. Elég komoly ra sikerül csak az ütemkorláttól a falra mászok

azt is lehet esetleg hogy egy 10Hz-es monostabil MVB-t teszel a kimentere.... (vagy amennyit max bír a strobo)
(#) robing16 hozzászólása Jún 27, 2008 /

Sziasztok!!

Az lenne a kérdésem, hogy oké, soros adatátvitel van a DMX pult és a lámpák között...

De engem az érdekelne, hogy hogyan tudják megoldani a potival a 8-bit-es állapot állítást??

Addig nekem rendben van, hogy a poti 0-án 0 pozícióban van, max pozícióban meg 255-ös BIT sorozat jön ki!
De hogyan alakítják át?
(#) pokot válasza robing16 hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Szerintem egy mezei A/D konverterrel
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem