Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 143
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Köszi, a hétvégén akkor megnézek pár tápot.

Szerk.: Közben újraértelmeztem a mondatod, kicsit félreértető, nem a diódáid lesznek galvanikusan szigetelve, hanem a az alutömböd, amiben a dióda van.
Nem magát a diódát teszed bele úgy a rézházba, hogy galvanikusan szigetelt lesz. Én azért gondoltam először erre, mert előző oldalon pont ezekről beszéltünk, hogy nem jó külömböző fémek galvanikus kapcsolata, mert galvánelemet képeznek mert külömböző potenciálon vannak.
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A sárgaréz modul köré tekertem és egy picit megcsiszoltam a furatot az alutömbben.
Alátétként is lehetne használni,de ez bonyolit a helyzeten,elvetettem.

Annyira megcsiszoltad az alutömbben a furatot, hogy úgy beletudtad tenni a vörösréz modult a körétekert szilikonnal vagy csillámmal, hogy az nem gyűrődött be, de passzos, jó a hőátadó képessége?

Legjobb az lett volna,ha kettéshasitom.
De nem akartam.Igy inkább,dugtam
Amugy nem százados illeszéssel van csiszolva.
Felgyűrödni sem gyűrődött,mert előbb a szigetelést tettem be.Kicsit megkenve pasztával,szépen belecsusszant,megértem visszafogni,hogy a másik oldalon ne jöjjön ki.
A hővezetése is jó.Pillanatok alatt felmelegszik az alu.
Csillámot a törékenysége miatt nem célszerű ide alkalmazni.
szerk:
a diódát nem lehet szigetelten szerelni...egyszerűen a méreteiből adódóan.
Nem is az alutömb.
Maga a modul(sárga és nem vörösréz),ami a dióda foglalatát képezi,ez lesz elszigetelve.
Igy az alutömböket(ugyanaz,olyan,mint amiben a kéket is kaptad) már biztonságosan rögzithetem egy alulemezre,ami alatt a peltier van.Igy egybe az egészet képes hidegen tartani.

Valóban,ez a galvánelem féle elképzelés adhat okot az aggodalomra.
De eddig még senki nem panaszkodott rá.
Pl a lézerdióda tokja acélból van,amit galvanizáltak.Aztán ott van még a sárgaréz modul,az aluminium hűtés.Sok sok különböző fém egy helyen.
Amit irtam yello kollegának,azért irtam,mert a sárgaréz és acél csavar különböző hőmérsékleten vannak a peltieres hűtés miatt.Ráadásul,a vas csavar horganyzott,ami cink és az pedig a galvánelemek egyik elektródája.
Valahol hallottam a különböző hőmérsékletű és anyagú fémek közti elektromos kapcsolatról.Szóval csak szerettem volna,ha figyel erre.

Értem, köszi a választ!

Most bontottam két, 18X-os DVD íróból diódákat, viszont nem tudom, melyik az infra és melyik a vörös. Kipróbálásra most nincs lehetőségem, viszont jó lenne megtudnom még az este folyamán, mert holnap leszek olyan helyen, ahol könnyűszerrel kicserélhetem a diódákat a modulomba. Nekem van tippem, hogy melyik a vörös, de kíváncsi lennék a ti véleményetekre is!
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A kis lencséken látható bevonat tükröződéséből kikövetkeztethető.
(#) Szebence válasza Collector hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Így még most vizsgálom először a diódákat, ezért ne mtudom mit kellene keresni, mi alapján lehet kikövetkeztetni, mert nem tudom mit figyeljek. Így első ránézésre nincs külömbség az optikán keresztül belenézve. Az én tippem, hogy a bal oldali diódák a vörösek, ezt abból gondolom, hogy egy réz lapocska ami az egész olvasófej alján volt a réz lapocskának egy kiálló része a bal odlali dióda aljára volt hozzápasztázva hőelvezetés céljából.
(#) DigitalSilence válasza yello hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nem pcb, hanem pbs. Polarizated Beam Splitter
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A lencséket bevonják AR bevonattal. Értelemszerűen, ha vörös a dióda, akkor a lencse vörös fényt kevésbé ver vissza. Azaz a tükröződése cián színű. Ezt így gondolom, de sosem néztem régen dvd írókban milyen bevonatok vannak a vörös dióda előtt.

Ezt kipróbálom, nemsoká beszámolok mi lett belőle.

Egy 5mW-os vörös lézerrel világítottam mindkét lencsére, és úgy tűnik, valóban az lesz a vörös fényű, amire az elején is gondoltam, a bal oldali diódák.
Köszi a tippet, holnap megpróbálom kicserélni az 5mW-ossal és majd valamikor remélhetőleg ki is fogom tudni próbálni.

Szerk.: Sajnos nyitott dióda van benne... Samsung DVD íróban volt.
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

A mai 20-24x dvd irókban kizárólag ilyet találni.
Ezekből is van több féle.Long die open és Short die open.
A "die" kifejezés magát a laser chip-et magába foglaló félvezető szelet,lapka.
(legtöbb kupakkal lezárt dióda short die tipusú)Szemmel jól megkülönböztethetőek:a LOC dióda chip-je,vagy "die"-ja hosszúkásabb,mint a SOC-é.Milyen ötletesen ered ebből az elnevezésük

A short dióda kisebb teljesitményű,kevésbé terhelhető,mint a long die és maximum 400mA-ig hajtható
Ezzel szemben egy long open dióda akár 550mA-t is kibir.(teszteltem)Igaz,cserébe élettartam csökkenés várható.
A képen jól látható a LOC dióda jellegzetessége,a hosszúkás lézercsip,vagy die.
A másik tipusban,ennek kb a fele,2/3-a.
Ezután a kis magyarázat után ne keseredj el,mert a nyitott diódák erősebbek és ha nem mész 400mA fölé,nagyon sokáig világitani fognak.
Persze több óvatosságot igényel a kivétele és modulba tuszkolása is.
Ha módod van rá,LG irókat ajánlom a samsung-val szemben
(#) laszlo987 válasza epyn hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Mi alapján mondod a 400mA-t? Mert egy új 24x ből kiszedtem, meghajtottam, közben mérem a rajta eső feszt, az adatlapokon typ 2,4V az ajánlott CW módban ezeknek a vörös diódáknak, ekkor általában 140mA-t veszenek fel. Persze ekkor is brutális már a fénye.
(#) epyn válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

A sokkal tapasztaltabbak beszámolói és műszeres kiértékelései alapján.
szerk
egy újabb fajta dióda lehet hogy kisebb áramon,azonos fényerőt sugároz.Például egy Mitsubishi dióda,ami már 300mW CW-vel rendelkezik a régebbi 200-250-esekkel szemben.Valószinű,hogy ilyet találtál a 24x-ben.

Olvastam ezeket én is, csak abból kiindúlva, hogy az IR 808nm- es lézer diódánál is megvan, hogy 1,8 V a typ, de 2V felett megpukkan, tapasztalat szerint is rohamosan csökken az élettartalom.

Egy új NEC-5260S BK volt a legújabb amit próbáltam.

Hogy 2.4V vagy 3,15V.Ezt most nem lehet a falba szögelni.
Az adatok feltételezem a garantált élettartamra vonatkoznak.
Ha én 10%-al túlhajtok egy lézerdiódát,úgykell nekem.5000 óra helyett csak 1000 óraig fog sugározni.

A NEC 24x-ben ezek szerint a misubishi 300mW-os van.
Kell vennem belőle :szeret:

Úgy csináltam, hogy akis alutömbből nem szedtem ki a diódát, mert gondolom annál jobb hővezetést nem tudok csinálni a dióda és egy másik hűtőközeg közt. Ezért a kis alutömbböt lecsiszoltam sik felöletűre és ezt fogattam bele egy nagyobb alu tömbbe.

Elég bátor vagyok,mert simán kettéharapom egy fogóval azt a kis aluöntvényt.Igy szépen csipesszel ki lehet húzni a diódát,aztán mehet a modulba.Az pedig nagyon jó hőátadó egy nagyobb felülethez.Meg szenvednem sem kell az optikával,ami a dvd-ből kiszedettel szemben sokkal szebb sugarat csinál.
szerintem

Én azzal a lencsével csináltam a sugarat ami elöl mozog a tekercsben. Nekem megfelel a sugara.
(#) menyus hozzászólása Feb 8, 2011 /

Üdv..!

Kérdésem lenne a lézermágus urakhoz... A CD írókban lévő UV lézer ledet lehetne e használni kamerához, ékszakai felvételeknél ? Úgy értem a hullámhossz miatt. Természetesen nem fókuszálva hanem szórva minden objektív nélkül csak simán a led és a szórt fénye. Az infra ledek hatásfoka elég gyenge, ha meg többet használok ugyanott vagyok áramban mintha impulzusüzemben megkergetek egy ilyen lézer ledet. Nem beszélve a méretekről. Szóval kérdésem ...működhet e a dolog...? A biztonsági óvaintésektől eltekintve, (amik persze nem másodlagosak...) de most mégis csak a műszaki részre koncentrálva...?
(#) laszlo987 válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

SZia, a CD írókban nem UV hanem IR lézerek. Hatásfoka nem jobb a ledeknél, csak nagyobb teljesítményt adnak le kisebb felületen! Ezért nem szabad bele nézni. UV a Blue-ray iró fejben van, de ott is a CD iró része IR.
(#) epyn válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Műszakilag nem tudok sokat hozzáfűzni,csak annyit hogy az infra LED-ek más hullámhosszon sugároznak,870-980nm között,mig a CD iró lézere(nem LED-je) 780nm-es.
Ha ez nem befolyásol semmit akkor szerintem nincs akadálya.
Annyit még hozzáfűznék hogy egy 52x cd iró azthiszem 150mW -os infrával van szerelve.
Ha beraksz elé egy lencsét,mégjobb hatásfokban lehet az infra fényét hasznositani.Ennek a széttartását meg megcsinálhatod egy webcam segitségével,mert látják ezt a hullámhosszt.
Egyébként az ötlet szerintem zseniális,most hallom ezt először.
szerk.
igen,az UV közeli fényű lézert a HD DVD és BR lemezekhez használják.

Az éjszakai kamerákhoz használt IR sugárzók (ledes) 850nm es hullámhoszban mennek. A speciálisabbakban meg 915nm-es ledek vannak. Ez a 2 fajta használatos.
(#) menyus hozzászólása Feb 8, 2011 /

Hűű de gyorsak voltatok... Köszönöm a válaszokat! Akkor marad a gyakorlati próba. Ezen a megoldáson egyébként már régóta gondolkodom, de csak mostanra kaptam egy olyan projectet ahol meg is kell oldani a gyakorlatban. Ráadásul kicsiben... már méretben. És ez a dolog látszik a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldásnak. Feltéve hogy működni fog...Bár kicsit elgondolkodtató hogy ha ez működik, akkor a jobb biztonságtechnikai eszköz gyártók miért nem lézer leddel oldják meg az éjszakai megvilágítást a kamerákhoz...300 db IR led (esetenként) helyett lehet elég lenne 5 ilyen lézer led.

Igen fogalomzavar volt..igazatok van. Én is eredendően IR t akartam írni UV helyett...

Ha eljutok a próbákig majd megírom a tapasztalatokat...

Köszi még egyszer
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Idézet:
„igen,az UV közeli fényű lézert a HD DVD”

Tévedés, HD DVD az vörös diódát használ. A 407nm-es dióda csak és kizárólag a blu-ray szabvány használja.
Egyébként van holografikus adattároló, és abban 1W zöld lézer van
(#) Collector válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Ezt a lézer ledet itt felejtsd el, ez lézerdióda, a kettő 2 teljesen más dolog!
Nem véletlenül használnak LED-et a gyártók, és nem lézerdiódát. A LED jóval olcsóbb, és biztonságosabb, a lézerdióda abszolút pontszerű fényforrás, nagyon gyorsan hazavágja a szemed, ha egy kicsit is közelről nézegeted.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Értem, köszi a válaszod! Az egyém az szerintem short dióda.
Következő: »»   109 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem