Fórum témák
» Több friss téma |
Ok, csak én nem kékről és nem bolgárról, hanem erről beszéltem :
Bővebben: Link
Mondjuk én értelmetlennek tartom a lufidurrantást. Mire jó? Foglalkozik valaki valaki a lézer összerakásával és utána 3 másodperc alatt kidurrantja? Ennyi az öröm benne?
Ja, azt hittem, mert az is épp ezzel szórakozott, hogy autópályán világított. Ráadásul ahogy olvasom ez épp nem messze történt attól, ahol lakom.
Nyilván ez a késztetés onnan jön, hogy látja a gyerek a filmekben aztán felnéz a youtubera, meglátja, hogy bizony létezik lézer, ami vörös/kék/zöld, és még éget is, na akkor neki olyan kell, de azonnal.
Közeledünk egy lézerekre kiterjedő állami intézkedéshez (de nem csak itt, világszerte), mivel túl sok ember érzi magát jedi lovagnak, és fillérekért lehet venni brutál pointereket.
Akinek meg valóban szüksége lenne egyre, az meg alig bírja beszerezni...
Idézet: ez tetszik „öt év villamosszékre ítélem”
Sziasztok!
Kicsit elakadtam, olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék építeni egy nagyobb vörös modult, de nem tudom, hogy több (3) sugarat milyen tükörrel/üveggel vagy lencsével tudom 1 sugárnyalábbá alakítani. A választ köszönöm előre is! üdv.
Érdemes lenne kicsit visszaolvasni a topikban és tanulmányozni, minden kérdésre megtalálható a válasz, csak résen kell lenni!...
Ha már hivatalosan is lézermodulokat árulsz,csinálsz(!)ezt illene tudnod.
Egyébként felületgőzölt tükörrel egyesitenek több sugarat,teleszkópikus módon,egymás alatt-felett. Esetleg beiktathatnak egy PBS-t is. Néhány abszolút profi,de amatőr megoldás.
Itt egy durvább: Bővebben: Link
Pontosan milyen hullámhosszon megy a DVD írókban lévő dióda ? Kérdezték tőlem, hogy 635 vagy 650 nm aztán nem tudtam megmondani.
Köszi.
Egy másik topicból ide hozva a témát.
Szóval van kb 80 db dvd íróm, és az a tapasztalatom, hogy csak nagyon kevésben van pbs kocka, abban a kevésben is vagy 3 féle van. az 1.ik az a fajta ami a pirosat visszatükrözi minden irányból és csak az infrát engedi át. Van a 2.ik ami akár dichronak is jó lehet és van még a 3.ik fajta ami arra tökéletesen jó, hogy azonos hullámhosszú sugarakat összeterelni egybe. Az előző kérdésemben pont azért kérdeztem, hogy milyen hullámhosszon megyen a dvd író diódája, mert most akarok rendelni ilyen kockákat, hogy ne kelljen dvd író hegyeket szétütnöm ahhoz, hogy ilyen kockákból össze tudjak rakni 6-8 db piros diódát. Na szóval visszakérdeztek: ok, piros, de 635 vagy 650 nm-es, gondolom nem teljesen mindegy és nem véletlenül kérdeztek vissza. Ja és és azt is mindjárt tudatták, hogy kb. 5 % veszteséggel lehet számolni minden egyes pbs kockán.
Tudom nem teljesen ide való, de úgy látom a lézeres topikok közül ez a leglátogatottabb.
Csak abban szeretném a segítségeteket kérni, hogyan tudnám a képen látható "kapcsolást" kiépíteni. A garázs végébe szeretnék egy jelzőt mert kb. 5 centire kell a falat megközelítenem, hogy beférjek. (Nem az autó nagy a garázs kicsi.) Arra gondoltam egy lézer pointer fényét ha megszakítja az autó akkor felkapcsolja a jelzőlámpát. Minden segítséget köszönök, és elnézést, hogy ide "szemtelenkedtem". Köszönöm.
Gondolom, hogy 650nm-es van, pont azért van értelme a tec hűtésnek, mert ha közel 0 celsiusra sikerül a modult lehűteni, akkor a hullámhossz eltolódik. Nekünk akkor jó ha a hullámhossz lefelé tolódik, az 550nm körüli érték felé, mert arra a legérzékenyebb a szem. A hűtéssel max olyan 10nm-rel lehet eltolni a hullámhosszt, ezért 650-esből lesz kb 640-es. (A másik irányba nem lenne értelme eltolni, akkor sem ha 635-ös lenne, mert az lenne az idális vörös. (Szerintem 650, így logikusan kikövetkeztetve.)
Hát ennél a kapcsolási rajz sem sokkal bonyolultabb. Áramgenerátor-lézer, vevő oldalon egy fotodióda-műveleti erősítő-valamilyen fet-relé. Kész.
Bár nem a feltett kérdésedre válaszolok, s nem itt kellene.
-Talán a parallax ping))) szenzorával járnál legjobban (nem a legolcsóbban). 2 cm s 3 m között mér Itt találsz rá egy komplett kapcsolást. -Kevéssé pontos s 5 cm-től nem, csak 10-től mér az ultrahangos távolságmérő pl. itt. -De akár felszerelhetsz 3-5 optokaput a kimeneteken ledekkel, az utolsón a legközelebbin akár hanggal is. Lézer nem kell hozzá, csak az érzékelőt jól árnyékold le pl. tedd csőbe. -Kapacitív közeledésérzékelő S a legolcsóbb: -A falon fedén elhelyezett tükör Az általad óhajtott 1 db érzékelőt kevésnek tartom, mert van reakcióidőd is, s az alatt meg 5 cm-nél többet tesz meg az autó!
Az ideális vörös a mélyvörös 650-660nm.
A 635nm inkább kezd már egy kicsit világosodni,kevésbé pirosas lenni,mondhatnám:fakul. Egyetlen előnye,hogy kisebb teljesitménnyel lehet elérni az fehér egyensúlyt,de ez megint egy olyan dolog,hogy tökéletes nincs,ez a fehér lehet hideg-,vagy melegfehér is,ami egyáltalán nem a lézerforrások hullámhosszán múlik,hanem a teljesitmény arányokon.
A normális vörös szín az a 635nm, sőt, a TV szabványban 610nm. Mivel spektrálszínről beszélünk, olyat nem tud csinálni, hogy fakul.
A teljesítmény növelésével lehet kompenzálni a hullámhossz-változást, de azért a 650nm és 635nm közt igencsak többszörös a különbség. Másfelől pedig nem hiszem, hogy valaki egy 50mW zöld mellé egy 10W 700nm-t tenne be emiatt. A DVD szabvány pedig 650nm, nem 655 és nem 635 meg bármi más. Bővebben: Link
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Tulajdonképp igazad van, csak az általad javasol hardware az én felkészültségemhez mérten bonyolult. Valami egyszerűbbre gondoltam, és azért lézeresre mert az nem "terül" úgy el. Valami fotodióda, megszűnik a megvilágítása relén keresztül kapcsolja a lámpát.
Valami ilyesmire gondoltam, és a lökhárító magasságában felszerelni, mert sajna valóban csak centik vannak, hogy ne menjek a falnak. Még egyszer köszönöm szépen, és jó éjt neked.
Akkor mostmár tényleg nem a témába vág... De ne menjél el üres kézzel
Miért nem teszel fel egy ipari "mikrokapcsolót" amit egyszerűen azzal hozol működésbe, hogy az autóval tolatsz hátra és a lökhárító megnyomja, és így kapcsolja a villanyt... Én csak úgy hívom, hogy antennás mikrokapcsoló, egy hosszú 10-15 cm-nyi rugó áll belőle ki és annak bármilyen irányba történő megnyomása esetén kapcsol és ha túlnyomódik akkor sem lesz semmilyen baja... Sőt egy egyszerű kapucsengő nyomógomb, amire ráragasztasz még egy pár cm-es rugót azt kész...
Szerintem gondold ezt át. Ilyen helyre nem tennék lézert, mert jön a szomszéd gyerek és közelről jól megnézi..., vagy leejtesz egy csavart, és felvételkor nézed mi is világít ott... Használj infraledet, meg vevőt, senkinek nem lesz baja. Ha szemből állsz be, a mennyezetről is lelógathatsz egy madzagot csavaranyával majdnem a földig, figyeled mikor mozdul, de én egy hosszú zártszelvényt fektettem a földön keresztbe, annak tolatok neki a kerékkel
Milesz ha egy modult rakotok ketto ceerkaelemre,meghal?bocsi csak androidrol irok es nincs ekezet.
Ha az modul és 3V-os akkor semmi, fog működni.
Valaki leírná hogy mér kell áramgenerátor lézernek?
Ha 4,5v utána egy 5 ohm os ellenállás = 285-300ma. Hogyha így csinálom nem jó? Tudom ahogy melegedik több áramot fog felvenni meg nincs védelem, kondi stb... Nem is hoszu használatra kell max 30-60 mp.
Mert ez egy lézerDIÓDA és a dióda karakterisztikája olyan, hogy egész kis feszültségváltozásra jelentős áramváltozás jön létre. (lásd még: zéner dióda)
A soros ellenállás nem más mint egy kis-stabilitású áramgenerátor. Ha jól méterezed nem lesz vele gond, viszont vigyázni kell vele, mert a tápfeszültség változásra elég jelentős mértékben változhat az áram.
Keress egy olyan értékű ellenállást, ami közvetlen a tápra kötve 250mA-t vesz fel. Így a lézerdióda, ha akar sem tud nagyobb áramot felvenni annál, amit mérsz. Telepes táplálás esetén elég az ellenállás is /egy kondi nem árt párhuzamosan a diódával/, de ha tápegységről hajtod, erősen javasolt az áramgenerátor használata.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |