Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos távirányítós kapunyitó

Témaindító: wital, idő: Ápr 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   124 / 137
(#) küzmös Gergely hozzászólása Ápr 23, 2023 /

Sziasztok! Teszek egy próbát, bár eléggé szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Egy kapuvezérlő elektronikáról lenne szó, tesóméké.. azaz sógorom hozta át azzal hogy történt egy kis baleset.. belemászott a pucércsiga, majd a szélrózsa minden irányába, egy csattanás után eltávozott A csiga fizikálisan is. Azóta "se kép, se hang". A panelon látszik a pucér csiga "tágulási helye". Egy ferritmagos tekercs, és két szürke felteszem zavarszűrő kondenzátoron sült ki. Biztosítékok (5A/150mA) épek. Ha a félvezetők is repültek akkor kuka.
(#) pipi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 23, 2023 /

Kérdés van, vagy csak a tényeket közölted? Méricskélned is kellene tovább merre hány méter...
Amúgy ha elviszed/küldöd a gyártóhoz, ha jól látom gardengate.hu (Roll 230-as tipus) akkor megjavítják neked, nem qka.
(#) SzilCsong válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 24, 2023 /

Le kell takarítani a csiga maradványait, erre a legjobb hideg zsíroldó, óvatosan, nehogy aláfolyjon az alkatrészeknek, majd az elszenesedett részeket kell belőle leszedni, alaposan.
lehet, hogy nem úszod meg és átlyukadt a panel, akkor azt ki kell tölteni 2 komponensű ragasztóval, de akkor ki kell venni azt a szűrőtekercset.

Utána össze kell kötözgetni az elégett vezetősávokat.
A roll-oknál az a baj, hogy nagyon rosszul tolerálják az ilyen jellegű hibákat, vékony vezetősáv, hamarabb elég, mint a biztosítékot leverné, viszonylag közel vannak egymáshoz a sávok....stb.
(#) küzmös Gergely válasza SzilCsong hozzászólására (») Ápr 24, 2023 /

Na hát ez így néz ki megtisztogatva, kikaparászva. Látszik hogy honnan szublimált szegény csiga. A kép valójában csalóka, a vonalon (230V/AC L ) alsó szerelés nem látható, alkatrészeknek is csak a furataiból kettő szabadon, alkatrész nélkül, de felülről, illetve a nap felé tartva is látszik hogy ez több rétegű a nyák, SMD cuccokkal az tetején, úgyhogy akármi is lehet. Az ott egyszer biztos hogy szakadt. A szűrőtekercs egyik ágát is csak a szentlélek tartja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2023

P1170390.JPG

(#) SzilCsong válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 24, 2023 /

Le kéne csiszolni a festéket a vezetősáról, hogy forrasztható legyen, a felsőt átkötném egy vékony drótdarabbal, az alsónál nem nagyon bírom kinézni, de oda is körbetekernék 1 menetet vékony drótból a szűrőtekercs lába köré és akkor biztos, jó lesz.

A másik: Hogy kerül ide csiga? Úgy tudom, a roll vezérléseket dobozostul adják, ha szakszerűen van kifúrva, a vezetékeknek megfelelően, max hangya tud bejutni, de annak is erőlködnie kell hozzá.
(#) küzmös Gergely válasza SzilCsong hozzászólására (») Ápr 24, 2023 /

Így fogok tenni, de csak holnap. Megyek dolgozni, majd csak 22 után keveredem elő. Alulról a doboz valamennyire nyitott, szerintem ott "csúszott" be a szerencsétlen. , de már csak
(#) Remci hozzászólása Ápr 25, 2023 /

Sziasztok!
Kezembe akadt egy rádiós vevő, amin két dolgot nem tudok. Kibogarásztam hogy V2 ( Vidue ) Wally lehet, találtam is hozzá leírást, viszont abban nincs szó arról hogy a nyomógomb fölött lévő jumperral és a jobb alsó sarokban lévő kék kiakasztható kapcsolószerűséggel mit állítok. Esetleg valaki tudna segíteni benne?
(#) uniman válasza Remci hozzászólására (») Ápr 25, 2023 /

Először próbáld meg így üzembe helyezni (persze, ha van kéznél egy V2 Vidue ugrókódos távirányító). Némi panelpucolás sem ártana.
Bár ez a kitétel okozhat némi fejtörést: "Rendeléskor kérem tüntesse fel a távnyitó hátlapján lévő kódot (2, 64, 261, 359, 566)!"
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2023
(#) Kari20 hozzászólása Ápr 30, 2023 /

Üdvözlet!
In sw220al (más néven pni mab300) kapunyitót köttettük be. (alzáról vásárolt)
Villany szerelő nem tudta beüzemelni az infra sorompót. Csak úgy működik a COM-ra negatívot kötve, hogy csak akkor csukódik be ha az infrába állunk. A távirányítóra sem csukódik be. Az infrában nincs babrálva a NO és NC. Gyárilag NC-n van. A vezérlőben is NC-re állítva.
Mit kellene állítgatni hogy jó legyen illetve ha ez be van kötve csak időzítéskor zárna be távirányítóra nem?
Köszönöm
(#) Gafly válasza Kari20 hozzászólására (») Ápr 30, 2023 1 /

Szerintem:
- Azzal a csavarral a fedelet sem tudjátok rátenni.
- Ezen a bekötésen mit lehet elrontani?
(#) Kari20 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /

Ez alapján van
Tx külön com és 12v a vezérlőből (5.-7.)
Rx is 12v és com-bol negatívok. Ir az out.
A led csak akkor világít ha elálom az útját. Fordítva kellene működnie.
(a csavar még pont jó)
Polaritás cserét és átrakni NO-ba nem mertem még
A TX felső + az alsó -
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) uniman válasza Kari20 hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /

Januárban ugyanerről értekeztünk:Bővebben: Link
(#) Kari20 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /

Köszönöm.
Elvileg minden így van.
És NC módon van az infra és a vezérlő is. De csak úgy zár ha kezem az infrán... Ha lehet át cserélni NO-ra akár infrán még akkor működhet fordítva gondolom.
(#) uniman válasza Kari20 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /

Én nem úgy látom...az RX fotocellának 4 bekötési kapcsa van! Fotódon meg csak 3 drótot látok.
(A fotocella -mi a típusa- dokuja megvan?)
- : tápfeszültség negatív
+ : tápfeszültség pozitív
IR : vezérlés fotocella kimenete
COM: vezérlés biztonsági eszközök közös kapocs

Persze, ha az infravevőben össze lenne kötve az egyik betáp meg a COM...na de ezt kétlem.
A C és a COM a relé érintkezőjének a független kivezetései szoktak lenni...
Kösd be így. Persze ha lerajzolhatnád, hogy kötötted be, látnánk a hibát!
(#) Kari20 válasza uniman hozzászólására (») Máj 1, 2023 /

A fotón ki van kötve
RX negatívja lett át kötve com-ba ahhogy Gafly is küldte a bekötési képet
(#) Remci válasza uniman hozzászólására (») Máj 1, 2023 /

Köszi. Ez a távirányító van hozzá. Mind a 4 gomb viszi ugyan azt a relét. Ez a vevő valami régebbi fajta lehet,mert amit találtam leírásokat, azok nem hasonlítanak rá. Dip kapcsolósok,nincs szó jumperről bennük.

Csak olyan képet mutass ami valós...
A jumpert meg nyugodtan átteheted NO-ra...
Bár akkor kéne zárnia (NC), ha nincs akadály a fotocella sugarában...ez ohmmérővel ellenőrizhető.
"fotocella -mi a típusa"...???!
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2023

Fotocelláról nem igazán találok most nevet dobozában papírjára írva semmi infó. Egyszer láttam itt külön rendelve Bővebben: Link
Alap esetben a led sehogy sem ég csak akadálynál

NC módban zárt volt az áramkör így a vezérlő zárt állapotba hiszi az akadályt nyitott állapotban ezért nem csukódik be távirányítóra sem csak eltakarva.
NO módba átrakva az infrán minden rendben van már vele. Viszont akkor is csak eltakarva világít a led (lehet így a jó)
A vezérlő marad NC-n.
Vagy valamit nagyon elnéztünk vagy ez ilyen infra
Eleve azt gondoltam úgy a jó ha a led csak akadálynál alszik ki

Így már van némi infó a HW-07 fotocellákról...
(#) Kari20 válasza Kari20 hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

Vásároltam hozzá még egy pár fotocellát. (Be és ki hajtásnál is legyen) Bővebben: Link
A gyári Üzemi áramerősségei: Átalakító: ≤ 30 mA; Vevő: ≤ 50 mA A vásárolt 15mA 30mA
A vezérlőn 200mA szerepel. Ezeket is ugyan oda kell kötni?
Köszönöm
(#) uniman válasza Kari20 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Ezt jobb lett volna még a vásárlás előtt tisztázni.
"Rendes" vezérlőben van külön 2. fotocella bemenet, amelynek a logikája másképpen működik, mint az 1-es fotocelláé (vagy többféleképpen is beállítható a menüben).
A külső (1.) fotocella nyitáskor nem aktív, a belső (2.) pedig mindig aktív.
Nálad hogy működik az első?
(#) Kari20 válasza uniman hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Csak záráskor aktív.
Azért gondoltam, hogy ha tolatok ne csukódjon a kocsira. ( ha netán letelne az idő és záródik)
Bővebben: Link
Ez a termék majdnem ugyanaz csak erősebb kivitel. Vezérlő ugyanaz.
A videón mindkét oldalon van érzékelő.
Engem úgymond a 200mA kicsit zavaró de szerintem bírja a 4 fotocellát. Erre kérnék megerősítést.

Az automatikus zárás akár ki is kapcsolható (0s)...
Ha csak záráskor aktív, akkor a kapu belső oldalán az esetleges akadályt (álló autó a belső fotocellák sugarában) nem érzékeli...
Bekötheted, de a fotocellák kimeneteit sorba kell kötni...azonban nem tiszta, hogy itt akkor most hogyan is működnek: NC vagy NO ? NC-ben igaz a sorbakötés...a vezérlő is programozható, hogy NC fotocellakimenettel működjön.
Azt most nem részletezem, hogy a NO mért nem jó mód...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2023

Ez alapján van bekötve. Ugyan ezekre a pontokra gondoltam a belsőt is kötni.

Maga a vezérlő NC módban van de ha a fotocellán is NC-n a jumper akkor folyamatosan folyik a jel. A vezérlő pedig ekkor akadályt érzékel ezért kellett NO-ra rakni az infrán. A COM és OUT zárt állapotban csak akadálynál lehet (legalábbis nálam)

A videón szereplő második (belső) infráról érdeklődtem a forgalmazónál nincs dokumentumuk róla. Bízza szakemberre...

Igen rá nyithat a kocsira, mert csak zárást figyelné a belső is ezzel a bekötési móddal. Persze nem látszik a videón lehet csak ott is zárást figyeli

Namégegyszer: A fotocella kimenete rövidzár akkor, ha nincs akadály! Ha van, akkor szakadás! (Később leírom, miért kell ezt így)
A vezérlőn be lehet ezt állítani....
Idézet:
„"a fotocellák kimeneteit sorba kell kötni"”

Ezt megértetted...?
COM-ir1COM-ir1OUT-ir2COM-ir2OUT-IR

NC_NO.jpg

Nálam a TX bekötése COM és +12v
RX +12V, COM a -12V - ez átkötve a COM-ra OUT pedig IR 3 vezetékből oldották meg. A vezérlő NC 01-ben van.
Bővebben: Link NC bekötéséről nehezen találtam videót.

Az adót, a tápját -csak az van- (RX) természetesen párhuzamosan kell kötni (Meg a vevő -RX- tápját is. Az RX kimenete egy relé független kontaktusai...
ideje írogatom, hogy 4 vezetékkel illik a fotocellapár vevőjét bekötni... ami most jól jön a kimenetek sorbakötésénél. Ha már az 1-es fotocellát 3 szállal kötötted be, akkor legalább a 2-est (belső oldali) közdb be 4 vezetékkel. Így még megoldható a soros kötés.
A "rendes" vezérlésnek 1 fotocella bemenete van (x-szer írom le)... Helyedben én hanyagolnám a 2. fotocellát és kiiktatnám az automata zárást. (Semmi értelme...sőt!)

Ez egy másik érdekes bekötés.

1 fekete vonal 2 vezetéket jelöl. Gyakran így párhuzamosítják a tápokat...
Következő: »»   124 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem