Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1289 / 3968
(#) Kovidivi válasza Viktor84 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Plusz van egy nagyon jó cikk Topitól, ahol le van írva szépen, hogy hogyan működik. Meg is van:Bővebben: Link. Én műveleti erősítővel oldanám meg, mert olcsó, és most teljesen elragadott, hogy szinte minden megoldható vele Szerintem jobban járnál vele, mert élesen vált, ha akarod, neked meg lehet, arra van szükséged. Kell egy ellenállás, vele sorban a fotoellenállás. Ezek közös pontján változni fog a feszültség a fény hatására. Ezt a feszültséget kell összehasonlítanod egy ref. feszültséggel. Keresd meg a műveleti erősítő témát, ott raktam fel egy kapcsolást, ami kb. 0.3V-nál bekapcsol egy LED-et, alatta pedig ki. Ezt csak át kell alakítanod a céljaidnak megfelelően, a visszacsatolást pedig akár a híd-ról is visszavezetheted, és akkor biztosan azt fogja csinálni, ami neked kell! Sok sikert!
(#) krisztianAMG hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Üdv!

Meg lehet egyenáramú ventillátor forgásirányát változtatni? Polaritás cserekor épp hogy csak megmozdul,és máris megáll,mintha beragadna.
(#) Eticsiga válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Helló!
A felét hármasával van sorba kötve aztán ezek párhuzamosan és előttük egy 100 ohmos ellenállás. A másik fele meg panlekre szerelt ledek amiket egyszerűen párhuzamosan kell kötni.
(#) krisztianAMG válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Ha fejel lefelé fordítom nagyon leesik a fordulat (fogalmam sincs,hogy miért). Na akkor új megoldást kell keresni. Köszönöm a gyors választ!
(#) knobor hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy mit tettek a lézer elé ami így szétszórta a sugarakat?
(#) zuzmow hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Adjon Isten Urak!

A Verebi Róm. Kat. Egyházközség kapott egy Hammond orgonát,ami 120V-ról működik, 1,3 A-es fogyasztással. Mikor járok jobban? Ha veszek boltban egy megfelelő teljesítményű átalalkítót,vagy ha csinálok egyet? Ha ez utóbbi az olcsóbb,akkor tud valaki rajzot ilyenről? Kapcsolóüzeműt vagy egy sima trafót egy graetz-híddal?
Köszönöm! :worship:
(#) DJanosi válasza zuzmow hozzászólására (») Ápr 18, 2011 / 1
 
Szerintem megvenni készen jobban jársz mert aval van garancia megfelelően le van szigetelve és meg sorolhatnám!
(#) SzervízMacska válasza zuzmow hozzászólására (») Ápr 18, 2011 / 1
 
Szia. Egy trafó kell mindenképpen, doboz, biztosító, kapcsoló... Nem hinném, hogy DC feszültséget igényel. Ezt azért tisztázni kellene. :no:
(#) knobor válasza knobor hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Bocsi a kép lemaradt!
(#) kadarist válasza zuzmow hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia!
Egy 230V/115V-os trafóval egyszerűen megoldható a probléma.
(#) anagma válasza knobor hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia! Az egy diafilm tartó,amiben az üveg egy polarizátor azt hiszem.Vagy optikai rács.
(#) kadarist válasza knobor hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Optikai ráccsal lehet ilyen pontokat készíteni. Bővebben: Link
(#) Bukall hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, lehet-e csinálni olyat, hogy egy elektromos vezetőt (mondjuk egy 3m-es vezetéket) minél alacsonyabb hőmérsékletre lehűteni? Természetesen nem mélyhűtőbe szeretném rakni, hanem valamilyen fizikai jelenséget kihasználni, esetleg valamilyen elektronikai eszközzel. Egyetlen dolog, amiről hallottam a peltier elem, ami egy hőszivattyú, de úgy gondolom, ez nem lenne képes ilyen mértékben lehűteni.
Az a megoldás is megfelelő lenne számomra, ha nem az egész vezetéket hűtenénk, hanem csak a végeit, a fém úgyis jó hővezetéssel rendelkezik.
Remélem nem kérdeztem sok butaságot
Üdv!
(#) mpetya hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem találtam a fórum témái között, olyat amire szükségem lenne.

Én egy webkamerát szeretnék rákötni közvetlenül egy monitorra, vagy projektorra4

Ebben kérnék segítséget, hogyan lehetne!

Köszönöm!
(#) Mikrosilver válasza mpetya hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Azt nem lehet mert a web kamerábol digitális jelek jönnek ki nem valami kompozit szerű.Inkább szerez valamilyen kompozit video kimenetű kamerát és azt csak rákötöd rca-val.
(#) Ricsi89 válasza mpetya hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Lehetetlen dolog. Volt már hasonlóról téma, csak ott talán tv-re akarták kötni, vagy kivezetni a kamera jelét. Egy digitális kimenetű kamerát nem fogsz tudni rákötni egy analóg monitorra/projektorra.
Amúgy is mit szeretnél egy ilyen rossz felbontású webcammal? Még számítógépen is szörnyű képe van. Inkább szerezz be egy analóg kamerát.
(#) bbalazs_ válasza Bukall hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Mit szeretnel belole csinalni? Mennyi ideig kell hidegnek lennie? Mennyire kell hidegnek lennie? Mennyire kell hosszunak lennie? Esetleg feltekerheto/alakithato a drot?
Mert a legegyszerubb a folyekony nitrogenes hutes, olyat kaphatsz a klinikak kornyeken, fizikai intezetek kornyeken. A szilard szensavho is jo lehet esetleg, de ezeket potolni kell, mert idovel elparolognak.
A peltier sem rossz, csak ott azert illik eltavolitani a masik oldalrol a hot.
En a fo bajnak azt latom, hogy a vezetek felulet/terfogat aranya magas,igy konnyen visszamelegszik. Mivel vezeteket irtal, gondolom, aram is fog benne folyni, ami tovabb melegiti.
Ezert lenne jo tudni, hogy mire keszulsz.
(#) knobor válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
És hol lehet ilyen optikai rácsot beszerezni?
(#) gg630504 válasza knobor hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Néhány évtizeddel ezelőtt 200-as egyirányút tanszerboltban vettem. Diakeretben, tokkal, talán lengyel.
(#) kadarist válasza knobor hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Megnézted a videót?
(#) Bukall válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia!
A vezeték csak egy hőközlő rész lenne. Igazából a vezeték egy jó hőszigetelő (kb 5mm vastag) anyagba lenne elhelyezve (nem belefúrva, hanem gyártás során elhelyezve már) és az anyagnak kéne a hőt átadnia. Mivel az anyag jó hőszigetelő, így lassan melegedne át, ami nem baj, de elég sokáig is megtartaná a hőt. Hogy meddig, arra a válaszom az, hogy minél tovább, de úgyis csak kísérletekkel lehetne megmérni, hogy mennyi helyen meddig kell hűteni, hogy x ideig megtartsaa hőt. Hogy milyen hidegre kell lehűteni? Minél hidegebbre. Azért nem terveztem -170 fokra lehűteni , mivel akkor már elég rideg lenne a hőszigetelő anyag, de mondjuk egy -30-ig simán beleférne.
A vezetékben nem fog áram folyni, csak a hő közlésére szolgál. Lehet célszerűbb lett volna nem vezetéket írni, csak elsőre az jutott eszembe.
Üdv!
(#) knobor válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
köszönöm szépen a válaszokat
(#) proli007 válasza Eticsiga hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hello!
A felével akkor nincs gond, a három sorosat a 100ohm-al, párhuzamosan lehet kötni. Ekkor kb. 20 foka lesz ennek a "létrának". Mivel agy oszlop árama kb. 24mA lesz, a 20 oszlop, 480mA-t fog felvenni 12V (és fehér Led) esetén. Ezt egy mezei 1A-es (pld. BD139-es) tranyóval lehet vezérelni.
De a többi, ami panelra van szerelve, már messze nem olyan jó megoldás. Először mert ha a Led feszültsége 3,2V, akkor a maradék feszültség 12V-nál 8,8V. Vagy is több mint két és félszer nagyobb lesz a veszteség, mint a hasznos teljesítmény. Másodsorban az áramot nem osztja el semmi. A diódák szórása miatt általában az áram a kisebb nyitófeszültségűekre terhelődik át, majd szép sorban kiégnek a Led-ek..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Bukall hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hello!
"A vezeték csak egy hőközlő rész lenne. Igazából a vezeték egy jó hőszigetelő (kb 5mm vastag) anyagba lenne elhelyezve (nem belefúrva, hanem gyártás során elhelyezve már) és az anyagnak kéne a hőt átadnia. "
Jé! Feltaláltad a hűtőgépet! Heuréka! (De ez nem cseszegetés, hanem válasz volt..)
üdv! proli007
(#) praetorians hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy rendelkezésemre áll egy VIDEOTON RT6380S "Cleopátra" rádió-erősítő, na most erre szeretném rákötni valami úton-módon az elektromos gitáromat. Lehetséges? Ha csak annyi akadálya van, hogy megfelelő átalakítók szükségesek hozzá, az nem lenne probléma!
Köszönöm!
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy 400wattos trafónak aminek 30w a vasvesztesége és 15w a tekercsvesztesége, annak hogyan kell kiszámolni a hatásfokát? Köszi előre is
(#) maTaKee válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Helló!
Hatásfok=Phasznos/Pösszes nekem így tanították
(#) hüblerattila válasza maTaKee hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
magyarul 400at osztom 45el?
(#) maTaKee válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Nem, hanem: (400-45)/400
(#) Viktor84 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Helló!
Beraktam az ellenállást és nagyon jó lett.Már csak a diódá(ka)t kellene beépíteni de elbizonytalanodtam.A többi H-hidat tanulmányozva ezt a kapcsolást sikerült kikövetkeztetnem,de szerintem a felső tranzisztor bázisával gondok lennének(a rajzról lemaradt,de ott van az ellenállás).Ha már voltál olyan rendes hogy segítettél megoldani az előző problémám,kisegítenél mégegyszer?

cds.jpg
    
Következő: »»   1289 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem