Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   133 / 3985
(#) pifpaf válasza fureszk hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

Köszi, de lehet, hogy nem jól fogalmaztam, engem nem az érdekel, hogy mitől fejlődik a gáz, hanem hogy mit kap a vezetékeken, amitől működésbe lép.
(#) pifpaf válasza Dudus hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

Ez csak szerinted, vagy valami objektív forrásból van? Azért érdekel egyébként, mert kellene kikapcsolási lehetőség az anyósülés légzsákjához. Gyárilag nincs ilyen lehetőség, de várható, hogy előbb-utóbb gyerekülést leszünk kénytelenek elhelyezni az anyósülésben. Az általad felvázolt verzió szerint elég egy kapcsolóval megszakítani az egyik vezetéket.
(#) idavid válasza pifpaf hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

nem hiszem, hogy a légzsák ilyen jellegű kikapcsolását jó szemmel néznék a hatóságok...
(#) bbalazs_ válasza bec1234 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

Az XP alatt hasznald az allowio-t.
/all-al hozzafersz az osszes porthoz, de vannak kis rezidens segedprogik, amik felszabaditjak neked a 0378-at. Google.

A nyelvben, amit hasznalni szeretnel biztosan van valami direkt portkezeles.

Hardver oldalrol: koss a portbol kijovo pinre (mondjuk a d0-ra) mondjuk kezdetnek 510 ohmot, ez utan kosd a LED-et (a ledben levo 'landzsas' veg legyen a port fele, a masik felet foldre (GND) kosd (az is ki van vezetve a porton). A foldeket osszekotheted.

Ha a programban a port bitjeit ugy tekinted, hogy 8 van beloluk es a bit 1-be allitasa kigyujtja a megfelelo ledet, a 0-ba allitasa eloltja, akkor a szamokat kozvetlenul a portra irva allitgathatod oket, mind a 8db-ot. Ha a printerportot megnezed, akkor talalsz tovabbi outputokat, de azokat mar mas cimrol es mas ertekekkel tudod allitani.

(#) bbalazs_ válasza pifpaf hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

Egy autoszerelo sractol kerdeztem en is, a valasz az volt, hogy:

Alapbol kisfesszel (kis arammal) megnezi, hogy megfelelo-e az ertek (szakadas vagy rovidzar van-e, ha igen, akkor mar hibat jelez gyujtas raadas utan).
Maga a mukodtetes pedig egy nagy aramu impulzussal tortenik, nagy pufferkondirol, tehat ha az akku mar tonkre is ment az utkozeskor, a legzsak akkor is kiold.

Magyarul, ha rakotsz 12V-ot, akkor az orcadba robban, ha meg megszakitod, akkor sikit a rendszer.
(#) pifpaf válasza idavid hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

A helyzet az, hogy nagy ívben tojok rá, hogy a hatóságok mit szólnak hozzá, nyilvánvaló, hogy nem fogok a kedvükért másik kocsit venni.
(#) pifpaf válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

Köszi szépen, igazából ezt valószínűsíti a javítási útmutató is, mert említ "detonációs áram"-ot (ami elindítja a légzsákot), meg felhívja a figyelmet, hogy a légzsák szerelése előtt várni legalább 10 percet, hogy minden áramkör kisüljön, de sajnos ez minden, amit e témában említ. Még ez a kiadvány is részben stupid usernek nézi az olvasót, nem győzi hangsúlyozni minden szerelési lépésnél, hogy a légzsák működésbe léphet, ahelyett, hogy legalább egyszer leírná, hogy mitől. Még a vezérlő biztosítékára is azt írja, hogy semmiféle körülmények között ne vegyem ki, mert működésbe léphetnek a légzsákok, pedig a kapcsolási rajzon a vak is láthatja, hogy a biztosíték csak bekapcsolt gyújtásnál kap áramot, szóval kikapcsolt gyújtásnál megfőzhetem, megsüthetem, akár villával is megehetem azt a biztosítékot, akkor se várható semmi, vagy ha mégis, akkor a gyújtás minden kikapcsolásánál is számítani kellene erre.
(#) Boldika hozzászólása Okt 27, 2007 /

Valaki meg tudja mondani, hogy a billentyűzet csatlakozójának melyik lába melyik?

Előre is köszi!
(#) Istike88 válasza Boldika hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

ezen a linken ott van: Bővebben: Link
(#) Gery hozzászólása Okt 27, 2007 /

Hello
A kissebik mosógébpen tönkrement a kondi ami a hálózatra van kötve. Ez 10µF-os. Ha én helyette berakok egy 16µF-osat az jó lesz?(természetesen a másik is: ~260V)
(#) zoz11 válasza Gery hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Ha tényleg a hálózati kondija akkor ne foglalkozz vele, akár ki is lehet hagyni, de nem hinném hogy zavarszűrőnek ekkora kondit tettek volna bele. Tegyél fel róla képet hogy hol van elhelyezve a gépbe!
(#) fongab válasza Gery hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Ha 16µF teszel be, a motor morogni fog, és melegszik. ( még, le is, éghet ) A mosógépnél a 10µF a jó. Ez a segéd fázis, kondija.
(#) szel.balazs hozzászólása Okt 27, 2007 /

csáó valaki megtudná mondani h a NYÁK maratás meddig tart? (hány perc)
(#) Moderátor hozzászólása szel.balazs hozzászólására (») Okt 27, 2007

Attól, hogy több topicban teszed fel a buta kérdésed, még nem fogsz hamarabb választ kapni rá! Tessék elolvasni, amit a NYÁK készítés kérdések topocban MPi-c barátom, és jómagam válaszoltunk!
(#) Gery hozzászólása Okt 27, 2007 /

Akkor nemrakom be a 16µF-osat majd holnap veszek egy normális 10µF-osat. Nem áll sokbol max annyi hogy ma nemlesz kész
(#) APN 4 hozzászólása Okt 28, 2007 /

Sziasztok mivel helyettesitheto az MPSA12 tranzisztor?Elore is kossz
(#) denes44 hozzászólása Okt 28, 2007 /

Ebbe a konrádos infrasorompó kapcsolásba hogy tudnék betenni két ledet úgy, hogy az egyik akkor világítson amikor az adó és a vevő látja egymást, a másik pedig akkor amikor nem?
(#) Peti_85 hozzászólása Okt 28, 2007 /

Sziasztok!
Nem találtam topicot - lehet, hogy van, de akkor mutassatok is egyet - de azt szeretném kérdezni, hogy ti hogyan csináltok/nátok erősítőhöz előlapot (számlapot) amin a potik alatt a feliratok, a rovátkák, a sávok, a jelölések...
Az anyag az mindegy... csak egy keskeny sávról lenne szó, ahol a potik, meg a power gomb van, meg esetleg a kivezetésekhez.
Jaah és fekete alapon fehér ikonok kellenének... Hogy lehetne ezt megoldani? Egyszerűen, olcsón.
Köszi
(#) kocici17 válasza denes44 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Ha jolértettem akkor nem akarod a rellé érintkezöit használni a ledek müködtetésére???.
(#) Horatio hozzászólása Okt 28, 2007 /

még csak most tanulom az elektronikát és a fórumot is most kezdtem használni, úgyhogy bocs ha olyat kérdezek amit már sokan kérdeztek, de mitől van az,hogy a p20 nem terül rendesen.És sokszor kis csomók lesznek benne mintha szöszre fújtam volna, pedig erre is nagyon odafigyelek.Előre is köszi.
(#) kocici17 válasza denes44 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Megtudnád mondani hány volt a táp, és mekkora a rellé
ohmikus elenállása?
(#) kocici17 válasza Horatio hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

1. nem zsirmentes a natur nyák
2.tul vastagon fujod a réteget
Nagyon vékonyan fujd és legfeljebb ne 1 rétegbe.
(#) sanya974 válasza Horatio hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

szia!

A lényeg, hogy a nyákot tisztítás után mosd le TRISÓval.
Ez egy eléggé durva, szemcsés anyag,oldd fel langyos vízben, szivaccsal mosd át a nyák felületét ,öblítsd le jól, folyó víz alatt, hagyd megszáradni magától.nagyon fontos hogy a felülethez öblítés után NE érj hozzá!
A P20 legyen legalább szobahőmérsékletű.
kb.15-20cm táv-ról fújd a nyákot,ne kapkodj,csak egyenletesen.Valószínüleg elég egy rétegben fújni,nekem mindig jó lett.Esetleg ha kis pöttyök jönnek létre fújáskor ne aggódj,száradás közben szét fog terülni egyenletesen.
Portól védd ,hagyd megszáradni magától(nekem a forszírozott szárítás nem jött be.---1 napig----

Sok sikert.
(#) APN 4 hozzászólása Okt 28, 2007 /

Bocsi nem is, azm MPSA12 hanem az MPSA92 est mivel lehet helyettesiteni? nagyon megkoszonnem a segitseget
(#) Horatio válasza sanya974 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Köszönöm a tanácsot megfogadom.Egyetlen kérdésem lenne még, hol tudok beszerezni trisót és milyen árban?
(#) Frankye válasza Horatio hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Idézet:
„...hol tudok beszerezni trisót...”

Bármelyik nagyobb háztartási boltban kapni lehet.
Idézet:
„...milyen árban...”

Fél kiló kb. 200-250 Ft.
(#) denes44 válasza kocici17 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Igen jobb szeretném ha inkább az áramkörbe lenne "építve".
A táp 12-15V, a relé ohmikus ellenállása fogalmam sincs mennyi.
(#) Peti_85 hozzászólása Okt 28, 2007 /

Sziasztok!
A PC-re van kötve egy kis erősítő, és belehallatszik a pattanás, amikor a lakásban valahol kapcsolgatják a villanyt, meg ilyesmit!
Van erre valami bagatel, egyszerű megoldás?
(#) zsoltee0001 válasza Peti_85 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

ezek a hibajelenségek az integrált hangkártya átka, nekem nagy kivezérlésen a winyó racsnizása is hallatszik, nem lehet ellene tenni semmit,.. ill. vegyél egy jó minőségű PCI hangkarit
üdv
(#) ensium hozzászólása Okt 29, 2007 /

Pontosan. Az enyém pl mindent felszed, a videjókártya hűtésétől kezdve a vinyóig mindent. Mondjuk anynira nem hallattszik, csak felvételeknél vagy amikor feltekerem a hangerőt.
Következő: »»   133 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem