Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Laptopot ne vegyük alapnak az nálam csak kvarcjáték A régi gépekben meg nem volt semmi jelentős fogyasztó a procin kívül ellentétben az újaknál pl a videókárgyák. Másik dolog meg ne az üresjáratot vegyük már alapul mert ennyi erővel lehetne 0 is mert kikapcsolom ha nem akarom hogy fogyasszon. Tehát full terhelésen mindent bekapcsolva (monitor modem hangszóró ha van router stb) kell lemérni mert úgy a reális.
Kikapcsolva 1.1W, Boot 70-110W üresjárat: 56W, Böngészés, filmnézés stb közben: 60-95W között ugrál. Voltcraft Energy Logger 4000-el mértem. A gép egy i3-530, nincs húzva, GTX460 kártyával 1HDD, 1DVD író, +2 ház venti, és 350W-os Be quiet pure power L7 bőven elég neki, és legalább a kis teljesítményű hatásfoka rendben van. Játék közben fogyaszt 150-160W-ot. Ez csak a gép, nincs benne semmi más. Ha bekapcsolva hagyom éjszakára letöltés miatt, 56-60W-al kell számolni. A te géped és a Te felhasználásod egyáltalán nem nevezhető átlagosnak, ezért a fogyasztása sem átlagos.
Húzd ki a konnektorból azt a hosszabbítót ahová minden rá van kötve és azt mérd le. Mivel letöltéskor megy a router és a modem is amit senki nem számol pedig megy .. és az is villanyszámlát csinál legalább is nálam. a 160W reális csak a gépre ennyi hardver mellett. Nálam még van nyomtató is azt se húzom ki soha, azt is számolom fogyasztáskor.
Sajnos ezt nem tudom megtenni, nálam egy szerver van beépítve, több hálókártyával, és az osztja a netet, a vezeték nélkülit is, szóval a routert nem tudom megmérni mert nincs, de ez alapján 6-7W-nál többet nem fogyaszt a hozzá való router. A modemet szintén nem egyszerű megbontanom, ugyan emiatt. A számolásod már csak azért sem helyes, mert Te 250W átlag teljesítménnyel számoltál, amikor felszoroztad 24 órával és 31 nappal. Most bedugtam a mérőt, és ez pontos fogyasztást is tud mérni, költséget is számol. A gépemen fut egy virtuális gép is, azon dolgozok. Kíváncsi leszek pár óra múlva milyen értékek jönnek ki fogyasztásra.
Az a lényeg hogy így tudja kiszámolni lehet hogy neki csak 4 órát megy a gépe és nem mindennap és a teljesítménye is lehet hogy csak 100W. Tehát a gép fogyasztását elosztja 1000-el ekkor megkapja a kW-ot megszorozza az átlag napi használati idővel és a havonta használt napok számával és az egészet megszorozza az áram árával ami kb 50 ft.
Most mértem le a gépemet, pár hozzászólással ezelőtt olvashattad milyen. 0,366kWh jött össze 5 óra alatt. Csak maga a gép, átlagban 74W-ot fogyasztott óránként. Ez inkább közelebb van az üresjáratához, mint a csúcsfogyasztásához. A monitorom ha max. fényerőn van 50W, ha 80%-on, 35W-ot fogyaszt, és még itt is elég világos. Programozás, netezés, mellette http és adatbázis szerver futott. A kettő együtt 110W-ra jön ki. Ehhez képest egy fűrészgép szerintem sokkal többet fogyaszthat. Főleg ha sok száz wattos, netán 1-2 kilowattos teljesítményű motorral szerelt, és vagdosnak is vele, nem csak nézik, hogy milyen szépen forog.
Ez igaz, de egy háztartásban a fűrészgép csak alkalmilag üzemel, ha csak nem asztalos üzem van ott. A gépet pedig minden nap használja több órát, vagy esetleg ki sincs kapcsolva.
Helo
Alacsony fogyasztású műveleti erősítőt keresek, és két fajtát néztem, szeretném segítségeteket kérni, hogy melyik jobb? Az egyik TLC 272, a másik LM258. Tudom, hogy az adatlap alapján le lehet nézni, de sajnos nem tudom melyik értéket kell. A válaszokat előre is köszi. Idézet: „Először is, ne kiabálj ! Azután az off hszeket és amik nem ide tartoznak, azokat ne keresd, nem itt kellett volna feltenni a kérdést és nem itt kellett volna válaszolni sem . Lassan már tényleg elég lesz egy téma, és abban mindenről lehet kérdezni válaszolni, csak tudnám hogyan lett 8000 körüli téma ezen a fórumon ..” Szia!Még te mondod hogy ne offoljunk??!!
Mióta nem a nyák készítéshez tartozik a maratás és a marató szerek, illetve annak felhasználásával és beszerzésével összefüggő hozzászólások??? Kaptam legalább 3-4 nagyon hasznos válasz hozzászólást, amiket szintén hiába keresek a kérdésemmel és a viszontválaszaimmal, visszakérdéseimmel együtt. Ha tudom, hogy törlésre kerülnek ezek, lementettem volna, de azt hittem arra van a fórum, hogy visszakereshető maradjon a sok hasznos infó. Biztos én értettem félre mire való ez a fórum. Egyszerűen nem értem miért kellet törölni 8-10 hozzászólást! És nem a sajátjaim hiányoznak(!) hanem a válaszok a hasznos infókkal!!!
Sziasztok!
Egyutas egyenirányításnál használhatok Schottky diódát 1N4007 helyet? 28VAC-t szeretnék egyenirányítani max. 50 mA fogyasztáshoz. Egyenirányításnál mi a különbség a két dióda között?
Helo
Szerintem nyugodtan használhatod. Legjobb tudásom szerint gyorsabb, és alacsonyabb a nyitófeszültsége.
Használhatsz igen. Alapvető különbség, hogy nem 0.65V fog esni a diódán, hanem csak ~0.3V.
Üdv!
Szeretnék egy olyan megoldást csinálni, ami folyamatosan megszakít egy 5V -os áramkört, mint pl: egy led villogtató. Van egy 555 -ös IC -m, de meg lehet ezt oldani valahogy IC nélkül is? Pl: kondikkal meg tranzisztorokkal? Csak egy ötlet, még nagyon kezdő vagyok. Ha nem lehet megoldani akkor az 555 -ös IC -t hogy használjam erre a célra? Egyszerűen csak azt szeretném hogy folyamatosan, ritmusosan szakítsa meg az áramkört. Amúgy, így szeretnék csipogtatni egy folyamatos hangjelzést. Előre is köszönöm a segítséget!
Hello!
Természetesen, pld. egy astabil tranzisztoros multivibrátorral, mint itt. Csak nem a Led-eket villogtatod, hanem azokat rövidrezárva, a csipogót a kollektor ellenállásra kapcsolod. (Ha elég a csipogó fogyasztása, azon az oldalon a kollektor 150ohm-os ellenállás el is maradhat, helyette van a csipogó. üdv! proli007
Azt nézd meg, hogy az adott schottky záróirányú feszültsége elegendő legyen, mert a schottkyk jellemzően kis feszültségűek. 28V egyenirányításához legalább 50V-os dióda kellene. Egyébként egyenirányításra simán lehet használni, a kapcsolóüzemű tápok szekunder oldalán erre szokták alkalmazni.
100V / 150mA diódával próbáltam BAT46.
De marad az 1N4007 mert jelalak szempontjából teljesen mindegy. Amúgy egy TLP621-ból próbálom a lehető legytisztább egyenfeszültséget kinyerni minimális alkatrésszel. Bővebben: Link A 3. megoldást csiszolgatom.
Értem már, köszi
Még annyit hogy az 555 -ös IC hogy működik pontosan? Nézegetem az adatlapját és van ott egy pár alap rajz ami szerint pulzálva szakítja meg az áramkört (ha jól értem). Ezzel hogy lehet megoldani az áramkör megszakítását a legegyszerűbben? ... és a tranzisztorok pontos működéséről honnan tanulhatok (részletesen és értelmesen), mert találtam egy pár oldalt ezzel kapcsolatban, de nem igazán értettem meg belőle a működését.
Tranzisztor: Bővebben: Link
Szia!
Ha már nagyjából tisztában vagy vele, hogy hogyan működnek, ajánlom az oldal alapkapcsolásait is. Itt meg van egy jó cikk az 555-ösről.
Hadd nyugtassalak meg hogy annak idején elég sokat jártam könyvtárba - főleg ilyen témákban kutakodva - és a gugli is elég jóbarátom.
Mindamellet akkor most én is kijavítanálak: azt írod : Idézet: gondolom itt azt akartad írni hogy "meglehetősen kicsi".„Azért két szomszédos menet között meglehetősen nagy ellenállás található” Ha visszaolvasol a kérdező miről kérdezett, én arra adtam választ, Te kicsit túlcifráztad ezzel a négypólus magyarázattal. Attól még mindig tartom,hogy a tekercs önkapacitását a menetek közti kapacitás adja, ami egy rézveszteség dielektrikumú kondenzátor - és vele párhuzamosan az indukció. A z egyes menetek közti sok pici femtofarados kapacitásokból jön össze az összkapacitás, és az egyes menetek milliohmos ellenállásából a rézveszteség, azaz a tekercs egyenáramú ellenállása. Az meg más kérdés, hogy létezik a szórt kapacitás és induktivitás az egyes tekercsek közt illetve a vas meg a test felé. De ennek nem sok köze van a kérdezett potenciálkülönbséghez. De hagyjuk ezt a részt, kár lenne itt atomi szintre lemenni elemezgetni.
Helo
Pár sorral lejeb feltettem egy kérdést esetleg valakinek valami ötlete?
Köszönöm a gyors választ, akkor az LM258 marad...
Köszi, ez jó
Szívesen feszegetném tovább ezt a kimenőtrafós dolgot, de a saját helyén a kimenőtrafós topikban. Az a femtofarádos dolog pedig vicc, mutatja a hozzáértésed szintjét. Gondolj csak a huzaltrimmerre, ahol néhány menet "összetekerésével" több pF -es kondit lehet csinálni, és a két egymás melletti menet közötti kapacitásnak is van veszteségi ellenállása. A kimenőtrafónak meg nem hangzása van, hiszen nem ad ki hangot, viszont befolyásolja jelentősen az erősítő átviteli paramétereit.
És továbbra is mondom ne aj választ, ha nem vagy biztos a dolgodban, ami abból látszik, hogy odaírtad. |
Bejelentkezés
Hirdetés |