Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A csatolt rajzban szereplő földek , például összeköthetőek-e egy közös házra ?
Az oszcillátorban szereplő ferritmagos tekercs is ide csatlakozik ? Tudom , a rajz készítőjét kellene megkérdezni , de több helyen is találkoztam , hasonló problémával . Azért is kérdezem , mert szeretem megérteni a az egyes egységek működését , de a rajzok értelmezésében nagyon-nagyon kezdő vagyok ( föld ügyileg pláne) . Előre is köszönöm !
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy a balra fent található két BC 307A-s tranyót,mivel helyettesíthetném?Az egyiknek eltört a lába,egyébként egy feszültségszabályzóban találhatóEbben.Van egy pár hibás videoton végfokpanelem amin van Bc 327-25,Bc3 370 stb,valamelyik jó lenne a helyére esetleg?a rajzon Bc 212B szerepel de nekem 307A mind a kettő benne. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Az a kívánatos, hogy a kapcsolásban szereplő, összes földelés-nek jelzett hely egy pontban találkozzon. Különösen igaz ez az analóg készülékekre. A 'föld' ilyen felhasználásban inkább 0 potenciálként értelemezendő.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
A BC212 a helyettesítője.
Köszönöm,akkor ezért van abba olyan.Azért kérdeztem hogy helyettesíthetőe valamelyikkel mert most nem tudok elmenni a boltba,hétvégén pedig mennie kéne a motornak...
Köszönöm !
Sziasztok!
AVR mikrovezérlővel szeretném ki-be kapcsolni 3 fogyasztóm tápellátását. Azt tudom, hogy közvetlenül nem köthetem valamelyik I/O lábra őket, mert pl. az egyik egy GPS modul, aminek 50mA az áramfogyasztása. Úgy tudom, tranzisztorokkal szokták az ilyesmit megoldani, én is próbálkoztam egy N-csatornás MOSFET-tel (BS170), aminek a drain ágába helyeztem a fogyasztót és a GND-t kapcsolgatom vele, de azt olvastam hogy digitális áramkörök ezt nem igazán szeretik, inkább a +Vcc-t szokás. Továbbá bevallom, zavaros nekem hogy hova pontosan milyen értékű védő ellenállásokat kellene helyezni. A kérdésem így inkább az lenne, tudtok-e olyan IC-t mondani, amit kapcsoló elemként használhatnék, a bemenetén 0-3.3V közötti jelszinteket fogad, a kimenetén pedig elbírna 40-50mA-t? Analóg kapcsoló IC vagy valamilyen meghajtó IC az, ami erre való? Előre is köszönöm a segítséget!
Tegyél be egy kis maradékfeszültségű P-csatornás fetet, pl:irf7314-et. A kimenetet negálni kell, a gate-t felhúzni 100K-val Vcc-re, fogyasztó szintén a drainre, source Vcc-re.
Akkor a 327-est nyugodtan belerakhatom? Cseréljem ki mindkettőt erre?
Szia!
Kicsit bonyolultabb a heyzet a kapcsolónál: Kikapcsolt táp mellet is gondoskozni kell, hogy a (vezérlő) jelek bemeneteinek feszültégszinjére és arra, hogy a védő diódáin át se jusson tápfeszültség a lekapcsolt áramkörre. Az AVR kimeneteit (amik a kikapcsolandó részhez mennek) alacsony szintre kell kapcsolni. Ha ez nem lehetséges, soros ellenállásokkal korlátozni kell az áramot - persze a soros ellenállások normál üzemben késleltetést okoznak majd. Ha a kapcsolt tápfeszültség megegyezik az AVR faszültségével, akkor PNP tranzisztorral, P-MOS FET -tel (BS250) meg lehet oldani a kapcsolást. Ha a kapcsolt feszültség magasabb, mint az AVR tápfeszültsége, akkor egy NPN vagy N-MOS FET fokozatot kell közbeiktatni. A MOS -FET -eknél a G és S elektródák közé mindenképen be kell tenni egy - egy 100k ellenállást.
Berakhatsz 327-est, 307-est vagy akár 212-est is.
Rendben köszönöm,mivel most csak bontott anyagokból tudok dolgozni így 327 lesz az pont van pár a végpanelen.
Sziasztok !
Lenne egy apró kis problémám. Van egy 230 V ról előtétkondenzátoron keresztül tölthető akkus zseblámpám az a gondom, hogy a ?-vel jelzett vezetéket elengedte a forrasztás és sajnos nem látszik nagyítóval sem, hogy honnan jött le,ebben kérem a segítségeteket ! Már próbáltam utánanézni, de ez se nem egyutas, sem nem kétutas, sem nem Graetz egyenirányító. Talán valami kínai találmány. Kép mellékelve.
Hello! Egyutas az, az aksi plusz-ra megy a drót. üdv!
Köszönöm a gyors választ.
Azt hittem egyutasnál csak egy dióda van.
Nem! Egy utasnál csak egy áramút van. De mivel a kondinak nem csak töltődni hanem kisülni is kell, (mert váltóról megy) kell egy másik dióda, amin az ellenirányú áram átfolyik. Különben feltöltődne a kondi, és nem lenne tovább áram. üdv!
Nagyon köszönöm a válaszod!
P csatornás, tehát gondolom a kimenet negálása alatt azt érted, hogy amikor szeretném hogy tápfeszültséget kapjon a fogyasztó, olyankor 0-t kell kiadnia a mikrovezérlőmnek a gatere, igaz? A fogyasztóm pedig akkor a drain és a GND között kell hogy legyen? Esetleg a kapcsoló- illetve meghajtó IC-kről tudnál mondani valamit? :S
Köszönöm Neked is a választ!
Az AVR kimeneteit tudom kapcsolni magas és alacsony állapot között, pont azt szeretném hogy ez vezérelje hogy a fogyasztóm kap-e tápfeszültséget vagy sem. A tápfeszültség pedig mindenhol megegyezik, 3.3V, csak az áramfelvétel miatt nem köthetem pl. a GPS modult közvetlenül az AVR egyik kimeneti lábára, pedig ez lenne számomra a legideálisabb. Ezzel a megoldással egyenértékű integrált IC-t Te sem tudnál mondani? Lehet az nekem egyszerűbb lenne.
Üdv mindenki. Építettem egy előfokot NE5532-vel és vettem hozzá egy 2×9V-os nyáktrafót. Egyenirányítás utána 2×17V-ot mérek rajta és félek hogy ez nagyon sok lesz az IC-nek. tudom hogy üresjáratban van de akkoris sokallom. Szerintetek rá merjem kötni? Válaszokat előre is köszi
Mivel az egy db "3lábú" és egy ellenállás megoldás eddig kielégített, így nem kerestem ilyen célra ic-t. Lehet nincs is, csak mert minek.
Hello! Tekintve, hogy az IC maximálisan +-22V-ot kaphat, rákötheted a +-17V feszültséget. De ha ez egy kiszajú-kisjelű előfok, lehet célszerűbb stabilizálni a tápot. Akár 78xx/79xx stabival, vagy két zénerrel is lehet. üdv!
Az a baj hogy nem a 17V van felezve, hanem közel 35V. Tudom hogy ebböl esik vissza terhelés alatt de úgy tűnik nem elég, szóval elfüstölt egy NE5532.
Lehet meg kéne próbálnom egy TL072-vel, viszont nem találom hogy ennek árt-e a meglévő feszültségem. Szerk.: Zenerrel megoldhatom, abbol van bőven, elég sok értékben. Esetleg el tudnád mondani hogy kössem be? Tudom hogy hülyén hangzik de sose használtam még A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
De hülye vagyok Nem mondtam semmit. Köszi a segítséget. Már nem fértem bele a szerkesztésbe... Viszont azt mégse tudom hogy csináljam szimmetrikus tápra
Hello! Most már nem tudom mire gondolsz, de hátha ez segít.. üdv!
Igen segített megérteni, köszönöm közbe megoldódott a gond. Az IC sem halt meg, szóval most van egy jó AB osztályú erősítőm előfokkal. A végfok 7mA körül fogyaszt halk zenével, hangosabban még nem próbáltam mert alszanak de nagyon szép hangja van. Köszönm a segítséget, szép estét.
Sziasztok
Valahol olvastam (nem ugrik be) egy 5V-os stab IC (nem 7805) ami jó hatásfokkal, igen csekély disszipációval dolgozik. Nem tudja véletlen valaki a tipusát? Üdv
Üdv! Pontos névvel én sem tudok szolgálni, de azokat az ic-ket úgy hívják, hogy step-down converter. Azok kapcsoló üzeműek és amiatt van a jó hatásfok.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Sziasztok !
Egy ESD védett forrasztópáka ESD vezetékét hova kell kötni ? A hálózati védőföldre ?
Köszi
Kocsi műszerfalba akarok építeni egy USB aljzatot telefon töltéshez, állandó árammal. Jól gondolom, hogy ezzel össze kell jönnie? Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |