Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1983 / 3985
(#) fastaction válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

A csatolt rajzban szereplő földek , például összeköthetőek-e egy közös házra ?
Az oszcillátorban szereplő ferritmagos tekercs is ide csatlakozik ?
Tudom , a rajz készítőjét kellene megkérdezni , de több helyen is találkoztam , hasonló problémával .
Azért is kérdezem , mert szeretem megérteni a az egyes egységek működését , de a rajzok értelmezésében nagyon-nagyon kezdő vagyok ( föld ügyileg pláne) .

Előre is köszönöm !
(#) Flatlander hozzászólása Máj 3, 2013 /

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hogy a balra fent található két BC 307A-s tranyót,mivel helyettesíthetném?Az egyiknek eltört a lába,egyébként egy feszültségszabályzóban találhatóEbben.Van egy pár hibás videoton végfokpanelem amin van Bc 327-25,Bc3 370 stb,valamelyik jó lenne a helyére esetleg?a rajzon Bc 212B szerepel de nekem 307A mind a kettő benne. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
(#) nedudgi válasza fastaction hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Az a kívánatos, hogy a kapcsolásban szereplő, összes földelés-nek jelzett hely egy pontban találkozzon. Különösen igaz ez az analóg készülékekre. A 'föld' ilyen felhasználásban inkább 0 potenciálként értelemezendő.
(#) kadarist válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

A BC212 a helyettesítője.
(#) Flatlander válasza kadarist hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Köszönöm,akkor ezért van abba olyan.Azért kérdeztem hogy helyettesíthetőe valamelyikkel mert most nem tudok elmenni a boltba,hétvégén pedig mennie kéne a motornak...
(#) fastaction válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Köszönöm !
(#) B_Adam_ hozzászólása Máj 3, 2013 /

Sziasztok!

AVR mikrovezérlővel szeretném ki-be kapcsolni 3 fogyasztóm tápellátását. Azt tudom, hogy közvetlenül nem köthetem valamelyik I/O lábra őket, mert pl. az egyik egy GPS modul, aminek 50mA az áramfogyasztása.
Úgy tudom, tranzisztorokkal szokták az ilyesmit megoldani, én is próbálkoztam egy N-csatornás MOSFET-tel (BS170), aminek a drain ágába helyeztem a fogyasztót és a GND-t kapcsolgatom vele, de azt olvastam hogy digitális áramkörök ezt nem igazán szeretik, inkább a +Vcc-t szokás.
Továbbá bevallom, zavaros nekem hogy hova pontosan milyen értékű védő ellenállásokat kellene helyezni.
A kérdésem így inkább az lenne, tudtok-e olyan IC-t mondani, amit kapcsoló elemként használhatnék, a bemenetén 0-3.3V közötti jelszinteket fogad, a kimenetén pedig elbírna 40-50mA-t?
Analóg kapcsoló IC vagy valamilyen meghajtó IC az, ami erre való?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) mps válasza B_Adam_ hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Tegyél be egy kis maradékfeszültségű P-csatornás fetet, pl:irf7314-et. A kimenetet negálni kell, a gate-t felhúzni 100K-val Vcc-re, fogyasztó szintén a drainre, source Vcc-re.
(#) Flatlander válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Akkor a 327-est nyugodtan belerakhatom? Cseréljem ki mindkettőt erre?
(#) Hp41C válasza B_Adam_ hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szia!
Kicsit bonyolultabb a heyzet a kapcsolónál: Kikapcsolt táp mellet is gondoskozni kell, hogy a (vezérlő) jelek bemeneteinek feszültégszinjére és arra, hogy a védő diódáin át se jusson tápfeszültség a lekapcsolt áramkörre. Az AVR kimeneteit (amik a kikapcsolandó részhez mennek) alacsony szintre kell kapcsolni. Ha ez nem lehetséges, soros ellenállásokkal korlátozni kell az áramot - persze a soros ellenállások normál üzemben késleltetést okoznak majd.
Ha a kapcsolt tápfeszültség megegyezik az AVR faszültségével, akkor PNP tranzisztorral, P-MOS FET -tel (BS250) meg lehet oldani a kapcsolást. Ha a kapcsolt feszültség magasabb, mint az AVR tápfeszültsége, akkor egy NPN vagy N-MOS FET fokozatot kell közbeiktatni. A MOS -FET -eknél a G és S elektródák közé mindenképen be kell tenni egy - egy 100k ellenállást.
(#) kadarist válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Berakhatsz 327-est, 307-est vagy akár 212-est is.
(#) Flatlander válasza kadarist hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Rendben köszönöm,mivel most csak bontott anyagokból tudok dolgozni így 327 lesz az pont van pár a végpanelen.
(#) sanyi1957 hozzászólása Máj 3, 2013 /

Sziasztok !
Lenne egy apró kis problémám. Van egy 230 V ról előtétkondenzátoron keresztül tölthető akkus zseblámpám az a gondom, hogy a ?-vel jelzett vezetéket elengedte a forrasztás és sajnos nem látszik nagyítóval sem, hogy honnan jött le,ebben kérem a segítségeteket ! Már próbáltam utánanézni, de ez se nem egyutas, sem nem kétutas, sem nem Graetz egyenirányító. Talán valami kínai találmány. Kép mellékelve.
(#) proli007 válasza sanyi1957 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Hello! Egyutas az, az aksi plusz-ra megy a drót. üdv!
(#) sanyi1957 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Köszönöm a gyors választ.
Azt hittem egyutasnál csak egy dióda van.
(#) proli007 válasza sanyi1957 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Nem! Egy utasnál csak egy áramút van. De mivel a kondinak nem csak töltődni hanem kisülni is kell, (mert váltóról megy) kell egy másik dióda, amin az ellenirányú áram átfolyik. Különben feltöltődne a kondi, és nem lenne tovább áram. üdv!
(#) B_Adam_ válasza mps hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Nagyon köszönöm a válaszod!
P csatornás, tehát gondolom a kimenet negálása alatt azt érted, hogy amikor szeretném hogy tápfeszültséget kapjon a fogyasztó, olyankor 0-t kell kiadnia a mikrovezérlőmnek a gatere, igaz?
A fogyasztóm pedig akkor a drain és a GND között kell hogy legyen?
Esetleg a kapcsoló- illetve meghajtó IC-kről tudnál mondani valamit? :S
(#) B_Adam_ válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Köszönöm Neked is a választ!
Az AVR kimeneteit tudom kapcsolni magas és alacsony állapot között, pont azt szeretném hogy ez vezérelje hogy a fogyasztóm kap-e tápfeszültséget vagy sem.
A tápfeszültség pedig mindenhol megegyezik, 3.3V, csak az áramfelvétel miatt nem köthetem pl. a GPS modult közvetlenül az AVR egyik kimeneti lábára, pedig ez lenne számomra a legideálisabb.
Ezzel a megoldással egyenértékű integrált IC-t Te sem tudnál mondani? Lehet az nekem egyszerűbb lenne.
(#) tib12 hozzászólása Máj 3, 2013 /

Üdv mindenki. Építettem egy előfokot NE5532-vel és vettem hozzá egy 2×9V-os nyáktrafót. Egyenirányítás utána 2×17V-ot mérek rajta és félek hogy ez nagyon sok lesz az IC-nek. tudom hogy üresjáratban van de akkoris sokallom. Szerintetek rá merjem kötni? Válaszokat előre is köszi
(#) mps válasza B_Adam_ hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Mivel az egy db "3lábú" és egy ellenállás megoldás eddig kielégített, így nem kerestem ilyen célra ic-t. Lehet nincs is, csak mert minek.
(#) proli007 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Hello! Tekintve, hogy az IC maximálisan +-22V-ot kaphat, rákötheted a +-17V feszültséget. De ha ez egy kiszajú-kisjelű előfok, lehet célszerűbb stabilizálni a tápot. Akár 78xx/79xx stabival, vagy két zénerrel is lehet. üdv!
(#) tib12 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Az a baj hogy nem a 17V van felezve, hanem közel 35V. Tudom hogy ebböl esik vissza terhelés alatt de úgy tűnik nem elég, szóval elfüstölt egy NE5532.
Lehet meg kéne próbálnom egy TL072-vel, viszont nem találom hogy ennek árt-e a meglévő feszültségem.
Szerk.: Zenerrel megoldhatom, abbol van bőven, elég sok értékben. Esetleg el tudnád mondani hogy kössem be? Tudom hogy hülyén hangzik de sose használtam még
(#) tib12 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

De hülye vagyok Nem mondtam semmit. Köszi a segítséget. Már nem fértem bele a szerkesztésbe... Viszont azt mégse tudom hogy csináljam szimmetrikus tápra
(#) proli007 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Hello! Most már nem tudom mire gondolsz, de hátha ez segít.. üdv!

2x12V-sim.png

(#) tib12 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2013 / 1

Igen segített megérteni, köszönöm közbe megoldódott a gond. Az IC sem halt meg, szóval most van egy jó AB osztályú erősítőm előfokkal. A végfok 7mA körül fogyaszt halk zenével, hangosabban még nem próbáltam mert alszanak de nagyon szép hangja van. Köszönm a segítséget, szép estét.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 4, 2013 /

Sziasztok

Valahol olvastam (nem ugrik be) egy 5V-os stab IC (nem 7805) ami jó hatásfokkal, igen csekély disszipációval dolgozik.
Nem tudja véletlen valaki a tipusát?
Üdv
(#) Davidd válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Üdv! Pontos névvel én sem tudok szolgálni, de azokat az ic-ket úgy hívják, hogy step-down converter. Azok kapcsoló üzeműek és amiatt van a jó hatásfok.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) IRONbene hozzászólása Máj 4, 2013 /

Sziasztok !
Egy ESD védett forrasztópáka ESD vezetékét hova kell kötni ? A hálózati védőföldre ?
(#) mindenes válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Helló!
Igen van ilyen pl: LM2940CT5.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) zsoltee0001 válasza mindenes hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Köszi
Kocsi műszerfalba akarok építeni egy USB aljzatot telefon töltéshez, állandó árammal.
Jól gondolom, hogy ezzel össze kell jönnie?
Üdv
Következő: »»   1983 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem