Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2067 / 3984
(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Köszönöm a választ,aztán megpróbálom.
(#) PG válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Igen.

Ezt én csesztem el, mert nem foglalkoztam különösképpen a pozitív és negatív pólussal, mivel gondoltam, hogy fordítva rákötve se okozhat gondot. Legfeljebb nem működik gondoltam én, erre meg elkezd füstölni nem is kicsit, aztán megfordítottam a pólust, mert gondoltam hogy az a baj, de akkor meg füstölt úgy is, gondolom akkora átalakult a belseje a hő hatására rendesen.

Megrendeltem helyette másikat, oda figyelek a pólusra bekötéskor és remélem nem lesz gond.
Más baj nem lehet remélem.

Vagy védődiódát kellene bekötni elé és akkor boldog lennék?
(#) nedudgi válasza PG hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Igen, de a dióda iránya nagyon fontos. A karikával/gyűrűvel jelzett katód kerül a monitor pozitív(táp) csatlakozójára. Ha nem így kötöd be, mintha ott se lenne. Jelen esetben az a legegyszerűbb, ha a tápegységgel kipróbálod az irányát.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013

Akkor a diódát hagyom és csak odafigyelek a pólusra.

Köszönöm a segítséget!
(#) hNp88 válasza pjg hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Köszönöm! Ezek szerint a következő hestore-s rendelésemben szerepelni fog egy flakon SK10-es. Milyen vastagon szabad/szoktad volt fújni?
(#) proli007 válasza GyurEEE hozzászólására (») Júl 25, 2013 / 1

Hello! Akkor nem töltődik fel valamiért a kondi. Annak feszültségét kell megnézni, felemelkedik-e 5-ös láb feszültsége fölé. üdv!
(#) pjg válasza hNp88 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Éppen, egyenletesen befedje. Adja magát.
(#) Hilo hozzászólása Júl 25, 2013 /

Sziasztok, szeretnék használni egy 10 eres szalagkábelt a hozzá tartozó csatlakozóval. Kérdésem hogy mennyire macerás, hogyan kell össze szerelni mindezt? Gondoltam utána kérdezek mielőtt megvenném.
Amire/ahogy szeretném használni: stabil 5V --> nyomógomb --> 10 eres szalagkábel --> PIC
A PIC és a nyomógombok külön nyákon lesznek ezért lenne ez a megoldás. Előre is köszönök minden segítséget.
(#) proli007 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 25, 2013 / 1

Hello! Van egy présszerszám, amivel merőlegesen le lehet szabni a kábelt, és rároppantani a vezetékre. De kis odafigyeléssel, egy ollóval és egy satuval is meg lehet oldani a dolgot. 10 ér esetén még nincsenek gondok. üdv!
(#) k_h válasza Hilo hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Semmi macera. Beleteszed a kábelt és összenyomod. Még blankolni se kell mert belevágják az érintkező villák magukat a szigetelésbe.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Valamivel közelebb jutottam a megoldáshoz. Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza Hilo hozzászólására (») Júl 25, 2013 / 1

Nagyon nagy odafigyeléssel kell merőlegesre állítani a csatlakozót a szalagkábelen. Ha nem így teszel, szerencsétlen esetben zárlat keletkezhet.
(#) chipi hozzászólása Júl 25, 2013 /

Sziasztok!

Van egy hűtő bordám és a kérdésem az lenne, hogy a hőelvezést egy ventivel akarom tovább vinni és a itt a kérdés:
A levegőt szívjam róla, vagy toljam a borda felé a levegőt?
Melyik hatásosabb?
(#) nedudgi válasza chipi hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Fújasd a levegőt a bordára. Az olcsó, PC ventillátorok így vannak kiképezve.
(#) chipi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Konkrétan egy peltier modul van rákötve.
Egy 230V -s 110mm -s csőventilátort használok, és a levegőt szívom róla. Egy kis lyukon 5x5cm -s -n meg engedem be a friss levegőt.

De a legjobb hatékonyságát keresem a hőelvetésének.
(#) gkari válasza chipi hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szerintem a "rátolás" hatásosabb, meg könnyebb az eltávozó meleglevegőről is gondoskodni, na meg a venti sem kap meleget.
(#) chipi válasza gkari hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Külső levegő hőmérsékletet ahol üzemet 30-35 celziusz fok.
A borda így ha szívom a levegőt róla 40-50 fok között ingadozik.
(#) erdgab válasza chipi hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

A hűtőlevegőt szívasd át a bordán,így keletkezik a legkisebb turbolencia s a hatásfok is így lesz jobb,a borda minden részén lesz levegőmozgás,míg befúvásnál különböző formájú örvények keletkeznek,ahány helyen ütközik a levegő és kitérésre kényszerül,annyi gomolyag jön létre s lesznek olyan pontok,ahol szinte áll az áramlás.Lassúbb levegő áramlás esetén füsttel kipróbálható,meglepő dolgokat lehet látni.
(#) chipi válasza erdgab hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Így van jelenleg megépítve.
A 160mm -s cső csak egyik oldalán van beáramló levegő út. Egy 5x5cm -s mely a borda bordáinál van. Vagy esetleg kell lyuk a szemközti oldalra is?

levego_ut.jpg

(#) chipi hozzászólása Júl 25, 2013 /

Egy 50cmx50xm50cm -s hungarocell -l kibélelt zárt doboznak szeretném csökkenteni a hőmérséklet.
A levegőt szeretném forgatni az elképzelési rajz alapján.
Továbbá @erdgab leírása alapján jó megoldás ha a bordáról elszívom a meleg levegőt.

A hideg oldalon jó megoldás e ha a levegőt a rajz alapján forgatom?

levego_ut.jpg

(#) davidovics hozzászólása Júl 26, 2013 /

Sziasztok.
Nem rég vettem egy karórát,de sajnos véletlen kicsit beleszakítottam a szilikon szíjába és az lenne a kérdésem,hogy miként érdemes megcsinálnom?
Gondolkoztam a ragasztón,de nem tudom az mennyire tapad meg ezen szóval tudtok valamit amivel megtudnám javítani/ragasztani?(ráadásul fehér tehát valami olyan megoldás kéne ami nem mocskolja össze)
Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) Moderátor hozzászólása davidovics hozzászólására (») Júl 26, 2013

Már ne haragudj, de hol van ebben az elektronika? Ezen felül légy szíves figyelj a fogalmazásra!
(#) davidovics válasza (») Júl 26, 2013 /

Nos nem pont az elektronikához kapcsolódik kifejezetten ezt elismerem,de ugyanakkor mégis csak barkácsolásról van szó és szerintem ez alapvető dolog az elektronikánál éppen ezért nem láttam annak okát,hogy nem kérdezhetem meg.
Ráadásul pont azért kérdeztem itt,mert tudtommal ebben a fórumban igen tapasztalt emberek szoktak segíteni és reménykedtem abban,hogy valaki aki tapasztalt a rögzítések terén az esetleg tud segíteni elvégre én az ilyen rögzítésekben teljesen kezdő vagyok.
(#) davidovics válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Köszönöm szépen, amint megvettem ki is próbálom
Köszi a gyors választ és további jó építgetést.
(#) ujfalusi válasza davidovics hozzászólására (») Júl 26, 2013 / 1

A szilikonos dolgokat nehéz ragasztani. Létezik szilikon gumi ragasztó. Vásárláskor kérdezzél rá. Létezik kimondottan ragasztókkal foglalkozó áruház. Ilyen helyen próbálkozz.
(#) laszlo raduj válasza davidovics hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Szia,
Idézet:
„igen tapasztalt emberek”

Enyhe kifelyezes, komoly szakemberek a szakmalyukban , es nem nyalizni akartam egyszeruen csak csodalom es irigylem oket.
Persze tul szigoruak velunk zoldfuluekel szemben .
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Júl 26, 2013 /

Sziasztok!

Egy olyan egyszerű kapcsolást szeretnék készíteni,ami akkor jelez, ha csengettek. Tehát ha megszólal a lakásban a kapucsengő,és nem vagyok otthon, tudjam, hogy a postás,vagy valaki csengetett. Mindezt egy mikrofonnal és egy LED-del szeretném megoldani,ami addig világít, amíg nem "resetelem".Tudnátok kapcsolást linkelni? Köszönöm!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 26, 2013 /

Sziasztok
Optokapuval (TLP 281) veszek egy áramkör jelét, ami nagyon gyenge.
Hogy tudnám, a lehető legegyszerűbben felerősíteni?
1,000 és 1,006 Volt között van, ami a kapu határ érzékenysége.
Köszi az ötleteket előre is.
Üdv
(#) nedudgi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Milyen tápfeszültségről működik az a jel, amit használsz? Milyen áramerőséggel terhelhető? Hozzáférsz a jeladó belsejéhez, a tápfeszültséghez? Milyen kimenet az, ami csak 1V feszültséget ad le?
Következő: »»   2067 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem