Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Toroid trafó keresztmetszet meghatározásnál (Dkülső-Dbelső)*Magasság nekem valami irtó nagy összeg jön ki. Hogy létezik ez? Miliméterben adom meg a számokat pedig. Egy kis ferrit fánkról lenne szó. D külső = 43.5mm D belső = 23mm Magasság = 21mm 517,5 mm jön ki. Az 5cm2 szerintem sok
Rajzold le a magot félmetszetbe, akkor majd rájössz..
Azért hiszem el nehezen, mert akkora rádiusza van, hogy arra nem tudok mit saccolni. Valóban le kéne rajzoljam és megnézzem mekkora területet foglal el.
Ha a rádiuszokat akár figyelmen kívül is hagyhatod, és csak felvázolod a magot és beírod a méreteket, akkor is látni fogod, hogy nem jól számítod ki a vas X-irányú keresztmetszetét. A magasság viszont adott.
Elírtam amikor gépeltem. A magassága 23 és a belső kör 21 mm.
Inkább lerajzoltam lay-be a fánkot. Átlóval, mindennel együtt. Saccoltam a rádiuszra egy méretet és körülbelül az jött ki amit számoltam (csak egy picit kevesebb). AZ átlója tolómérővel mérve 23 mm, és a program szerint is annyi van közte, ha a rádiuszba beraktam egy D=4mm átmérőjű körnek a negyedét.
Hello! Akkor annyi jön ki, csak éppen a fele. Mert Ha a külső kőr átmérőjéből levonjuk a belső kör átmérőjét, akkor nem a vas X keresztmetszet jön ki, hanem a kétszerese. Hiszen mind két oldalon van vas. A keresztmetszetnél, meg csak az egyik számít. Azért írtam,hogy rajzold le, és méretezd be. üdv!
Egyszerűbb lenne, csak az a baj, hogy nagy fényerő kell.Van olyan rgb-m, ami 6000mcd-s,viszont sima kétszínűben nem találtam ilyet.
Már kiegyeztem volna a relével is, de csak max.20V DC feszültségem van, és relé sincs itthon.Egy relét rendelni vidékre... Van valami javaslatod?
Javaslatom:
-add meg a felvett áramot (a led áramát) és valami tranyás kapcsolást összeszögelünk -ha kell, küldök 12V-os relét. Elvileg elbírja a 20V-ot.
A probléma ott van, hogy közös anódos LEDekről van szó. Nekem nincs ötletem, hogy lehetne megoldani egy tranzisztorral, teljesítmény- és költséghatékonyan. A 20V sugallja a soros kapcsolást, de külön fényerő is kellene. Már javasoltam egy DC/DC konvertert, de arra még nem kaptam visszajelzést.
Nagyszerű! De még mindig ott a hiba az "összterület"! Csak az egyik oldal keresztmetszete számít! A kutyát nem érdekli hogy ebből a felületből kettő van, mert az erővonalak "körbejárnak a vasban". Ez olyan, mintha a 2x1,5mm^2-es kábelra azt mondanád, hogy az 3mm^2-es.. üdv!
Ha más nem marad, akkor bele lesz tervezve egy 555-ös pwm és kész.
Egy VFD hőmérőről van szó, amely 3 digit hőfok+2 digit fok C.
A Pic 22 foknál ad egy 5V jelet, amellyel az alávilágítást szeretném átváltani. A piros világítana 22 fokig, ott rágyújt a zöld, és sárga lesz. A két rész külön beállítása azért kell, mert IV-11 (3) és IV-6 csövek vannak benne. RGB:piros nyitófesz.: 1,8-3V zöld nyitófesz.: 3-3,5V Mindkettő árama 20mA.
Ez volt a sejtésem nekem is, de a diódák adatlapjai alapján nem jöttem rá, hogy egy 4007 hogy vág le 0.7V-nál. Sose tanultam elektronikát, úgyhogy kb. úgy érzem magam, mint vak ló a ködben. Tudnál adni erre képletet, vagy rá tudnál mutatni, mit nem látok?
Szerintem ez így jó lehet. (Miért kell a 20V-tal variálni, ha van 5V panelon? Gondolom valami PIC-es kapcsolás)
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Köszi! Toroidos oszcillátorokat építek, annak a jelalakját szeretném már egyszer látni. Szóval semmi precíz mérés nem kell, csak kipróbálás gyanánt építettem volna meg, de azóta rájöttem, nincs megfelelő diódám se itthon (meg közben a pákám hegye is beszakadt :jump. A hangkártya tudom, hogy kondival kezdődik, ki is fogom műteni, ha megtalálom. Majd a hangkártyás topicos srácok által tervezett aktív előtétet is megépítem, az tud mindent.
Akkor ezt most 5x építsem meg, és a 330ohm helyére tegyek potit?
Mert úgy szerettem volna, hogy a 3 számkijelző megy együtt, és a két IV-6 szintén együtt. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Én a poti helyett, fix ellenállásokat használnék. A poti veszélyes lehet, mert ha rövidzárba tekered, simán ráengedhetsz nagyobb áramot is. Ez a 330 ohm csak irányadó érték. Ki kellene kísérletezni, hogy 330R vagy 470R vagy 680R vagy 820R esetleg 1...2K adja a megfelelő árnyalatot. Ezek után már könnyen fel tudsz rakni 5 tranyát, 5 bázisellenállást és 10db előtét ellenállást is. Akár egy furatraszteros panelra vagy smd változatban is megépíthető.
Remélem, hogy az előtét ellenállásokkal megfelelő fényerőt és színt tudsz beállítani.
Köszönöm, hőmérőt már megterveztem, a panelt is az alávilágítás nélkül, úgyhogy rákerül ez is.
Mégegyszer köszi!
A diódák ellenkező irányban vannak egymással párhuzamosan kötve. Egy diódán akkor folyik áram, ha a rájutó feszültség eléri a nyitóirányú feszültséget (Forward Voltage). Ilyen módon határolják a feszültséget.
Ferrit mag vásárlás, nézelődésnél járok. Milyen anyagú lenne a legalkalmasabb kapcsitáphoz? Mi a viszonyítási pont? Toroid alakú érdekel.
Már értem, köszi! Ezt nem tudtam, de próbálgatáskor se jött ki, mert belemértem az ujjam.
Üdv!
Egy audio kábelre kéne nekem csupasz érvéghüvely -http://www.hestore.hu/prod_10023954.html érvéghüvely 0,25qmmx5mm - itt mit jelentenek a méretek? 0,25 mm a belső átmérő? köszi a segítséget!
A qmm a négyzetmilliméter tájszólásban...
1N4148-nak is 0.72 V a nyitója, az is jó lesz 4007 helyett ugye?
Szerk.: A szkóp előtétem potija beleszól az oszcillátorom működésébe, ezt hogy tudnám orvosolni? (Poti van most a teszt erejéig.) A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Igen, tulajdonképpen bármilyen szilicum dióda megfelel, ha az átfolyó áram nem lépheti túl az adatlapban található értéket - ez az 1N4148 esetében 150mA.
Én is jó hülye vagyok. Elég egy tranyó is.
Sziasztok!
Mi az elérhető, (elméletileg létező alkatrészekkel) megvalósítható legnagyobb teljesítményű kapcsolóüzemű táp? kilo mega giga Wattokban?
Szerintem hobbista szinten kilowattokban lehet tervezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |