Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha lehet ne jótékonykodjál. Bipoláris kondi, nem kondi, csak ha robbantani akarsz..
Fénycsőkondikból is össze lehet tákolni, bár az valóban nagy helyet foglal el.
Inkább építs kapcsoló üzemű tápot. Ha utánaolvasol akkor meg tudod csinálni, ráadásul fillérekből ki lehet hozni. Nem mellesleg nem szórod tele a hálózatot mindenféle zavarral és nem robban az arcodba...
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Előbb utóbb építek egy kapcsolóüzemű tápot, de ott a zavarszűrésre nagyon oda kell figyelni, mert meg tudja fütyültetni a környék rádióit. A kondis megoldás csak kísérleti jelleggel menne, nem üzemszerűen.
Egyébként egyszer hallottam, hogy a Szovjetek gyártottak zsebizzóval szerelt éjjeli lámpát, melyben kondiról ment az égő, bár az csak pár W-os volt, igaz a magyar szabványnak nem felelt meg, nehogy valaki belenyúljon abban a tudatban hogy csak 4,5V-ról megy. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Kipróbáltam diódával. Semmi hatás. Talán nem merül annyira mint korábban, de nem is tölt semmit. Aztán kipróbáltam egy 2 wattos, 6V névleges feszültségű napelemmel stabkocka nélkül. Ráraktam egy pillantra, azonnal kiírta hogy TÚLFESZÜLTSÉG. Okos a telefon hehe. Nem lett semmi baja szerencsére. Viszont most már tényleg tudni szeretném hogy mit csinálok rosszul. Nincs több ötletem...
Köszönöm a válaszodat de sajnos csak csütörtökön este tudok pontos adatokkal szolgálni
A helyedben kipróbálnám az adat erek közé rakni a diódát, halványan dereng, hogy neki így sikerült. Valahogy sikerülnie kell, végül is csak 2az erek számadikon variáció lehetséges.
Lehet hogy a dióda után, egy "méretes kondit" kellene tenni, mert előfordulhat, hogy a telefonban lévő kapcsolóüzemű akárminek nem tetszik az áramforásod dinamikus belsőellenállása.. üdv!
Üdv.
Trafó után raktam graetz hidat utánna kondit majd 7805ic és megint kondi. De az ic után nem 5 volt van hanem: az első áramkörön 0V a 2. on 1.4 V a 3. on meg 9.5V. Mi lehet a gond?
Ez még mindig nem érthető. Méréskor a műszered negatív vezetéke legyen a pufferkondi negatív kivezetésén, aminek összeköttetésben kell kenni a Graetz-híd negatív csatlakozásával és a stabkocka középső kivezetésével.
Nembaj fő hogy én értem.Megvan mi volt a gond: felcseréltem az in és az out lábakat.
Idézet: „Nembaj fő hogy én értem.” Így azért nehéz segítséget adni, nemde?
10A-es áramot mekkora keresztmetszetű vörösréz huzalon vezessek?
Egy 12V-os egyenáramú fúrógépet szeretnék PC tápról üzemeltetni. A mostani drót melegszik, és a gép gyenge.
Tisztelt fórumlakók!
Egy SMD 4K7 1206 tipusú ellenállást szeretnék cserélni egy hangkártyán. Tekintettel az ellenállás méretére 3x1mm, valami spéci forrasztó eszközzel rendelkezőt keresek, aki tudna nekem ez ügyben segíteni. Mivel Őrbottyáni lakos vagyok, jó lenne minél közelebb.Pl : Bp. IV, XIII, XV, kerületeibe. Laptopszerviznél próbálkoztam, de horibilis összegekről beszéltek....... Minden segítséget köszönök. További szép napot mindenkinek. feribau
Azt próbáltad, hogy rátekersz a normál pákahegyre egy 1,5 mm átmérőjű rézdrótot?
Üdv!
Tudnátok tájékoztató jellegű adatot mondani, hogy mennyi lehet egy teljesítmény FET-nek a maximális gate töltő árama? Pl. ennek: IRF630S 6A-os meghajtó megizzasztaná? (MCP1407) Választ köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ugye ha nagyobb kapcsolóteljesítményre van szükség akkor a FETeket, stab-icket, stb-t párhuzamosan kapcsolják. Ugye az LM317 max 1,5A-t tud szabályozni, hogyha ezekből többet kötök ph.-san, akkor ebből is kihozhatok nagyobb teljesítményt? Ebben kérnék megerősítést tőletek, előre is köszi.
Még ezt a vastagságot is rizikósnak találom, mivel a forrasztási (érintkezési) felület az ellenállás szélénél kb 0.5 mm és nem szeretnék kárt tenni sem az alaplapba, sem az ellenállásba, de azért köszi
Az aktív eszközök párhuzamos kapcsolása meglehetősen kritikus dolog. Párhuzamosan kapcsolni csak teljesen megegyező paraméterű eszközöket lehet, ez pedig diszkrét elemekkel szinte sohasem fordul elő. Tranzisztorokat, FET -eket úgy lehet párhuzamosan kapcsolni, hogy az egyes eszközök legalább hasonló áramelosztását biztosítani kell külső ellenállásokkal. Ez minden esetben járulékos veszteség, és csak akkor alkalmazandó, ha nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz. A stabilizátor áramkörök összetett integrált áramkörök, ott is elsősorban a megfelelő teljesítményűt kell alkalmazni, vagy egy külső megfelelő teljesítményű kapcsoló, vagy szabályzó eszköz vezérlésére kell használni. Erre nézve megoldásokat az adatlapjukon találhatsz.
Az LM317 áramkörnek is van nagyobb teljesítményű változata, LM150 (3A), LM138 (5A) Tanulmányozd Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Tehát akkor inkább egy darab 317-el szabályozzak valamilyen nagyáramú FET-et?
Igen, közben még írtam a hozzászóláshoz.
Köszönöm, a választ, akkor körbenézek hol lehet erreflé szerezni a nagyobb testvérből, mégegyszer köszi a segítséget!
Sziasztok!
Nem tudom mennyire tartozik a kezdő kérdések közé, de belinkelem, hátha többen kapnak kedvet a válaszadásra egy kis mechanikai kérdésben. Bővebben: Link
Legalább 1,5mm2 kellene ahhoz. Viszont ha ki szeretnél venni a PC táp 12V-os ágából 12A-t, ahhoz azért eléggé be kell terhelned az 5V-os ágat is, mert a táp csak azt figyeli. B megoldás lehet ha a figyelést átkötöd az 5V-os ágról a 12V-osra.
Az 5V-os ágra megfelel gy 6,3V 3W-os izzó? Azt betenném a dobozba, és még jól is nézne ki.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Az úgy édes kevés lesz. Próbáld ki hogy rákötsz egy tompított autó izzót a 12V-os ágra, és nézd hogy közben hogy leesik a feszültség. Az pedig csupán 4-5A-t eszik. Ez így neked nagyon gazdaságtalan lenne. Inkább szerezz egy normális tápegységet, vagy alakítsd át a PC tápod hogy használni tudd. Van kimondottan erre a témára nem is egy topic, ott keresgélj.
Az előbb kipróbáltam egy 2,5-ös kábellel, és tökéletesen viszi a gépet erősen terhelve is.
Ha valóban felveszi azt a 10A-t ahogy írtad, akkor azért kíváncsi lennék ilyenkor mekkora a feszültség a 12V-os ágon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |