Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az erősítő pontos típusa: Denon PMA-425r
Hello! Most Be vagy KI? Mert mire megrajzoltam úgy látom megváltozott.. Egyébként meg mindegy, mert ha a relét nem a kimenet és a GND közé, hanem a kimenet és a tápfesz közé teszed, akkor BE fog kapcsolni a beállított idő után. Amúgy a 200sec már kissé necces az 555-nek. 1 perc felett, már számláló alkalmazása célszerűbb.. üdv!
Jobb lenne be, mert csak olyan 5V-os relém van ami csak behúzni tud.
Akkor elég kevesebb idő is. Köszi mester!
Közben megrajzoltam, és nekem nem akarja bekapcsolni. Sajnos ez lekapcsol. Amúgy a bekeretezett idő az valóságban mennyi?
Üdv. A szervizkönyvet innen letöltheted a multipart 0,1,2 számra kattintva, ezt ezután ki kell csomagolni, Winrar stb.. A manuál szerint ez az IC a rendszer vezérlőjének tűnik ami TR 181 tranzin keresztűl kezeli a némítást.
Nem kell bele a tranyó. Mert az invertál, és az eredmény ugyan az lesz.
A bekeretezett idő, szinte semmi. De miért nem "nyújtottad ki" az időt? Vagy is ha kisebb időt választasz, látod az elejét. Nem?
Köszönöm így már nekiálhatok a javításnak.
És az 50 ohmos 5V-os relé tekercset meg tudja hajtani, hogy ne legyen gondja?
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolásban a C4 értéke 250pF. Ilyet nem találok, ezért kicserélhetem 220pF vagy 270pF-os kondira?
Elvileg 200mA-t tud az IC. 8V/50ohm=160mA. De lehetne vele sorba ellenállást is kötni, hogy ne kapjon 8V-ot. Mondjuk..
Egy kész nyákom már van és csak ezt az kondit tudom cserélni. Ha a 2 érték közül valamelyikre cserélem, az nagy változás lesz?
Még egy kérdés. A C9-hez az van írva: C9 – 1µF/50V NP. Gondolom az NP azt jelenti, hogy nem polarizált. Milyen kondit tudok oda tenni? A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Nem lesz. A 270 közelebb van a 250-hez. A hangszíne lenne kicsit sötétebb.. De ez nem egy Hipi, csak egy kerregő.. MP kondit.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Nincs mit, sok sikert hozzá!
Pont azzal próbálkoztam, s itt is a kapcsolás. Ez így ~100mA.
Köszönöm szépen!!!!
Kicsit több időt szánj gondolkodásra, és ritkábban kérdezzél! Mert megy ez neked, ez viszont it nem egy chat oldal.. üdv!
Köszönöm a segítséget! MP-kondit lehet kapni a hestore-ban?
Ilyen kondikat bontani is lehet.. Hogy 220 vagy 270 pF az talán nem is annyira lényeges, inkább a dielektrikuma lehet befolyásoló tényező pl. kerámia vagy polisztirol. Ha hang útjábba kerűl én a polisztirolt ajánlanám.
Csak most tudok válaszolni: erre a célra min. 2nmm.-est használj, lehetőleg sodrottat, hogy az illesztőimpedanciát ne rontsa felesleges + ellenállással.
A bekeretezett rész mit csinál itt? Mi értelme van?
Szervusztok!
Tanulmányaim során szükség volt arra, hogy átnézzem az önindukciót. Nos. Két könyvem van ami foglalkozik ezzel. Az egyik azt állítja ha egy soros RL-tagra feszültséget kapcsolunk, a tekercsen az áram és a feszültség iránya azonos. Míg kikapcsoláskor a feszültség ellentétes lesz. Rajzon mellékeltem a könyv ábráját. A másik könyv nem teljesen így ír erről. Azt mondja:" Az áramkört az áramforrás kapcsaira kapcsoljuk. A kapcsoló zárásával a tekercsen áram indul meg, amely önindukciós feszültséget indukál. Ez olyan irányú, amely az áramforrás feszültségét csökkenti. Fordított kikapcsoláskor. Ekkor a csökkenő áram olyan irányú feszültséget indukál a tekercsben, amely megegyezik az áramforrás feszültségével." Melyik a helyes? A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Mindkettő. Az első azt mondja, hogy a rákapcsolt feszültség és az áram iránya azonos, ez igaz.
A második nem a rákapcsolt feszültségről ír, hanem a tekercsben keletkező önindukciós feszültségről. Hozzá kell tenni, hogy ez tranziens. Ha egyenfeszt kapcsolsz egy tekercsre, csak a be és kikapcsolás pillanatában keletkezik az önindukció, utána szimpla vezetőként, vagy hosszától függő ellenállásként viselkedik. Váltakozó áram esetében van még értelme.
Még egy apró dolog. Akkor mind be és kikapcsoláskor a tekercsen (a tranziens lezajlása után) az áram és feszültség azonos irányba mutat.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Szerintem bizonyos tápfeszültség felett (15~16V?) zárja a fetet, ami így leválasztja az áramkört a tápfeszről - túlfeszültség védelem. De majd kijavítanak, ha nem így van.
Igen, de kikapcsolás után nem mutat semmi. Legalábbis jobb helyeken.
Sziasztok!
Egy mezei, régebbi csatlakozós billentyűzetet át lehet alakítani USB-s re? Egyszerű átkötésre gondolok. Kiforrasztom a régi kábelt, és helyére be az USB-t kötöm be.
Sziasztok!
Abszolút kezdő kérdés: Az oké, hogy egy izzó ellenállás változik a hőmérsékletől függően. Csak kíváncsiságból megmértem egy 230V/25W izzó hideg ellenállását. 175ohm. Ez induláskor mikor rákapcsolom a 230V feszültséget elvileg kb. 302W teljesítmény. Nem sok ez? Valóban így van?
Igen néhány ezred másodpercig. Aztán ahogy felizzik ugrásszerűen megnő a hőmérséklete és ezzel az ellenállása.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |