Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2135 / 3989
(#) szikorapéter válasza mindenes hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Az erősítő pontos típusa: Denon PMA-425r
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Hello! Most Be vagy KI? Mert mire megrajzoltam úgy látom megváltozott.. Egyébként meg mindegy, mert ha a relét nem a kimenet és a GND közé, hanem a kimenet és a tápfesz közé teszed, akkor BE fog kapcsolni a beállított idő után. Amúgy a 200sec már kissé necces az 555-nek. 1 perc felett, már számláló alkalmazása célszerűbb.. üdv!

OFF-200s.png

(#) kokimy válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Jobb lenne be, mert csak olyan 5V-os relém van ami csak behúzni tud.

Akkor elég kevesebb idő is. Köszi mester!

Közben megrajzoltam, és nekem nem akarja bekapcsolni. Sajnos ez lekapcsol. Amúgy a bekeretezett idő az valóságban mennyi?

kikapcs.png

(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Üdv. A szervizkönyvet innen letöltheted a multipart 0,1,2 számra kattintva, ezt ezután ki kell csomagolni, Winrar stb.. A manuál szerint ez az IC a rendszer vezérlőjének tűnik ami TR 181 tranzin keresztűl kezeli a némítást.

Nem kell bele a tranyó. Mert az invertál, és az eredmény ugyan az lesz.
A bekeretezett idő, szinte semmi. De miért nem "nyújtottad ki" az időt? Vagy is ha kisebb időt választasz, látod az elejét. Nem?
(#) szikorapéter válasza mindenes hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Köszönöm így már nekiálhatok a javításnak.

És az 50 ohmos 5V-os relé tekercset meg tudja hajtani, hogy ne legyen gondja?
(#) Addye hozzászólása Okt 17, 2013 /

Sziasztok!

A mellékelt kapcsolásban a C4 értéke 250pF. Ilyet nem találok, ezért kicserélhetem 220pF vagy 270pF-os kondira?

boss_ds1.jpg

Elvileg 200mA-t tud az IC. 8V/50ohm=160mA. De lehetne vele sorba ellenállást is kötni, hogy ne kapjon 8V-ot. Mondjuk..
(#) Addye válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Egy kész nyákom már van és csak ezt az kondit tudom cserélni. Ha a 2 érték közül valamelyikre cserélem, az nagy változás lesz?

Még egy kérdés. A C9-hez az van írva: C9 – 1µF/50V NP. Gondolom az NP azt jelenti, hogy nem polarizált. Milyen kondit tudok oda tenni?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) proli007 válasza Addye hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Nem lesz. A 270 közelebb van a 250-hez. A hangszíne lenne kicsit sötétebb.. De ez nem egy Hipi, csak egy kerregő.. MP kondit.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Nincs mit, sok sikert hozzá!

Pont azzal próbálkoztam, s itt is a kapcsolás. Ez így ~100mA.

Köszönöm szépen!!!!

bekapcs.jpg

Kicsit több időt szánj gondolkodásra, és ritkábban kérdezzél! Mert megy ez neked, ez viszont it nem egy chat oldal.. üdv!
(#) Addye válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Köszönöm a segítséget! MP-kondit lehet kapni a hestore-ban?
(#) mindenes válasza Addye hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Ilyen kondikat bontani is lehet.. Hogy 220 vagy 270 pF az talán nem is annyira lényeges, inkább a dielektrikuma lehet befolyásoló tényező pl. kerámia vagy polisztirol. Ha hang útjábba kerűl én a polisztirolt ajánlanám.
(#) Addye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Köszönöm!
(#) gkari válasza kokimy hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Csak most tudok válaszolni: erre a célra min. 2nmm.-est használj, lehetőleg sodrottat, hogy az illesztőimpedanciát ne rontsa felesleges + ellenállással.
(#) hapro hozzászólása Okt 18, 2013 /

A bekeretezett rész mit csinál itt? Mi értelme van?
(#) diamik hozzászólása Okt 18, 2013 /

Szervusztok!

Tanulmányaim során szükség volt arra, hogy átnézzem az önindukciót. Nos. Két könyvem van ami foglalkozik ezzel. Az egyik azt állítja ha egy soros RL-tagra feszültséget kapcsolunk, a tekercsen az áram és a feszültség iránya azonos. Míg kikapcsoláskor a feszültség ellentétes lesz. Rajzon mellékeltem a könyv ábráját. A másik könyv nem teljesen így ír erről. Azt mondja:" Az áramkört az áramforrás kapcsaira kapcsoljuk. A kapcsoló zárásával a tekercsen áram indul meg, amely önindukciós feszültséget indukál. Ez olyan irányú, amely az áramforrás feszültségét csökkenti. Fordított kikapcsoláskor. Ekkor a csökkenő áram olyan irányú feszültséget indukál a tekercsben, amely megegyezik az áramforrás feszültségével."

Melyik a helyes?
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
(#) usane válasza diamik hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Mindkettő. Az első azt mondja, hogy a rákapcsolt feszültség és az áram iránya azonos, ez igaz.
A második nem a rákapcsolt feszültségről ír, hanem a tekercsben keletkező önindukciós feszültségről.
Hozzá kell tenni, hogy ez tranziens. Ha egyenfeszt kapcsolsz egy tekercsre, csak a be és kikapcsolás pillanatában keletkezik az önindukció, utána szimpla vezetőként, vagy hosszától függő ellenállásként viselkedik.
Váltakozó áram esetében van még értelme.
(#) diamik válasza usane hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Még egy apró dolog. Akkor mind be és kikapcsoláskor a tekercsen (a tranziens lezajlása után) az áram és feszültség azonos irányba mutat.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
(#) BEMcorp válasza hapro hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Szerintem bizonyos tápfeszültség felett (15~16V?) zárja a fetet, ami így leválasztja az áramkört a tápfeszről - túlfeszültség védelem. De majd kijavítanak, ha nem így van.
(#) usane válasza diamik hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Igen, de kikapcsolás után nem mutat semmi. Legalábbis jobb helyeken.
(#) kérdező hozzászólása Okt 18, 2013 /

Sziasztok!
Egy mezei, régebbi csatlakozós billentyűzetet át lehet alakítani USB-s re? Egyszerű átkötésre gondolok. Kiforrasztom a régi kábelt, és helyére be az USB-t kötöm be.
(#) usane válasza kérdező hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Hello!

Elvileg igen, gyakorlatilag már találkoztam olyannal aminél nem működött.
rajz
(#) blackdog hozzászólása Okt 18, 2013 /

Sziasztok!

Abszolút kezdő kérdés:
Az oké, hogy egy izzó ellenállás változik a hőmérsékletől függően.
Csak kíváncsiságból megmértem egy 230V/25W izzó hideg ellenállását. 175ohm.
Ez induláskor mikor rákapcsolom a 230V feszültséget elvileg kb. 302W teljesítmény.
Nem sok ez? Valóban így van?
(#) zolika60 válasza blackdog hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Igen néhány ezred másodpercig. Aztán ahogy felizzik ugrásszerűen megnő a hőmérséklete és ezzel az ellenállása.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Hello! Ez valóban így van. Nem sok, csak éppen egy pillanatig tart.. üdv!
Következő: »»   2135 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem