Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia.
Igen be lehet csak felesleges.
Ha nincs benne akkumulátor gondolom nem is csinál semmitsem ha bedugom,igaz?
Így van. Nem véd az áramkimaradástól stb... De szolgáltat energiát a gépeknek.
Akkor sajnos ezt nem tudom tovább használni. Nekem az akkumulátorai tönkrementek így már felesleges,csak kár hogy nem tudom kipróbálni hogy működik-e megfelelően.
Lehet belevenni aksit. És újra működik teljesen. HA az aksi elhalálozik attól még a szünetmentes még jó marad. Hacsak nem valami olyan ok miatt ment ki az aksi amiért a szünetmentes tervezve lett. Túláram stb
A moderátoroktól előreis elnézést a hosszú OFF-ért. Ugyis csak tesztelni akartam itthon találtam és fel akarom rakni az apróhirdetések közé,de a saját akkumulátoraiból már kijött a sav is így azok hasznavehetetlenek. Majd az új gazdája eldönti mi lessz a sora. Köszönöm azért a segítséged,ma is tanultam egy keveset.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy van egy GSM Tracker-em amit szeretnék berakni autóba.
Van benne akku ami két napig tart töltés nélkül. Van mikró USB-je amin keresztül lehet tölteni. (5V) A kérdésem az lenne hogy mit ajánlotok amivel meg tudnám oldani egy minél kisebben dobozba azt hogy lecsökkentsem 5V-ra a feszültséget hogy állandóan töltésen legyen? Ha jól tudom nem 12V-ról kell 5V-ra,mert hallottam hogy van amikor ott 14V is előfordul. Milyen kapcsolást ajánlotok. Válaszokat előre is köszönöm! Üdv!
Kell keresni egy olyan autós töltőt ami megfelel. És azt már be lehet építeni oda ahova csak akarod. Azok már elég kicsi.
Köszi!
Na jó és én nem tudom megépíteni?,kapcsolási rajzot keresnék csak nem tudom milyet. 14V ból 5V? vagy 12V ból 5V?
Gondolom egy 7805-össel meg lehet oldani,csak kérdés hogy kell e rá hűtő?
Gondolom ez jó lesz hozzá:Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Jó, csak a dióda híd felesleges, mert ez váltóáramhoz van.
Köszönöm.
Akkor gondolom így: ja és a 7805-re kell hűtő borda? egy ilyennek a töltéséhez? A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Igen, de nem kell nagy egy darab alulemez megteszi.
Hogy milyen típusú flip-flop azt nem tudom, valószínűleg egy magyar találmány a digitális technika hőskorából. Mindenesetre nem élvezérelt "D" flip flop, ahogy írja. Olyasmi, de nem az.
Ez egy dinamikus bemenetű bistabil multivibrátor lenne, ha a Be1, és Be2 bemenete össze lenne kötve. De nincs, külön vezérlik. Ha össze lenne kötve, akkor az lenne a Clk bemenete. Így, hogy külön használják hasonlóan működik, mint egy D flip flop, csak mindkét oldalára külön, külön. Ne kérdezd, hogy miért, a tervezője tudná megmondani, vagy az egész rajz alapos tanulmányozása után lehetne kideríteni.
Gondolj arra, ha fixen az autó akkumulátorára kötöd a 7805-öt, akkor ritka használat esetén lemerülhet az akku, és nem lehet beindítani az autót.
Köszönöm!
Rendszeresen van használva az Autó. Rá kötöm ahova GSM Pager van kötve.(egyébként így utólag gondolva lehet hogy ott már 5V van-nem tudom azt nem én szereltem be) ,a kérdés ha ott 5V van ráköthetem e még ezt is?
Akkor nem, mert tul nagy a feszultsegesese. Ha jol emlekszem, az egyszeru 7805-nek 2.1 V koruli ertek.
Ha ugy erted a kerdest, hogy a 7805 nelkul, akkor viszont csak az eredeti 5V-os tap terhelhetosege szab hatart. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Üdv! Minden zöld színű elkó "low esr", vagy a színből nem lehet megállapítani?
Hello! Nem tudom,hogy jó helyen teszem-e fel a kérdésemet! Arról lenne szó,hogy a Bluebbery tipusú GPS-nél üzletből vettem 2 hónappal ezelőtt,és 1 hónapra rá becsíkozott a kijelzője,majd tiszta fehér lett. Vissza vittem,és állítólag szoftwert telepítették újra(legalábbis azt mondták),és ez megoldotta a problémát megint 1 hónapra,mivel pár nappal ezelőtt eltűnt belőle a piros szín.Szerintetek mi lehet az oka? Vissza cserélni nem akarják. Van rá 2 év garancia.Érintő képernyős. Szerintetek gyári hibás lehet a kijelző? Most megint szervízben van de őszintén szólva nem bízom benne hogy tökéletes lesz.Tudja-e valaki,hogy az ilyen probléma orvosolható-e a hasonló készülékeknél? Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Sziasztok!
Próbálom megérteni a tranzisztorok működését - még mindig -, de nem megy! HA logikusan gondolkozom, akkor egy PNP tranz. két végét a pozitív vég felé kéne kötni, a bázist pedig a negatív tápra. De most hogyis van ez a gyakorlatban?
Leginkább azt javaslom, hogy tegyél panaszt a cégnél ahol vásároltad, aztán attól függően hogy reagálnak tegyél panaszt a fogyasztóvédelemnél is. Ne hagyd magad, gyakorlatilag használhatatlan, megbízhatatlan terméket sóztak rád.
Átnéztem már régebben is, de most a lényeget sikerült megtalálni.
Szóval, az emitter NPN esetében pozitív, PNP esetében pedig pozitív a kollektorhoz képest, szóval NPN két végét a két pólus közé lehet beiktatni? A bázisra lehet + és - feszültséget is küldeni?
Hello! Köszi a választ. Már panaszt tettem,de nem óhajtják kicserélni,csak javítgatni(havonta),ami nekem nem megfelelő. Majd utána járok. Üdv!
Szia.i Amíg tart a a javítás addig nem mennek a napok a garanciából. Annyival hosszabodik a garancia. Új garancia jegyet kell adni neki.
Hello!
"de most a lényeget sikerült megtalálni" Ó dehogy! Amit leírtál, abból pont az ellenkezőjére lehet következtetni. Olvasd csak el többször, mert a működéstől oly messze vagy, mint Makó Jeruzsálemtől.. Ezeket a megfogalmazásokat "NPN két végét" "A bázisra lehet + és - feszültséget is küldeni" el lehet felejteni, mert ennek se füle - se farka. A tranzisztor áramerősítő eszköz. Alapvetően két PN átmenetből áll. Ahol a kollektor-bázis átmenet záró irányban van előfeszítve, a bázis-emitter pedig nyitóirányban. Ha a bázis-emitter diódán áram folyik át, akkor az "letöri" kollektor-bázis zárótartományt, így a kollektorban is áram fog folyni. Ha nincs bázisáram, akkor kollektoráram sincs. A kollektor és bázisáram hányadosa az áramerősítési tényező. NPN és PNP tranzisztorok között az alapvető különbség, hogy a PN átmenetek fordítva vannak benne. Míg az NPN-nek pozitív vezérlő bázisáramra van szüksége, addig a PNP-nek negatívra. És az NPN-nél az emitterhez képest a kollektor feszültsége pozitív, addig a PNP-nél negatív. Egyszerűen fogalmazva kb. ennyi a működése.
Garanciaidőn belül a harmadik meghibásodás után kérhetsz cserét.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy már korábban írtam róla, hogy 2 ruotert és egy hdd-t szeretnék hűteni. Szereztem egy bor hűtőt ami max 18 fok és 7 fok min hőmérséklet között lehet állítani. Ez fizikailag képes lenne normál hőmérsékleten tartani az eszközöket? |
Bejelentkezés
Hirdetés |