Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2322 / 3985
(#) reloop válasza tiborjan hozzászólására (») Jún 4, 2014 / 1

(#) Aang hozzászólása Jún 5, 2014 /

Egy 2.5 mm-es jack dugónak melyik a + és - pólusa?

<|==()
(#) richt3r hozzászólása Jún 5, 2014 /

Sziasztok! Meg tudnátok mondani, hogy az itt található flip-flop milyen típusú flip-flop? Miért van 4 bemenete? Nem értem a működési logikáját. Kapcsolási rajzban így néz ki.
(#) antikzsolt válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Szia.

Igen be lehet csak felesleges.
(#) szikorapéter válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Ha nincs benne akkumulátor gondolom nem is csinál semmitsem ha bedugom,igaz?

Így van. Nem véd az áramkimaradástól stb... De szolgáltat energiát a gépeknek.

Akkor sajnos ezt nem tudom tovább használni. Nekem az akkumulátorai tönkrementek így már felesleges,csak kár hogy nem tudom kipróbálni hogy működik-e megfelelően.

Lehet belevenni aksit. És újra működik teljesen. HA az aksi elhalálozik attól még a szünetmentes még jó marad. Hacsak nem valami olyan ok miatt ment ki az aksi amiért a szünetmentes tervezve lett. Túláram stb

A moderátoroktól előreis elnézést a hosszú OFF-ért. Ugyis csak tesztelni akartam itthon találtam és fel akarom rakni az apróhirdetések közé,de a saját akkumulátoraiból már kijött a sav is így azok hasznavehetetlenek. Majd az új gazdája eldönti mi lessz a sora. Köszönöm azért a segítséged,ma is tanultam egy keveset.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 5, 2014 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy van egy GSM Tracker-em amit szeretnék berakni autóba.
Van benne akku ami két napig tart töltés nélkül. Van mikró USB-je amin keresztül lehet tölteni. (5V)
A kérdésem az lenne hogy mit ajánlotok amivel meg tudnám oldani egy minél kisebben dobozba azt hogy lecsökkentsem 5V-ra a feszültséget hogy állandóan töltésen legyen?
Ha jól tudom nem 12V-ról kell 5V-ra,mert hallottam hogy van amikor ott 14V is előfordul.
Milyen kapcsolást ajánlotok.
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!
(#) antikzsolt válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Kell keresni egy olyan autós töltőt ami megfelel. És azt már be lehet építeni oda ahova csak akarod. Azok már elég kicsi.
(#) vladcepes válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Köszi!
Na jó és én nem tudom megépíteni?,kapcsolási rajzot keresnék csak nem tudom milyet.
14V ból 5V? vagy 12V ból 5V?
(#) vladcepes válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Gondolom egy 7805-össel meg lehet oldani,csak kérdés hogy kell e rá hűtő?
Gondolom ez jó lesz hozzá:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
(#) zolika60 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Jó, csak a dióda híd felesleges, mert ez váltóáramhoz van.
(#) vladcepes válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Köszönöm.
Akkor gondolom így: ja és a 7805-re kell hűtő borda? egy ilyennek a töltéséhez?

Autóba.JPG

(#) zolika60 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Igen, de nem kell nagy egy darab alulemez megteszi.
(#) pucuka válasza richt3r hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Hogy milyen típusú flip-flop azt nem tudom, valószínűleg egy magyar találmány a digitális technika hőskorából. Mindenesetre nem élvezérelt "D" flip flop, ahogy írja. Olyasmi, de nem az.
Ez egy dinamikus bemenetű bistabil multivibrátor lenne, ha a Be1, és Be2 bemenete össze lenne kötve. De nincs, külön vezérlik. Ha össze lenne kötve, akkor az lenne a Clk bemenete. Így, hogy külön használják hasonlóan működik, mint egy D flip flop, csak mindkét oldalára külön, külön. Ne kérdezd, hogy miért, a tervezője tudná megmondani, vagy az egész rajz alapos tanulmányozása után lehetne kideríteni.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Gondolj arra, ha fixen az autó akkumulátorára kötöd a 7805-öt, akkor ritka használat esetén lemerülhet az akku, és nem lehet beindítani az autót.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Köszönöm!
Rendszeresen van használva az Autó. Rá kötöm ahova GSM Pager van kötve.(egyébként így utólag gondolva lehet hogy ott már 5V van-nem tudom azt nem én szereltem be) ,a kérdés ha ott 5V van ráköthetem e még ezt is?
(#) bbalazs_ válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Akkor nem, mert tul nagy a feszultsegesese. Ha jol emlekszem, az egyszeru 7805-nek 2.1 V koruli ertek.
Ha ugy erted a kerdest, hogy a 7805 nelkul, akkor viszont csak az eredeti 5V-os tap terhelhetosege szab hatart.
(#) tiborjan hozzászólása Jún 5, 2014 /

Üdv! Minden zöld színű elkó "low esr", vagy a színből nem lehet megállapítani?
(#) etm hozzászólása Jún 5, 2014 /

Hello! Nem tudom,hogy jó helyen teszem-e fel a kérdésemet! Arról lenne szó,hogy a Bluebbery tipusú GPS-nél üzletből vettem 2 hónappal ezelőtt,és 1 hónapra rá becsíkozott a kijelzője,majd tiszta fehér lett. Vissza vittem,és állítólag szoftwert telepítették újra(legalábbis azt mondták),és ez megoldotta a problémát megint 1 hónapra,mivel pár nappal ezelőtt eltűnt belőle a piros szín.Szerintetek mi lehet az oka? Vissza cserélni nem akarják. Van rá 2 év garancia.Érintő képernyős. Szerintetek gyári hibás lehet a kijelző? Most megint szervízben van de őszintén szólva nem bízom benne hogy tökéletes lesz.Tudja-e valaki,hogy az ilyen probléma orvosolható-e a hasonló készülékeknél? Üdv!
(#) totika hozzászólása Jún 5, 2014 /

Sziasztok!
Próbálom megérteni a tranzisztorok működését - még mindig -, de nem megy!
HA logikusan gondolkozom, akkor egy PNP tranz. két végét a pozitív vég felé kéne kötni, a bázist pedig a negatív tápra. De most hogyis van ez a gyakorlatban?
(#) lukacsp válasza etm hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Leginkább azt javaslom, hogy tegyél panaszt a cégnél ahol vásároltad, aztán attól függően hogy reagálnak tegyél panaszt a fogyasztóvédelemnél is. Ne hagyd magad, gyakorlatilag használhatatlan, megbízhatatlan terméket sóztak rád.
(#) totika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Átnéztem már régebben is, de most a lényeget sikerült megtalálni.
Szóval, az emitter NPN esetében pozitív, PNP esetében pedig pozitív a kollektorhoz képest, szóval NPN két végét a két pólus közé lehet beiktatni? A bázisra lehet + és - feszültséget is küldeni?
(#) etm válasza lukacsp hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Hello! Köszi a választ. Már panaszt tettem,de nem óhajtják kicserélni,csak javítgatni(havonta),ami nekem nem megfelelő. Majd utána járok. Üdv!
(#) antikzsolt válasza etm hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Szia.i Amíg tart a a javítás addig nem mennek a napok a garanciából. Annyival hosszabodik a garancia. Új garancia jegyet kell adni neki.
(#) proli007 válasza totika hozzászólására (») Jún 6, 2014 / 2

Hello!
"de most a lényeget sikerült megtalálni" Ó dehogy! Amit leírtál, abból pont az ellenkezőjére lehet következtetni. Olvasd csak el többször, mert a működéstől oly messze vagy, mint Makó Jeruzsálemtől.. Ezeket a megfogalmazásokat "NPN két végét" "A bázisra lehet + és - feszültséget is küldeni" el lehet felejteni, mert ennek se füle - se farka.
A tranzisztor áramerősítő eszköz. Alapvetően két PN átmenetből áll. Ahol a kollektor-bázis átmenet záró irányban van előfeszítve, a bázis-emitter pedig nyitóirányban. Ha a bázis-emitter diódán áram folyik át, akkor az "letöri" kollektor-bázis zárótartományt, így a kollektorban is áram fog folyni. Ha nincs bázisáram, akkor kollektoráram sincs. A kollektor és bázisáram hányadosa az áramerősítési tényező. NPN és PNP tranzisztorok között az alapvető különbség, hogy a PN átmenetek fordítva vannak benne. Míg az NPN-nek pozitív vezérlő bázisáramra van szüksége, addig a PNP-nek negatívra. És az NPN-nél az emitterhez képest a kollektor feszültsége pozitív, addig a PNP-nél negatív.
Egyszerűen fogalmazva kb. ennyi a működése.
(#) ktamas66 válasza etm hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Garanciaidőn belül a harmadik meghibásodás után kérhetsz cserét.
(#) chipi hozzászólása Jún 6, 2014 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy már korábban írtam róla, hogy 2 ruotert és egy hdd-t szeretnék hűteni. Szereztem egy bor hűtőt ami max 18 fok és 7 fok min hőmérséklet között lehet állítani. Ez fizikailag képes lenne normál hőmérsékleten tartani az eszközöket?
Következő: »»   2322 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem