Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az a pisztoly egy fotóellenállásból/fotódiódából és egy kapcsolóból áll. Soros, vagy párhuzamos porta lehet csatlakoztatni, a mai gépeken nincs ilyen. USB használhatatlan ilyen célra elviselhető költséghatáron belül.
Sziasztok!
Beszédfelismeréshez keresem a lehető legalkamasabb mikrofonos megoldást, így gondoltam az iiteni szakértőkhöz fordulok 1. Kérdés, hol érdemes elhelyezni a mikrofont, hogy a legjobb hatást érjük el? Fel kellene tenni valami magasabb helyre? vagy középen fejmagasságban. Most csak egy szobára koncentrálva. 2. A cél az lenne, hogy akár 5 méterről is tisztán értsen a beszédet. Az eddig próbált mikrofon zajszűrése hatékony de csak 1.-2m-ről rézkel. Ezt kkelen 5m-ig húzni. Tudtok erre megoldást? Mikrofon előerősítő javíthatna az érzékelésen vagy több mikrofon is kellene hozzá? Ha mikrofon előerősítő kell milyet tudnántok ajánlani. Mindenképpen 3,5 jack bemenetes könnyen beszerezhető olcsó mikrofonokra gondolok, nem több 10 ezres százezres verziókra. Nagyon köszönöm, hálás vagyok midnen hsz-ért!
Fejmagasságban, a szoba közepén belógatva. Amit linkeltél mikrofont, az csak szél zaj szűrő, nomeg a szájhoz közel tartott mikrofon légzészaját csökkenti. A mikrofonnak van egy alap érzékenysége, hangnyomás/mV ez minél nagyobb, annál drágább. De ha halknak ítéled, az erősítés növelésével lehet kicsit javítani. Ha távolságtól viszonylag független hangerőt szeretnél, dinamika kompresszort kell alkalmaznod. A terem, és környezeti zajt akusztikusan a szoba különleges kialakításával (süketszoba), vagy digitális jelfeldolgozással csökkentheted.
Köszönöm a választ, azonban van még egy kérdésem.
Idézet: „A három láb közül az egyik a közös negatív (vagy pozitív attól függ milyen a LED-ed) .. vagy negatívja, a LED típusától függően” Hogyan állapítsam meg, hogy a LED milyen típusú?
Multiméterrel kiméred, hogy a középső melyik (anód+, vagy katód-). Diódamérésben. Amikor világít, és mutat nyitófeszültség értéket.
Egy ellenállás (470 ohm), és 3,5-5,0V feszültség megmutatja, melyik irányban vezet a LED.
Nem mindegyik multiméterrel világítanak a LEDek. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
köszi a tippet!
És van olyan kész de megfizethető megoldás, ami ~5 akár méterről is érti a beszédet? (hogyan kéne keresnem?) köszi! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Sziasztok!
Szeretnék olyan elektronikát, ami egy fogyasztó bekapcsolásának hatására kapcsol be több fogyasztót. Például ha bekapcsolom a tv-t, akkor egy hosszabbítót be tudjon kapcsolni, amibe a kapcsolódó eszközök, vannak bedugva, dvd, hangfalszett, stb. A számítógépnél ezt egyszerűen meg tudom oldani, mert a tápot kell kicsit átalakítani, és kész, de például a tv-be nem merek belenyúlni, mert az sokba kerülhet. Nem akarok mindenképpen építeni, de azt sem tudom, mit keressek. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Szeretnék egy olyan kis kapcsolást, ami egy potméterrel leosztott feszültségértéket erősít úgy, hogy a kimenetre kötött kapcsolás áramfelvétele ne módosítaná a leosztott jelet. Igazándiból egy kis ledes kapcsolást szeretnék megtáplálni vele, hogy lássam, milyen feszültségértékeknél váltanak színt a ledek. Ahogy utánaolvastam talán egy feszültségkövető műveleti erősítős kapcsolás kellene, de nem használtam még ilyesmiket, csak utánépítettem kész dolgokat. A mellékelt rajzon lévő kapcsolás jó lehet erre a célra?
Szia! Azt a LED-es kapcsolást kéne bemutassad, az alapján lehetne tanácsot adni.
Ennek apropóján én egy olyat szeretnék, hogy a dugalj és a számítógép közé valamilyen állapotjelzőt annak okán, hogy anyám feszt kihúzza a hosszabbítót mert hogy a gép még a hátsó gomb kikapcsolás ellenére is fogyaszt (szerinte). Hiába mondom neki hogy nem nem érti.
A kapcsolás EZ lenne, a jól ismert duoledes akkuőr vagyis annyiban lenne csak más, hogy a 11V-os zenerhez tennék még egy diódát, hogy 12V körül legyen a sárga bekapcsolása.
Csak szeretném megnézni, hogy pontosan hol is vált színt és labortápom nincsen sajna, ha ez jó lenne akkor pedig egy multiméterrel meg tudnám nézni, mennyi a pillanatnyi leosztott fesz.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni a PDF legtetején lévő kapcsolási rajzból egy beültetési rajz elkészítésében? Bővebben: Link Esetleg ha tudnátok ajánlani egy ingyenes, elsőre is egyszerűen használható programot, azt is megköszönöm. Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Ez így jó lehet arra, mire használni szeretnéd. Egy trükk van: A műveleti erősítő tápfeszültsége nagyobb kell hogy legyen, mint a bemeneti feszültség, különben fals érétket kapsz. A műveleti erősítők a tápfeszültség(ek) közelében többnyire nem működnek jól. Ez értendő a negatív oldalra is, vallamint a negatív tápfeszültségre is. Vannak olyan műveleti erősítők, melyek bemenetét nem szabad a tápfeszültség közelébe vinni, erről az adatlapja ad tájékoztatást.
Hogyan kell kiszámolni egy greatz híd mennyire melegszik?
Pl ha folyik rajta 1A, akkor egy diódáján 0,6V*1A=0.6W? És a négyen 4 annyi, vagy itt másképpen kell számolni?
Jól számoltál. A 0,6 V feszültségesés névleges, ettől általában valamennyivel kevesebb esik. Tehát ha azzal számolsz, nagy hibát nem követsz el.
Ha egy hangrögzítő áramkörnél erre a pár hangra sem lehet egyszerűbben megoldani, akkor igazából már egy jóval tömörebb és egyedibb, zeneibb intróhangot vennék fel.
Viszont pont azért gondoltam ilyen teljesen minimalizált, össz. 6 hangjegyes intróra, hogy áramkörileg minél egyszerűbben meg lehessen oldani, de azért mégis valahogy szóljon. (mármint zenei értelemben) Igazából én magam paraszti ötleteléssel olyasmit képzelnék el - bár nem tudom, hogy miképp lehetséges, ezért is kérdeztem -, hogy az adott hangjegyek frekvenciáira behangolt oszcillátorokat időzítenék. Csak ezzel számomra máris két ismeretlen dolog adódik: Egyik, hogy hogyan tudnék valamit úgy időzíteni, hogy adott időponttól (ami lehet pár másodperc is), és csak adott időpontig kapcsoljon (és a várakozás időtartama ne függjön a működés időtartamáig, egy oszcillátorra szólva). Másik, ami érdekelne, hogy a natúr négyszögjeles astabil rezgőkörökön kívül hogyan lehetne egy picivel mégiscsak "egyedibb" hullámformát összerakni.
Diódánként ez igaz, de egyidejűleg csak 2 dióda dolgozik a 4-ből.
Sziasztok!
Van egy toolcraft st-50D tipusú állomásom. Az természtes dolog, hogy a pákahegy fűtés közben ha nem használom akkor kb 2 perc után elmattul szürkébb lesz? Ha gyantába mártom és lehúzom akkor megint fényes lesz és jól futja az ón. Nem sokat forrasztottam még vele, 300 fokra van állítva. A régi pákámnál nem volt ilyen.
Valószínűleg a beállított 300 fok magasabb az eddigi megszokottnál és a forrasztóón egyszerűen oxidálódik. Mindegy mivel tisztítod, két dolgot kell kerülni: Vizes szivacs és fémforgács. Én egy egyszerű pamut rongydarabot használok ilyen célra.
Vizes szivaccsal szoktam törölni, miért kell kerülni? (A forgácsot gondolom azért, hogy a bevonat ne sérüljön)
Én így tettem tönkre rövid időn belül pár pákahegyet. A hirtelen hőmérsékletváltozás nem tesz jót a bevonatnak, megrepedhet. Ha ez megtörténik, akár egy munkaóra alatt is elfogyhat a hegy.
Ez megint hitvitának tűnik. Talán nem véletlen, hogy a neves gyártók évtizedek óta szivacsot adnak az állomásaikhoz. A fémforgács nekem se jött be, de a szivacs hibátlan. Persze nem úsztatni kell a vízben, csak nedves legyen. És a pákahegynek nem is kell csillogni a forrasztások közti szünetben. Használat után ónosan kell lerakni, s mikor újra kell - ha szükséges - egy gyors mozdulattal lehúzni a felesleget, vagy a ráégett koszt.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Sziasztok!
Olyat szeretnék csinálni, hogy egy töltővel szeretnék tölteni egy telefon akkut.(nem közvetlen) Egy akku töltő (nem telefoné volt hanem egy régi compact fényképezőé.) Na most a töltő paraméterei Output 4.2V 0.8A Ami volt hozzá akku eredetileg az 1000mAh volt és 3.6V Tölthetek én ezzel egy 3.7V -os 1500mAh akkut? Minden félnivaló nélkül? 3 csatlakozó ezen is megvan mind a kettő Li-ion. +/T/- Még valami a töltőn egy led jelezte kialvással a feltöltést. Tehát látnám ha feltöltött. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Nagyobb kapacitású akkumulátort minden további nélkül lehet tölteni kisebb kapacitásúhoz való töltővel.
Köszönöm a gyors választ akkor neki is kezdek!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogyan tudom egy ellenállás watt értékét ellenőrizni. Üdv:ara
Leginkább a méretéből lehet megállapítani. DE a régi pl 2W-os ellenállás nagyobb mint az most kapható 3W-os...
A régieken rajta van, a nagyobbakon, de az újakon nem. Fényképezd le, s meg lehet mondani.
A kérdés jó, de tulajdonképpen felesleges. A válaszhoz tudni kell a gyártás idejét is.
Egy ellenállás adott teljesítményt fűt el a feszültség és áram hatására. Ez minden körülmények között ugyanannyira melegíti az alkatrészt. Az újabb gyártmányok általában magasabb hőmérsékletet viselnek el, mint régebbi társaik, ezért nagyobb teljesítményre lehet használni őket. Azonban: az ellenállás által kisugárzott hőmennyiség azonos marad, és környezetét melegíti. Ez befolyásolja a többi alkatrész működését. A méretből inkább a feszültségtűrésre lehet következtetni, a teljesítményre kevésbé. Nagyobb (hosszabb) ellenállás nagyobb feszültségre használható biztonságosan. |
Bejelentkezés
Hirdetés |