Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2517 / 3984
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Terhelhetőség: Amperben (réz és alumínium vezetőkre). A keresztmetszethez tartozó biztosíték értéke szintén amperben. A, B és C csoport pedig a kábel elhelyezésére, környezetére vonatkozik (falban, levegőben). Az utóbbit pontosan nem tudom, melyik csoport mit jelent, de hogy erre vonatkozik, az tuti.

Egy kalsszikusnak mondható táblázat, régi tankönyvekben is ez van.
(#) qvasz2 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Idézet:
„Ha 1 mm2 1A áramot bír el, akkor 0,1mm2 0,1A-t bír.”

Sajnos nagyon nem
Az átmérővel kevered, a keresztmetszettel négyzetes az összefüggés
(#) mate_x válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Én konkrét értéket nem tudok mondani, de így kellene meghatározni: A vezetéket lehet feszültségesésre és melegedésre is méretezni. Ismerni kell hozzá a vezeték fajlagos ellenállását, hosszát stb.
Feszültségesésnél te határozod meg, hogy mennyi az amit még megengedsz. A vezeték kialakult hőmérséklete pedig függ a vezetékre jutó teljesítménytől, felületétől, környezettől is, tehát mekkora a hőelvonás. Itt pedig az a jó, ha lehetőleg nem gyullad fel semmi
(#) kendre256 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Jól írta!
A megengedett áram a keresztmetszettől függ lineárisan, és ő keresztmetszet mértékegységet írt. Az áramsűrűség a korlátozó tényező az adott helyzetekben (szabadon álló, tekercsben, kábelben, falban stb.), ami nyilván összefügg a keletkező hő "leadhatóságával".
Az átmérővel változik négyzetesen a megengedhető áram (mivel a keresztmetszet is négyzetesen függ az átmérőtől).
(#) qvasz2 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Akkor én keverem
Mert néztem egy másik táblázatot is, és ott sincs egyenes arányosság, ez kavart meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) Peet19 válasza mate_x hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Értem, köszi. A lényeg jelenleg az lenne, hogy egy 0.08mm2 -es Bővebben: Link ellenállás huzal elbírna-e 460mA-t? Fűtőszálat akarok csinálni kb: 105W-os lenne. Persze olyan vezetőt választanék ami legalább 1A-es ebben az esetben.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Szinte biztosan nem. Szerintem ez kb. 10-20 mA áramot bírhat el. De a lakkszigetelésű ellenálláshuzalokat nem fűtőszálnak szokták használni, hanem pl. mérőellenállásnak. Nyilván lehetne fűteni is vele (mivel minden ellenállás fűt valamennyire), de a lakk kis hőmérsékletet bír csak ki.
A fűtőszálak méretezéséhez kell még pár dolog a teljesítményen, áramon és ellenálláson kívül. Például a szükséges hőmérséklet, a maximális hőfok, amit elbír a fűtőszál, maximális felületi terhelhetőség, hőelvonó közeg hővezető képessége, mérete ("hőellenállás"), hőkapacitás, stb. A fűtőszál méretezés elektromos és hőtechnikai feladat.
Ha tudnánk a konkrét feladatot, jobban tudnánk tanácsot adni.
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

A tervem az lenne, hogy csinálnék egy 390x450 mm-es fűtőlapot a következőképpen. Úgy gondoltam, hogy veszek két ekkora méretű alulemezt. Az egyik lemez széléit körbe raknám egy 10x5 mm-es tömör aluprofillal fektetve. A lemez teljes belső felületére csillámot ragasztanék és feltölteném 1-2 mm vastagon kvarchomokkal.
Az ellenállás huzalt feltekercselném egy kb: 2 - 2,5 mm-es valamilyen rúdra, annyit hogy 500 - 530 Ohm legyen az ellenállása. Ezt belefektetném valamilyen szimmetrikus formába hajtogatva a lemezre szórt homokba (rúd nélkül). Ezután feltölteném 5mm vastagon az egészet kvarchomokkal, és befedném a másik lemezzel aminek a belső felét persze előtte bevontam csillámmal a galvanikus elválasztás miatt. A széleinél az aluprofiloknál összecsavaroznám stabilra.
Kb: 216V DC -vel üzemeltetném. A szabályzóját már megcsináltam ami gyakorlatilag egy PWM ami egy tranzisztort kapcsolgat a kitöltési tényező függvényében. Így lehetne szabályozni a hőmérsékletet.
(#) zolika60 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

A programból nem derül ki? Egyébként ha beleteszed és nem nyomkodod akkor mi van? Ezek a kapcsolásból nem derülnek ki. Tedd fel a programot, de ide. Hamarabb lesz válasz.
(#) vladcepes válasza eSDi hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Üdv! értem. Na jó de ha nincs kéznél a távkapcs,gondolom nem kell létrára állnom hogy ettől a nyomógombtól keljen kikapcsolni. (mert ugye ott van még a rendes kapcsoló a falon ami gondolom az fog majd szolgálni a ki be kapcs-ra)

Üdv!
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Az adott felületből és teljesítményből saccolva nem lesz nagy hőmérséklet (nem írtad, hogy mennyi kellene), leginkább éppen csak langyos lesz. Azt a hőmérsékletet valószínűleg kibírja a lakkszigetelés. A 0,08 mm-es huzal olyan vékony, hogy 2-2,5 mm átmérőre tekerve semmi mechanikai stabilitása nem lesz. Én inkább vennék 4-500 db 1,5 vagy 1,3 Ohm-os 0,6W-os ellenállást, azokból alakítanám ki a fűtést. Igaz, hogy rettenetes mennyiséget kellene forrasztani, de mechanikailag stabilabb lenne.
Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

De miért 500 db, és főleg miért 0,6W-os?
Ha ellenállással fűtök, akkor az legyen teljesítmény ellenállás, hisz az sokkal jobban kezelhető, és jobban fogja bírni is:
Ennél nem kell a csillámmal vacakolni, mert szigetelt kerámia tokos. És kényelmes, hasáb alakú, így könnyen rögzíthető a két alu közé, szemben a 0,6W-os, kerek ellenállással.
Mivel ez jóval nagyobb teljesítményű, ebből nem kell 500 db, csak pl 50 db 10 ohmos!
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
(#) kendre256 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Azzal is lehet, csak akkor bizonyos helyeken sokkal melegebb lesz, mint máshol, mert azok 10-20 cm-re lennének egymástól.
(De ezt nem tudom, hogy probléma-e, mert csak szivárogtatod az infókat...)

Inkább csak 1-2 cm-re, azért 50 db nem olyan kevés.
(#) ktamas66 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

SMD-vel egyszerűbb, jobban felfekszik. Csináltam hasonló panelt, de az jóval kisebb.Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

39 x 45 cm-es a lapja, ebből hogy jön ki, hogy 50 db ellenállás 1-2 cm-enként lesz rajta?
(Egyébként valóban elszámoltam, mert kb. 6 cm-enként lenne az 50 db ellenállás. Akkor segíts neki te, de pontosan számolj utána...)
(#) morgo válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Szia! Az a nyomógomb a lámpa eredeti kapcsolójának helyére kerül. Tehát nem kell semmit a plafonon nyomogni. De ha átnézted volna a letölthető fájlokat, ott egyértelműen le van rajzolva a bekötés.
(#) vladcepes válasza morgo hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Szia! Köszönöm a felvilágosítást! Akkor inkább úgy kellett volna megfogalmaznom csak már késő,hogy az lámpa eredeti kapcsolóját le kell cserélnem egy nyomógombosra?
(#) morgo válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 12, 2015 / 1

Igen, cseréld le egy "csengőkapcsolóra". Ha nem boldogulsz a beüzemeléssel (tanítással), az oldalamon megtalálod a leírást.
(#) vladcepes válasza morgo hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Nagyon köszönöm!!!
(#) McAdams válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Üdv! Morgo oldalán, ITT találtam egy E-Fuse kapcsolást. A kérdésem az lenne, hogy milyen tranyót rakjak bele, hogy 1.5V-tól legyen érzékeny de 1.5 A kijöjjön rajta.

fuse2.gif

(#) attika válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 12, 2015 / 1

Az nem csak egy teszt gomb ahogy azt írják is,hogy azzal tudod betanítani,hogy melyik gombra mit csináljon az áramkör. Hosszan nyomva tartani a nyomógombot amíg a led el nem kezd villogni,és utána kell hozzárendelni a gombokat,minden egyes gombnyomásra villan a led azt nyugtázva,hogy sikerült a gomb felismerése. Ez ugyan az a kapcsolás amit Morgó fórumtárs oldalán is megtalálsz.
(#) vladcepes válasza attika hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Értem. Köszönöm neked is!

Parancsolj: egy db 5W-os ellenállás kb 25 * 10 mm nagy. Ebből 8 * 7 -et raktam le egymástól 4 cm-re, és így majdnem tökéletesen lefedte a megadott területet.
(#) Peet19 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Sziasztok!
Köszi a segítséget mindkettőtöknek. Jelenleg valami hasonlót csináltam amit lerajzoltál pdf-be, de most kimondottan huzal ellenállásból szeretném megcsinálni.
Tegnap még filóztam a dolgon és nem nagyon tetszik nekem, hogy nagyfeszültség van a vezetékekben. Igaz akkor kisebb áram kell, de arra gondoltam hogy inkább legyen kisebb a feszültség pl, 12V, és nagyobb az áram. 45-50W körül elég is lenne ami viszont 4A körüli áramot igényel. Így akkor a huzal ellenállása elég 3 Ohm ami egy 0.8-as kanthal huzalból kicsit több mint 1 m volna. Hő szempontjából kb:40C° kellene amihez elég ez a teljesítmény mert kis zárt térben lenne elhelyezve a fűtőlap mint pl, egy fiók.
Ez még elég szimpinek tűnik, de akkor meg a tápforrással kell variálnom hogy olyan legyen ami leadja azt a 4A 12V-on. Toroid trafót azért nem akarok venni. Inkább valami kapcsolóüzemű tápot kellene csinálni.
Na, annak meg csak a blokk vázlatát ismerem, de gyakorlatilag nem sokat tudok róla. Sajnos még a tanár sem . Ha esetleg valaki tudna ebben segíteni hogy működik vagy hogyan épül fel egy kapcsolóüzemű táp, azt nagyon megköszönném. Sajnos a neten nem sok konkrét leírást találtam ami lépésről lépésre leírná hogy mi miért van.
(#) granpa válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Van ilyen témánk, keress rá, ott mindent megtalálsz.
(#) morgo válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

PC táp esetleg?
(#) djblinddani hozzászólása Márc 13, 2015 /

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni.
Van egy vízhűtéses motorom amin tönkre ment a LM3914N-es ic -vel ellátott ledes vízhőfok jelző áramkör.
A mellékelt képen jól látszik, hogy 2 szét égett ellenállás van, egy széttört kerámia kondi, és egy púpos elco.
Minden alkatrészt kiakarok cserélni benne, de sajnos szinkód alapján nem tudom beazonosítani a szét égett ellenállások értékét. Készítettem róla egy kapcsolási rajzot, remélem ellehet rajta igazodni. A rajzon fel van tüntetve a 3 alkatrész, aminek nem tudom az értékét.
A neten találni ugyan hasonló kapcsolásokat jóval egyszerűbb kivitelben, de ott a hőfok jelzéshez használt signal jelhez 2 kivezetés kell. Noss nállam egy van. Egy vezeték megy saruval, a motor hengerfejébe. Lehet a másik kivezetése a GND lenne? Fogalmam sincs mi alapján méri a hőmérsékletet. Esetleg ha valaki tudna küldeni egy használható áramköri rajzot aszt is megköszönném. Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Márc 13, 2015 /

Üdv!

Van nekem egy ilyen mcp2210 IC-s mikrobus-os modulom, ami 3,3Vról üzemel(VDD 1 láb).
A kapcsoláson feltűnt, hogy a 17-es lábat (Vusb 3,3V kimenet) csak egy kondira (C7 2,2uF) kötötték rá.

Az adatlapon viszont az áll, hogy 3,3V táplálás esetén a VDD és a Vusb lábakat össze kell kötni.

Jelenleg ez nincs így, szóval hidaljam őket össze, vagy legalábbis a D2 kimenetével?
A Vusb így 3,1V-od ad le, a modul működik, bár néha mintha ledobná magát a PC-ről, vagy ismeretlen eszközként jelenik meg. Okozhatja-e ezt vagy inkább kontakt hiba a kábelben, csatlakozóban?
(#) Mircsof válasza djblinddani hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Szia!
C1 100nf kerámia valószínűleg. Az ellenállásokat, ha nincsenek megszakadva közelítőleg jó eséllyel megtudod mérni, milyenek voltak fénykorukban.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
Következő: »»   2517 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem