Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2585 / 3984
(#) aggarilla válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 22, 2015 1 /

Tegnap láttam YouTube-on egy brutál szélkereket (meg is találtam) olyan gyors , mint egy helikopter lapátjai , úgy néz ki.
brutál
A második videó elég érdekes mert szerintem nagy a lapát ellenállása is , a lemezek fel vannak hajtv a a szélükön(merevítésnek van ott de ...) .
"béna"
Az axiál mennyire jó? Mi csak vakondriasztót csináltunk így PET palackból vaspálcán .
Axiál
(#) zolika60 válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

A brutál és a béna címen is ugyanaz a videó látható. Gondolm ez a béna akar lenni, de én a brutálra lennék kíváncsi.
(#) aggarilla válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Módosítom elnézést , az a brutál amelyik a PVC-s , nagyon gyorsan pörög.

Béna :https://www.youtube.com/watch?v=fiXr0QcRBqA
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015

Szerintem elég brutál az a nagyon gyors PVC , olyan , mint a helikopter.

Ez is jó kis szélkerék , vizet pumpál Bővebben: Link
(#) sunside válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

A video látványos volt, tényleg gyorsan forgott. Pusztén az a gond vele, hogy semmi terhelés nem volt rajta. Terhelve lett volna érdekes látni.
(#) Kovabe hozzászólása Jún 22, 2015 /

Sziasztok
Ismét egy kérdésem lenne. Beépítettem egy erősítőt az automba viszont "sajnálom a 4000-5000Ft-ot" a biztosítékra illetve a háza. A kérdés pediglen hogy esetleg tudnám e helyettesíteni a 12V-os biztit 230V-sa. Van sejtésem a müködésről és akkor müködik de nem vagyok biztos benne. Elképzelhető hogy pl 230V 1A az 230W és ezt 12V 20A-en használhatnám?
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

NEM !
A 12 voltra való bizti a feszültségtűrése miatt nem alkalmazható nagyobb feszültségre, az a különbség. Az amper-értéknek viszont egyformának kell lenni ugyanakkora áramoknál.
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

A biztosítékok, kismegszakítók áramra érzékenyek, nem érdekli őket, mekkora feszültségen használod. A feszültséget csak azért írják rá, hogy kiégés/leoldás esetén mekkora feszültséget képesek üzembiztosan elviselni a két pólusuk között úgy, hogy ne keletkezzen bennük elektromos ív.
(#) Kovabe válasza Bakman hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Szóval röviden összegezve, 12V-ra 20A terheléshez használhatok 230V 20A-est? De forditva már inkább ne.
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Jún 22, 2015 / 1

Röviden, igen.
(#) aggarilla hozzászólása Jún 22, 2015 /

Fú de jó mit találtam : Trafó kalkulátor a google play-en

Remélem működik is valamelyik , valakinek van tapasztalata ezekről ? (egyébként egy ellenállás színkódolót már leszedtem a playről) .
(#) aggarilla válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Ha nem jő a link csak ennyit kell beirni : transzformátor , de lehet , hogy angolul több a találat.
(#) vargaf válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Szia!
Töltsd le ennek a programnak a Pro verzióját, nagyon jó:
Villamos számítások
Üdv.: Feri
(#) aggarilla válasza vargaf hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

A pro fizetős és kisebb a mérete is .
Találtam mást is : Electro Droid (magyar nyelvü) .
(#) granpa válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Ellenállás, kondenzátor színkódoló, trafó számoló van a fórumon is; csak meg kell keresni (nincs eldugva).
(#) aggarilla válasza granpa hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Az androidosat meg bárhol bármikor net nékül lehet hasznánli .
(#) aggarilla válasza granpa hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Amugy köszönet , majd összehasonlítom a kettöt miket adnak ki eredménynél.
(#) aggarilla válasza vargaf hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Toroidra és lágyvasra is jó a trafó kalkulátor ? A vasmag keresztmetszet , az anyag és a huzalvastagság nincs benne.

Pár hete kerestem progikat de még fel se tudom telepíteni amit találok mert nem jó a Win7 64, bitre , virtuális oprendszerrel meg lehet nézni (virtualbox) ?
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Jún 22, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan megoldáson töröm a fejem, miként lehetne egy mikrofon, egy fejhallgató, és 2 led vezetékeit egy xlr kábelen (3 ér, ebből egy árnyékolás) elvezetni.
Az elgondolásom, hogy az árnyékolás lenne a GND, az egyik ér az electret mikrofon vezetéke, a másik a fejhallgató erősített jele lenne. A hanggal eddig meg is volnánk. A ledekhez kicsit bonyolítanék.
Mind a két eret egy-egy aluláteresztő szűrőn (20kHz) keresztül kötném a mikrofonra, és a fülesre, valamint egy-egy felüláteresztőn (legyen 30kHz) keresztül a ledekre. A másik végén pedig egy valami olyasmit képzeltem el, hogy valahogy a hangjelekre rátranszponálok egy 30kHz fölötti négyszögjelet, amivel a ledeket vezérlem.
Ez lehet jó ötlet? Vagy eleve halva született elképzelés? Ha használható, hogyan lehetne a vezérlésnél a 30kHz fölötti led vezérlőjeleket a hangjelekre ültetni?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Szia!
Viszont ha a mikrofon a fejhallgatóra dolgozik, akkor a kábelerek kapacitásán keresztül nagy eséllyel begerjed az erősítő.
(#) mikrokapcsolo válasza kadarist hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

A mikrofon egy másik fülesre dolgozik, a sajátra nem. Egy bázisból lehet kiszólni 5 egységhez külön-külön, vagy egyben mindhez, de kintről csak a bázishoz lehet majd beszólni. Ez egy operatőr irányító lesz majd.
(#) vargaf válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Szia!
Ha neked nem ér meg 400 Ft-ot egy jó program, akkor ne vedd meg. Azért kisebb, mert előtte már feltelepíted a sima változatot, ebben már csak a "pro" részek vannak. Én használom, hidd el megéri!
Üdv.: Feri
(#) kt hozzászólása Jún 23, 2015 /

Sziasztok.
Adott egy irf530n mosfet , ami 12V áramot kapcsol, és nagyjából 3.5A áram megy át rajta.
Normális hogy nagyon melegszik ez az alkatrész, legalább 50 fok körülire felmelegszik egy perc alatt.
(#) BEMcorp válasza kt hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Bár nem kérdezted, de Az adatlapja szerint RDS(on)=0,11 ohm .
Innen rövid számolással: P=R*I2=0,11*3,52=1,348W.
Ennyit kell minimum elfűtenie, HA teljesen kinyitott.
(#) ferci válasza kt hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Van rajta legalább egy kis hűtőlemez, borda?
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Tényleg. Erre nem is gondoltam, mindig valami nyakatekert megoldáson agyalok.
A kondikat hogyan méretezzem? Alsó határfrekvenciára?
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Köszönöm a segítséget. Ha jól értem, akkor a miki vonalára, mindkét végére, vagyis be és kicsatoló kondinak 100nF, a fülesnek pedig szintén a vezeték mindkét végénél 1-1uF.
(#) BEMcorp hozzászólása Jún 23, 2015 /

Üdv!

Alapötlet: szeretnék 4 li-ion akkucelláról 12V-os ventiket(4db, 120mm) meghajtani. Aztán jött a botor ötlet, hogy szabályozhatóra is megcsinálhatnám (ha lúd, legyen kövér...)
De hogy ne kelljen feleslegesen elektronikával bonyolítani, arra gondoltam, hogy az akkuk soros kapcsolásának változtatásával /4(+ ki) fokozat/ oldanám meg. És persze rögtön tovább is szaladt velem a ló, akkor miért ne párhuzamosíthatnám a 'felesleges' (nem sorba kapcsolt) cellákat.
Így pattant ki az alábbi kapcsolás (mellékelve).
A párhuzamos kapcsolásból eredendő hátrányos kiegyenlítő áramok elkerülése/csökkentése érdekében schottky diódákat alkalmaznék.
Kérdés: mennyire életképes ez így?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) ferci válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Amikor ilyen sokváltozós témán gondolkozok, az összes verziót lerajzolom és minden turpisság meglátszódik. Én pl. lusta vagyok ezt értelmezni a sokféle kapcsolóállás miatt, mert te tudod, melyik mikor megy együtt vagy külön.
De nem is ez a lényeg.. - ha párhuzamosan kötsz két cellát, már nem lesz egyforma az áramkivétel, ellentétben a csak sorossal és töltéskor, amikor feltételezem, sorost alkalmazol, bukik a mutatvány. Az addig kevésbbé igénybevettek "sok" töltést fognak kapni.
Használj inkább egy step-downt, ha analóg nem okés.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Következő: »»   2585 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem