Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2873 / 3983
(#) attika válasza proli007 hozzászólására (») Okt 20, 2016 1 /

Idézet:
„"Arra gondolok, hogy ha a relé helyet egy rövidzárat tennék be". Miért tennél rövidzárat a relé helyett?”

Ez csak egy kérdés volt, hogy akkor mi történne, mi szerepe lenne az ellenállásnak.
Idézet:
„Elárulnád mi értelme van ennek (ha nem titok)? Mert nem látom a logikai összefüggéseket a kérdéseid között.”

A két kérdés között (optó,tranzisztor) semmi összefüggés nincs csak azért raktam fel az optóról a rajzot, hogy arra miért kell ellenállás és a tranzisztorra miért nem.
Csupán csak ennyire lettem volna kíváncsi. A relé helyett rövid zárra meg ITT meg is kaptam a választ.
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 1

Most átjöttél ide?
Először is ha már van egy működő dolgod, akkor abból kellene kiindulnod. Vedd figyelembe hogy a Flash ROM 1MB helyett most 8MB kapacitású! A Mega Drive max. 4MB ROM területet lát egyszerre. Vannak játék kártyák, amik ráadásul nem csak ROM-ot, hanem RAM-ot is tartalmaznak, aminek eléréséhez speciális mechanizmus van. Aztán a Mega Drive bizonyos hardveres védelmet is használ.
Kezdésnek tehát a már működő helyzetet kellene megcsinálni szintillesztővel. Ehhez a Flash ROM felső 3 címvonalát fixen alacsony szintre kellene húzni, hogy az 1MB kapacitásúként működjön, mint az előző kártyádon. A 68K ezen vezetékeit nem csatlakoztatod. Teszteléshez azt a játékot írd a Flash-be, ami az 5V-os kártyán már működött!
Ez lenne a kezdet. Ha így működik, akkor lehet továbblépni.
(A szintillesztők bekötése és vezérlése az legyen amit legutóbb már megtárgyaltunk!)
(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 2

Hello! Így értem. De hogy erre "hogy arra miért kell ellenállás és a tranzisztorra miért nem" is kapj választ..
A tranzisztornál, maga a relé tekercsének ohm-os ellenállása a tranyó munkaellenállása. Ha rövidzárlat van helyette, akkor a munkaellenállás nulla. Így a kollektoráram, a bázisáram és a béta (áramerősítési tényező) szorzata. Ha ez meghaladja a tranyó maximális kollektoráramát, vagy (a tápfesszel szorozva) a teljesítményét, és/vagy a hűtése nem elegendő, akkor belepusztul a tranyó.
(#) don_peter válasza Zsora hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

Idézet:
„Most átjöttél ide?”
Igen átjöttem, mert elről akarom kezdeni és nem akartam a PIC-es topikot tovább OFF-olni ezzel.
Idézet:
„Először is ha már van egy működő dolgod, akkor abból kellene kiindulnod. Vedd figyelembe hogy a Flash ROM 1MB helyett most 8MB kapacitású!”
Termesztésen figyelembe vettem. Felső címbiteket egy 74HC84-el vezérlem, de azért nem mentem ebbe bele mert felesleges ennyire kirészletezni a dolgot, csak bele keveredik aki nincs képben.
Idézet:
„A Mega Drive max. 4MB ROM területet lát egyszerre.”
Termesztésen 8MB amit egyszerre át lát, minden sallang nélkül. Erre ügye ott vannak a játékok amik ezt bizonyítják.
A legnagyobb játék ami kijött hivatalosan az 8MB, de ha azt nem számolom, mert 2002-es csak a 90'-es éveket nézem akkor is a Super Street Fighter II Turbo 5MB, és ebben sincs semmi extra, csak a ROM.
Idézet:
„Vannak játék kártyák, amik ráadásul nem csak ROM-ot, hanem RAM-ot is tartalmaznak, aminek eléréséhez speciális mechanizmus van.”
Keverheted valamivel, maximum a 3D-t használó FX chippes játékokban volt extra speckó SEGA chip.
Idézet:
„Aztán a Mega Drive bizonyos hardveres védelmet is használ.”
Szerencsére semmilyen hardveres védelmet nem használ a SEGA, kivéve a régió zárt.
Idézet:
„Kezdésnek tehát a már működő helyzetet kellene megcsinálni szintillesztővel.”
A működő verzióhoz nem kell szintillesztő mivel az teljes egészében 5v-ot használ.
Minden más meg ugyan az mint amit most használok, kicsit komolyabb sebességgel.
Idézet:
„Teszteléshez azt a játékot írd a Flash-be, ami az 5V-os kártyán már működött!
Ez lenne a kezdet. Ha így működik, akkor lehet továbblépni.
(A szintillesztők bekötése és vezérlése az legyen amit legutóbb már megtárgyaltunk!)”

Megfogattam minden tanácsot, de sajnos nem működik.
Ezért gondoltam, hogy vissza térek a kályhához.
Idézet:

Ehhez a Flash ROM felső 3 címvonalát fixen alacsony szintre kellene húzni, hogy az 1MB kapacitásúként működjön, mint az előző kártyádon. A 68K ezen vezetékeit nem csatlakoztatod”

Ez a sima panelen amin csak a ROM van még nem próbáltam ki.
Most ezt fogom tenni.
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

Közben meglett a hiba, részben erre te vezettél rá.
Az elfelejtett vezetékeket a sima nyákon bekötöttem, és voalá..
Működik..
A vezérjelből csak a CE-re reagál értékelhető módon, OE nem kell neki, tehát kiesik 74HC32D kapuzása..
CE vezérjelre azonnal aktiválni kell szintillesztőket és így áll szinkronba 86K-val a memória..
Egyelőre hardveresen oldom meg, CE vezérjelet közvetlen ráforrasztottam szintillesztő adatvonalának OE lábára..
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

Idézet:
„Felső címbiteket egy 74HC84-el”
Hogyan? És mi ez az IC? Nem találok róla doksit.
Egy újabb dolog amit te érdektelennek tartasz, aztán...

Idézet:
„Termesztésen 8MB amit egyszerre át lát”

$000000-$3FFFFF (4MB) Cartridge ROM/RAM
$400000-$7FFFFF (4MB) Reserved (used by the Sega CD and 32x)

Idézet:
„Keverheted valamivel, maximum a 3D-t használó FX chippes játékokban volt extra speckó SEGA chip.”
Pl. SONIC 2

Idézet:
„Szerencsére semmilyen hardveres védelmet nem használ a SEGA”
TMSS

Bocsánat elgépeltem.
74HC86A
Wiki ez esetben nem barátod.
SSFIIT 5MB és simán futtatja.
8MB-tos játékot meg 2002-ben adták ki, és azt is olvassa extrák nélkül.
Sonic 2 csak 1MB, nem értem mit akarsz vele demonstrálni.
Nincs benne semmi specko.

TMSS az európai gépekbe nem került bele, japánban volt abban sem mindben.
Később sem használtak védelmet, csak egy kis kódot amelyet a játék indulásánál kiírt a képernyőre, ezzel jelezte, hogy jogtiszta a játék.. Ennyi a TMSS.

Sonic 2-őt a kedvedért gyorsan fel is töltöttem mert nem akartam magyarázkodni..
Ne vedd sértésnek, minden segítséget szívesen fogadok..
Ha ennyire érdekel amúgy az ilyesmi egy SNES projekt keretein belül szívesen veszem a segítségedet akár mint fejlesztő kolléga..
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

1. Örülök hogy végre működik!
2. Sonic 2 esetében az extra RAM volt a lényeg. Itt használják a /TIME jelet a váltáshoz.
3. Nagy ROM kapacitást (vagy több játékot egy kártyán) is a szegmensváltással lehet elérni.
4. Köszi a lehetőséget, de nem vagyok jó csapatjátékos. (És te sem. )

Sonic2.png

Szerintem maximálisan csapatjátékos lennék, de itt ügye ilyenről nem volt szó.
Van egy hardver amit végig egyedül fejlesztettem, elakadtam, segítséget kértem.
Mindent kipróbáltam és megcsináltam amit javasoltatok, ennél több mi kell még?
Szerintem simán jó csapatjátékos vagyok, akár hogy is...
(#) ierdelyi hozzászólása Okt 21, 2016 /

Sziasztok!

Egy valóban kezdő - elméleti - kérdéssel fordulnék hozzátok.
Adott egy 230V válóáramról üzemelő vízforraló 350W teljesítménnyel.

U = ~230V P = 350W

I = P / U = 1,52A
R = U / I = 151 ohm

Tehát 1,5A "vesz fel" és végül is 151 ohmos ellenállásként működik.

Ha ezt a forralót rákötöm 12V egyenáramra akkor:

U = 12V R = 151 ohm

I = U / R = 0,08A
P = I * U = R * I * I = 0,96W

Tehát minimális áramerősséget vesz fel és nem is fűt.

Ha azonos teljesítményt szeretnék elérni, akkor:

U = 12V P = 350W

I = 29,1A
R = 0,41 ohm

Az közel 30A venne fel és a fűtőnek (ellenállásának) 0,41 ohmnak kéne lennie.

Helyes ez a okfejtés?
Sajnos a fizika órákra már nem emlékszem igazán

Köszönöm,
István
(#) Bakman válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

Helyes. Annyi trükk van a dologban, hogy a fűtőszál ellenállása hidegen alacsonyabb, de a lényegen nem sokat változtat.
(#) ierdelyi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

Köszönöm.
itt az hogy egyen vagy váltóáram nincs jelentősége igaz? Ez egyetlen fix "paraméter" az ellenállás.
(#) Bakman válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 21, 2016 /

Mindegy, hogy egyen vagy váltó.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 22, 2016 /

Sziasztok.

Keresek olyan embereket aki használ gsm jelerősítőt. Sajna nálunk elég rossz a térerő így meg kellene egy kicsit tuningolni. Mind a 3 hálózat kellene. És a nehézség az hogy a horvát határhoz közel vagyok més szinte csak azt lehet befogni.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 22, 2016 / 1

(#) amitech hozzászólása Okt 22, 2016 /

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek: új helyre költözünk, ahol a garázs mélysége mindössze 30cm-rel nagyobb az autóm hosszánál. Szeretnék építeni egy közelítés érzékelőt a falra, hogy ha ~10cm-re megközelítem az autó orrával, akkor egy lámpa felvillanása jelezze, hogy meg kell állnom. Milyen kapcsolást javasolnátok? Én elsőre egy párhuzamosan egymás mellé állított infra adó-vevőre gondoltam, a rendszámtábla magasságában, viszont nem találtam ilyen kapcsolást. Fontos lenne, hogy állítható legyen a jelzési távolság és relés kimenete legyen (a lámpát úgy gondoltam megoldani, hogy egy 555-ös időzítővel ~10mp-ig világítson a lámpa, majd aludjon el, akkor is, ha az érzékelő kimenete aktív, erre ha jól emlékszem van már kapcsolásom).
(#) nedudgi válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Én inkább agy seprűnyelet, vagy deszkát csavaroznék a padlóra. Azt meg lehet érezni, és akkor is működik, ha áramszünet van.
(#) Lamprologus válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Bár nem elektronika de azért a gyakorlatban jól működik:
Lógass be egy madzagot a plafonról, a végén kis nehezékkel ... ha hozzá ér a lökhárító megmozdul!
(#) Bakman válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Én ezt a megfelelő helyre, a padlózatra csavart ütközővel (pl. zártszelvény, az nem éles) oldanám meg. Kevesebb áramot fogyaszt, nehezebben is romlik el.Mire megrajzoltam, megelőztek.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016

Shot_650.jpg

(#) vargaf válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Elektronikus megoldást is kínálok a sok mechanikus mellé. Építsd meg a mellékelt kapcsolást, a 30 cm távolsághoz tartozó kimenetére a LED helyére tegyél jelfogót és használd.
(#) amitech hozzászólása Okt 22, 2016 /

Köszönöm a sok tippet, gyakorlatilag mindegyik tökéletes megoldás! Valószínűleg a zártszelvényes kivitelt választom, azt este, fáradtan sem lehet elvéteni!
(#) Bakman válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Lendület kérdése.
(#) pucuka válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

És a falon egy használt gumiköpeny? Szépen nekigurítod.
(#) pont válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Én tennék egy lézer pointert Bővebben: Link a mennyezetre, tetszés szerinti helyet világítson meg az autón/autóba, pl kormánykerék teteje, ha nincs áram a hiánya érzékelhető....
(#) ktamas66 válasza amitech hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Nekem egy 10x10cm-es fagerenda darabom volt ott.
(#) kissattila88 hozzászólása Okt 22, 2016 /

LiPo 3.7V akkumulátorom tabletből lett kivéve meg van hozzá az eredeti töltő. Hogy tunám meg védeni hogy nelegyen túl töltve?
(#) RoliNyh válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Ezt talán ide kellett volna:

Li-Po, Li-Ion és töltője...

Egyébként jó lenne tudni hány cella sorosan? Párhuzamosan? Vagy hogy használnád?
Csak töltéshez kellene áramkör, vagy kisütéshez is?

És még mielőtt használatba vennéd, jó tanácsként írom ellenőrizni kellene minden cellát
(de az nem elég, hogy csak feszültséget mérsz rajtuk)
legalább egy terheléses teszttel, még jobb lenne ha kapacitást is mérnél rajtuk külön-külön...
(#) kissattila88 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Töltéshez kellene. fej lápához használnám.ilyen az aku
(#) RoliNyh válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Erről azt kellene kideríteni, vajon korlátozza e a töltőáramot vagy sem.

Ha igen, akkor használható hozzá egy sima dugasztáp is pl 5V -os.
He nem, akkor talán ezzel a kettővel jársz a leg jobban:

Li-Ion töltő 1...

Li-Ion töltő 2...
(#) kissattila88 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Tabletnek a töltője meg van. Csak félek ha úgy hagy ne hogy tönkre menjen az aksi. Olyan szerkezet kellene ami mikor fel van töltve az aksi le kapcsolja atöltőt az aksiról.
Következő: »»   2873 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem