Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Van féláron is, de ez se olcsó.
Amúgy szerintem kereslet-kínálat. Én i2s -> spdif "konvertert" kerestem, ebay-en is 5k körül kezdődik, miközben i2s -> 2x rca analóggal öntve a piac, sokkal olcsóbban. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
Házilag készített olyan programozót, amit csak rá kell raknia az IC tetejére. Nem kell heteket várni, és ingyen van.
Sziasztok! Meg lehet-e oldani, hogy az autós fűtőpárnát hálózatról(220V) működtessem? Gondlom csak valamilyen trafóval, de ha esetleg lenne más mód, az is érdekelne. A fűtőpárna adatai: 12V 60W (fűtőszálas, gondolom 220Von annyi lenne az áramfelvétel, hogy el is égne...) Előre is köszi
Esetleg egy Ilyen beszerelésével.
Ezer bocs, ezt benéztem. Most látom, hogy ezek az olcsók mind SOIC-hez valók. De akkor mit a búbánatot keres a leírásukban a DIP8 ???
Még annyit, hogy a csipeket ne ültesd le tövig, mert a csipesz nem fog stabilan megállni rajtuk. Oldalt is hagyjál bőven helyet. Nekem már meg kellett faragnom a pofákat, mert túl vastagok voltak.
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy adott egy nevezzük jeladó áramkörnek, amely 1,3V és 5V között váltakozó kimeneten vezérel. Ezt szeretném megfordítani és 12V-hoz illeszteni, azaz ha a jelado kimenete 5V, akkor az illesztő kapcsolás kimenete legyen test. Próbáltam összerakni egy Smitth triggert és egy MOSFET kimenttel, de már annyira belebonyolódtam, hogy tuti van egyszerűbb megoldás. Tudnátok segíteni?
1,3-5V között folyamatos a kimenet, vagy van egy magas és egy alacsony szinted?
Van egy magas és egy alacsony szint. Két állapotot vehet csak fel.
5V-os mini relé, ennél nincs egyszerűbb.
Ha kap 5V-tápot, akkor meghúz és a záróérintkezője a testre húzza a két vezetékét. Üdv!
Egyszerűbb mint egy MOSFET és egy ellenállás?
Földelt source, gate a bemenet, drain a kimenet egy ellenállással 12 V-ra felhúzva. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
Ez nekem is eszembe jutott, és ha a 12V csak logikai jelszintként kell neki, akkor jobb a mosfet. De ha terhelni is akarja, márpedig a 12 Voltból én erre következtetek, akkor a relé szerintem egyszerűbb.
szerk.: bár ha rendesen csinálja, akkor opto meg flyback meg egyebek, szóval lehet hogy mégse. De akkor a FET megoldást is bonyolítani kellene. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
Azt írta hogy 5 V-os bemenetnél a kimenet legyen test. Más megkötés nem volt. Erre pont elég a FET. (Ha a terhelés másik vége 12 V- ra csatlakozik, ami elég gyakori.)
Ez így van, de alacsony jelszintnél miért is akarna 12 Voltot? Szerintem ez nem logikai jelszint, hanem hajtani akar valamit róla. Akkor viszont a felhúzó ellenálláson keresztül hajtunk, illetve ezzel terhelünk akkor is, ha földet adunk ki. Szóval ha nagy az ellenállás akkor az a baj, ha meg kicsi az ellenállás akkor meg az a baj.
De ez csak belegondolás, mert ugye specifikálatlan a feladat, a frissreg fórumtag majd kifejti bővebben, ha akarja. Idézet: „Ez így van, de alacsony jelszintnél miért is akarna 12 Voltot?” Ez az állapot nincs definiálva, csak logikusan következik. De miért is ne lenne ez jó? Ellentmond bármi ismertnek a feladattal kapcsolatban? Amúgy pontosan így működik rengeteg fajta hálózat. A fogyasztók egyik vége fixen tápfeszre van kötve, a másik fele pedig kapcsolón keresztül csatlakozik a földre. A logikai szint is ennek megfelelő, magas szintre (5V) elindul a fogyasztó. Ha viszont nem ilyen fogyasztót hanem logikai bemenetet hajt meg, akkor egy pár kohmos felhúzó ellenállás szükséges lehet, de még így is kevesebbet fogyaszt mint egy relé. Egyedül akkor nem jó, ha negatívra egyik végén fixen bekötött, jelentős áramot igénylő fogyasztót kell meghajtani ezzel. De ha így lenne, akkor értelmetlen lenne a feladatkiírás: "ha a jelado kimenete 5V, akkor az illesztő kapcsolás kimenete legyen test." Fölösleges testelni egy fogyasztót ha a másik vége is testen van.
Uraim!
Az 5V vezérlő kimenetem nem terhelhető még a 76ohm tekercsellenállású minirelével sem. A mosfet jó gondolat, mert nekem 5V vezérlő jelszinten egy mobil kommunikátor bemenetét testre kell húznom, de gyakorlatban nem tudom hogyan oldanám meg. Elvben kisérleztem a mosfettel (is) (www.falstad.com) de - más formában - pl a relé esetében kiderült, hogy elvileg behúz a szimulációban, de a gyakorlatban semmi.. Köszönöm a vitát, tanulok, tanulok A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Tisztelt Pafi!
Ilyesmi megoldásra gondolt? A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Nem, a relére semmi szükség. A drain már maga a kimenet.
Sziasztok!
Létezik megvalósítható hang kioltásra alkalmas készülék? Gondolok itt valamiféle ellenütemű hangkeltő berendezésre.
Speciális feltételek esetén igen. Pl. fejhallgatóba építve rendkívül hatékony aktív zajcsökkentő létezik. Nagyobb térben ez korlátozottabb, csak koncentrált és ismert helyű zajforrás hangja csillapítható aktívan, és csak kisebb frekvenciáig.
Megmunkáló gépek hangját kellene lenyomni, és az irány elég jól behatárolható, valamint inkább mély tartományról van szó.
Hol van valami ilyen témában?
Üdv
Nem volna valakinek esetleg egy RC-s brushless motor vezérlő kapcsolása vagy terve? Min.120A es kellene, és 2S-6S lipo feszt tudja. Elektromos gördeszkához kellene. Köszi
Sziasztok,
Kitaláltam, hogy egy raspberry pi-ra épülő, DC 5V-ról táplált rendszer fogyasztását akarom monitorozni magával a Pi-jal. Leírom, hogy mire gondoltam, kérlek nézzétek át, ha valamit rosszul gondolok szóljatok. 1. ADC: a pi nem tartalmaz ADC-t, szóval először külső, i2c vagy spi buszos ADC-ben gondolkodtam (két csatorna kellene, feszültség és áram), 10 bit szerintem elég, ha több nem baj, elsősorban olcsó legyen. De szerintem jobb lenne egy olcsóbb uC (attiny), ott úgyis van 10 bites ADC és 1,1V internal reference. Ez utóbbi fontos, mert kis feszültségesést akarok a söntön. 2. Mérés: alsó mérés lenne, a sönt a betáp föld és a pi föld közé kerülne. A uC földje a betáp GND, a tápnál mehet simán az 5V-ról, vagy egy 3,3V-os LDO-val is akár. Az adatátvitelnél szintillesztőt (opto?) fogok használni. 3. Sönt: viszonylag széles tartományban mozoghat a fogyasztás, mondjuk valahol <100 mA és 2A között, de kis feszültségesés kellene. Nagy áramoknál 0,1 vagy 0,05 Ohm lenne a sönt (200 vagy 100 mA feszültségesés 2A esetén), viszont így a kis áramok mérésél kapok nagyon kis, és kis felbontású jelet, legalábbis 10 bites ADC-vel. Erősíteni nem akarok (jó minőségben drága), inkább itt egy nagyobb, 1 Ohm-os söntöt is használnék. A két sönt párhuzamosan lenne kötve, a kis sönttel sorban nFET-tel. A gate 5V-ra lenne húzva, és ha kicsi fogyasztás akkor kikapcsolnám. Illetve az Attiny datasheet ír egy ilyet: "The differential input (PB3, PB4 or PB2, PB5) is equipped with a programmable gain stage, providing amplification step of 26 dB (20x) on the differential input voltage before the A/D conversion. The single-ended voltage inputs refer to 0V (GND)." Ez akár jó is lehetne, bár (még) elég vakon vagyok, csak olvasgatom a datasheet-et. Vajon mennyit torzítana ez a gain? Szóval itt tartok, ha esetleg van véleményetek erről akkor szóljatok. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017
A sok macera helyett talán INA193 (illetve az INA család, csak épp ezt láttam a RETnél) kb. 500Ft vagy MAX471 (család). Kis sönt segítségével (illetve anélkül) használható áramkörök. Persze nem akarom a kísérletezéstől elvenni a kedved.
Köszi szépen!
Az INA193 kiesik, mert SMD-zni nem akarok, viszont a MAX471 nagyon jó ötlet, ilyenem talán még van is itthon. De ebay-en is vannak 1 dodó környékén komplett modulok. Köszi még egyszer!
Miért épp sönttel akarsz áramot mérni? Mikor ott vannak a hall elemes áramjeladók is, pl ACS712...
(Na azon aztán elég kicsi lesz a feszültségesés, kb 0V.) ACS712 current sensor... Feszmérésre jó ötlet egyébként az Attiny akár kissebb tagja is, 25/45, vagy akár mondhatnám a 13 -at is, de az nem támogatja a szoftveres soros kommunikációt sem. Bár ha elgén nagy koponya vagy programozásból, akár magad is leprogramozhatod az adatok átküldését sorosan a Pi -nek, akkor még akár a 13 is szóba jöhet... A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |