Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mérés --> számolás --> 10-10,5 mm2 között na most ezen én is meglepődtem ennyit nem is gondoltam volna!
Sziasztok!
Szeretnék multivibrátorba led helyett 7szegmentes kijelzőt betenni. Csak azt nem tudom, hogy hogyan van a lábkiosztása. Melyik láb az a,b.c... és melyik a +. És egy ilyennek hány mA és hány V kell?
Szia!
A csengő nem nekem lesz.. A végfokom pedig nem tranzisztoros lesz egy Videoton autórádió végfokát fogom kiemelni ami TDA2003 lapú.. Az a véleményem hogy ekkor teljesítményre "szenvedés" a tranyós erősítő.. OF vége.. Készítettem egy rajzocskát BD135/136-al... Kérdésem: - jó-e ez a rajz? vagy elszúrtam valamit? - a tranyók báziskorlátozójának mekkora értékűnek kéne lennie? üdv!
Jó, persze, pont erre gondoltam, a -9-12V az a test szerinted is. A korlátozónak itt akkora szerepe nincs, mert ez emitterkövető kapcsolás, így a bázis feszültsége széles tartományban változhat. 1k bizonyára megfelelő.
Szerk: Ahhoz az IC-hez túl nagy a kimenőjel, jó alaposan le kell osztani.
Sziasztok
Kaptam egy legalább negyven éves oszcilloszkópot, és a második bekapcsoláskor levágta a hálózati biztostékot. Van viszont neki beépített is, kettő (hengerbiztosíték; 12,5 A; 250 V) Az volna a kérdésem, hogy honnan tudom megállapítani, hogy tönkrementek -e? Elszakad benne a szál? Kormos lesz? Másodlagos kérdés, talán nem is megfelelő a topic: melyik részét volna érdemes megnézni, mi okozhatta a gondot? A történethez tartozik, hogy fém (valószínüleg acél, de nem vagyok benne biztos) dobozban van, nem vagyok benne biztos, hogy tökéletesen szikramentes megoldás. Köszi: W ui.: az első bekapcsoláskor hiba nélkül működött.
Kiveszed a biztosítékot, egy műszert rákapcsolsz és a műszert szakadás vizsgálatba kapcsolod, vagy ellenállás mérésre állítsd. Ha ezzel meg vagy mérd meg. Ha egy kicsi kitérés nincsen, és stabilan "0" -át mérsz akkor az biszony szakdt, ha nem lenne megszakadva, hirtelen kitérne, majd akkor állna vissza nullába.
Milyen oszcilloszkóp ez 12,5A Nem sok egy kicsit? Azt még elhinném, ha 125mA lenne, de 12,5A az nagyon kérdéses, vagy bennem van a hiba! Ha sikerült kimérni a biztosítékot, és szkadt, ne hidald, át, és ne próbáld ki ismét hogy jó e, mert annak a zárlatnak romboló hatása van az oszcilloszkópra nézve, ami nem lenne jó egy ilyen jó kis darabért! Keress valami égésre, vagy vezeték sérülésre utaló jelet, esetleg fényképet készíts rólla, de lehetőleg éles legyen, és ne túl közelről fénképezd, inkább távolabbról, mert ha az élesebb, akkor kinagyítva jobban látszik, mintha közelről, valami homályos borzadályt lánánk! Minden jót! És kellemes barkácsolást!
Sziasztok.
Még eléggé kezdő vagyok. Van 1 TIC106M tirisztorom. De a neten 2 féle lábkiosztást is találtam. Ez az egyik, ez pedig a másik. Szerintetek melyik a jó? Vagy ha műszerrel diódaként nézném és az mutatna vmi értéket akkor az a két láb lenne az A és K és a harmadik a G? Mert akkor az az első lábkiosztással megegyezik. A segítséget előre is köszönöm.
Hello. A második pdf-ben levő rajz a helyes.
Köszi szépen. Akkor ezek szerint műszerrel nem lehet megállapítani a tirisztoroknál a lábkiosztást?
Ennél a tirisztornál nem. De ha pl TIC126-ot mérsz ott a gate-katód közt jelezni fog a műszer.
Most, nappali fénynél megint megnéztem:
"T 2,5 A" a tébetű nem tudom, mi lehet, de éjjel egyesnek néztem. Délután kinyitom, és megnézem. A homályos képek bántják a szemem Köszi a segítséget! W
Ha emlékeim nem csalnak, akkor a T betű a lassú kioldású (lomha) biztosítékot jelöli. Lehet, hogy a bekapcsoláskor túl nagy volt az áramfelvétele a szkópnak? Mekkora a lakás hálózati kismegszakítójának névleges áramkorlátozási értéke?
Hello!
Idézet: „A korlátozónak itt akkora szerepe nincs, mert ez emitterkövető kapcsolás, így a bázis feszültsége széles tartományban változhat. 1k bizonyára megfelelő.” Engedtessék meg, hogy ezzel ne értsek egyet!(természetesen kérdéses, hogy mekkora teljesítményt akartok kivenni belőle) Ha az említett tényből indulunk ki, hogy emitter követő, akkor az béta szerint impedanciát illeszt. Azaz, ha 4ohm a terhelés, és a várható béta pld. 50 (kis jóindulattal), akkor a bázisban megjelenő impedancia 200ohm. Tehát ha 1kohm-os soros bázisellenállást teszel, akkor a bázisra már ténylegesen csak 20% jel jut. Tehát ha végig számoljuk a hangszóró meghajtásához szükséges áramokkal a feszültségeséseket, akkor látni fogjuk, hogy a bázisellenálláson létrejövő feszültségesés, jókora teljesítmény csökkenést okoz. (Az 555-nek is van tisztes maradék feszültsége, ha a kimenete magas szinten van) üdv! proli007
Szia!
A számításoddal teljes mértékben egyetértek. Az 1k-t a Zoly kérdezte(ha jól emlékszem), jó lesz-e. Én azt mondtam neki - sacc/kb - hogy bizonyára megfelelő. Valószínű, hogy semmi nem fog tönkremenni, ha percekig nyomják a gombot, akkor se. Kamaszkorom 1. "csengője" - a villanycsengővel párhuzamosan kötött - diódahíddal, és 100 mikróval megszűrt - zsebrádió kimenővel, és P14-es tranyóval felépített egyszerű kis valami volt. A 7x éves nagyanyám viszont minden további nélkül meghallotta, ellentétben a "kolompos" csengővel. Ez nem tudhatott 1-200mW-nál többet. A Zoly "kütyüje" az 1k-val is elég hangos lesz, de ezt úgyis a körülmények, és a próba dönti el. Nagyon csúnya, erőszakos, "kutyavonyíttató" hangot fog így is produkálni, szerintem. Tehát, továbbra is tisztelettel adózok a tudásod előtt, de ez - véleményem szerint - nem "precíz" áramkör, tehát nem annyira lényeges a dolog. de köszi, hogy szóltál, valóban vannak olyanok, ahol nem vezet eredményre, ha "vaktában dobálózunk" az alkatrészek értékeivel.
Sziasztok.
az lpt porton akarok a winampal két ledet meghajtani. rákötöttem leteszteltem, megy . letöltöttem a flashing_led plugint a winamphoz de kiírja hogy "plug-in executed illegal operation. Restart of winamp is recommended(2)." de ha újraindítom akkor sem jó. vki játszott már ilyennel? mit tegyek?
hellosztok!!
leírom ide is: valaki eltudja küldeni a az UAA180 lábkiosztását??? szeretném én is megépíteni azt a kivezérlésjelzőt amit Aderka is megépített. ehez kell egy UAA180-as ic. interneten beírtam a google ba hogy "UAA180 datasheet" és megnéztem egy csomót de mindegyiknél az van hogy"siemens led driver for light band displyas",és csak táblázatok meg kapcs.rajzok vannak,lábkioszt.nincs. szóval ha valaki tudja hogy hol lehet letölteni a lábkiosztást az szoljon légyszives köszönöm Bxncx
Hello!
Úgy 20 évvel ez előtt, készítettem a barátom lakásához egy kis készüléket, ami a mai napig üzemel. Abban hasonló egyszerű megoldással van elkövetve a csengő. Egy budipapír tartóba van beszerelve, régi Spotr rádió hangszóróval ha jól emlékszem. (kb. 100mm-es 15ohm-os és baromi lapos valami volt) A lényeg, hogy a hang magasságát a doboz, és a hangszóró tudása szerint választottam meg. Egyszóval, úgy "bőg" mint egy tehén. de érdekes módon, nem zavaró és az emeleten is hallható azaz megkülönböztethető mástól. Egyébként ez a kütyü, váltja ki az alsó-felső szint alternatív kapcsoló vezeték halmazát (és ha reggel égve felejtik, magától lekapcsol, ha feljön a nap), valamint a bejárati lámpa időzített lekapcsolását. A csengő, csak bónusz volt, ha már elektronika van beépítve. Bocs, ha kissé Off-ra sikeredett. üdv! proli007
Hello!
Akkor ezzel próbálkozzál. (egyébként alá volt írva, "hogy ha látni akarod az adatlapot, kattints ide!" na persze angolul. UAA180 üdv! proli007
hello!
Idézet: „beírtam a google ba hogy "UAA180 datasheet" és megnéztem egy csomót” Csak az elsőt nézd meg. Ragyogó lábkiosztást kapsz.
Sziasztok! Megpróbálok nem hülyeséget beszélni. A cégünknél számítógép hangszórókba épít az egyik kollégám egy elektronikát. Mi csak beszélő disznónak hívjuk. Ez egy IC, ha jól láttam és fel lehet rá venni bizonyos hosszúságú hangot. Ha elhagyod a védett területet rádkiabál egy emberhang: Kérem a vendégkártyát adja le
Nem tudom ennek mi a valós neve és ezért nem tudok róla infót keresni. Létezik ebből olyan, ami mondjuk több regiszter címre több hangot vesz fel és az IC-be ezt a címet "kiválasztva" az adott hangot játsza le? Aki érti miről beszélek, az segítsen ki némi hasznos információval legyen szíves! Köszi szépen!
Ha ezzel segítek neked akkor tessék. Itt a link. Itt minden Datasheet-et megtalálsz.
Hej, be szép is volna, ha az oldal szolgáltatásait mindenki használná!
Bővebben: Link1 Bővebben: Link2
Isd nevezetű hangrögzítő icvel megoldható összesen 60másodperc adatot tud tárolni. Nemrégiben találtam ezt a "beszélő" órát, ami nagyon jó példa többféle hang tárolására. Vicsysnek ne mutassátok meg
Frankye benned egy matematikus veszett el
Sziasztok!
Megpróbálok saját erőből megépíteni egy kis órát, 7 szegmenses kijelzők és egy PIC16F628 segítségével. A kapcsolási rajzot megcsináltam, de önmagam ismerve, valahol biztosan elrontottam. Valaki le tudná ellenőrizni, hogy van-e benne hiba? Kapcsrajz A PIC B portján vezérelném a kijelzők szegmenseit, az RA2, RA3, RA4 lábán egy BCD konverterrel működtetném a tranzisztorokat, amik a kijelzőket hajtják. Nem volt olyan kijelző benne, amilyen nekem van, így sima DIL tokozást használtam hozzá. A kijelző közös anódos. A kvarcot még nem tudom, hány MHz-es lesz, ahhoz azért nem írtam értéket. Remélem nem rémisztek el senkit sem a kapcsolással :pirul: Üdv vtnagy
Első körben ahogy ránézek én minden szegmensre tennék egy-egy ellenállást.
Cseréljem le a tranzisztornál lévő 470 Ohm-os ellenállást minden szegmenshez 470 Ohm-osra, úgy gondolod, vagy ott maradjon meg, és bővítsem?
Maga a kijelző multiplex működne. Elég lenne magához a PIC-hez, a B porthoz közvetlen tenni az ellenállásokat?
Ha multiplexelve hajtod meg akkor valóban elég a portokra tenni egy egy ellenállást. Úgy tedd őket hogy a programozó csatlakozója és a pic közé ne kerüljön ellenállás, érted mire gondolok.
A tranyóról pedig vedd le a 470ohmosat és a bázisára tegyél egy 1k-sat. A kapcsolókon a felhúzó ellenállás meg lehet 1k szintén, és akkor nem kell 9000 fajtát venni :]
Megcsináltam a módosításokat, amiket mondtál.
Kapcsrajz 2 Elméletileg akkor így mostmár jó lesz. A 4028-as IC-t kivéve mindenem van hozzá, szóval nem nagyon kell bevásárolnom Köszi a segítséget! Üdv vtnagy Idézet: „Frankye benned egy matematikus veszett el” Igen, azóta is keresik... |
Bejelentkezés
Hirdetés |