Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3530 / 3988
(#) Rosszmáj válasza janigel hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Vagy egy ilyesmi.
Az 5 amperes relé határeset, de legalább olcsó.
(#) jano49 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Megnézem holnap.
(#) jano49 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Köszönöm. megnézem.
(#) janigel válasza janigel hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Ez szerintetek jó megoldás ?
Mert ezek az alkatrészek a fiókban vannak.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020

Fűt-vez.pdf

(#) slimcolt válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Amit én konkrétan néztem az ez: ANT-868-HESM
Elkészítem a modult, majd felteszem ide is. Egy próbát teszek vele.
Maga az RF design is elég új nekem. Az Altium oktató videóit nézegetem most.
Egyébként én Altium Circuitmakert használok. Meglepődve tapasztalom, hogy nincs neki se topic, se semmi. Szerintetek lenne értelme nyitni egyet neki...?
(#) pucuka válasza slimcolt hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Szerintem az antennás topikban inkább elférne

Mármint mire érted? Az Altium Circuitmakerre?

Nem, az antenna tervezésre. A kalapácsról, meg a csavarhúzóról se nyitunk új topikot. A szoftverre külön csak abban az esetben indokolt, ha a szoftverrel magával van bajod. (beállítás, paraméterezés, etc)

OK. El van felejtve.

De az antennásba feltétlen tedd fel, nagyon érdekel mire jutottál, meghát meg is beszélhetjük.

OK. Na most már tényleg OFF.
(#) pipi válasza janigel hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Ez teljesítményt szabalyoz, nem hőmérsékletet. A hőmérséklet így attol is függhet mit teszel rá, mekkora a hűlési felület, nincs visszacsatolasod a hőmérsékletről. Mindenesetre jobb mint a bedug/kihúz kézi pwm
(#) pipi válasza janigel hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

(#) Udvari Zsombor válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 11, 2020 /

Adódott egy kis probléma: az LCD lemezén nincsen Windows-hoz való driver, csak Linuxos van ("Driver\LCD-show.tar.gz" - gondolom Rasberry-hez)! Létezik ehhez Windows 8.1 driver??
(Működik, van rajta kép is, csak úgy mködik az érintőpanel mint ha egy "tapipad" lenne.)
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2020
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 11, 2020 /

Hogyan máshogy kellene működnie? Nem egyértelmű, mi a probléma.
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Nov 11, 2020 /

A TFT modul a másodlagos kijelző. Nos, ha megtapizom, az összes érintés az elsődleges kijelző területén érvényesül. Azt kellene átállítani, hogy az érintések a másodlagos kijelző területén érvényesüljenek.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2020
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 11, 2020 /

Ez minden egérnél is így van. Ahol a kurzor, ott érvényesül pl. a kattintás. Szépen át kell vinni a kurzort és úgy nyomkodni.

Kurzort átvittem a másodlagos kijelzőre. Kijelzőt megtapiztam. Kurzor visszaugrott az elsődleges kijező területére! Ez azt jelenti, hogy a másodlagos kijelző területén nem tudok tapizni.

Sikerült megoldani: "A képernyő kalibrálása tollal végzett vagy érintéses bevitelhez" gépház-beállítás (beirtam a Windows keresőjébe, hogy "érintés") és az itt megjelenő ablakban nyomtam rá, hogy "Beállítás" és addig váltogattam a kijelzőket, míg a másodlagos területén érzékelte a tapizást. Most elvileg jó lett.
(#) zoka hozzászólása Nov 12, 2020 /

Sziasztok, szerintetek egy autós fejegység sub kimenetére köthető földfüggő kivezérlés jelző?
A kivezérlés jelző ugyanarról a tápról menne, mint a fejegység.
Köszönöm!
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Nov 12, 2020 /

Milyen kimenetre gondolsz? RCA vagy hangszóró? Előbbinél összeköthető, utóbbinál nem valószínű, a kimenetek nem a GND-hez képest kapják a feszültséget. Általában.
(#) zoka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /

A hátlapon van 2db SUB feliratú RCA kimenet, az egyik megy hátra az erősítőhöz, a másik szabad, arra gondoltam rákötni egy kivezérlésjelzőt, aminek a jel földje megegyezik a táp földjével.
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Nov 12, 2020 /

Az RCA GND pontja és a tápfeszültség GND pontja közös. Ha a kivezérlésjelzőn is így van (igen fura lenne, ha nem így lenne), akkor nem lehet gond. A fejegység két ponton lenne összekötve a kivezérlésjelzővel: GND és Line Out - Line In.
(#) zoka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 12, 2020 /

Oké, köszönöm szépen, szerintem akkor jó lesz így!
(#) Rosszmáj hozzászólása Nov 13, 2020 /

A képen lévő riasztót szeretném visszarajzolni. Sajnos a nyák két oldalas, de ez legyen az én bajom. Sok-sok unalmas téli estém van rá.
Hogy érdemes nekiállni? Induljak a plusztól vagy mínusztól, esetleg az IC-től? (Mikroelektronikai Vállalat remek terméke, béke poraira).
Elvileg mozgásra 10-15 másodperc késleltetéssel 30-40 mp-ig riaszt, a késleltetést szeretném levenni 1-2 mp-re. Ha lesz valami rajzom, majd segít valaki?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2020

a ria.jpg

(#) Bakman válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2020 /

Az IC-vel kezdődjön a rajz, úgy egyszerűbb.
(#) Gafly válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2020 /

Nagyjából 9 egyforma ellenállás van benne.
Az időzitést ott a 747 közelében lévő valamelyik ellenállás/kodenzátor együttes határozza meg.
Sok estét nem igényel a dolog visszrajzolása.
Ha az aljáról is lenne hasonlóan jó kép, akkor kevesebbet.
(#) nedudgi válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2020 /

Pár nyáktervező program rendelkezik "reverse engineering" funkcióval. Fotó alapján be tudod rajzolni az alkatrészeket, és a vezetősávokat. Egyből meglátszik, ha kimaradt valami.
(#) pucuka válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2020 / 3

Az én (szabadalmaztatott) technológiám. (csak vicc)
Fogok egy kockás papírt, és egy postairont. A kockás papírra lemásolom az alkatrészek elhelyezését, és azután az egyik színnel az alkatrész oldali vezetősávokat rajzolom, a másik színnel a forrasztás oldalit. Így nem szurkálod össze vissza az ujjaidat, a sok forgatással.
Azután nekiállhatsz a kapcsolási rajznak. Van rajta két műveleti erősítő, komparátor gyanánt, egy relé, annak kell meghajtó tranzisztor. Ezeket jó lazán felrajzolod, és aztán jöhet a ki kivel van összekötve. Először biztos gubancos lesz, de a végén letisztázhatod.
Egyébként nem egy bonyolult áramkör, biztos lehet egyszerűsíteni a folyamaton, de egyszer érdemes végigmenni. A sokadiknál már fejből működni fog.
Régen javításhoz szinte soha nem volt kapcsolási rajz, visszarajzolni meg túl babrás volt, úgyhogy fejben kellett memorizálni, hogy mi micsoda, aztán jött az asszony, hogy kész a vacsora, és vacsora után újra lehetett kezdeni az egészet.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2020
(#) Rosszmáj válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2020 /

A 747 környékén van 4 db 100 nF kondi, meg egy 10 µF.
Pucukának meg kösz az ötletet, így lesz.
Következő: »»   3530 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem