Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   554 / 3985
(#) Negyedik Zol hozzászólása Júl 10, 2009 /

Hahó
Lenne valakinek egy eladó töltést előállító gép? Pl. Van der graaf, vagy Wimshurst kerék, vagy winter gép, vagy valamilyen influenciagép?

Segítsetek
(#) Moderátor hozzászólása tarjanik hozzászólására (») Júl 10, 2009

Kérlek, link beszúrásakor használd a hozzászólás író ablakban a LINK gombot, és a továbbiakban kerüld az "ikszdé"-zést, és más, messengeres marhaságokat!

Köszönjük!
(#) djgaby hozzászólása Júl 10, 2009 /

Sziasztok.
Egy 3,5kOhm-os ellenállásnak leírná valaki a színkódját ?
Előre is kössz.
(#) djgaby válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hello!
Köszi a segítséget!
Akinek szüksége lenne erre a színkódra.:

Narancs
Zöld
Vörös
Arany
(#) zoly15 hozzászólása Júl 10, 2009 /

Sziasztok!
GTK NIXe órás cikkében van egy DC/DC konverternek a rajza.. Bővebben: Link
Ott a kapcsoló FET nél a D és a S között van egy 1.8K és egy 82pF 500V os kondenzátor..
Arra lennék kíváncsi hogy annak mi a szerepe?
Meg szeretném építeni de sajnos csak 1nF vagy 2nF om van ilyen nagy feszültségűre, vagy még nagyobb kapacitás is..
Ennek a kondinak milyennek kell lennie? fólia vagy kerámia?

Üdv!
Előre is köszönöm!
(#) zoka hozzászólása Júl 10, 2009 /

Sziasztok!

Egy egyszerű (de nekem fontos) kérdésben kérnék, segítséget.
Azt szeretném megoldani, hogy ezeknek a logikai IC-knek (pl.:4017, 4027 stb.) indulásakor ne véletlenszerű állapotot vegyenek fel, hanem mindig alaphelyzetből induljanak.
Ehhez a táp ráadásával együtt "1" szint kell a Reset lábra is, de csak egy pillanatra, különben addig nem lehetne léptetni, amíg a Reset-en "1" van .
Ezt a képen feketével rajzolt kondival és ellenállással oldanám meg. Ezt így szokás vagy valahogy máshogy ? És milyen értékűek legyenek ? (gondolom ha túl kicsi a kondi, akkor nem működne)
Valamint, ha "menet közben" arra lenne szükség, hogy valamely kimenetről érkező "1" állítsa alaphelyzetbe az IC-t, az egy diódán keresztül jó lesz, ahogy a képen van ?

Előre is köszi!

Üdv!

zoka

reset.JPG

(#) djgaby hozzászólása Júl 10, 2009 /

Sziasztok, ismét!
Adott egy TDA7293-as végfok, a clip kivezetésre javasolták, hogy kössek egy 3,5kOhm-os ellenálláson keresztül ledet a + táp ágba...
De nekem itthon csak 3,3kOhm-os van...
Ez még belefér vagy inkább keressek nagyobbat ?
Vagy van még egy 4,7k is..

Előre is köszi a segítséget.
(#) zoka válasza djgaby hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Ez elsősorban a LED-től függ.
Én 5 kOhm-ot használtam fehér LED-hez, ez így pont jó, de van olyan piros LED-em, ami szó szerint füstöt engedne ettől. Ki kell kísérletezni.

Minél nagyobb a torzítás, a LED annál erősebben ég.
Szerintem tegyél be 10 kOhm-ot. Indíts el 100Hz szinusz jelet, tekerd fel a hangerőt, hangfalat ne köss be, és ha már folyamatosan ég a LED, tovább már nem tudod tekerni a hangerőt, meglátod, mennyire erős. Ha zenével nézed, akkor meg ütemre villog.
(#) proli007 válasza djgaby hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hello!
Idézet:
„Akinek szüksége lenne erre a színkódra.:”

Ez olyan, mint a "Zongora órát adok-veszek!"
üdv! proli007
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hello!
Így is működhet a Reset. Sőt, úgy is, ha az R1 ellenállást közvetlenül nem a GND-re teszed, hanem a logikai kimenetre. Mert ha ott magas jelszint van, akkor eleve "Reset-eli", ha meg alacsony, akkor a kondi felhúzza.
Azt persze nálad tudni kell, hogy a kimenetnek ki kell sütni a kondit a diódán keresztül.
De lehet kicsit tisztesebb megoldás a mellékelt ábra, vagy a "normális" egy VAGY kapu használata.

Reset
üdv! proli007
(#) feki00 válasza zoka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Helo
A mellékelt képen levő kapcsolást is megpróbálhatod, ez annyiban jobb szerintem hogy a kondi méretével vagy az ahhoz kapcsolt ellenállással változtathatod az időt amíg az ic-t resetben akarod tartani.

Amíg a kondi tölt a tranyó ki van kapcsolva nem folyik rajta áram át ezért a 10k ellenállás felhúzza a resetet. Ha feltöltődött a kondi a tranyó bekapcsol és lehúzza földre a reset lábat.

rst.GIF

(#) djgaby válasza zoka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

No raktam rá 10K-t de így igaz, hogy jelzi ha már torzít.. DE hallani is lehet rendese..
De ha nincs rajta a led és az ellenállás hiáb van maxon alig hallani, hogy torzítana...
ez mitől lehet ?
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Köszi, még ezen a vagy kapun elgondolkodok
(#) zoka válasza feki00 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Szia! Ez is jónak tűnik, mert végül is indulás után egy másodpercig biztosan nem kezdem el a gombot nyomkodni
Köszi!
(#) Negyedik Zol hozzászólása Júl 10, 2009 /

Helló
Lenne egy kérdésem. Nem pont ide vág, de miből kell lennie a Van der graaf generátor szalagjának, ami körbeforog? Nincs ötletem
Köszi előre is
(#) zoka hozzászólása Júl 10, 2009 /

Bocsi hogy ennyit kérdezek, de még egy utolsó:
Tehát néztem az astabil multivibrátort. Egy LED-et szeretnék vele villogtatni. De úgy nézem ez a tápfesz ráadásával indul is. Viszont nekem úgy kellene megoldani, hogy addig villogjon a LED, amíg egy másik, de Monostabil multivibrátor kimenetén "1" van. Hogy ez indítsa be/ állítsa le. (amíg "1" van villog,"0"-nál nem )
A kérdésem: azon kívül, hogy az monostabil kimenetére teszek egy tranyót, ami "1" nél tápot biztosít az astabil villogtatónak, van-e olyan megoldás, hogy a villogó folyton kap tápot, de csak vezérlőjelre indul.
Remélem érthető volt
Köszi szépen
(#) Pet91 hozzászólása Júl 10, 2009 /

Hello!
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek, melyik a jó fi-relé, és hogy pl. Ti mennyire bíztok meg ezekben a készülékekben.
Nekem most ez szimpatikus.
Érdemes inkább 10mA-est venni a műhelyembe, vagy jó a 30mA-es is? Mi a véleményetek?
Üdv!
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Mennyire fontos pl. a "márka" és az "ár sugallta minőség" , mert ebből van 10mA-es is, ráadásul nem is túl drága.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Júl 10, 2009 /

Üdv!
Van két darab trafóm, zavarszűrővel, ilyenek
35V és 9.5V váltó jön le róla.
Kérdésem az, hogy mekkora áramot lehetne "kivenni belőle"? (A linkelt oldalon 60 és 100W-ot írnak, de nem beszélem eme nyelvet.) Ill. hogy mivel 2 feszültség vehető le róla, így hogy oszlik meg a kivehető teljesítmény benne? A teljesítmény összege számít? Mindegy hogy oszlik meg?
(#) feki00 válasza zoka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Ha az 555 2es és 6os lábait felhúzod akkor nem fog villogni. A monostabilból érkező jelet megfordítod és az 555 2és6 lábaira engeded.
Ha van egy szabad inverter akkor azt használd ha nem akkor tranzisztorból csinálsz egyet így.
(#) feki00 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Heló

Jééé nekem is pont ilyenem van, egy EPSON nyomtatóban találtad ugye? Előkeresem és megpróbálom megmérni.
A teljesítmények külön vannak mert külön vannak tekercselve.
(#) lapose válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Szia!

Kb. 80-100Va-s. A tekercsek terhelhetősége attól függ, milyen vastag huzalból van tekerve.
Ha van lehetőséged, pl. tolómérővel mérd meg a huzalok átmérőjét.
(#) Sir-Nyeteg válasza feki00 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Vaterán vettem olcsóért Van rajta egy bemeneti panel is kapcsolóval biztosítékkal, mint zavarszűrő.
Hogyan lehetséges kimérni? Mármint a teljesítményt.
Köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza lapose hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

0,8mm körülire saccolom, de lehet h csak 0,7mm De hogy ez most melyik tekercs azt nem látom:S
(#) lapose válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

0.8-as huzalt kb. 1.5-1.6A-el lehet terhelni.

Ha van olyan ellenállásmérőd, ami kis ellenállásokat is tűrhetően mér, megmérheted a szekunder tekercsek ellenállását is, és az ellenállások arányából is lehet következtetni a huzal vastagságára.

Vagy terheld le a tekercseket külön-külön kb. 1A-el, és mérd meg mennyivel csökken a tekercsek feszültsége a terheletlen állapothoz képest. Ha nem túl nagy a feszültségesés(kb. 10%) akkor a tekercs terhelhető ekkora árammal.
(#) zoka válasza feki00 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Köszi a segítséget!
(#) feki00 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nem lelem a trafót, majd írok ha meglesz

Amúgy tippelhetsz a kijövő max áramra úgy hogy a dróton fel van tüntetve az awg besorolása a vezetéknek, AWG12 vagy 12AWG, innen a táblázatból meg kikeresed a hozzá tartozó értékeket.

(#) Sir-Nyeteg válasza feki00 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Na ez új!
AWG22
Köszi!
(#) Smileyking hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem van hogy mennyivel lehet általában terhelni egy atx táp standby 5 voltos ágát?
Üdv!
(#) Medve válasza Smileyking hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Hello, 1A szokott lenni, (nincs rá írva?)
Következő: »»   554 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem