Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hahó
Lenne valakinek egy eladó töltést előállító gép? Pl. Van der graaf, vagy Wimshurst kerék, vagy winter gép, vagy valamilyen influenciagép? Segítsetek
Kérlek, link beszúrásakor használd a hozzászólás író ablakban a LINK gombot, és a továbbiakban kerüld az "ikszdé"-zést, és más, messengeres marhaságokat!
Köszönjük!
Sziasztok.
Egy 3,5kOhm-os ellenállásnak leírná valaki a színkódját ? Előre is kössz.
Hello!
Köszi a segítséget! Akinek szüksége lenne erre a színkódra.: Narancs Zöld Vörös Arany
Sziasztok!
GTK NIXe órás cikkében van egy DC/DC konverternek a rajza.. Bővebben: Link Ott a kapcsoló FET nél a D és a S között van egy 1.8K és egy 82pF 500V os kondenzátor.. Arra lennék kíváncsi hogy annak mi a szerepe? Meg szeretném építeni de sajnos csak 1nF vagy 2nF om van ilyen nagy feszültségűre, vagy még nagyobb kapacitás is.. Ennek a kondinak milyennek kell lennie? fólia vagy kerámia? Üdv! Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Egy egyszerű (de nekem fontos) kérdésben kérnék, segítséget. Azt szeretném megoldani, hogy ezeknek a logikai IC-knek (pl.:4017, 4027 stb.) indulásakor ne véletlenszerű állapotot vegyenek fel, hanem mindig alaphelyzetből induljanak. Ehhez a táp ráadásával együtt "1" szint kell a Reset lábra is, de csak egy pillanatra, különben addig nem lehetne léptetni, amíg a Reset-en "1" van . Ezt a képen feketével rajzolt kondival és ellenállással oldanám meg. Ezt így szokás vagy valahogy máshogy ? És milyen értékűek legyenek ? (gondolom ha túl kicsi a kondi, akkor nem működne) Valamint, ha "menet közben" arra lenne szükség, hogy valamely kimenetről érkező "1" állítsa alaphelyzetbe az IC-t, az egy diódán keresztül jó lesz, ahogy a képen van ? Előre is köszi! Üdv! zoka
Sziasztok, ismét!
Adott egy TDA7293-as végfok, a clip kivezetésre javasolták, hogy kössek egy 3,5kOhm-os ellenálláson keresztül ledet a + táp ágba... De nekem itthon csak 3,3kOhm-os van... Ez még belefér vagy inkább keressek nagyobbat ? Vagy van még egy 4,7k is.. Előre is köszi a segítséget.
Ez elsősorban a LED-től függ.
Én 5 kOhm-ot használtam fehér LED-hez, ez így pont jó, de van olyan piros LED-em, ami szó szerint füstöt engedne ettől. Ki kell kísérletezni. Minél nagyobb a torzítás, a LED annál erősebben ég. Szerintem tegyél be 10 kOhm-ot. Indíts el 100Hz szinusz jelet, tekerd fel a hangerőt, hangfalat ne köss be, és ha már folyamatosan ég a LED, tovább már nem tudod tekerni a hangerőt, meglátod, mennyire erős. Ha zenével nézed, akkor meg ütemre villog.
Hello!
Idézet: „Akinek szüksége lenne erre a színkódra.:” Ez olyan, mint a "Zongora órát adok-veszek!" üdv! proli007
Hello!
Így is működhet a Reset. Sőt, úgy is, ha az R1 ellenállást közvetlenül nem a GND-re teszed, hanem a logikai kimenetre. Mert ha ott magas jelszint van, akkor eleve "Reset-eli", ha meg alacsony, akkor a kondi felhúzza. Azt persze nálad tudni kell, hogy a kimenetnek ki kell sütni a kondit a diódán keresztül. De lehet kicsit tisztesebb megoldás a mellékelt ábra, vagy a "normális" egy VAGY kapu használata. Reset üdv! proli007
Helo
A mellékelt képen levő kapcsolást is megpróbálhatod, ez annyiban jobb szerintem hogy a kondi méretével vagy az ahhoz kapcsolt ellenállással változtathatod az időt amíg az ic-t resetben akarod tartani. Amíg a kondi tölt a tranyó ki van kapcsolva nem folyik rajta áram át ezért a 10k ellenállás felhúzza a resetet. Ha feltöltődött a kondi a tranyó bekapcsol és lehúzza földre a reset lábat.
No raktam rá 10K-t de így igaz, hogy jelzi ha már torzít.. DE hallani is lehet rendese..
De ha nincs rajta a led és az ellenállás hiáb van maxon alig hallani, hogy torzítana... ez mitől lehet ?
Köszi, még ezen a vagy kapun elgondolkodok
Szia! Ez is jónak tűnik, mert végül is indulás után egy másodpercig biztosan nem kezdem el a gombot nyomkodni
Köszi!
Helló
Lenne egy kérdésem. Nem pont ide vág, de miből kell lennie a Van der graaf generátor szalagjának, ami körbeforog? Nincs ötletem Köszi előre is
Bocsi hogy ennyit kérdezek, de még egy utolsó:
Tehát néztem az astabil multivibrátort. Egy LED-et szeretnék vele villogtatni. De úgy nézem ez a tápfesz ráadásával indul is. Viszont nekem úgy kellene megoldani, hogy addig villogjon a LED, amíg egy másik, de Monostabil multivibrátor kimenetén "1" van. Hogy ez indítsa be/ állítsa le. (amíg "1" van villog,"0"-nál nem ) A kérdésem: azon kívül, hogy az monostabil kimenetére teszek egy tranyót, ami "1" nél tápot biztosít az astabil villogtatónak, van-e olyan megoldás, hogy a villogó folyton kap tápot, de csak vezérlőjelre indul. Remélem érthető volt Köszi szépen
Hello!
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek, melyik a jó fi-relé, és hogy pl. Ti mennyire bíztok meg ezekben a készülékekben. Nekem most ez szimpatikus. Érdemes inkább 10mA-est venni a műhelyembe, vagy jó a 30mA-es is? Mi a véleményetek? Üdv!
Mennyire fontos pl. a "márka" és az "ár sugallta minőség" , mert ebből van 10mA-es is, ráadásul nem is túl drága.
Üdv!
Van két darab trafóm, zavarszűrővel, ilyenek 35V és 9.5V váltó jön le róla. Kérdésem az, hogy mekkora áramot lehetne "kivenni belőle"? (A linkelt oldalon 60 és 100W-ot írnak, de nem beszélem eme nyelvet.) Ill. hogy mivel 2 feszültség vehető le róla, így hogy oszlik meg a kivehető teljesítmény benne? A teljesítmény összege számít? Mindegy hogy oszlik meg?
Ha az 555 2es és 6os lábait felhúzod akkor nem fog villogni. A monostabilból érkező jelet megfordítod és az 555 2és6 lábaira engeded.
Ha van egy szabad inverter akkor azt használd ha nem akkor tranzisztorból csinálsz egyet így.
Heló
Jééé nekem is pont ilyenem van, egy EPSON nyomtatóban találtad ugye? Előkeresem és megpróbálom megmérni. A teljesítmények külön vannak mert külön vannak tekercselve.
Szia!
Kb. 80-100Va-s. A tekercsek terhelhetősége attól függ, milyen vastag huzalból van tekerve. Ha van lehetőséged, pl. tolómérővel mérd meg a huzalok átmérőjét.
Vaterán vettem olcsóért Van rajta egy bemeneti panel is kapcsolóval biztosítékkal, mint zavarszűrő.
Hogyan lehetséges kimérni? Mármint a teljesítményt. Köszi!
0,8mm körülire saccolom, de lehet h csak 0,7mm De hogy ez most melyik tekercs azt nem látom:S
0.8-as huzalt kb. 1.5-1.6A-el lehet terhelni.
Ha van olyan ellenállásmérőd, ami kis ellenállásokat is tűrhetően mér, megmérheted a szekunder tekercsek ellenállását is, és az ellenállások arányából is lehet következtetni a huzal vastagságára. Vagy terheld le a tekercseket külön-külön kb. 1A-el, és mérd meg mennyivel csökken a tekercsek feszültsége a terheletlen állapothoz képest. Ha nem túl nagy a feszültségesés(kb. 10%) akkor a tekercs terhelhető ekkora árammal.
Nem lelem a trafót, majd írok ha meglesz
Amúgy tippelhetsz a kijövő max áramra úgy hogy a dróton fel van tüntetve az awg besorolása a vezetéknek, AWG12 vagy 12AWG, innen a táblázatból meg kikeresed a hozzá tartozó értékeket.
Na ez új!
AWG22 Köszi!
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem van hogy mennyivel lehet általában terhelni egy atx táp standby 5 voltos ágát? Üdv!
Hello, 1A szokott lenni, (nincs rá írva?)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |