Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1240 / 2523
(#) vipera1997 válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Mekkora teljesítményű?
(#) Lali23 hozzászólása Feb 21, 2013 /

Siasztok mi okozza aztat mikor az erősiő szól csak a hangszóró papirja kijebb vagy bejebb huzódik gondolom DC-t kap de hol? egyébkánt tda2050-ről van szó.
(#) bereczk.jans válasza Lali23 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Jól gondolod DC van a kimeneten. Pl a bemeneti vagy a negatív visszacsatoló körben lévő kondenzátor szivárgó árama. Nem megfelelő polaritással bekötött elektrolit kondenzátor is idővel tönkremehet és szivárog és ennek hatásaként jelentkezik a kimeneten.
A védelem ellenére túlhajtott és meghibásodott IC is okozhatja. Vakforrasztás is lehet a panelon.
(#) Lali23 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Köszönöm a gyors válaszodat.
(#) peter1995 válasza vipera1997 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Szia. Elvileg 4 fetteé 400W-ot tud. Lényegében ez ugyan az mint a 4 fetes csak 8 fetre oszlik a terhelés.
Bővebben: Link
Ez eredeti rajz egy bolti KIT rajza.
(#) voodoo hozzászólása Feb 22, 2013 /

Közbe kicseréltem az MJE340-eseket és az 1db 350-est is, most szintén ugyan az a helyzet. 2db MJL21193/4 a végfokba beforrasztva csak próbaképp, a biztik helyén 1-1 10 ohm -os ellenállás, kistrafóval 2x22Vdc-vel hajtom. A nyugalmi áramot 2db trimmer potival lehet tekergetni, a kimeneten pedig jelen van folyamatosan egy kis 0.4Vdc ! és picit halkan, de búg. Amúgy szól és újra erősít a fokozat. Mi lehet a baj? Mekkora nyugalmi áramot kéne tudjak beállítani ezen? Poziív és negatív tápágban is mást-mást mérek. Van hogy 30mA a másikon akkor felmegy 120mA-re. De van hogy 40-80mA és úgy szeretném hogy kb 60-60mA legyen mindkét tápfesznél és a búgás megszűnjön. Szerintetek? Mi okozza?
(#) agressiv válasza voodoo hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Valami túlságosan nyitva van az egyik oldalon, ellenállás értékek rendben vannak?
(#) voodoo válasza agressiv hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Azokat átnézelődtem, amúgy 1 ohmos ellenállások helyett 2.5 ohmosakat tettem be a kiemeneti gyűjtősávjai elé az baj? Csak olyat kaptam a lomiba ami 5W-os.

Lehet én vagyok tompika, de mi az a kimeneti gyüjtősáv? És 1ohm helyett 2.5 Ohm az 150%-os eltérés...

Nem vagy tompika csak mi ketten relooppal elnevezgéltük azt a sávot ami a hangfalkimenet egyben, de még nincs megszűrve és relé meg védelmek előtt van. Tehát az a sáv ami már tartalmazza a hangot és a tranyók emitter lábairól érkezik. Emitter és gyüjtősáv között nagy 5w- ellenállások szoktak lenni a végfokokban, ezeknek az értéke most néztem pontosan elvileg kék-piros-ezüst-arany vagyis 0.62 ohm én meg bedobtam 2.5 ohm -osat.

Jaa hogy az emitterellenállás. Rengeteg oda a 2.5ohm már majdnem
Idézet:
„úristen”
mértékű eltérés, nem csoda, hogy nem megy.

Amúgy mi ez a kapcsolás, mert az alkatrészekből kiindulva nagyon ismerős.

GPA 800, és semmi infót nem tudok róla.

Vissza tettem a gyári 0.62 ohm -osat. Ugyan úgy búg és ratyi az áramfelvétel. Viszont ezeket a próbákat kisfeszültségen, kis árammal próbálom azt vettem észre, hogy az egyik MJE340-es langyosodik 1 perc után a másik még mindig hideg marad.
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Szia! Ez a tápoldalanként eltérő áramfelvétel terhelt, vagy terheletlen kimenetnél mutatkozik. Ha terheltnél, akkor a kimeneti egyenfeszültség ingadozása is okozhatja. Többnyire azért szokott bekövetkezni, mert a kimenet ha kiül valamelyik tápra, a visszacsatolás kondenzátora túlfeszültséget és/vagy fordított polaritást kap. A kimenetről egy ellenálláson keresztül csatlakozó elkót keress!

Nem tudok mit mondani így se nincs elöttem, se a kapcsolást nem látom. A nyákról kellene egy fénykép alul felül, vagy próbáld lerajzolni a kapcsolását. Tudom keménynek hangzik, de nem olyan vészes.
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Ez az ingadozó áramfelvétel terheletlen bemenetnél van. Tehát csak simán az erősítőre rádobom a tápot az egyik ágban mondjuk van 100mA a másikba meg 30mA, de ha eltekerem az egyiket akkor lemegy mondjuk 60mA a másikba meg felmegy 130mA-re addigra. Nem tudok két azonost eltalálni mivel 2 trimmer poti van és csak 1db multiméterem van. Szóval ha az egyiket állítom vagy a másikat állítom akkor a másik tápoldalba is változik az áramfelvétele.
Idézet:
„A kimenetről egy ellenálláson keresztül csatlakozó elkót keress!”

Jó, okés de az hova csatlakozik?

Már annyiszor feltettem ide a képét, hogy csak na.
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Ha nincs terhelés, akkor tárgytalan. Ebből a dupla nyugalmi áram állítósból keresek valami rajzot, hátha hasonlít az erősítődre. Ez komoly támpont!

Köszi, az egyik amúgy lehet nem nyugalmi áram beállító, a fene tudja, de tutira el tudja állítani ha megpiszkálom! 100 ohm -os (P2) nevű és 22k ohm -os (P1) nevű a másik.
Van még két másik ezenkívül, de az a hőfokot és a ventilátor fordulatszámát állítja vagyis az van feltüntetve mellé hogy (Fan) és (TH) nevű potik, szóval összesen 4db van.

Amúgy itt egy gyári kép róla és még te is hozzá szóltál anno.
Itt

Már amúgy az is megfordult a fejemben, hogy a segédtápok (mivel két db kell az erősítőhöz hogy bekapcsoljon), más polaritású vagy nem tudom mi lehet vele azoknak a földpontjuk mint a főtáp földje. Tehát mondjuk a másik két kistrafó graetzelése után nem a legmegfelelőbb földelést kapja (egy másik csatin keresztül) de az a csati meg végülis egyenlő a főtáppal is. Nem tudom már a halk búgás mitől van.
(#) Elektro Boy hozzászólása Feb 22, 2013 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, miszerint találkoztam egy 8 lábú sztereo potméterrel és e fajtát még nem ismerem, mivel az átlag sztereo potméterek 6 lábúak.
Meg tudnátok mondani nekem, hogy miféle ez a potméter és hogy hogyan van a bekötése? Esetleg nem e lehet hagyományos 6 lábassal helyettesíteni?
A segítségeket előre is köszönöm!
(#) Beringer 600 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Szia! Azért 8 lábú,mert loudnes is volt be építve a készülékbe.Gondolom én.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) Elektro Boy válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Igen igen. Van benne. És ilyenkor mi a teendő?

Sajnos csak ugyanolyan 8 lábú,és olyan ohmos potméterrel lehet helyettesíteni.

És van valamilyen megnevezése ennek a fajta potméternek? Hol tudok ilyet szerezni? Hestore-nál van?
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Be lehet tenni 6 lábút is,de akkor nem lesz loudnes funkció.

Hány Ωos,és milyen típusú készülékben lakik.

Sanyo JA2503
És hogyan kellene bekötni?

A 6 lábú potit? de akkor nem lesz loudnes.
Következő: »»   1240 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem