Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2128 / 2523
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Vissza kerestem. Itt már érdeklődtem a témáról. Van egy ilyen békebeli kis szkópom, csak nem értek hozzá. Félek, hogy tönkre teszem az erősítőt. Az tiszta, hogy fűtőszálakból összeállítom ezt a terhelést min két oldalra.
Idézet:
„Vele párhuzamosan mint Reloop társunk is írta 120ohm ellenálláson sorba egy kisebb hangszórót.”

Itt milyen teljesítményű, és hány ohm os hangszóróra kell gondolni, ill. az ellenállás mekkora teljesítményű? Meghajtó jelet internetről tudok levenni?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) latyakosa válasza feky84 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

A testelése véleményem szerint a hűtőfülön keresztül van megoldva.
Ha a kimeneti fesz alacsony, akkor ott zárlat van. Valószínüleg a melegedő chip okozza.
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Tekintettel az erősítő teljesítményére, a torzítás lehallgató hangszóró elé köss 470 Ω, vagy annál is nagyobb értékű 5 W-os ellenállást. Az erősítőhöz használt hangsugárzód megfelel ezen vizsgálat céljára.
A gugli széles választékot kínál 1kHz keresésre. Magam részéről ezt a programot használom.
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Köszönöm! Gondolkodom rajta hogy próbálkozzak e. Végül is a teljesítményével/hangzásával semmi probléma.
(#) kameleon2 válasza Blintux hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Akkor hagyd ki az erősítőt. Keresd meg a bemenetét és azt vezesd ki kondikkal.
(#) strobi válasza strobi hozzászólására (») Dec 18, 2018 /

Méricskéltem! Rá lett kötve a saját tápegységére. Ez ±33.5V-os ,ami a pufferek széle között majdnem 90V DC-t eredményez. A munkapont és kimeneti DC be lett szabályozva.
Írásom apropója, hogy elakadtam ,valójában mit is mérek? Szóval rákötöttem 6.9 ohmnyi tekercset, miután kezembe akadt egy 1.5kW-os aszinkron gép. Függvénygenerátorral a bemeneten 1kHz szinuszt adagolva elkezdtem a legkisebb értéktől, végül elmentem teljes kivezérlésig. Közben a FET-ek hőmérsékletét figyelve, melyek huzamos teljes kivezérlés mellett se mentek 60 fok fölé.
Volt mondjuk 1-2 ellenállás 100 fok körül, tranzisztor 80 körül, de egyszerre egy dolgot nézzünk
Szóval szkóppal a kimeneten 84Vpp-t mértem mielőtt torzítana, A a bemeneten viszont 6,4Vpp-ig kellett mennem. Ez jóval nagyobb mint amire számítottam. A 0.8V megadott 0dB érték milyen érték, milyen feltételek mellett? a függvénygenerátor hogyan viszonyul az impedanciájával?
A teljesítményszámításom korrekt? (27,5V^2)/(2*6,9ohm)=55W 27.5V-ot mértem True RMS multiméterrel
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Dec 18, 2018 /

Szia! A mérési eredményeid, így futólag áttekintve nem konzekvensek. A ±33.5 V pufferelt szimmetrikus tápfeszültség a pozitív és a negatív pontok között mérve 67 V-ot kéne mutasson. Ezzel a tápfeszültséggel és erősítő topológiával nagyjából 50 Vpp nagyságú jelet tudok elképzelni, ami szinusz jelalaknál 17,5 V effektív feszültség. A végeredményed érdekes módon egészen közel van a becsült valós értékhez (P=U2/R) 17,52 / 6,9 = 44 W.
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Dec 19, 2018 /

A 33,5 V effektív érték, melynek a csúcsértékére pufferelünk. Illetve ez a gyári érték, a többi viszont mért értékek. Tkiraaly írása alapján pedig a terhelés kétszeresével osztottam.
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Dec 19, 2018 / 1

A 33,5 V ezek szerint váltakozó feszültség, az előtt nem használható a ± előjel. A 90 V egyenfeszültség így már érthető.
A 27,5 V szinusz az 77 Vpp, magasabb a vártnál, ezt a terhelés jellege indokolhatja.
A teljesítmény számítás képletében az általad használd adatokkal nem értem miért kéne kettővel osztani.
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Dec 19, 2018 /

Igazad van, szimmetrikust akartam írni legbelül. Azért osztottam kettővel mert mivel első körben a 110W-ot irreaálisnak gondoltam, második körben láttam, hogy Tkiraaly által ismertetett eljárás szerint 2-vel kell osztani.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Dec 19, 2018 /

Tibor nem a kimenő, hanem az egyik oldali (fél) tápfeszültségből számol, külön kiemelve, hogy a végtranzisztor maradékfeszültségét elhanyagolhatónak tekinti. A hasonló felírási alak ellenére két teljesen eltérő számításról van szó.
Mivel a terhelésednek az ohmikus ellenállását ismerjük és nem a reaktanciáját így a 6.9-cel való osztás nem ad valós eredményt. Helyezz árammérőt is a kimeneti ágba és számolj a P=U*I képlettel!
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

A terhelésem valóban nem teljesen ohmikus... Ezt már lehet ,csak jövőre mérem újra.
Tegnap este kipróbáltam élesben is, nagyon tiszta, alapzaj sehol nem tapasztalható. Viszont egy tenyérnyi kis hangszórón simán végig tudtam tekerni a hangerő potit laptop analóg kimenetéről. Impedancia illesztésről sok tudomásom nincs sajnos. Az erősítő tervezője max 1kohm forrásimpedanciát adott meg. R31 viszont még mindig az 500 ohmos módosított érték. Ha nagyot nem tévedek, ezzel csökkentettük a kivezérelhetőséget?! Ha visszamódosítom, kell bármi más változásra számítanom?
(#) mek-elek válasza strobi hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

Hát lehet, hogy átjön a szomszéd....
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

Az R31 nem befolyásolja a kivezérelhetőséget. Az érték maradhat így, a 100 Ω irreálisan alacsony az IRF tranzisztorokhoz.
A bemenet érzékenysége megfelel a mérési eredményednek, 2 V körül számolom. Használj előerősítőt!
(#) strobi válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

Hát amerre én lakom nem szokás a lakóközösségre tekintettel lenni. A zajforrást a ház előtt lévő parkoló zsúfoltságában mérni, a falak szerencsére akár egy kastélyé. Falon át még ütvefúrón kívül semmit nem hallottam.
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

Köszönöm a tippeket! Előfok, védelem és dobozolás után jelentkezem ha maradt kérdésem!
(#) Urek hozzászólása Dec 20, 2018 /

Sziasztok!
Teljesen kezdő kérdéssel fordulnék hozzátok:
Egy hordozható sztereó erősítőt szeretnék építeni, kb akkora hangerővel mint egy nagyobb magnó. Úgy tippelem az nagyjából 2x5-8W lehet. Tudnátok nekem olyan jó hatásfokú ("energiatakarékos") kapcsolást ajánlani aminek viszonylag jó hangja van?
Köszönöm!
(#) mek-elek válasza Urek hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

Milyen aksiról menne?
(#) Urek válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

Az elképzelés szerint 2 db 12 V-os zselésről (2x7 Ah). Elég elkeserítő kilátások a 2x4 W mellett is, de valahogy a JBL dobozkák is elmuzsikálnak egész sokáig ha nem maximumon járatja őket az ember.
(#) tothbela válasza Urek hozzászólására (») Dec 20, 2018 /

TPA3116 alapú végfok kínából 1500 pénzért. 3 darab li- ion celláról üzemelhet, 2X 4 Ohmon több mint 10W oldalanként. A hozzá való töltő áramkör is 600 forint.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Dec 20, 2018 / 1

Ha nem tévedek ez is Pirét úr terve, de a lateráris fetekkel is 100 Ohm volt benne. Ott pedig csak 1-1,5V esik rajta. Az pedig 10-15mA meghajtó nyugalmi áramot jelent. IRF fetekkel ez 470-680 Ohm között optimális. Évekig a kedvenc erősítőm volt írf630/9530 fetekkel. Nálam 560 Ohm volt benne, és MPSA42/92 szolgált emitter követőnek.
(#) Urek válasza tothbela hozzászólására (») Dec 21, 2018 /

Wow, van olyan amiben még bluetooth vevő is van! Köszönöm szépen.
Leginkább egyébként az 50W-os kiviteleket látom. Gondolom ez is teljesen jó lenne, főleg ha teszek egy feszültségosztót a bemenő jelhez, hogy ne menjen csak a 10W-os "határig".
(#) tothbela válasza Urek hozzászólására (») Dec 21, 2018 /

A kimenő teljesítmény megadása nem mérvadó. Az a kivehető biztonságos maximum. A valós érték a tápfeszültség és a terhelő impedancia függvénye. 12V tápfesznél 4 Ohmon 12W a torzítatlan szinusz. Két cellás li- ion akkuról 6W. 26V-on már igazából illik 8 Ohmra váltani, így 30W körül kapunk kimenőt. Azért nem pontos teljesítményt írtam, mert lehet torzításba is vezérelni, és akkor persze még nagyobb. Van akit nem zavar, de azért ez nem egészséges.
(#) Urek válasza tothbela hozzászólására (») Dec 21, 2018 /

Ha nagyjából 6W-on használnám akkor jobb ötlet 2 cellás aksit használni? 4 cellásom van modellhez, de ott a feszültség nagy részét eldiszipálná, jól gondolom?
(#) tothbela válasza Urek hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Lineáris erősítőnél ez így is van, de kapcsolóüzeműnél nem. Azért ajánlottam "D" osztályú erősítőt, mert tipikusan akkus táplálásnál a jó hatásfok miatt keveset fogyaszt. Ideális esetben ez abban valósulna meg, hogy kétszeres tápfesznél fele akkora áramot venne fel ugyanakkora kivezérlésnél. Viszont ne pocsékold el a modell li-po-t erre. Ha mégis, akkor valami balancer, meg valami védelem legyen hozzá. Ha nem gond a nagyobb tömeg, akkor meg a 12V/7Ah. Ahhoz elég valami egyszerű töltöttség jelző, mert nem annyira kényes.
(#) Urek válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Rendben, köszönöm. Utána is olvasok kicsit az erősítő osztályoknak. Lipo-hoz meg védőáramkört mindenképpen teszek ha az lesz.
(#) reloop válasza Urek hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Az építendő készülék hangszórójával kapcsolatban ezt is a figyelmedbe ajánlom.
(#) Poolip hozzászólása Dec 22, 2018 /

Sziasztok, új vagyok itt a fórumon, remélem a megfelelő topikba írom most kérdésemet.

Egy okostelefon jack dugó kimenetén egy szinuszhullám esetén 1,4V (RMS 1V) körül van maximum kihangosításnál. Csatornánként 30mW ot tud a mobiltelefon. Ezt a jelet szeretném egy tisztán ohmikus (egyszerűség kedvéért) 1 ohmos tekercsre kötni. Ez esetben azonban (I=U/R) 1 ampert venne fel a tekercs és ezt az okostelefon nem tudja leadni.

Kérdés az lenne, hogy a mobiltelefon és a tekercs közé milyen elektronikai eszközt kell tennem, hogy a jack dugón kijövő jel feszültségét hagyja változatlanul és az ampert megnövelje? És milyen frekvenciatartományba működne az erősítés? (5% körüli torzulás elfogadható lenne, viszont 0,5 Hz től kellene 20kHz ig az erősítés.)
(#) pucuka válasza Poolip hozzászólására (») Dec 23, 2018 / 2

Idézet:
„ampert megnövelje”

Nem az ampert kell növelni, hanem az áramot.
Ha hízol, nem a kilóidat növeled, hanem a súlyod (leginkább a tömeged)
A telefonod 30 mW -ot tud leadni. Az azt jeleni, hogy I=P/U, azaz 30 mA. Ekkora áram folyna át, az 1 ohmos tekercseden, már ha bírná a telefonod. Ezt a teljesítmény 30 - 60 ohmos fülhallgatóra képes leadni. Az 1 ohmos terhelés a mobiltelefon számára rövidzárt jelent, és a mobiltelefon kimenete nem áramgenerátoros.
1 V feszültség 1 ohm ellenálláson az 1 W -os teljesítményt jelent, tehát kell építened egy 1 W -os erősítőt, ami le is tudja adni erre az ellenállásra (tekercsre) ezt az 1 A áramot. Ahhoz az kell, hogy az erősítő kimeneti impedanciája jóval kisebb legyen, mint 1 ohm, mondjuk 0,1 ohm, vagy illeszted az erősítőd nagyobb kimeneti impedanciájához pl. transzformátorral, az 1 ohmot. Ilyenkor az erősítő által szolgáltatott szükséges áram lecsökken, de a P=U*I képlet miatt a az erősítő kimeneti feszültségét kell megnövelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) pucuka válasza Poolip hozzászólására (») Dec 23, 2018 / 1

Nézz csak át az A osztályú erősítők topikba, találhatsz egy kedvedre való csemegét.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
Következő: »»   2128 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem