Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?
 
Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1146 / 1164
(#) Suba53 válasza hzsiga hozzászólására (») Feb 5, 2024 /
 
A ledobott sapkának ott kellett volna lennie a zárt házban. Nem találtad meg ?
(#) kaqkk válasza hzsiga hozzászólására (») Feb 5, 2024 /
 
Ha ez eldobta a kalapját a következő is el fogja , hacsak meg nem találod a hibát ami miatt ezt tette .
(#) Remci válasza hzsiga hozzászólására (») Feb 5, 2024 /
 
Az első képen mintha a fekete diódának a lábai kiolvadtak volna a forrasztásból. Vagy csak én látom rosszul? R6 alatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2024 / 1
 
A mérges gombát arról lehet megismerni, hogy nagyon csúnyákat ordibál, és vörös fejjel ugrál a kalapján. Az IC is pont ilyen.
(#) Peter65 válasza hzsiga hozzászólására (») Feb 5, 2024 / 1
 
Üdv!
Több IC is szóba jöhet: AP8012, Viper12, Viper22A, és még kitudja melyik kínai klón.
Valószínűleg nem gazdaságos a javítás, de ha mégis meg akarod próbálni, a helyedben a Viper22A-val próbálkoznék. Ez kapható itt a HEStore-ban is, de több magyar kereskedő is forgalmazza.
Persze amit a többiek írtak, mind fontold meg. Az elkókat is le kellene ellenőrizni, és szinte az összes többi alkatrészt.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Egyre gondoltunk csak én nem írtam le (off)
(#) farkasadam válasza majkimester hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Köszönöm, ránézek!
(#) Moderátor hozzászólása Galkop hozzászólására (») Feb 8, 2024
 
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
(#) Massawa hozzászólása Feb 9, 2024 /
 
Találkozott már valaki MTP33N10e jelü FETtel?
33A/100V, N-channel.

Mindenhol azt irják, hogy kifutott. Persze azért kapni, de a berendezésben még 18V, 8 A-t sem birt ki. Még nem egészen világos miért ment tönkre ( a zárlatot tudom, hogy volt) , amikor a berendezésben min. 10 A-t kellene kibirnia, és van benne állitolag elektronikus védelem is. Kiszedtem ( kapcs. rajz még nincs) a D-S zárlatos, de nem akarok addig ujat berakni, amig nem tisztázom, miért nem szolalt meg a védelem, meg milyen francos FET ez, ha már gyártását is abbahagyták.
Esetleg mivel lenne a legjobb helyettesiteni.
(#) bitmixer hozzászólása Feb 9, 2024 /
 
Sziasztok!
Javítanék egy kínai 5V/2A dugasztápot, de elakadtam a vezérlőcsipnél. Minden jel arra mutat, hogy az krepált be. Felirat nincs rajta, nem is volt, azaz nem lecsiszolták. DIP8 tokozású, a lábkiosztást inkább leírom, mint képet küldök...

1- 2M ellenálláson át a +325V-ra
2- segédtáp a trafóról, kb. +10V
3- GND
4- nincs bekötve, de a panelen van egy üres C3 470p hely GND felé
5- FB az optotól
6- 0R82 a GND-re
7,8- kimenet a trafó primerre

Keresgéltem a régebbi doksijaimban, meg sok boltban, de eddig nem találtam meg a lehetséges típusát. Valakinek esetleg megvan, hogy mi lehet ez?

Kösz, üdv!
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2024 /
 
A 18V, 8A az hogy értelmezendő? Ha 18V-ot kapcsol 8 A terhelésre, az rendben van. A fet adatlapját nézve, semmi extra. Egy IRF540 is jó lenne helyette. A 33N10 és az 540 is 125W disszipáció maximummal rendelkezik,és 40mOhm körüli az RDSon értéke. Kapcsoló üzemben nem kellene meghalni a egyiknek sem, hacsak nem túl lassan kapcsolnak. Lineáris üzemben viszont más a helyzet. Ha például 18V bemeneti feszültségről egy stabilizátorban dolgozik ahol 8A az áram limit, az zárlat esetén 144W disszipációs terhet jelent szerencsétlen fetre. Ezt talán 1 másodpercig el tudja viselni, de lehet hogy addig sem.
Jó lenne tudni mi az áramköri környezete, és mit jelent a 28V, 8A.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Feb 9, 2024 /
 
A 18V szüretlen DC megy egy 8A biztositékon az elektronikába, (ami egy sima agymenés a kutyának sem kell telefonnal is vezérelhetö PWM , sajnos nem mértem le, de kb 60 Hz lehet). A kimenet valamikori AC (soros) motorokat hajt meg. Nos azok egyenként akár 4 A-t is felvehetnek és az átmeneti zárlat sincs kizárva.
Nincs meghatározva mennyit, de egy ilyen kimenet 180W-t tud leadni ( gyár szerint) , azaz 10 A normális lehet. A gyárto emlegette, hogy érzékeny a zavarokra, ezért a motorokat elláttam kondikkal, fojtotekercset nem raktam még rájuk, de ha kicserélem, akkor rakok tekercseket is, azon nem muljon. Csak 4-5 motor jöhet számitásba. ( a baj, hogy a táp meg a motorok között éppen 80 év a különbség, de le a kalappal, hogy még létezik a gyár meg a szerkezetei is).
Csak egy kontinensnyi a különbség közöttünk.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2024 /
 
Az AC motorok aszinkron motorok, vagy tekercselt álló és forgórészű kefés motorok? PWM motor vezérlés kimenetére nem illik kondenzátort tenni, csak ha előtte van fojtótekercs. Szabadonfutó dióda gondolom van az áramkörben, de az csak akkor hatásos, ha van valamekkora pufferkondi az egyenirányító után. Amúgy nincs minek elnyelnie a motor induktivitás árból visszarúgó impulzusokat.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Feb 9, 2024 /
 
Kefés motorok. Szerintem szabadonfuto diodák vannak az áramkörben csak a védelmet nem találom, pedig egy piros lámpája van. Nem látni a kapcsolo tranyok körül kis ellenállásokat. A NYÁK is mind a két oldaláról vastagon feketére van mázolva igy még a folia utját sem látni.
Természetesen csak kis kondikat forrasztottam motorok keféire ( 33 nF) . Az eredeti tápban sincs kondi, de a NYAKon van 3 kisebb kondi. Még nem néztem mekkorák, de nem néznek ki tul nagynak, talán 470µF az egyik.
A beteg tranyot kivettem, egy 33 A FET, 100 V. A D-S átmenet zárlatos, de addig ujat nem forrasztok be amig nem tudom, hogyan müködik a zárlatvédelem, ha van benne. Meg szerintem egy ilyen kefés soros motorra a 100 V is kevés lehet, ettöl joval kisebb motorokon is mértem 12 V tápnál 60 Voltos impulzusokat.
Védelem nélkül meg felesleges tovább szorakozni a szerkezettel. Akkor az én PWM vezérlésem fényévekkel tökéletesebb mégha nem is lehet telefonnal vezérelni.
A procin mértem 5 Voltot, azaz elméletben nem igen ment tönkre.
(#) Patópali válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 9, 2024 / 2
 
Szia!
Ezt ismered? Itt próbáltad keresni?

https://remont-aud.net/ic_power/

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2024
(#) bitmixer válasza Patópali hozzászólására (») Feb 10, 2024 /
 
Király vagy! Nemkülönben Szerjózsa, aki ezt az oldalt csinálta .
Azt hiszem, meg is találtam a listában, mostmár csak vadászni kell egyet.
Kösz!!!
(#) Patópali válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 10, 2024 /
 
Örömömre szolgál ha tudtam segíteni. Sajnos a listán kívül van még egy csomó ami létezik, a kínai csiszolt felületű szupertitkos vackok mellett.
(#) bitmixer válasza Patópali hozzászólására (») Feb 10, 2024 / 1
 
Köszönöm újra. CR6203 volt a megoldás, alias THX203. A doku birtokában folytattam a javítást, és kiderült, hogy nem az IC a hunyó, hanem egy elkó...
(#) Patópali válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 10, 2024 / 1
 
Hát egyéb alkatrész hibák is benne vannak a pakliban. Kapcsoló üzemű táphibáknál mindenképpen ellenőrizni kell az összes elektrolit kondenzátort és a hibásakat cserélni kell mielőtt el nem pukkan az eredeti vagy új IC. ( Én átmérem a Graetz hidat és az ellenállásokat is).
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2024
(#) villanyipi hozzászólása Feb 12, 2024 /
 
Hello a képen egy szép nagy Bluetooth akkus mindenes hangfal panelje látható, kitört a micro usb csatlakozó, szükség volna egy kapcsolási rajzra esetleg egy csere panelre.
KTS-893 a típusa.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
(#) pipi válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
A leszakadt csati a túloldalon nem látszik éppen ?
Madzagolj rá egy másik csatit microusb, vagy typeC modulkából...
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-micro-usb-pcb.html?spm=a2g0o...arch.0
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
(#) Kovács Tibor hozzászólása Feb 13, 2024 /
 
Sziasztok!
Samsung hűtő kompresszor kapocslécén levő alkatrész felől érdeklődöm.
A kompresszornak 3 kivezetése van, mindenütt mérhető pár 10 ohm. Ezek tudomásom szerint 1fázisú kondis segédfázisú aszinkron motorok. Jelenleg nem indul, szétszedtem a csatlakozót és van benne 1-2 fura alkatrész. Kérdem a pirossal jelölt részeket mi lehet? A felső rész tovább nem szedhető szét (esetleg bimetál? A kondival párhuzamosan levő kerámia korong? A kondi rossz, 5mikro helyett 100nanot mértem.
A neten találtam gyári alkatrészt kompresszor relé néven. Ez mitől relé, csak inditáskor kapcsolja be a kondit és amikor felpörgött lekapcsolja? A normál hűtőkompresszorokban nincs kondi ha jól tudom...
Válaszotokat Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
(#) kaqkk válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Az a kerámia korong egy PTC ellenállás , ha felmelegszik megnő az ellenállása ezért csak töredéke áramot enged át mint induláskor hidegen .És azért relé mert ez a megszokott megnevezés (régen tényleg relé volt , áram vagy feszültségrelé)
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
(#) hg6dab válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Kifejtő paneles csatlakozót keress, azt könnyebben tudod bevezetékelni, ha felszakadt a NYÁK-fólia. Idehaza is lehet kapni.
(#) abszoluthobbi hozzászólása Feb 13, 2024 /
 
Muszáj az ember fiának mindig komolynak lenni?
Egy komolytalan kérdésem.
Ez(ek)mik lehettek volna ha elkészülnek?

IMG_3059.jpg
    
(#) pipi válasza abszoluthobbi hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1
 
A sarki közértben is kapható műanyag dip tokos IC, mint a fotó bal oldalán is látszik
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
(#) Epu2 válasza abszoluthobbi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
A lemez az amire ráteszik a chep-et és aranyhuzallal átkötik a lábakra. Majd betokozzák és kivágják a fölösleget és galvanizálják.
(#) villanyipi válasza pipi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
A túloldalon egy kapcsoló van érdekes módszer szerint az usb bemeneti ágát szakítva, drótozás lesz a sorsa, esetleg ezek a modulok gyorsabban beszerezhetőek valahol vagy marad az ali vagy ebay?
(#) Moderátor hozzászólása Feb 14, 2024
 
Felesleges irányítószám-vita törölve.
(#) somitomi hozzászólása Feb 14, 2024 /
 
Amatőr kérdés következik, de ennek a panelnek a bal alsó sarkán lévő ezüstös kocka milyen fajta kondenzátor? Különféle áramkörökbe építve már sokszor láttam, de boltban még sose találtam hasonlót.
Következő: »»   1146 / 1164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem