Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   193 / 193
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 / 1
 
Mindegy, hogy milyen az eredeti forrasztás, a forrpontokat egyenként meg kell toldani vastagon ólomtartalmú ónnal. Ha kihűl, folyasztószer rá és viszonylag nagyméretű heggyel és ónszívó szalaggal általában könnyen lehet boldogulni.

Ha két-három kanyarral nem sikerül rendesen felitatni az ónt, akkor jöhet a bizmut tartalmú ón. Az ónszívó szalag viszonylag nagy ónhiányokat hagy maga után, ezeket a hiányokat a bizmutos ónnal kell kitölteni ami keveredni fog a maradék forrasztóónnal, masszívan csökkentve az olvadási hőmérsékletet, ezután hőlégfúvó szokott segíteni.

Az ónszívó szalaghoz nem véletlen ajánlom a folyasztószert, hiába van benne, már ha olyanod van, sokkal jobban dolgozik egy kis extra anyaggal.
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Csak az lesz a gond, hogy egy ekkora réz adaptert a páka nem fog tudni felmelegiteni. Az ilyenhez gáz vagy sokkal nagyobb teljesitményü páka kell.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Megpróbálom. Erről a bizmutos csodáról még nem hallottam, ennek is utána nézek,köszi.
(#) Remci válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Igen, én is ezt gondolom. Bár van 100W-os régi rúd pákám, ki kellene próbálni mennyire alkalmas a célra.
(#) Kékróka válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 / 1
 
Szia,
Beállok a sorba pár tapasztalattal. Nekem is volt/van ilyen két panelt összekötő tüskesoros feladatom.
Az ónszippantó meg a harisnya és folyasztószer nálam is gyenge eredményt hoztott. A pákával kombinált rugós szippantónak is inkább az ára mint a hatékonysága vonzó.Ezt próbáltam a DSX80 előtt, ami már erős kompromisszumokkal de legalább működött.

A vákumos páka viszont szereti a törődést, nem elég az orrát törölgetni, a szűrők hamar eltömődnek.

J.
(#) zolee1209 válasza Remci hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Szia!
Ugyanilyen panel szétszerelésére nekem Alkotó válaszában lévő "penge2" stílusú hegy kendácsolása jelentette a megoldást. Solomon stílusú páka tönkrement hegyébe AWI-val hegesztettem be rézlapot. Esetleg pillantpákába megfelelő hegy hajlítgatása, de mindenképp szükséges az összes pont egyszerre történő melegítése bő ónozás mellett. Utána a furatok takarítása már megoldható egyesével.
(#) Remci hozzászólása Júl 14, 2024 /
 
Köszönöm mindenkinek a hozzá szólásokat. Akkor még várok kicsit a vásárlással, megpróbálom az általatok javasolt eszközöket,ötleteket. Mivel úgysem üzem szerűen lenne használva, hanem csak mikor beugrik egy-egy ilyen eset, így lehet hogy felesleges ennyit rákölteni egy gépre. A többi alkatrészt ki tudom venni ónszippantóval,vagy szalaggal, csak az ilyen alkatrész kiforrasztása problémás, ahol az összes lábat egyszerre kell bontani. Köszönöm még egyszer.
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2024 / 1
 
Egy 50W -os kattogós Weller még az dupla kádas DIP-40 kiforrasztót is fel tudta melegíteni. Igaz elég lassan. Sajnos most már nem találok képet róla.
Leírás: A pákára kellett csavarozni, mint a hegy befogóját. Két oldalán 2-2 vályú volt az forrasz számára. Ez egyikkel a 6, a másikkal a 3 raszteres IC -ket lehetett kiforrasztani. Kellő jártassággal, az új IC-t (a lábakat párhuzamosra hajtva) egy melegítéssel be lehetett tenni a régi helyére.
(#) vision61 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Így van, ahogy írod. Régebben én is átalakítottam egy tönkrement Weller hegyet, ugyanúgy, mint Alkotó. 8 mm vastag vörösréz lemezből készítettem hozzá DIP8 - DIP28-ig adaptereket. A nagyobbaknak több perc kell, mire felmelegszik, ilyenkor befuttatom ónnal, és szépen ki lehet vele forratani az IC-t, vagy bármi mást, aminek több lába van.
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2024 /
 
Tudom, nekem is voltak ilyen cuccaim a kattogos wellerhez, ezért tudom, hogy a gázos meg a nagyobb teljesitményü páka ég és föld a wellerhez képest.
Nemrégiben 2 darab 28polusu csatit (2x14) kellett kiméletesen kivenni, mert kellett az uj készülékbe, hát ott a gázpáka percekig teligázon ment, mire megmozdult a csati a modern amerikai fekete NYÁKban.
Következő: »»   193 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem