Fórum témák
» Több friss téma |
A hegesztő munkakábelek csatlakozására van a NYÁK-on két külön kivezetés, ezeket egy 5-ös fúróval ki kell fúrni, és egy 5-ös csavarral rátehetők a 6-os kábelvégsaruk, amibe előtte a hegesztő munkakábeleket beleforrasztottuk vagy préseltük. A furatok fóliaoldalára érdemes ráforrasztani egy 5-ös alátétet, hogy a csavarok húzásakor és lazításakor ne sérüljön meg a NYÁK-on a fólia. Ezokból a csavaranyát nem érdemes ráforrasztani, mert ha véletlenül elfordulna meghúzás közben, akkor letépheti a NYÁK-ról a rézfóliát is. Készítettem egy képet, hogy nálam hogy nézett ki ez a tesztek során: A primer körben lévő biztosíték értékét a használandó teljesítményigényhez kell igazítani. Hogy ez pontosan mennyi, azt nem mértem meg, mert hegesztéskor kiemeltem a biztosítékot, és ideiglenesen, alul, a NYÁK-on egy 0,5 mm átmérőjű huzaldarabbal helyettesítettem. Ami biztos, hogy legalább 4 A-es biztosíték kell ahhoz, hogy egyáltalán be lehessen kapcsolni a tápegységet, mert a 2 db 4,7 Ω-os NTC ellenére is folyik akkora töltőáram az üres pufferekbe, hogy egy 2A-es biztosítékot már a bekapcsoláskor kiolvaszt. Meghibásodási lehetőségek, üzembiztosság: Amennyiben az áramkört a megfelelő alkatrészekkel építettük meg, és gondosan élesztettük, a használatból adódóan a potméterek meghibásodásán kívül más problémával elvben nem szembesülhetünk. Lássuk mihez vezetnének ezek: A kimenet feszültsége a trafó áttételének, és az impulzus szélesség (PWM) modulációnak megfelelően alakul. Ezzel nincs is semmi probléma, egészen addig, amíg rendesen működik a tápegység. Azonban, ha valami oknál fogva megszűnik a visszacsatolás (mert mondjuk megszakad a feszültséget állító potméter), akkor a feszültség 63 V fölé fog emelkedni a szekunder pufferen, ami annak a tönkremeneteléhez vezet. Ennek megelőzésére érdemes beépíteni néhány plusz alkatrészt, ami a kapcsolási rajzon túlfeszültség-védelemként szerepel. Ha tegyük fel tönkremegy a feszültség-potméterünk, és a kimenet feszültsége elkezdene emelkedni, akkor a zéneres - optocsatolós kis áramkör 63 V körül limitálni fogja a kimenet feszültségét, ezzel együtt kigyullad az optocsatolóval soros LED is, és figyelmeztet minket a hibára. Ez a kiegészítő áramkör utólag készült el, így a vezérlőpanelra még nem lett rátervezve. Ezt utólag kell beépíteni, a panel némi módosításával, úgy, hogy a vezérlőpanelre egy plusz tüskével fel kell vinni a kimenet feszültségét is a potmétertől, aminek a vezetősávja éppen ott megy alatta. Az áramszabályozó potméter meghibásodása esetnén a legrosszabb, ami történhet, hogy a maximális körülire beállítható áram fog folyni a kimenet felé. A NYÁK-on a nagyáramú részek fóliáira forrasszunk pluszban rézvezetőt, a primer oldalra elég egy 1,5-ös tömör rézkábel belső ere, a szekunderre pedig - főleg a hegesztő kimenetig - 3-4 mm átmérőjű réz sodratot. A cikk még nem ért véget, lapozz! |
Figyelő
Saját menü Hirdetés Frissek 2017. Feb, 02. Csü
15:55:51 Jelenleg 504 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
|
• Médiaajánlat • Bannereink & logóink • Hiba jelentése