Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   458 / 730
(#) Buvarruha válasza ptesza hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Én én XP64 alatt próbálom. Az OCX-et megkapta, akkor valami ddl-t hiányolt, azt is megkapta, de akkor is hiányolja.
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Jún 27, 2013 / 1

Szóval win8 alatt.

mschart20.ocx-et bemásolni ide : windows\syswow64

Parancssort kell nyitni , fontos hogy rendszergazda módban.
a parancssorban is ide kell lépni a CD paranccsal

utána ezt kell beírni:

regsvr32 mschrt20.ocx
Ezután ki fogja írni hogy regisztrálta.
Nálam már fut is.

Mondjuk előtte felraktam a vb6 runtime library-t.Bővebben: Link

A dobozok belső méreteit kell vizsgálni.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) Buvarruha válasza ptesza hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Az ocx-et elég bámolsni, utáűna azt már ne is hiányolta, meg be is van regisztrálva. no mindegy.
(#) Lacko12 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 27, 2013 / 1

Szia!
Ha az MSSTDFMT.DLL miatt szekál a rendszer akkor ha már be raktad a helyére csak annyit kell csinálnod hogy a tálcánál a keresőbe bepötyögöd hogy cmd és a felugró ablakba pedig a szöveg után beírod hogy, regsvr32 "C:\Windows\SysWOW64\msstdfmt.dll", nyomsz egy enter-t és a ptesza által készített program tökéletesen futni is fog!
(#) Primary hozzászólása Jún 28, 2013 /

Tudom, hogy nem ajánlatos puha anyagból készíteni a dobozt, de sokan ajánlották a rétegelt lemezt. Az általában nyírből van, ami nem éppen keményfa. A rétegelt lemezzel megúsznám a glettelést, gyönyörű csiszolást, vagy a fóliázást.
(#) Hangszoro2000 válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 28, 2013 1 / 1

Ezek a hangszórók inkább arra valók, amire eredetileg készítették: minihifik, boomboxok, kisebb házimozis, vagy PC-s dobozkák, alacsonyabb igényeknek megfelelnek, de sokkal többet nem lehet, és nem is kell várni.
Állóhullámok sok ponton kialakulnak egy hangsugárzóban, de a doboz belső falainál éppen nem lehet csillapítani egyiket sem. Mindegy, hogy hátlap, vagy oldalfal. A pontosabb hangváltókhoz is sokkal több információ, odafigyelés és tervezés kellene, enélkül valóban csak arra jó, hogy a hangszórók ne menjenek tönkre.
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Sokan használják a rétegelt lemezt is, hangosításra készült dobozoknál is, nem kell annyira félni, mint a tömör, táblásított faanyagoknál.
Bővebben: Link
(#) nagytom14 hozzászólása Jún 28, 2013 /

Üdv! Egyik ismerősömtől sikerült szereznem egy mély hangszórót, de sajnos semmit nem tudok róla. Ő azt mondta, hogy gyári LG mélynyomó hangszóró, de semmi adatot nem találok róla a rajta szereplőkön kívül. Esetleg valaki találkozott már ilyennel vagy hasonlóval ? Az átmérője 18cm mélysége 10cm és elég nehéz megmozdítani a membránt, elég vastag gumipereme van tehát jól lehet terhelni (nem buliba) Akitől szereztem egy 20 literes bandpass ládában használta és hát elég nagyot szólt úgy abban a konstrukcióban. Ebayen találtam hasonlót csak kisebb teljesítményűt ott 8e ft-ért árulták, sajnos nem tudok elindulni a tervezéssel, én egy aktív reflexcsöves ládát gondoltam neki Ezt szeretném utánépítenigyönyörű kivitelezés szerintem.
(#) Primary válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

MDF lap vs.és a Rétegelt nyír közül melyik jobb?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) lamalas válasza Primary hozzászólására (») Jún 28, 2013 / 1

Üdv!

Mindkét anyagból lehet jó és rossz dobozokat készíteni, minden csak tervezés és elkészítés kérdése. Általánosan elmondható, hogy vastag falú, merev és nehéz dobozt érdemes készíteni aminek az anyaga jó belső csillapítással rendelkezik. Ezek a tulajdonságok automatikusan adódnak ha szendvics jellegű dobozfalakat készít az ember pl. rétegelt lemez, MDF és bitumen felhasználásával.

Nekem jó tapasztalataim vannak a rétegelt lemez + bitumen vagy MDF + rétegelt lemezzel esetleg MDF + bitumennel. Tisztán MDF-ből készült dobozzal kevésbé jók a tapasztalatok, bár ennek a megítélése is több dologtól függ. Pl. kisméretű 1-2 utas dobozkák jó eredménnyel elkészíthetők egyféle anyagból is, szendvics szerkezet nélkül.

Dobozkészítésnél fontos, hogy pontosan és jól kell összeragasztani az oldalakat. Belső merevítést is célszerű alkalmazni a közepes és nagyobb méretű dobozok esetén.

Érdemes olyan belső dobozarányokat kialakítani aminél az állóhullámok nem erősítik egymást.

A fentiek figyelembevételével akár már lehet is egy jó dobozunk ami szükséges de nem elégséges feltétele egy jó hangsugárzónak.
(#) Primary hozzászólása Jún 30, 2013 /

Azt hiszem marad az MDF.

Jelen pillanatban teljesen érdeklődés szintjén (előbb legyen kész a tannoy páros).
Ha úgy érzem, hogy szükségem van mélynyomóra, akkor mit ajánlanátok?

A hangszórót illetően maximum 10000 forintig mennék el, azért legalább 100W jó lenne.
Egyszer ott van a HA31-421 vagy 422, 25R672N. Monacor, esetleg SAL, MNC.

25R672N azért szimpatikus, mert 64 literes dobozból ki lehet jönni.
Az említett ár alatt mivel lehet legmélyebb mélyeket elérni? És mi mivel lehet elérni úgy, hogy 100W teljesítményre képes?
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Körülnélzhetsz az autós SUB-ok között is. PL JBL CS1214.

Azért itt is igaz hogy meg kell adni az árát.
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Lamalas jól látja, általánosságban a _vastag falú, merev és nehéz_ dobozoknak is vannak hátrányai, de mélytartományban biztosan segítenek. Könnyít a helyzeten, hogy most a dobozon belüli állóhullámokkal nem kell foglalkozni.
Mielőtt pénzt költenél, mint mindig, először érdemes kitalálni, mire is van szükséged. Azután, ha sikerült átgondolni, terhelhetőség, érzékenység, a szoba méretei, elhelyezés, stb. alapján ki tudod választani, melyik hangszóró felel meg inkább neked. Nem az ár a legfontosabb paraméter.
Az autós mélyhangszórók nem érzékenyek, és finomabb feladatokra sem használhatók, viszont magas a terhelhetőségük. A 31-es kisebb erősítővel is hangosabb, viszont korlátozott a mélytartomány, stb. Mindegyiknek megvan a maga előnye-hátránya.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
(#) Hangszoro2000 válasza nagytom14 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

A hangszóró elég alacsony érzékenységű, 84dB@1W alatti, ezért arra jó, hogy kis dobozokban is jó alsó határfrekvenciát kapj. Eredetileg is erre szánták. Tehát egyszerű reflex dobozban nem lesz igazán hangos, BP-ben növelhető a hangnyomás, de a terhelhetőség és a pontosság romlik. Nagyon nem érdemes túlgondolkodni.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Idézet:
„Nem az ár a legfontosabb paraméter.”

Jó dolog olyan nagy lábon élni, hogy az ár ne legyen lényeges paraméter.....
(#) nagytom14 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Valóban elég alacsony az a 84 dB...Ezt honnan tudtad egyébként? Esetleg más adatot tudsz róla? Sajnos valóban jobb neki egy kisebb doboz, csináltam neki egy 40 literes reflexcsöves ládát, és meglepően rosszul szól benne szóval kitalálok valami kis okosságot hogy jobb legyen, köszi a választ
(#) Primary hozzászólása Júl 1, 2013 /

Nézegettem a hangszórókat, már ahol elérhetőek a TS adatok. WinISD-vel meg BassBox-szal.
MNC sárga 30 centis (30826) hangszórója papíron jónak néz ki, és olcsó. 6500-ért láttam valamelyik boltban akciósan.
WinISD szerint 156,25 literes reflex láda kell neki 28 Hz-re hangolva. Így az f3 pont kb 28 Hz, ami nagyon jónak tűnik. Kérdés, hogy tényleg így van-e, legalábbis közelítőleg.
Még dupla hangszóró is megfordult a fejemben ennyi pénzért, és akkor elég lenne csak fele ekkora láda is, bár akkor dupla akkora erősítő kell.
Mit gondoltok?
(#) ptesza válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Amit nem engedhetünk meg magunknak azt nem vesszük meg.
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 2, 2013 /

Üdv. Mérte már esetleg valaki ennek a paramétereit? Arra lennék kíváncsi hogy mennyire térhetnek el a mért eredmények az adatlapban megadottaktól. Az EBP érték alapján elvileg csak zárt dobozba jó, de szeretném kipróbálni TL-ben vagy reflexben is. Zárt dobozban nincs vele semmi bajom (egyébként csak szobahangerőn van hajtva), csak a mélyet keveslem, ami talán több lenne ha TL-ben vagy egy reflex dobozban lenne. Inkább építő véleményt szeretnék, hogy a SAL ilyen-olyan * arra most nem vagyok kíváncsi.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

30-ast mértem, használtam az eredmények nincsenek meg. Amúgy mind ugyanolyan, ha reflexbe rakod. Alsó határfrekvencia 50Hz környéke és 80-90Hz környékén 4-5dB-t emel, vagyis "búg", mint a barom, csak zártban jó. Az autós mélyeknek vannak értelmes paramétereik.
(#) Hangszoro2000 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Bármilyen irányba eltérhetnek, hiába mérünk meg egyet, a következő úgyis más lesz. Általánosságban az érzékenység alacsonyabb (-2-3dB), a mágnes gyengébb, de ez TL építésekor kedvező lehet. Még így is borzasztó nagy lesz a doboz. Nem egy szobai méret. Reflexként biztosan hangosabb, de rosszabb is hallgatni.

Name: sr 2530
Type: Standard one-way driver
Company: SAL
No. of Drivers = 1
Fs = 33.81 Hz
Qms = 6.147
Vas = 86.01 liters
Cms = 0.486 mm/N
Mms = 45.6 g
Rms = 1.576 kg/s
Sd = 353 sq.cm
Qes = 0.741
Re = 7.1 ohms
Z = 8 ohms
BL = 9.632 Tm
Qts = 0.661
1-W SPL = 88.5 dB
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Gondold meg még egy kicsit jobban, azok az adatok valószínűleg máshogy néznek ki a bolti hangszóróknál.
A 150liter sem stimmel, harmadekkora dobozzal lehetne talán valamire jutni. Nem akkor lesz a legjobb, amikor a legmélyebb az alsó határfrekvencia.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Én ebből raktam négyet egy 120l környéki dobozba, érdekelne a véleményed!

*Melléklet.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013

adatok.txt

(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Akkor csak nem voltam béna, mert ugyanezt tapasztaltam amikor reflex-ben kísérleteztem vele, hogy akárhogy hangoltam búgott, szóval egyáltalán nem tetszett amit hallottam.

Ez a paramétereikből adódik. Ha beleteszed egy 500l-es ládába(nem elírás), akkor elvileg még 30Hz-re is le lehet hangolni, de belátható, hogy ez nem járható út, ráadásul fél évet késne. Ezért fikázzák az emberek a sal és mnc hangszórókat, mert gyakorlatilag hazsnálhatatlanok, ha normális hangolás a cél. Piincebulis huppogónak ócsó pénzért megteszik.
(#) Ge Lee válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Köszi, akkor még megpróbálkozom azzal, hogy elmegyek a nagyobb térfogat irányába, kis hangerőn kevésbé zavaró a rosszabb impulzusválasz. Ha az sem lesz jobb a mostaninál, akkor a hangszínszabályozó poti marad mint megoldás.
Ezek az értékek egyébként a saját méréseid? Mert akkor elmentem.
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ezzel nagyjából tisztában vagyok, de egyrészt egy 8x ennyibe kerülő hangszóró nem 8x jobb ennél, másrészt ezek már régóta megvannak (ráadásul féláron jutottam hozzá), így abból építkezem ami van...

Akkor üzemeld be a piciket, írtam választ a hírdetésbe. Ki fogod dobni a salokat!.
(#) gabor128 hozzászólása Júl 2, 2013 /

Kösz a supportot srácok!

Még egy olyat kérdeznék, hogy 8Ohm-os magas hangszóró helyett szeretnék berakni 2db 4-ohmost. Azért szeretném így, hogy egyszerűen több legyen a magas hangzás. Kicsit nagyobb hangerőn szerintem a mély el fogja nyomni a többit. Másrészt esztétikai szempont is lenne.
Kivitelezhető?
Valaki hasonlót barkácsolt már (a tapasztalatokra lennék kíváncsi)?
(#) Buvarruha válasza gabor128 hozzászólására (») Júl 2, 2013 1 /

A magasak általában érzékenyebbek a mélyközepeknél, inkább fordítva lesz a dolog.
Következő: »»   458 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem