Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   459 / 730
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Júl 3, 2013 /

Sziasztok, van két SAL svb 3030-as hangszóróm és mélyládát szeretnék belőlük csinálni, a winISD-hez nem értek, nem tudom milyen ládát, milyen méretekkel és hogy zártat vagy ne? Ha valaki tudna esetleg segíteni, megköszönném, csatolom az adatlapját.
Előre is köszönöm.
(#) Buvarruha válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 3, 2013 1 /

Amire használni szeretnéd, teljes mértékben alkalmatlan, de akkor inkább zárt legyen a doboz és minél nagyobb.
(#) mikrokapcsolo válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Köszönöm, akkor milyennek való? Teljes spektrumra? Ahhoz mekkora kell? Mert ha nem alkalmas akkor inkább csinálok belőle mást, csak szóljon jól, pl egy nagyobb házibuliban is.

Házibulis üvöltőnek sem jó, mert nagyon érzéketlen. Igazából ez tényleg a pont semmire sem jó kategória.

Akkor papírnehezék? Mégis mit lehetne belőle használhatót alkotni?

Nagypapának udvarban, hogy szóljon a sláger rádió. Csinálhatsz belőle valami két utas rendszert, házibulira, de borzalmas hangja lesz és szét is fogjátok hajtani, mivel érzéketlen.

Nos, akkor a másikat meg sem veszem, (egy volt a párja meg még a sarki műszaki boltban "tegyétek el hátha megveszem" állapotban.) ezt meg rásózom valakire. Azért köszi.
(#) Hangszoro2000 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Egy kb. 60 literes dobozba bele lehet tenni, ettől jobbat nehéz kitalálni hozzá.
(#) alexride hozzászólása Júl 4, 2013 /

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi különbség lenne egy HA31-422 Bővebben: Link hangszóróval szerelt hangsugárzó és egy Blaupunkt autós hangsugárzó Bővebben: Link között ha 100W-al tudom hajtani szubként használva természetesen. Azért érdekelne a kérdés, mert ha lehet nem vágnék bele most építésbe mert jelenleg egy garázsban használnám kiegészítésként de valószínűleg később bekerülne autóba. Tehát a különbség érdekelne, mennyire más hangzásra az autós mély?
(#) mraulajos hozzászólása Júl 5, 2013 /

Sziasztok!
Már visszább érdeklődtem, szeretnék hangládát építeni a t.amp 2400 as végfokomhoz olyat, amit bátran ki lehet vele hajtani. Javaslatot szeretnék kérni hangszórókra. Olyan ládát képzeltem, amiben lenne 2 db mély-közép (8 ohm/db) párhuzamban, (= 4 ohm ) valamint 1-(2) db driver. Legyetek szívesek hangszóró típust javasolni, természetesen olyat várnék, ami valamilyen mértékben jó is, és az ár is elfogatható. Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) bencikusz válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Szia!
Eminence!
Üdv.
B
(#) bajtaig válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Pld. ez
, van ajánlás dobozra is. Az Eminence a hangosítás technikában ipari standard.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) p1go válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Mennyi az árban elfogadható?
(#) peti333 hozzászólása Júl 7, 2013 / 1

Sziasztok!
Behoztak hozzám egy basszerkombót javításra. Az elektronikai hibát könnyen kijavítottam, de a másik nagy baja, hogy a hordfülek széttörtek, és ott szökik a levegő, így nem optimális a láda (reflexcsöves a cucc). Ki is néztem a megfelelő hordfület hozzá, de ahogy látom, az előző is tömítve volt valamivel. Szóval a kérdésem, hogy milyen anyaggal tudom légmentesen lezárni a hordfülek mellett a ládát?

P5260295.JPG

(#) Buvarruha válasza peti333 hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /

Sziloplaszt, akril. Igazából bármivel ami képes kitölteni a hézagokat.
(#) szamóca válasza peti333 hozzászólására (») Júl 7, 2013 / 1

pl., vagy ez.Roncsolás nélkül bontható, és újra felhasználható.
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Régebben beírtam az adatait (nem tudom hogy mennyire valósak) winisd-be, aszerint kell neki legalább 43 literes doboz a 45Hz-es hangoláshoz.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /

Nem kell akkora, jó az kisebben is. Amiket írtam, kipróbáltam a 120l-es verzót most is használom.
(#) BDavid hozzászólása Júl 10, 2013 /

Sziasztok!
Van két daram SAL sbx 80W-os 20-cm es hangszóróm.Szeretnék hangfalat/hangfalakat építeni.
Hogyan csináljam?
1.VERZIÓ.
van egy Yamaha erősítőm, ami 4ohm-on 2x150W-on dolgozik.
Az egyik felére már rá van kötve egy mélyláda,az foglalt.
Nos, ugye a két 20cm-es hangszóró 8 ohmos. Ám ha sorosan összekötöm őket, 4 ohm-osak lesznek,így rá birom kötni az erősítő másik felére. Persze kellene majd a balanszon állitani, mert leégetné őket az erősítő.Ennél a verziónál egy dobozba építeném őket,két magashanggal. Lehetséges ez?
2.VERZIÓ.
Ez klasszikus,de drágább.
Vennék egy használt erősítőt , 6000-ért van már JVC 2x30W-os (ami elég is a hangszóróknak), és épitenék két dobozt, külön külön a hangszórókat,és külön külön a magashangokat.

Lehet az első verzió kicsit komplikáltabb,de jobban megérné?
Illetve, milyen magassugárzót használjak? DÓM,vagy jobb a Piezo?Van már itthon 2 darab Dóm magashangom,szóval gondolom az lesz majd,hogy arra se kelljen költeni.
És a középhangszóró mennyire fontos? Sokkal rosszab nélküle a hangzás?
(#) Buvarruha válasza BDavid hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Ha sorba kötöd a hangszórókat, összeadódik az ellenállásuk, tehát 16ohm lesz. Ha mindkettőt az egyik odlalra kötöd monóban fog szólni, illetve a mély lesz a másik oldal, ami borzalmas megoldás. Nem sok értelme lenne aktívan leválasztani a hangszórókat, ráadásul a második esetben is mono lenne a végeredmény...

Vedd meg a JVC-t és építs két egyforma dobozt belőlük dóm sugárzókkal, és kösd mindegyiket egy-egy oldalra, akkor lesz sztereó hangod, a mono zenehallgatás jó volt a 70-es években, de mamár nem annyira. Középsugárzó nem feltétlenül kell ezekhez a hangszórókhoz, de nem is jönne rosszul, viszont ilyen tudással nem tudnád rendesen megcsinálni a három utas hangváltót, szóval kezdetnek építs két darab kétutas hangsugárzót.
(#) BDavid válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Igaz. Akkor összekevertem, mert ha párhuzamosan van kötve, akkor jön ki a 8 ohm tudomásom szerint ( 64/16=4).
Igazából nem írtam le mindent, mivel a mélyádán kívül nekem van már két darab két utas hangszóróm (2drb 30 centis SAL sbx, és 2drb Piezo), így már lényegében a sztereó hangzás meg van, eddig olyan 2.1 szerű (a Woofer, és a két hangfal).
Ha egy ládába raknám a 20centiseket, akkor lényegében "Center" féle hangfalként szolgálna.
(mint pl az 5.1-es a két hátsó hangszóró nélkül).
Szóval, hogyan csináljam?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013

Akkor az egyik odlal üvöltene, semmi értelme annak amit csnálni szeretnél.
(#) BDavid hozzászólása Júl 11, 2013 /

Nos,hát akkor azthiszem az lesz hogy veszek külön erősítőt.
Amúgy nem lehetne úgy megoldani, hogy párhuzamosan összekötni őket,és külön dobozba rakni?
Mert akkor nem kellene erősítőt venni plusszban, rákötném az erősítőmre,amelyiken már a mélyláda van.

De, meglehetne oldani, de most nemigazán értem, hogy mi hova van kötve.Ha rákötöd őket megint az egyik oldalára az erősítőnek, akkor megintcsak mind a kettő ugyanazt fogja szólni. A helyedben építenék még két dobozt, és kettesével kötném a yamaha oldalaira és a mélyládához vennék valami egyszerű erősítőt, ha tényleg kell egyáltalán mélyláda.
(#) BDavid hozzászólása Júl 11, 2013 /

Nos, szóval:
Van egy Yamaha erősítőm, ami 2x150W 4 ohmon, annak az egyik felére van az egy szem mélyládám rákötve, ami 250W.
Van egy Schneider erősítőm,2x35W 8ohmon,arra pedig a két darab,két utas hangfalam van rákötve.
És ugye van a még gazdátlan 2 darab 20cm-es hangszóróm.

"A helyedben építenék még két dobozt, és kettesével kötném a yamaha oldalaira és a mélyládához vennék valami egyszerű erősítőt, ha tényleg kell egyáltalán mélyláda."

Hát,a mélyláda ígyis-úgyis marad a Yamahán,mivel csak az bírja el.

Szóval az a lényeg, hogy tényleg kell még egy + erősítő a két 20 centishez?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013

Ha a schneider nem bírja, akkor igen. Ha rákötöd mindkettőt a yamaha szabad oldalkára akkor nagyon erős lesz az egyik oldal és mono lesz megint.
(#) kistusik hozzászólása Júl 12, 2013 /

Miért van az hogy a szobám néhány pontján nem lehet érezni/hallani a mélyet/málynyomót? :\
(#) szamóca válasza kistusik hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Ha a falakról, tárgyakról visszaverődő hullám (ezeket hívjuk reflexióknak) ellentétes fázisban találkozik, de hullámszámuk megegyező, akkor gyengülnek. Ha a két hullám amplitúdója és hullámhossza is megegyezik, de ellentétes a fázis, akkor az interferencia kioltást eredményez.
Ahol éppen tartózkodsz a szobádon belül, hol erősítik hol, pedig gyengítik egymást a hanghullámok. λ= c/f magyarán egy hullám hossza egyenlő hangsebesség, és a frekvencia hányadosával. Ebből láthatod, hogy a mély hangok hullámhossza a méteres kategóriába esik.
Pl. egy 35Hz-es hang hullámhossza a képlet alapján: 340m/s /35Hz=9,7m-es
(#) reloop válasza kistusik hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Szia! A hang hullámjelenség, természetes, hogy kioltások jöhetnek létre. Tologasd a szobában, hol lesz jó a leggyakoribb hallgatási helyről.
(#) kistusik hozzászólása Júl 13, 2013 /

2 Hang(fal)sugárzó egymással szemben ki tudja oltani egymás hullámait?
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
Következő: »»   459 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem