Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok! Szeretnék építeni 1 pár 12"-os szélessávú hangsugárzópárt. A keret elég szűkös, kinéztem még régebben a VoiceKraft LK618-12, nem nagyon akar összejönni az ára, de gondoltam olcsóbban lehet talán jobbat építeni. Kinéztem pár hangszórót:
- mély - mély - magas A két mélyhangszóró közül kéne választani, az érzékenységük elvileg ugyanakkora, bár én nem hiszek a kínaiaknak. A VK öntvénykosaras, nem tudom mennyire számít. A magasat meg csak véletlenül találtam, használható vajon? Semmi adat nincs róla, ami nem túl bíztató... Illetve milyen drivert ajánlatok? Kb, maximum 15k van a driverekre tölcsérrel együtt. Remélem nem voltam túl hosszú!
Az öntvény nem 'szól' de nem is árt. Amúgy meg jól néz ki az a mély , lehet hogy nekem is tetszene.
Lehet inkább H2000 hangszóró lesz belőle, a VoiceKrafthoz semmilyen adat nincs ami alapján lehet hozzá dobozt tervezni...
Ez csak 13Khz fölött megy a mély meg csak 5Khz alatt A kettő között mi fog szólni? A zene nagyrészt ott van.
Egyébként van valakinek tapasztalata a driverrel amit linkeltem? Vagy vegyek keMeNCét? Ha igen, abból melyik típust?
A HA meg pont ott emel ki ahol nem kéne neki, 3k körül. Jó Sokol rádiós hangja lesz, én 3-400Hz fölött vágnám. Persze gitárhoz vagy metal zenéhez meg pont úgy lesz jó, ha jó sok közepet nyom.
Amúgy is csak egy járható út van. Ha megméred magadnak , attól függetlenül ki is volt a gyártója.
A HA31 is biztosan változott, elég régi a mérés, de az alapvető tulajdonságai (pl. érzékenység/átvitel/szükséges dobozméret és T-S arány) apró eltérések mellett nagyjából ugyanazok. Ha csak hangosításra használják, ezeket nem kell mindenáron megmérni.
A másiknak valószínűleg kicsit nagyobb a terhelhetősége. Ha ez számít valamit. És valószínűleg jobb a klímaállósága. A fehérvárit inkább gitárhangszórónak szokták használni, de hangváltóban könnyen le lehet vágni a kiemelést, ha zavaró lenne.
Általában mekkora az a csoportfutási idő (group delay), ami még nem zavaró?
Minél kisebb annál jobb de az talán többet számít ,hogy hol.
Lehet hogy a zöld görbe magasabb , de mégis jobb választás lehet, mivel abban a tartományban ahol ez igazán szólni fog , ott sokkal jobb. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
Ami különbség van, az a terhelhetőség. Egyiknél 200W (zenei), másiknál pedig 400W.
24ms alatt még indokolható. Inkább a karakterisztika amit figyelni kell, akkor jobb, ha a GD nagy különbségektől, kiugró értékektől mentes.
Az a 400 inkább kitalált.
Te is tudod, hogy mindenki csal felfelé egy kicsit.
Mélynyomó tekintetében kiesett az MNC is, marad a Pázmándi-féle 25-ös, illetve a JBL GT5-12 és CS1214. Ez utóbbiak drágábbak ugyan, de nagyobb a terhelhetőségük is.
A JBL-eknél mennyire szabad a eltérni az ajánlott 50 litertől és a 34 Hz-s hangolástól? 65 literrel és 30 Hz-el lényegesen mélyebbre lehet merészkedni, és a Group Delay sem szabadul el nagyon. Mi a véleményetek? A 25 centi viszont olcsóbb 5 ezerrel a cs1214-től, a GT-től pedig vagy 8-9-el. CS1214-el 65l és 30Hz hangolással az f3 28 Hz körül lesz, viszont a hangszóró adatlap szerint csak 35Hz-től kezdődik az átvitele. Jelent ez gondot?
Ez három teljesen különböző hangszóró. Mindhárom másra jó.
Az autós szubok nagy terhelhetőségűek, kis dobozban használhatók jól, 35-40Hz körüli alsó határfrekvenciával, de kevésbé érzékenyek, és a mélytartomány pontossága nem az erősségük. Ezekre ott nincs is szükség. A tulajdonságaik alapján házimozis rendszerekben is jól bevethetők, de magasabb igényeknél, elsősorban zenehallgatásra, ha a finom részletek is számítanak, már nem elegendőek. Erre jó az a kategória, amit a 25 centis képvisel, kisebb terhelhetőséggel, de nagyobb érzékenységgel, jobb akusztikai tulajdonságokkal. Inkább ezen az alapon érdemes szerintem kiválasztani, melyikre van szükséged, nem feltétlenül a mélyátvitelből kiindulva. A GT-5 12-vel 40-50 literig érdemes szerintem reflexdobozban elmenni, a CS1214 egy általánosabb konstrukció, ott lehet 60-65 liter is a térfogat. A hangolással pedig meg kell próbálni igazodni a szobához is. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Ezzel a 25-ös méllyel épített hang(falat)*sugárzót, vagy mélynyomót meg lehet hallgatni valahol?
A JBL-ekkel sokat lehet találkozni neten mindenfelé. A 25-ös pedig nem a legelterjedtebb. *Ne falazz, nem vagy te kőműves. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Én a GT5-12-nől épitettem egy pár hangdobozt. 2-2db mély van egy dobozban plusz közép és magas. Nekem tetszik ahogyan szól, de másoknak biztosan nemjönne be mert hát nincs agyonra mérve. Igaz én nagyon olcsón jutottam hozzájuk, persze vadi ujonnan dobozban. És ezek eredetiek. Nem a kínai másolatok.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Én sem akarom agyon mérni, meg azért más tészta, ha van egy adott hangszóród.
Nekem elsősorban zenehallgatáshoz kell kiegészíteni a kisebb hangszórókat, de később jó lenne ha házimoziban is megállná a helyét. Ismertek valami költséghatékony 100W körüli sub erősítőt? 25-ös Pázmándi mélyhez mekkora erősítőt szabad max?
Nekem egy VF2-es erősítőm van a szubládámban. A 60V-s verzió. +-40-ről megy így megbirkozik a 4 Ohm-os hangszóróval. Cikkek közt található szubszűrőt épitettem meg hozzá, és nagyon jól szól. A hangszóró egy Phase Linear Thriller 2500. Ptesza segitségével építettem a ládát.
Bármilyen erősítő és hangszóró képes együtt működni, csak
1. Nem szabad torzításba vezérelni 2. Figyelni kell a mechanikai és elektromos korlátokra. Általánosságban jobb, ha az erősítőt nem kell a maximális kimenőteljesítmény határáig kivezérelni, hiszen a hangszórók többsége, a helyesen megadott névleges terhelhetőség többszörösét is elviseli, ha nem torz a bemenőjel. Szerintem a három kiálasztott hangszóró nem alternatívája egymásnak. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Tudom. A JBL-ek autós SUBok, a tiéd meg közönséges mélyhangszóró.
Működésben meg lehet hallgatni mélynyomóban, vagy legalább egy sima reflex hangszóróban? A JBL-t sokan írták, hogy jó, külföldi oldalakon is. A 25-ös mélyt meg azért nem veszem meg, mert szeretném szemtől szemben látni, nem akarok zsákba macskát. (Egyébként végre már épülgetnek a tannoy hangsugárzók, csak fehérváron felejtődött egy-két dolog, meg az asztalos sem a leggyorsabb) Ezt a hangszóró alá való tömítő anyagot hogyan használjam?
A két JBL autós, vagy házimozis célokra használható korlátozottan, párszáz Hz-ig, nagy erősítőkkel. Erre jó, másra kevésbé lehet elképzelni, ehhez mérten egyszerűek az adatlapok is.
A 25R672, ha erről van szó, speciális mélyközép-hangszóró, alacsony torzítású, rezonanciamentes közép-, és kiterjesztett mélytartománnyal, magasabb igényekhez. A Tannoyhoz szerintem megfelel a JBL is, azok is csak egyszerű házimozis hangszórók, eredetileg is erre készültek (Mercury M1-M3), nagy dolgokra nem kell számítani, és nem érdemes túlgondolkodni. Végül úgyis az lesz a meghatározó inkább, hogy mennyire illeszkedik a mélysugárzó átvitele a helyiséghez, szobához.
Jelen pillanatban nekem a Tannoy képviseli az elérhetőek közül a legmagasabb színvonalat.
25R672 az ára miatt tetszik. Alapvetően zenét hallgatok, nem szeretem a puffogó, kongó mélyeket, inkább a pontosakat. A Tannoyokhoz elvileg egy 75W @8ohm erősítő lesz. Nem akarom agyon hajtani, de ehhez elegendő lenne a 25R672 egy 100W körüli erősítővel?
De még egyszer leírom, ne az ára alapján dönts, mert az egyik hangszóró nem tudja azt, amit a másik. A jó középtartományra most szerintem nincs szükség, ezért nem muszáj az R672-t választani.
Hogy elegendő lenne-e, az a szükséges hangnyomástól függ. Alapvetően van 2db kb. 85-6dB@1W érzékenységű hangsugárzó (Tannoy), ezeket kell kiegészíteni mélyben. A 96-99dB szobahangerőt biztosan teljesítik, még elfogadható torzítások mellett, ha ettől nagyobb hangnyomásra nincs szükség, és a helyiség sem nagyobb 30m^2-nél, akkor ehhez még biztosan megfelel az R672. Csak azért érdemes figyelni, hogy a 100W körüli erősítővel max. kivezérlésen se kezdjen négyszögesedni a kimenőjel.
Sziasztok.
Van egy Dibeisi C8005-4 -es mélynyomóm és egy 34literes ládám. Mit javasolnátok hogyan oldjam meg? tegyek bele szubcsövet vagy inkább tömjem ki hangcsillapító textillel? Előre is köszi. adatok:Külső méret 200mm Beépítési mélység 80 mm Frekvenciaátvitel 40Hz - 5000Hz Maximális terhelhetőség 250W /PMPO/ Normál terhelhetőség 150 W /RMS/ Impedancia 4Ω Érzékenység 91dB Teljes súly/db 1,88 kg Mágnes súlya 345g, 20 Oz Felfüggesztés gumiperemes Membrán anyaga polipropilén |
Bejelentkezés
Hirdetés |