Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   511 / 730
(#) Hangszoro2000 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Erre gondoltam. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) Alkotó hozzászólása Okt 28, 2014 /

Talán nem a SAL adatlapjai a leginkább követendőek, de ezekben olvasok számomra ismeretlen elnevezéseket.
Szeretném ha valaki értelmezné nekem a "dómsugárzó", "ringsugárzó", és "tölcséres magassugárzó" fogalmakat (ezek egyike sem piezó, mindegyikben membrán van). Mi a különbözőség ezek között.
Volt egy olyan illúzióm, hogy a mágnes nagysága befolyásolja a teljesítményt (még mindig hajlok ezt gondolni). De itt egyformán 150/80W-ra specifikálnak akár 6 OZ, akár 15 OZ nagyságú a mágnes. Van ennek így értelme?
(#) Hangszoro2000 hozzászólása Okt 28, 2014 /

Idézet:
„még mindig hajlok ezt gondolni”
Miért, a mágnest fűtöd?
(#) Alkotó válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Talán most kinevettetem magam, de ettől kicsit komplexebben képzelem el a dolgot (csak találgatok, nincs mögötte semmilyen tudományos megalapozottság).
Tehát saját megfogalmazásomban a működést úgy képzelem, hogy egy állandó mágneses térben úgy helyeznek el egy tekercset, hogy az képes legyen elmozdulni, illetve csillapítva van ez az elmozdulás mert vissza is kell téríteni a kilengést. Ehhez a tekercshez, konstrukciótól függően valamilyen felületet kapcsolnak (ez lenne a membrán, ami vélhetően a csillapításnak is fontos része), ami igyekszik követni az elmozdulást.
Ha az állandó mágneses térben lévő tekercsen ingadozó áramot vezetünk keresztül (ingadozó feszültséget kapcsolunk rá), akkor a tekercsünk az árammal arányosan próbál elmozdulni.
Nyilvánvalóan a tekercsünket melegíti az áram, de a mágneses tér "erőssége" az alapvetően függ a mágnes nagyságától, és az elkerülhetetlen légréstől is. Az elmozdulási erőt viszont én összekapcsolom a mágneses tér erejével, és így már be is zárult a kör. Ebből táplálkozik a felvetésem.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 28, 2014 /

Sokszor kerül itt szóba (kizárólag a moderátorok részéről), miért nem hangfal a hangdoboz. Ékes példája ennek a felső sárga rész.
A nélkül, hogy vitába szállnék bármelyik oldalon is, számtalan helyen használják a dobozokra a "hangfal" kifejezést. Pl. a Vikipédián is, amit sokan tekintenek kiindulási alapnak. Mellékeltem egy képernyőt, ahol egyértelműen hangfalnak neveznek egy doboz-rendszerű akusztikai egységet.
Érdemes lehetne átgondolni, hogyha valamit a többség már másképpen értelmez mint azt eredetileg kellene, akkor esetleg lazítani is lehetne a definíción.
Például nekem egy több dobozból felépített egység (egy hangdobozokból épített fal), maximálisan beleférne a "hangfal" fogalmába.
(#) Hangszoro2000 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Ez a dolog az én felvetésem volt anno, aztán átvették mások is. De végülis mindegy, a szakma úgyis tudja, a többiek meg hallgatják.
(#) szamóca válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Anélkül hogy vitázni akarnék. Darvas már akkor zászlajára tűzte ezt, mikor Te még nagyon kicsi voltál. Elismerve érdemeidet, és azt hogy az idézőjelben megjelenített meghatározás tőled ered, ez az én fóbiám, amiért kaptam is az évek folyamán itt, és másutt épp eleget. Annak ellenére hogy a sárga kiemelésben érthető meghatározások vannak, sajnos nagyon kevesen képesek mindmáig helyesen értelmezni.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Kell vagy nem kell azt nem tudtam kihámozni, ezért "talán nem fog ártani" elvtől vezérelve beragasztottam a sarkokba egy merevítő profilt. Ettől jelentősen nőnie kell a doboz merevségének. Az elő és hátlap közé is betettem egy távtartót.
A mellékleten az egyik belső sarok látszik, de még benne vannak a kitámasztó rudazatok, amik a ragasztó kötéséig hivatottak rögzíteni a merevítő elemeket. Kicsit futurisztikus a fotó, éppen ezért gondoltam megmutatni.

DSCF6943.JPG

(#) Hangszoro2000 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

History repeating. DL sztem keverte-kavarta, néha rokon értelműként, de többnyire jó vót.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2014
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Nyugtalanított a magas-sugárzón lévő induktivitás léte/nem léte körüli vita, ezért kiszámoltam milyen jellegű lehet egy elvi karakterisztika.
A mély-közép impedanciáját az adatlap alapján megsaccoltam a különböző frekvenciákon (van ott egy diagram erről), és ezzel az adattal számoltam.
A magas-sugárzónál külön ábrázoltam a csak kondival, és az induktivitással is kiegészített változatot.
A vízszintes frekvencia tengely logaritmikus próbál lenni.
A kék vonal egyértelműen meredekebb és kevesebb mélyebb komponenst enged a magas irányába, de nekem jobban tetszik a hangzás a csak kondis változatnál.
(#) Szpisti válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Azon nem is nagyon kell csodálkozni hogy a csak kondis változat jobban tetszik.
Úgy ránézésre is a mélyszűrő törésfrekije valahol 3k alatt lehet , a magasé meg 4k fölött 8 Ohmos szórók esetén.
Hogyha ehhez még hozzá jön az, hogy a mély már mondjuk 2k körül kezd csillapodni, a magas meg 4k-nál még épp csak indul, elég nagy luk keletkezhet pont a legtöbb infót hordozó tartományban.
De ezeket a paramétereket nem ismerem, csak egy tipp hogy miért hallod jobbnak.
Abban viszont biztos vagyok hogy a mély (szemben a dóm magassal) nem tudhat 106 dB/w/m érzékenységet, ezért még indig azt mondom, egy L-padot (ami nem egy darab ellenállásból áll!) kéne méretezni az érzékenységkülönbségek korrekciója miatt. Amúgyis ezek a merevtölcséres dómok elég érdekes rezonancia-kiemeléseket tudnak produkálni bizonyos frekvenciákon, ezektől valószínű megszabadítana kicsit.
Itt egy L-pad kalkulátor, beírod a hangszóró impedanciáját és a kettő hangszóró érzékenység-eltérését dB-ben, ő meg kiszámolja az értékeket amit a magas elé kell pakolni. Ez esetben maradhat a magason a tekercs, esetleg kicsit nagyobb értékű mint a rajzodon jelzett, hogy lejjebbről engedje a magast szólni.
(#) Alkotó válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Azt gondolom, van egy kis félreértés. Nekem egy régi Orion magas-sugárzóm van, aminek nem ismerem az érzékenységét. De nem is innen közelítem a kérdést, hanem a tetszés oldaláról. Nem hajszolok semmiféle műszakilag ideális rendszert, éppen olyat próbálok létrehozni, ami szubjektív módon tetszik.
Ettől függetlenül megnéztem a linkedet is. Nem egészen világos számomra miért jobb egy két ellenállásból álló osztó, mint egy soros ellenállás, különös tekintettel az ajánlott több mint 20 W-os teljesítményekre.
(#) pauer98 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Szia! Az érzékenysége 89dB ha minden igaz.
(#) pauer98 hozzászólása Okt 29, 2014 /

Sziasztok! Van egy pár orion bolgár mélyem, amiben valószínűleg lelazultak a tekercsek, mivel egyik napról a másikra az egyik elkezdett súrolni. SEMMI TÚLHAJTÁS!

Nézelődtem a neten, budapesti szervízek után, eljutottam egy bizonyos Aubeck Ferenc nevű öregúrhoz. Ő javít még hangszórókat? Szeretném úgy megjavíttatni hogy gyári hangja legyen, és lehetőleg ne kelljen mindkettőt tekercseltetni. De aztán lehet hogy mindkettőt viszem, ne holnap menjen tönkre. Valaki tudna erről infót adni? Illetve, hogy Pesten hol tudnak helyreállítani gyári állapotára egy ilyet?
Köszönöm!
(#) soos csaba hozzászólása Okt 29, 2014 /

Sziasztok!
Építettem két darab 400W-os 3-utas Hangsugárzót (REFLEX Koppintás), és jelenleg csak a hangszórókon van rács, de én úgy szeretném hogy a hangsugárzó elejét egészen védje meg a rács, na meg úgy jobban is nézne ki mint így! A kérdésem az volna hogy honnan lehet be szerezni ilyen nagyobb rács lemezeket amiket méretre el lehet majd vágni?. Sajnos itt Romániában sehol sem leltem egy üzletet sem ahol lehetne vásárolni!. Ha valaki tud egy jó helyet ahol lehet vásárolni, azt kérem ossza meg velem!. Köszönöm!.
(#) Szpisti válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Valóban - ha nem is félreértés, inkább félreolvasás történt részemről. Egy sorral utánad Zotya fórumtárs írt erről a SAL sugárzóról, ez kevert meg.
Az orion magas esetén tényleg nem túl indokolt az L-pad, nem annyival tér el az érzékenysége, hogy érdemes lenne vele foglalkozni.
Azzal viszont vigyázz,mert a műanyag membránja egy tartós túlhajtástól könnyen megpörkölődik, deformálódhat. Ez viszont indokolná a tekercs benthagyását.
Sajnos a 1,5kHz-től 10kHz tartományban ennek +-10-15 dB-es hullámossága van , de ha Neked "szubjektíven" megfelel, lelked rajta.
Van az Isophonnak egy KK10 magassugárzója, 3-4 ezer/db áron hozzá lehet férni időnként.
Ugyanabba a nyílásba passzol, és fényévvel szebben szól. Ha meguntad az Oriont hallgatni, egyszer majd próbáld ki
(#) bored válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Szia! Náluk elég sok ilyesmi van: Bővebben: Link
(#) Hangszoro2000 válasza pauer98 hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Attól függ, milyen frekvencián nézed.
(#) Hangszoro2000 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Egészen nem így működnek ám a szűrők egy valódi hangszóróval. De ebbe ne is menjünk bele. Leegyszerűsítve a problémakört ebben a felállásban előnyösebb egy elsőrendű szűrés iránykarakter és átviteli egyensúly szempontjából is. Egy rosszul megválasztott értékű másodrendűtől mindenképp jobb ha a terhelhetőséget nézed is. Esetleg, ha javítani akarsz a helyzeten, lehetséges egy 22 ohm körüli értékű ellenállást a magassal párhuzamosan bekötni. Több szempontból is segít, anélkül, hogy sokat rontana. Ha másodrendűsítenéd a szűrőt, akkor kb. 680uH körüli értékkel érdemes megpróbálni.

Ui. a magashsz membránja max. akkor sérülhet, ha felgyullad a cséve. Ami előfordulhat, mert papírból van.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) Szpisti válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Idézet:
„akkor sérülhet, ha felgyullad a cséve. Ami előfordulhat, mert papírból van”

Ehhez Te bizonyára jobban értesz, de én eddig Orion magasban csak polietylen membránossal találkoztam. Meg javító pillét is pe-ből láttam eddig. Az meg ha még papírból is van a cséve, a hőtől igencsak el tud deformálódni. Nem eggyel találkoztam még a hőskorban ilyennel.
Akkó' meg már csak dísznek jó
(#) Alkotó válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Szerintem összekevered a "membránt" és a "csévét". Utóbbira van a huzal feltekerve, tehát ha a huzal felmelegszik akkor ezt a cséve azonnal tudni fogja. Előbbi pedig a csévéhez van ragasztva és így "lökdösi" a levegőt.
(#) Szpisti válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Nemmondod!?
(#) Hangszoro2000 válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Hááát, van olyan is, hogy megmelegszik a membrán, és kimegy a formából, tényleg. De a papír is rossz hővezető. Mondjuk eleve elég gáz anyagból csinálták a műanyag membránokat...
(#) elektron116 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Lesz kondim, REMIX eredeti, úgyhogy ez a probléma megoldódott. Viszont rádöbbentem, hogy a mély nagyon rángatja a közepet (fordítva is) (nincs külön kamrájuk). Meghallgattam hangváltó nélkül, sokkal jobb, remélem a váltó felújítása segít majd rajta. Nemsokára itt kellene lennie a magassugárzóknak, már egy hete megrendeltem.
(#) Hangszoro2000 válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Mivel nincs is konkrét középhangszóró a rendszerben, és nem is háromutas, ez így természetes.
(#) Dr Endugu hozzászólása Nov 3, 2014 /

Szeretnék építeni egy pár Videoton Dc2050 hang(falat)sugárzót. Ennek egyszer láttam egy a gyárinál sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkező hangváltót. Ismeri ezt valaki? Rádiotecnikában adták le. Sehol nem találom.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
(#) Hangszoro2000 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Miért? Szerintem ez nem olyan jó ötlet. inkább más hangszórót válassz, ha 2050-et szeretnél, azt lehet kapni használtan olcsón.
(#) Dr Endugu válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Onnan az ötlet, hogy régen volt ilyen itthon. Tetszett akkor nagyon. Most van itthon faanyag, amiből egy olyan, vagy hasonló hangsugárzót kellene csinálni a számítógéphez. Ha nem dc2050 a javasolt, akkor milyen hangszórókészlettel, hangváltóval, dobozméretekkel építsek egy hasonló cuccot? Nem szeretnék kísérletezgetni, egyszerűen építeni egy jó konstrukciót. Videoton a hazai gyártás miatt szimpatikus!
(#) meszi03 hozzászólása Nov 3, 2014 /

Hali!

Van egy saját készítésű w-láda tervem. Vélemény róla? Megvalósítható? Mennyire szólna?
Ezt a hangszórót néztem bele: http://bolthely.hu/galaxisdiszkosbolt/id/04145_18_Sound_15W700_mely...gszoro

hf1.jpg

(#) elektron116 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Szia!
A dc2050 nem valami jó. Sem a hangja nem túl jó, sem úgy az egész, sok baj van vele. Tényleg olcsón lehet kapni használtat. Nem nagy egy kicsit ez a hang(fal)sugárzó PC-hez??? A hazai konstrukció nem feltétlenül mérvadó, vannak jobb hangszórók is. Az eredeti doboz méretei viszonylag jók. Az interneten találsz egy rakat hangváltókalkulátort, WINisd-ben is van ha jól emlékszem. Szerintem építs valami más hang(szórót)sugárzót, de ez csak a véleményem.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
Következő: »»   511 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem